fbpx

Groei

Zo werk je met succes aan jezelf

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Ik heb eerder een blog geschreven over waarom je geen doorbraken ervaart in je groeiproces. Deze blog lees je hier. Vandaag vind ik het tijd om je te gaan vertellen hoe je dan wél met succes aan jezelf werkt! Ik geef je de tips en tools die ik zelf ook gebruik en toepas in mijn eigen leven. Lees je mee?

Focus je op 1 thema/doel/onderwerp/patroon

Een gebrek aan focus is een van de redenen waarom de meeste mensen geen echte doorbraken ervaren in hun ontwikkeling of maar niet vooruit lijken te komen. Wanneer je voor je gevoel al een tijdje stilstaat in het leven kun je opeens een enorme haast krijgen om te gaan groeien en veranderen. Die haast zorgt er meestal voor dat je van alles wat gaat doen en jezelf overweldigd met heel veel nieuwe informatie over uiteenlopende onderwerpen. De sleutel tot succes om patronen te kunnen doorbreken, verandering in gang te zetten en te groeien is focus. Kies een (1) thema, doel, onderwerp of patroon en richt je daar de komende maanden volledig op. Wanneer je je focust op een onderwerp betekent dat dus bijvoorbeeld ook dat je geen boeken gaat lezen over onderwerpen die niks met je thema te maken hebben. Je gaat je in deze maanden afschermen voor informatie waar je op dit punt niks mee hoeft of kunt, zodat je alle ruimte hebt om aandacht te geven aan dat wat nu je prioriteit is.

Bouw rituelen in in je routines

Een andere sleutel tot succes is het inbouwen van rituelen in je dagelijkse routines die jouw groei op het gebied waar je aan werkt ondersteunt. Wanneer je echt verandering in gang wilt zetten heb je systemen nodig in je leven. Systemen zorgen ervoor dat je iets hebt om op terug te vallen. Dat je niet de hele dag bezig hoeft te zijn met je groeiproces en je to do’s voor dat groeiproces. Dat je ook in drukke tijden toch kleine stapjes vooruit zet. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Als je aan zelfliefde wilt gaan werken kun je tijdens je ochtendroutine een journal oefening over zelfliefde doen bijvoorbeeld, en tijdens je avondroutine een spiegeloefening die in het teken staat van zelfliefde. Zo heb je in nog geen kwartier per dag aandacht gegeven aan jouw thema en is werken aan jezelf haalbaar en laagdrempelig. Bedenk eens waar jij graag in wilt groeien en schrijf vervolgens een handvol kleine (heel kleine!) rituelen op die dat groeiproces dagelijks zouden kunnen ondersteunen. Ga die kleine rituelen vervolgens in je routines bouwen. Heel belangrijk: kies geen tien nieuwe rituelen maar een of twee (per keer) en neem de tijd om van die rituelen gewoonten te maken.

Denk in kleine stappen

Klein denken is enorm belangrijk wanneer je aan jezelf werkt. Het is niet heel aantrekkelijk om klein te denken, ik weet het, maar het zorgt er wel voor dat de stappen die je te zetten hebt haalbaar zijn waardoor je veel sneller en makkelijker doet. Wanneer je grote doelen voor jezelf bedenkt en onhaalbare afspraken met jezelf maakt (deze week wil ik dat boek helemaal uitlezen, die cursus afronden, vijf keer sporten, een hele ochtend aan mezelf werken, mijn website online hebben staan) is de kans groot dat je er tegenop gaat zien, dat je last krijgt van excuses in je hoofd en dat je jezelf onbewust gaat saboteren. Door je to do’s en de afspraken met jezelf zo klein mogelijk te maken creëer je kleine successen. Die successen zorgen voor flow, motivatie en zelfvertrouwen. Veel mensen denken dat vijf minuten per dag iets doen geen zin heeft omdat het zo minimaal is. Maar als je elke dag 5 minuten iets doet en dat de hele maand heb je opeens een heleboel werk verricht. Consistentie is daarnaast belangrijk. Elke dag 5 minuten aan jezelf werken is veel beter dan een keer in de drie maanden een hele dag. Het vertrouwen wat je opdoet door je kleine successen zorgt er vervolgens voor dat je langzaam je afspraken ietsje groter kunt gaan maken. Je weet nu namelijk dat je het kunt en dat je op jezelf kunt vertrouwen.

