fbpx

Zelfliefde

Waarom zelfcompassie de basis is als je aan jezelf gaat werken

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Zelfcompassie is zo’n woord dat je overal hoort, het klinkt ook best fijn, zelfcompassie hebben, maar dat in de praktijk gewoon nog veel teveel mensen niet bezitten of toepassen. In deze blog vertel ik je waarom zelfcompassie de basis is als je aan jezelf gaat werken en waarom het de sleutel is tot blijvende verandering.

Waar het bij veel mensen fout gaat in hun groei/veranderproces

Je wilt gezonder gaan leven, dagelijks gaan mediteren, van een slechte gewoonte af, een niet helpend patroon doorbreken, gaan journalen over je innerlijke kind, een paar keer per week gaan sporten, anders met je emoties omgaan. Je hebt een doel en vol goede moed begin je. In het begin gaat het prima. Je bent gemotiveerd, je kunt aan je eigen verwachtingen voldoen. Maar na een paar dagen, of bij sommigen een paar weken, wordt het vaak al lastiger. Je hebt last van excuses in je hoofd, je nieuwe gedrag voelt nog niet echt jij, je geeft een dag toe aan je verlangen om niet te gaan… sporten, journalen, mediteren. Of wanneer je een patroon aan het doorbreken bent: je bent je in het moment niet bewust en daarom handel je ‘wéér’ op de automatische piloot. Je hebt gefaald en je baalt van jezelf. In principe is er niks aan de hand als jij jezelf voorhoudt dat dit ook onderdeel is van het proces en dat er morgen weer een nieuwe dag is om het beter te gaan doen. Wat de meeste mensen onbewust doen is meegaan in de kritische en denigrerende stemmen in hun hoofd (verhalen van je ego). Ik kan ook helemaal niks. Ik ben ook gewoon waardeloos. Ik heb totaal geen doorzettingsvermogen. Die negatieve gedachten zorgen voor een gevoel: schaamte, boosheid, teleurstelling, je waardeloos voelen. Vaak ga je jezelf afleiden om dat nare gevoel maar niet te ervaren en bedenk je jezelf vervolgens: zie je wel, dit is ook gewoon niks voor mij. Ik stop er maar gewoon mee. Ik kan dit niet. Het heeft geen zin. Voor veel mensen is dit een vicieuze cirkel waar ze alsmaar in terechtkomen wanneer ze anders gaan leven of nieuw gedrag gaan proberen.

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is jezelf behandelen zoals je omgaat met de mensen die je liefhebt. Het betekent dat je die goede vriend of vriendin voor jezelf bent op momenten of in tijden dat je je slecht of waardeloos voelt, in een dip zit of even niet weet wat je met jezelf moet beginnen. Dat je jezelf troost, omarmt, accepteert, en vraagt hoe je er nu voor jezelf kunt zijn. 

Waarom zelfcompassie de sleutel is tot verandering en groei

Het probleem is niet dat je een keer een dag hebt overgeslagen, dat het je niet meteen lukt om op een nieuwe manier te handelen of te reageren, of dat je een weekje in een dip zit en er niks van je doelen terecht is gekomen, het probleem is dat je jezelf veroordeelt voor dat gedrag. Jezelf naar beneden halen, bekritiseren, afvallen, het hebben van eindeloos veel negatieve gedachten over wat er allemaal mis met je is en waarom je zo waardeloos bent. Niet het falen zorgt ervoor dat je geen blijvende verandering in gang kunt zetten maar jouw reactie daarop. Falen is onvermijdelijk. Wanneer je nieuw gedrag gaat proberen of een nieuwe gewoonte wilt gaan inpassen in je leven zul je falen. Altijd. Je zult nooit aan je eigen (te) hoge verwachtingen kunnen voldoen. Iets wat al jaren of decennia lang een patroon is doorbreek je nooit zonder vallen en opstaan. Iets wat geen gewoonte is heeft veel tijd nodig om er wél een gewoonte van te kunnen maken. En daarom is zelfcompassie zo ontzettend hard nodig in deze processen. Wanneer het je lukt om die goede vriend of vriendin voor jezelf te zijn op momenten dat je inderdaad gefaald hebt zal dat ervoor zorgen dat je met zelfvertrouwen en nieuwe motivatie de volgende dag weer voor je doel gaat. Dat je gewoon weer opstaat na het vallen en dat je falen gaat zien als een hobbeltje op je pad, niet als een reden om er maar mee te stoppen.

