fbpx

Blogs

Stel jezelf deze vraag wanneer je verandering in gang wilt zetten

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Ik heb al een aantal blogs geschreven over hoe je met succes aan jezelf werkt en wat je vooral niet moet doen in het proces van jezelf ontwikkelen, verandering in gang zetten en doelen behalen. De laatste tijd denk ik veel na over wat er nou precies voor zorgt dat veel mensen niet happy zijn, niet het leven leiden dat ze graag willen leiden, op wat voor manier dan ook worstelen of het simpelweg niet lukt om bepaalde gewoonten vol te houden en met succes aan zichzelf te werken. Ik ontdekte een bepaald patroon waar ik je graag over vertel in deze blog.

‘We’ zijn de hele dag op zoek naar quick-fixes

Er bestaat een quote van Brené Brown die zegt: ‘‘Our tolerance for pain and discomfort is zero.’’ Niet zo heel gek als je naar onze maatschappij kijkt. We leven in een land dat zo ingericht is dat je nergens meer over na hoeft te denken, dat je voor niks echt meer de deur uit hoeft. Er is overal verleiding, overal is wel een snelle oplossing voor en je hoeft geen onnodig pijn te lijden want pijn onderdrukken, verdoven of tijdelijk oplossen is tegenwoordig het doel van ontzettend veel bedrijven. Maar mede daardoor (er zijn meer redenen hoor) hebben wel ontzettend veel mensen moeite met het maken van goede, gezonde en ‘verstandige’ keuzes. Keuzes die je op de lange termijn ergens brengen. Die zorgen voor verandering. Voor het bereiken van doelen. Voor gezondheid, geluk en voldoening. Veel mensen willen wel die betere versie van zichzelf worden, een gezond en fit lichaam, bepaalde doelen behalen, werken aan zelfliefde of trauma helen (gewoon maar wat voorbeelden), maar kiezen onbewust de hele dag voor de makkelijke(re) optie. De quick-fix. Hetgeen wat ze voor heel even een goed gevoel geeft, voor plezier of afleiding zorgt. Netflixen in plaats van sporten. Scrollen op social media in plaats van gefocust aan dat project werken. Eten laten bezorgen in plaats van die gezonde maaltijd klaarmaken. Afleiding zoeken in plaats van met je emoties gaan zitten. Over koetjes en kalfjes blijven praten in plaats van dat moeilijke gesprek voeren. Kiezen voor de snelle oplossing/voor iets wat je voor even een goed gevoel geeft of pijn en oncomfortabele gevoelens vermijdt staat jouw groei in de weg. Het saboteert je resultaten. Staat je geluk en welzijn in de weg. Brokkelt je zelfbeeld en zelfvertrouwen af. Zorgt er onnodig voor dat je worstelt en lijdt, en dat je na jaren nog steeds niet staat waar je graag zou willen zijn.

Werken aan jezelf of toewerken naar een doel betekent vandaag de moeilijke keuze maken

Je kunt geen resultaten verwachten als je de hele dag door (onbewust) gaat voor de makkelijkste optie. Werken aan jezelf of aan bepaalde doelen in je leven heeft alles te maken met nu de moeilijke keuzes maken zodat je op de lange termijn de positieve uitwerkingen op jezelf en je leven zult ervaren. Delayed gratification betekent dat je in het nu het verlangen weerstaat om te kiezen voor iets wat even voor een goed gevoel zorgt en dat je in plaats daarvan kiest voor iets wat je op de lange termijn meer gaat brengen. Jezelf ontwikkelen en doelen behalen, succesvol worden op wat voor gebied dan ook: het zijn allemaal lange termijn processen. Je voelt je niet lichter, gelukkiger of rustiger in een paar weken. Je denkt niet positiever in een maand. Je hebt geen zelfliefde in een paar dagen. Je lichaam is niet opeens fit, slank en gezond na een paar weken anders eten. Daar moet je iets voor doen en vaker nog iets voor laten. De keuzes die je vandaag maakt bepalen hoe je je over een tijdje zult voelen en waar je over een tijdje zult staan. Deze dagelijkse keuzes, ook de kleine, doen er allemaal toe. Ga je de hele dag door voor de makkelijke optie dan geeft dat in het moment misschien heel even een goed gevoel, op de lange termijn zorgt deze strategie ervoor dat je continu baalt van jezelf, dat je jezelf niet ontwikkelt en niet verder komt in het leven. Het is niet erg om een tijdje pijn te lijden of oncomfortabele gevoelens te ervaren. Je kunt dat aan. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar consistent gaan voor de moeilijke keuze en de lange termijn in je achterhoofd houden is een veel makkelijkere (en meer moeiteloze) manier van leven dan constant kiezen voor de quick-fix (wat behoorlijk uitputtend is). Omdat het een manier van leven is die je wél verder brengt. Die je goed laat voelen op de lange termijn (en dan op een duurzame manier). Die zorgt voor een betere kwaliteit van leven, je zelfvertrouwen vergroot, je zelfbeeld positiever maakt en voldoening geeft. Living the hard way is easy, living the easy way is hard.