Zo ziet zelfcompassie eruit in je groeiproces

Stel haalbare doelen
Heel belangrijk! De meeste mensen stellen veel te hoge doelen, meestal als gevolg van dat ze al zoveel tijd verspild hebben en nu écht willen veranderen. Het roer moet helemaal om. Maar dan ook helemaal. Vaak werkt dat juist averechts. Stel daarom haalbare doelen. Niet: 6 keer per week een uur sporten. Wel: 3 keer per week een half uur bewegen. Niet: dagelijks 20 minuten mediteren. Wel: dagelijks 5 minuten mediteren. Niet: ik ga dit patroon deze maand doorbreken en vanaf nu altijd als mijn beste zelf reageren. Wel: ik ga mezelf zoveel mogelijk in het moment proberen te vangen waardoor ik nieuwe keuzes kan maken. (Belangrijk: in tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het niet om de hoeveelheid tijd die je ergens aan besteedt maar om hoe vaak je datgene doet. 7 dagen per week consistent 5 minuten mediteren heeft veel meer zin dan 2 keer een half uur en daarna weken niet.) Uiteindelijk zal te hoge doelen stellen alleen maar zorgen voor teleurstelling omdat je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. Die teleurstelling is voor veel mensen een aanleiding om dan maar helemaal niks meer te gaan doen. Begin klein!

Maak een back-up plan
Je zult vallen, dat weet je inmiddels. De vraag is dan: hoe zorg je ervoor dat je weer opstaat? Een back-up plan is zo ontzettend waardevol wanneer je patronen gaat doorbreken. Wanneer je je niet aan je goede voornemen, intentie of doel hebt kunnen houden, wanneer je een dag hebt overgeslagen of op wat voor manier dan ook gefaald hebt dan zorg je ervoor dat je een plan hebt hoe weer op te staan na het vallen. Voorbeelden? Na het vallen doe ik deze dingen: ik ga… een motiverende podcast luisteren, inspirerende blogs lezen op de website die ik graag bezoek, mijn visionboard bekijken, in mijn journal mijn toekomstvisie teruglezen, een lijstje maken met dingen die de afgelopen maand wél goed gingen, een lijstje maken met dingen die ik aan mezelf bewonder. Zorg ervoor dat je back-up plan bestaat uit activiteiten die je een goed gevoel geven over jezelf, die je zelfvertrouwen laten groeien en die je inspireren om de volgende dag weer verder te gaan met waar je gebleven was.

Accepteer dat je mens bent
Je mag je gerust even rot of teleurgesteld of waardeloos voelen als dingen anders gaan of je het proces moeilijk vindt. Dit soort gevoelens mogen er ook zijn. We hoeven niet te doen alsof verandering makkelijk is en vanzelf gaat. Het is belangrijk dat je jezelf op zo’n moment niet identificeert met het falen. Je hebt gefaald, je bent daardoor niet meteen waardeloos. Houd jezelf voor dat je mens bent. Een imperfect maar prachtig en waardevol mens dat tot zoveel in staat is. Falen mag. Slechte dagen hebben mag. Niet aan je eigen verwachtingen kunnen voldoen is oké. Neem afscheid van de gedachte dat dingen perfect moeten gaan of dat je meteen zult slagen. Dat scheelt zoveel druk!

Verander je self talk
Wat zou jij tegen die goede vriend of vriendin zeggen die je opbelt en teleurgesteld is in zichzelf omdat ze teruggevallen is in een oude gewoonte of een oud patroon, of de afspraak met zichzelf niet is nagekomen? Zou je dan tegen haar zeggen: ja je bent ook waardeloos. Inderdaad, je kunt ook niks. Stop er maar gewoon mee want het heeft toch geen zin. Nee toch? Je zou eerder zoiets zeggen als: he, wat rot. Je doet zo je best. Je voelt je vast heel vervelend. Je bent helemaal niet waardeloos, ik bewonder je juist. Je bent al zo goed bezig! Dit mag er ook even zijn. Het is niet erg om een keer te falen, dat is menselijk. Morgen is er weer een nieuwe dag, toch? Hoe kan ik er voor je zijn? Die woorden kun jij ook tegen jezelf gaan zeggen of schrijven. Wanneer je je self talk verandert zal je gevoel over jezelf ook anders worden. Kritiek en ‘shaming’ zorgen voor een waardeloos gevoel in jezelf waardoor je in een neerwaartse spiraal belandt. Zelfcompassie zorgt ervoor dat je je weer hoopvol voelt en vertrouwen hebt, dat je voelt dat je er mag zijn en dat er morgen gewoon weer een nieuwe dag is. Kritische gedachten hebben we allemaal. Deze verhalen over onszelf gaan helemaal terug naar onze kindertijd. Deze stem kan milder worden maar gaat nooit helemaal weg. Het enige waar jij controle over hebt is wat je daar vervolgens mee doet. Zet positieve gedachten tegenover die kritische stem. Schrijf in je journal wat je tegen die goede vriendin zou zeggen op zo’n moment en lees dat vervolgens hardop aan jezelf voor. Hang door je hele huis post its met bemoedigende en zachte woorden. Je doet het goed! Ik bewonder je! Het hoeft niet perfect. Je kunt het! Deze woorden zullen je kracht en motivatie geven om gewoon te blijven proberen waardoor je uiteindelijk wél die groei zult doormaken.


Foto: Unsplash

Zelfcompassie is zo’n woord dat je overal hoort, het klinkt ook best fijn, zelfcompassie hebben, maar dat in de praktijk gewoon nog veel teveel mensen niet bezitten of toepassen. In deze blog vertel ik je waarom zelfcompassie de basis is als je aan jezelf gaat werken en waarom het de sleutel is tot blijvende verandering.

Waar het bij veel mensen fout gaat in hun groei/veranderproces

Je wilt gezonder gaan leven, dagelijks gaan mediteren, van een slechte gewoonte af, een niet helpend patroon doorbreken, gaan journalen over je innerlijke kind, een paar keer per week gaan sporten, anders met je emoties omgaan. Je hebt een doel en vol goede moed begin je. In het begin gaat het prima. Je bent gemotiveerd, je kunt aan je eigen verwachtingen voldoen. Maar na een paar dagen, of bij sommigen een paar weken, wordt het vaak al lastiger. Je hebt last van excuses in je hoofd, je nieuwe gedrag voelt nog niet echt jij, je geeft een dag toe aan je verlangen om niet te gaan… sporten, journalen, mediteren. Of wanneer je een patroon aan het doorbreken bent: je bent je in het moment niet bewust en daarom handel je ‘wéér’ op de automatische piloot. Je hebt gefaald en je baalt van jezelf. In principe is er niks aan de hand als jij jezelf voorhoudt dat dit ook onderdeel is van het proces en dat er morgen weer een nieuwe dag is om het beter te gaan doen. Wat de meeste mensen onbewust doen is meegaan in de kritische en denigrerende stemmen in hun hoofd (verhalen van je ego). Ik kan ook helemaal niks. Ik ben ook gewoon waardeloos. Ik heb totaal geen doorzettingsvermogen. Die negatieve gedachten zorgen voor een gevoel: schaamte, boosheid, teleurstelling, je waardeloos voelen. Vaak ga je jezelf afleiden om dat nare gevoel maar niet te ervaren en bedenk je jezelf vervolgens: zie je wel, dit is ook gewoon niks voor mij. Ik stop er maar gewoon mee. Ik kan dit niet. Het heeft geen zin. Voor veel mensen is dit een vicieuze cirkel waar ze alsmaar in terechtkomen wanneer ze anders gaan leven of nieuw gedrag gaan proberen.