Wat betekent deze keuze op de lange termijn? Volgende week/volgend jaar?

Dit is de vraag die je jezelf de hele dag door zou moeten stellen bij het maken van keuzes als je daadwerkelijk verandering in gang wilt zetten in je leven. Wat betekent de keuze die ik op het punt sta te maken voor mij en mijn leven op de lange termijn? Volgende week of volgend jaar? Wat voor uitwerking heeft deze keuze op mijn welzijn, geluk, gezondheid, doelen en visie? Wat zou mijn toekomstige zelf in dit geval doen? De zelf die al die mooie doelen al bereikt heeft? Die al op dat punt is beland waar ze graag wil staan? Wat zou zij doen in dit moment? De reden waarom veel mensen gaan voor de snelle oplossing is omdat ze geen idee hebben waar ze naar op weg zijn. Ze hebben geen visie voor hun leven of bepaald beeld van hun toekomstige zelf. Zonder visie, doel of idee van waar je naartoe wilt, hoe je je over een tijd wilt voelen of wie je wilt zijn zul je altijd kiezen voor iets wat je in het nu iets oplevert. Je moet een beeld, visie of doel hebben, iets om aan vast te houden, dat ervoor zorgt dat je die lastige keuzes in het nu maakt en de snelle oplossingen en zogenaamd leuke dingen kunt weerstaan. Je moet weten wie je wilt worden, wat de identiteit is van je toekomstige zelf. Hoe je toekomstige zelf denkt, praat, doet, eruit ziet, leeft, hoe ze zich voelt, wat voor werk ze doet, wat haar doelen en waarden zijn. Dat beeld wordt je drijfveer in het proces van aan jezelf werken en doelen behalen. Dat beeld zorgt ervoor dat je niet meer de hele dag van quick-fix naar quick-fix leeft maar bewuste keuzes gaat maken die daadwerkelijk ergens toe leiden.

Aan de slag!

Het is belangrijk om te beseffen dat het overgrote deel van de keuzes die je de hele dag door maakt onbewuste keuzes zijn. Je staat er niet bewust bij stil, je bent niet rationeel aan het afwegen (soms wel), je emotionele brein besluit voor je. Je hoeft dus echt niet van jezelf te verwachten dat je vanaf nu de hele dag door verstandige keuzes zult gaan maken. Nee, je zult hierin zeker falen. Je zult jezelf vangen terwijl je op het punt staat om weer te kiezen voor iets makkelijks. Het bewust kiezen zal lang niet altijd goed gaan en je zult soms gewoon geen weerstand kunnen bieden aan datgene wat aan je trekt. En dat is ook prima! Richt je op de kleine overwinningen. Op de momenten dat je wél de moeilijke/oncomfortabele/pijnlijke/niet zo aantrekkelijke keuze maakt en wél vanuit je toekomstige zelf denkt en handelt. Dat is hoe je verandering in gang zet. Neem de twee bovenstaande vragen met je mee en ga ermee oefenen. Ga erover schrijven in je journal. Ga ze toepassen in je leven. Ga voor die mooie doelen en dromen en die toekomstige versie van jezelf!

*Belangrijk: een gebrek aan eigenwaarde als gevolg van trauma is een van de veel voorkomende redenen waarom mensen de hele dag door kiezen voor snelle oplossingen en dingen die voor even voor een goed gevoel zorgen. In dit geval is het daarom niet alleen een kwestie van bewust gaan kiezen en jezelf goede vragen stellen maar ook trauma helen en werken aan je zelfbeeld. Mensen die onverwerkt trauma hebben hebben daarnaast vaak weinig inbeeldingsvermogen en vinden het lastig om een toekomstige versie van zichzelf voor zich te zien. Onverwerkt trauma kan ervoor zorgen dat je denkt dat je niet kunt veranderen of iemand anders kunt worden of dat bepaalde doelen of dromen niet voor je zijn weggelegd. Herken je jezelf hierin dan zou ik je willen aanmoedigen om samen met een therapeut te gaan werken.



Deze blog vind je misschien ook wel interessant: ik beweeg elke dag toe naar ongemak en pijn.