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is jezelf behandelen zoals je omgaat met de mensen die je liefhebt. Het betekent dat je die goede vriend of vriendin voor jezelf bent op momenten of in tijden dat je je slecht of waardeloos voelt, in een dip zit of even niet weet wat je met jezelf moet beginnen. Dat je jezelf troost, omarmt, accepteert, en vraagt hoe je er nu voor jezelf kunt zijn. 

Waarom zelfcompassie de sleutel is tot verandering en groei

Het probleem is niet dat je een keer een dag hebt overgeslagen, dat het je niet meteen lukt om op een nieuwe manier te handelen of te reageren, of dat je een weekje in een dip zit en er niks van je doelen terecht is gekomen, het probleem is dat je jezelf veroordeelt voor dat gedrag. Jezelf naar beneden halen, bekritiseren, afvallen, het hebben van eindeloos veel negatieve gedachten over wat er allemaal mis met je is en waarom je zo waardeloos bent. Niet het falen zorgt ervoor dat je geen blijvende verandering in gang kunt zetten maar jouw reactie daarop. Falen is onvermijdelijk. Wanneer je nieuw gedrag gaat proberen of een nieuwe gewoonte wilt gaan inpassen in je leven zul je falen. Altijd. Je zult nooit aan je eigen (te) hoge verwachtingen kunnen voldoen. Iets wat al jaren of decennia lang een patroon is doorbreek je nooit zonder vallen en opstaan. Iets wat geen gewoonte is heeft veel tijd nodig om er wél een gewoonte van te kunnen maken. En daarom is zelfcompassie zo ontzettend hard nodig in deze processen. Wanneer het je lukt om die goede vriend of vriendin voor jezelf te zijn op momenten dat je inderdaad gefaald hebt zal dat ervoor zorgen dat je met zelfvertrouwen en nieuwe motivatie de volgende dag weer voor je doel gaat. Dat je gewoon weer opstaat na het vallen en dat je falen gaat zien als een hobbeltje op je pad, niet als een reden om er maar mee te stoppen.

Zo ziet zelfcompassie eruit in je groeiproces

Stel haalbare doelen
Heel belangrijk! De meeste mensen stellen veel te hoge doelen, meestal als gevolg van dat ze al zoveel tijd verspild hebben en nu écht willen veranderen. Het roer moet helemaal om. Maar dan ook helemaal. Vaak werkt dat juist averechts. Stel daarom haalbare doelen. Niet: 6 keer per week een uur sporten. Wel: 3 keer per week een half uur bewegen. Niet: dagelijks 20 minuten mediteren. Wel: dagelijks 5 minuten mediteren. Niet: ik ga dit patroon deze maand doorbreken en vanaf nu altijd als mijn beste zelf reageren. Wel: ik ga mezelf zoveel mogelijk in het moment proberen te vangen waardoor ik nieuwe keuzes kan maken. (Belangrijk: in tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het niet om de hoeveelheid tijd die je ergens aan besteedt maar om hoe vaak je datgene doet. 7 dagen per week consistent 5 minuten mediteren heeft veel meer zin dan 2 keer een half uur en daarna weken niet.) Uiteindelijk zal te hoge doelen stellen alleen maar zorgen voor teleurstelling omdat je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. Die teleurstelling is voor veel mensen een aanleiding om dan maar helemaal niks meer te gaan doen. Begin klein!

Maak een back-up plan
Je zult vallen, dat weet je inmiddels. De vraag is dan: hoe zorg je ervoor dat je weer opstaat? Een back-up plan is zo ontzettend waardevol wanneer je patronen gaat doorbreken. Wanneer je je niet aan je goede voornemen, intentie of doel hebt kunnen houden, wanneer je een dag hebt overgeslagen of op wat voor manier dan ook gefaald hebt dan zorg je ervoor dat je een plan hebt hoe weer op te staan na het vallen. Voorbeelden? Na het vallen doe ik deze dingen: ik ga… een motiverende podcast luisteren, inspirerende blogs lezen op de website die ik graag bezoek, mijn visionboard bekijken, in mijn journal mijn toekomstvisie teruglezen, een lijstje maken met dingen die de afgelopen maand wél goed gingen, een lijstje maken met dingen die ik aan mezelf bewonder. Zorg ervoor dat je back-up plan bestaat uit activiteiten die je een goed gevoel geven over jezelf, die je zelfvertrouwen laten groeien en die je inspireren om de volgende dag weer verder te gaan met waar je gebleven was.

Accepteer dat je mens bent
Je mag je gerust even rot of teleurgesteld of waardeloos voelen als dingen anders gaan of je het proces moeilijk vindt. Dit soort gevoelens mogen er ook zijn. We hoeven niet te doen alsof verandering makkelijk is en vanzelf gaat. Het is belangrijk dat je jezelf op zo’n moment niet identificeert met het falen. Je hebt gefaald, je bent daardoor niet meteen waardeloos. Houd jezelf voor dat je mens bent. Een imperfect maar prachtig en waardevol mens dat tot zoveel in staat is. Falen mag. Slechte dagen hebben mag. Niet aan je eigen verwachtingen kunnen voldoen is oké. Neem afscheid van de gedachte dat dingen perfect moeten gaan of dat je meteen zult slagen. Dat scheelt zoveel druk!

Verander je self talk
Wat zou jij tegen die goede vriend of vriendin zeggen die je opbelt en teleurgesteld is in zichzelf omdat ze teruggevallen is in een oude gewoonte of een oud patroon, of de afspraak met zichzelf niet is nagekomen? Zou je dan tegen haar zeggen: ja je bent ook waardeloos. Inderdaad, je kunt ook niks. Stop er maar gewoon mee want het heeft toch geen zin. Nee toch? Je zou eerder zoiets zeggen als: he, wat rot. Je doet zo je best. Je voelt je vast heel vervelend. Je bent helemaal niet waardeloos, ik bewonder je juist. Je bent al zo goed bezig! Dit mag er ook even zijn. Het is niet erg om een keer te falen, dat is menselijk. Morgen is er weer een nieuwe dag, toch? Hoe kan ik er voor je zijn? Die woorden kun jij ook tegen jezelf gaan zeggen of schrijven. Wanneer je je self talk verandert zal je gevoel over jezelf ook anders worden. Kritiek en ‘shaming’ zorgen voor een waardeloos gevoel in jezelf waardoor je in een neerwaartse spiraal belandt. Zelfcompassie zorgt ervoor dat je je weer hoopvol voelt en vertrouwen hebt, dat je voelt dat je er mag zijn en dat er morgen gewoon weer een nieuwe dag is. Kritische gedachten hebben we allemaal. Deze verhalen over onszelf gaan helemaal terug naar onze kindertijd. Deze stem kan milder worden maar gaat nooit helemaal weg. Het enige waar jij controle over hebt is wat je daar vervolgens mee doet. Zet positieve gedachten tegenover die kritische stem. Schrijf in je journal wat je tegen die goede vriendin zou zeggen op zo’n moment en lees dat vervolgens hardop aan jezelf voor. Hang door je hele huis post its met bemoedigende en zachte woorden. Je doet het goed! Ik bewonder je! Het hoeft niet perfect. Je kunt het! Deze woorden zullen je kracht en motivatie geven om gewoon te blijven proberen waardoor je uiteindelijk wél die groei zult doormaken.


Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

7 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!