Foto: Unsplash

Ik heb al een aantal blogs geschreven over hoe je met succes aan jezelf werkt en wat je vooral niet moet doen in het proces van jezelf ontwikkelen, verandering in gang zetten en doelen behalen. De laatste tijd denk ik veel na over wat er nou precies voor zorgt dat veel mensen niet happy zijn, niet het leven leiden dat ze graag willen leiden, op wat voor manier dan ook worstelen of het simpelweg niet lukt om bepaalde gewoonten vol te houden en met succes aan zichzelf te werken. Ik ontdekte een bepaald patroon waar ik je graag over vertel in deze blog.

‘We’ zijn de hele dag op zoek naar quick-fixes

Er bestaat een quote van Brené Brown die zegt: ‘‘Our tolerance for pain and discomfort is zero.’’ Niet zo heel gek als je naar onze maatschappij kijkt. We leven in een land dat zo ingericht is dat je nergens meer over na hoeft te denken, dat je voor niks echt meer de deur uit hoeft. Er is overal verleiding, overal is wel een snelle oplossing voor en je hoeft geen onnodig pijn te lijden want pijn onderdrukken, verdoven of tijdelijk oplossen is tegenwoordig het doel van ontzettend veel bedrijven. Maar mede daardoor (er zijn meer redenen hoor) hebben wel ontzettend veel mensen moeite met het maken van goede, gezonde en ‘verstandige’ keuzes. Keuzes die je op de lange termijn ergens brengen. Die zorgen voor verandering. Voor het bereiken van doelen. Voor gezondheid, geluk en voldoening. Veel mensen willen wel die betere versie van zichzelf worden, een gezond en fit lichaam, bepaalde doelen behalen, werken aan zelfliefde of trauma helen (gewoon maar wat voorbeelden), maar kiezen onbewust de hele dag voor de makkelijke(re) optie. De quick-fix. Hetgeen wat ze voor heel even een goed gevoel geeft, voor plezier of afleiding zorgt. Netflixen in plaats van sporten. Scrollen op social media in plaats van gefocust aan dat project werken. Eten laten bezorgen in plaats van die gezonde maaltijd klaarmaken. Afleiding zoeken in plaats van met je emoties gaan zitten. Over koetjes en kalfjes blijven praten in plaats van dat moeilijke gesprek voeren. Kiezen voor de snelle oplossing/voor iets wat je voor even een goed gevoel geeft of pijn en oncomfortabele gevoelens vermijdt staat jouw groei in de weg. Het saboteert je resultaten. Staat je geluk en welzijn in de weg. Brokkelt je zelfbeeld en zelfvertrouwen af. Zorgt er onnodig voor dat je worstelt en lijdt, en dat je na jaren nog steeds niet staat waar je graag zou willen zijn.

Werken aan jezelf of toewerken naar een doel betekent vandaag de moeilijke keuze maken

Je kunt geen resultaten verwachten als je de hele dag door (onbewust) gaat voor de makkelijkste optie. Werken aan jezelf of aan bepaalde doelen in je leven heeft alles te maken met nu de moeilijke keuzes maken zodat je op de lange termijn de positieve uitwerkingen op jezelf en je leven zult ervaren. Delayed gratification betekent dat je in het nu het verlangen weerstaat om te kiezen voor iets wat even voor een goed gevoel zorgt en dat je in plaats daarvan kiest voor iets wat je op de lange termijn meer gaat brengen. Jezelf ontwikkelen en doelen behalen, succesvol worden op wat voor gebied dan ook: het zijn allemaal lange termijn processen. Je voelt je niet lichter, gelukkiger of rustiger in een paar weken. Je denkt niet positiever in een maand. Je hebt geen zelfliefde in een paar dagen. Je lichaam is niet opeens fit, slank en gezond na een paar weken anders eten. Daar moet je iets voor doen en vaker nog iets voor laten. De keuzes die je vandaag maakt bepalen hoe je je over een tijdje zult voelen en waar je over een tijdje zult staan. Deze dagelijkse keuzes, ook de kleine, doen er allemaal toe. Ga je de hele dag door voor de makkelijke optie dan geeft dat in het moment misschien heel even een goed gevoel, op de lange termijn zorgt deze strategie ervoor dat je continu baalt van jezelf, dat je jezelf niet ontwikkelt en niet verder komt in het leven. Het is niet erg om een tijdje pijn te lijden of oncomfortabele gevoelens te ervaren. Je kunt dat aan. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar consistent gaan voor de moeilijke keuze en de lange termijn in je achterhoofd houden is een veel makkelijkere (en meer moeiteloze) manier van leven dan constant kiezen voor de quick-fix (wat behoorlijk uitputtend is). Omdat het een manier van leven is die je wél verder brengt. Die je goed laat voelen op de lange termijn (en dan op een duurzame manier). Die zorgt voor een betere kwaliteit van leven, je zelfvertrouwen vergroot, je zelfbeeld positiever maakt en voldoening geeft. Living the hard way is easy, living the easy way is hard.

Wat betekent deze keuze op de lange termijn? Volgende week/volgend jaar?

Dit is de vraag die je jezelf de hele dag door zou moeten stellen bij het maken van keuzes als je daadwerkelijk verandering in gang wilt zetten in je leven. Wat betekent de keuze die ik op het punt sta te maken voor mij en mijn leven op de lange termijn? Volgende week of volgend jaar? Wat voor uitwerking heeft deze keuze op mijn welzijn, geluk, gezondheid, doelen en visie? Wat zou mijn toekomstige zelf in dit geval doen? De zelf die al die mooie doelen al bereikt heeft? Die al op dat punt is beland waar ze graag wil staan? Wat zou zij doen in dit moment? De reden waarom veel mensen gaan voor de snelle oplossing is omdat ze geen idee hebben waar ze naar op weg zijn. Ze hebben geen visie voor hun leven of bepaald beeld van hun toekomstige zelf. Zonder visie, doel of idee van waar je naartoe wilt, hoe je je over een tijd wilt voelen of wie je wilt zijn zul je altijd kiezen voor iets wat je in het nu iets oplevert. Je moet een beeld, visie of doel hebben, iets om aan vast te houden, dat ervoor zorgt dat je die lastige keuzes in het nu maakt en de snelle oplossingen en zogenaamd leuke dingen kunt weerstaan. Je moet weten wie je wilt worden, wat de identiteit is van je toekomstige zelf. Hoe je toekomstige zelf denkt, praat, doet, eruit ziet, leeft, hoe ze zich voelt, wat voor werk ze doet, wat haar doelen en waarden zijn. Dat beeld wordt je drijfveer in het proces van aan jezelf werken en doelen behalen. Dat beeld zorgt ervoor dat je niet meer de hele dag van quick-fix naar quick-fix leeft maar bewuste keuzes gaat maken die daadwerkelijk ergens toe leiden.

Aan de slag!

Het is belangrijk om te beseffen dat het overgrote deel van de keuzes die je de hele dag door maakt onbewuste keuzes zijn. Je staat er niet bewust bij stil, je bent niet rationeel aan het afwegen (soms wel), je emotionele brein besluit voor je. Je hoeft dus echt niet van jezelf te verwachten dat je vanaf nu de hele dag door verstandige keuzes zult gaan maken. Nee, je zult hierin zeker falen. Je zult jezelf vangen terwijl je op het punt staat om weer te kiezen voor iets makkelijks. Het bewust kiezen zal lang niet altijd goed gaan en je zult soms gewoon geen weerstand kunnen bieden aan datgene wat aan je trekt. En dat is ook prima! Richt je op de kleine overwinningen. Op de momenten dat je wél de moeilijke/oncomfortabele/pijnlijke/niet zo aantrekkelijke keuze maakt en wél vanuit je toekomstige zelf denkt en handelt. Dat is hoe je verandering in gang zet. Neem de twee bovenstaande vragen met je mee en ga ermee oefenen. Ga erover schrijven in je journal. Ga ze toepassen in je leven. Ga voor die mooie doelen en dromen en die toekomstige versie van jezelf!

*Belangrijk: een gebrek aan eigenwaarde als gevolg van trauma is een van de veel voorkomende redenen waarom mensen de hele dag door kiezen voor snelle oplossingen en dingen die voor even voor een goed gevoel zorgen. In dit geval is het daarom niet alleen een kwestie van bewust gaan kiezen en jezelf goede vragen stellen maar ook trauma helen en werken aan je zelfbeeld. Mensen die onverwerkt trauma hebben hebben daarnaast vaak weinig inbeeldingsvermogen en vinden het lastig om een toekomstige versie van zichzelf voor zich te zien. Onverwerkt trauma kan ervoor zorgen dat je denkt dat je niet kunt veranderen of iemand anders kunt worden of dat bepaalde doelen of dromen niet voor je zijn weggelegd. Herken je jezelf hierin dan zou ik je willen aanmoedigen om samen met een therapeut te gaan werken.



Deze blog vind je misschien ook wel interessant: ik beweeg elke dag toe naar ongemak en pijn.

Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!