Sta op na het vallen

In je ontwikkelproces zul je vallen. Altijd. Je zult jezelf periodes moeilijk kunnen motiveren. Je zult jezelf gaan saboteren (zonder dat je je er bewust van bent). Je zult soms helemaal geen zin hebben om voor de ‘moeilijke’ weg te kiezen. Het leven komt in de weg te staan. Je mind/brein/lichaam doen er alles aan om jou in je huidige identiteit te houden zodat de weerstand het van je wint zonder dat je het doorhebt. En dat is allemaal oké. Dit hoort ook bij het proces en bij mens zijn. Vallen is niet het probleem, het niet meer opstaan is het probleem. Veel mensen belanden in een vicieuze cirkel wanneer ze gefaald hebben, zichzelf niet aan de afspraak hebben kunnen houden, een tijdje niet aan zichzelf hebben gewerkt om wat voor reden dan ook. Negatieve gedachten ontstaan (zie je wel ik kan ook niks, dit is niet voor mij weggelegd, ik ben waardeloos), ze voelen schaamte. Als je je niet bewust bent van dit gedrag dan is het heel moeilijk om uit zo’n cirkel te komen. Weet dat vallen helemaal niet erg is en dat het zeker niet de reden moet zijn om op te geven. Je zult het niet perfect doen, en dat hoeft ook niet. Zelfcompassie is de basis wanneer je aan jezelf gaat werken (ik vertel je erover in deze blog). Elke dag is een nieuwe kans om het weer te gaan proberen. Om weer op te staan. Je doel weer op te pakken. Verder te gaan waar je was gebleven. Ook na honderden keren gefaald te hebben. Als je jezelf hier aan blijft herinneren zul je écht successen gaan boeken in je groeiproces.

Houd je groei bij

Ook een heel belangrijke! Omdat jezelf ontwikkelen of aan verandering werken vaak langdurige processen zijn is het voor jezelf heel fijn (eigenlijk een must!) om tussentijds regelmatig stil te staan bij je groei. Dit geeft je motivatie. Je krijgt er zelfvertrouwen door. Je raakt enthousiast. Je ziet in dat al die kleine stapjes wel degelijk ergens toe leiden. Maak er een gewoonte van om elke maand of elke drie maanden in je journal te gaan schrijven over je progressie, je overwinningen en je (kleine!) successen. Richt je in die journal sessie echt alleen op het positieve. Welke stappen heb ik gezet deze periode? Wat waren mijn successen? Wat mag ik vieren? Waarin ben ik gegroeid? Welk compliment mag ik nu aan mezelf geven? Waar mag ik mezelf dankbaar voor zijn?

Maak van ontwikkeltijd een prioriteit

Naast de kleine dagelijkse rituelen die je hebt zal het inpassen van ‘ontwikkeltijd’ in je week er echt voor gaan zorgen dat je zult groeien. Ik moedig je aan om vanaf nu wekelijks een dagdeel, uur, of moment (wat er in jouw leven past!) vrij te maken voor ‘ontwikkeltijd’. Het liefst wekelijks op dezelfde dag en hetzelfde moment zodat er na een tijdje een gewoonte ontstaat. In je ontwikkeltijd kun je een boek lezen, werken aan de cursus die je bent gestart, je kunt een bepaalde oefening doen die je ergens bent tegengekomen, online blogs en artikelen gaan lezen en je verdiepen in het onderwerp waar je aan werkt, je kunt aan de slag gaan met de social media posts die je hebt opgeslagen waar je graag meer mee wilt doen/dieper op in wilt gaan, de interessante video’s op youtube bekijken die je hebt opgeslagen, een podcast luisteren. Alles wat je gedurende de week verzamelt op het gebied van zelfontwikkeling bewaar je voor je ontwikkeltijd. Je zult merken dat dit je rust geeft, dat dit wekelijkse moment een gewoonte gaat worden waar je naar uit gaat kijken en dat aan jezelf werken op deze manier leuk, speels en laagdrempelig is! Belangrijk: je moet accepteren dat je niet alles in een keer aan kunt gaan en ook dat je niet alles kunt lezen/bekijken/uitzoeken. Het liefste zou je van ontwikkeltijd een hele dag maken want je hebt zoveel te doen, te lezen en uit te zoeken. En ik snap het! Het is voor veel mensen een valkuil om teveel te willen en te grote afspraken te maken met zichzelf. Trap niet in die valkuil! Zorg ervoor dat de tijd die je vrijmaakt voor ontwikkeltijd wekelijks haalbaar blijft in je leven, ook in drukke periodes. Liever wekelijks consistent een uurtje aan jezelf werken dan een paar weken een hele dag en daarna weer maanden niet.

Kies bewust een aantal social accounts om te volgen die je ondersteunen in je proces

Zoals ik aan het begin van deze blog al zei is het belangrijk dat je jezelf gaat beschermen voor informatie waar je op dit moment niks mee kunt, hoeft of doet. Veel mensen volgen tientallen of zelfs honderden social media accounts waar ze iets van zouden kunnen leren en zijn zo de hele dag bezig met groei en ontwikkeling, maar omdat ze geen focus hebben en de informatie niet toepassen in hun leven komen ze eigenlijk niet vooruit. Het volgen van al deze accounts zorgt daarnaast voor ontzettend overweldigende gevoelens. Je voelt jezelf tekortschieten omdat je er elke keer op gewezen wordt dat je nog zoveel werk te doen hebt. Alle inspiratie zorgt ervoor dat je geen idee hebt waar je moet beginnen, dat je de boel niet meer overziet en daarom maar helemaal niet meer in actie komt. (Herkenbaar?) Wanneer je een onderwerp centraal stelt waar je de komende maanden aan wilt gaan werken is een andere sleutel tot succes daarom om een handvol (maximaal vijf) social media accounts uit te kiezen die jou ondersteunen in je proces, die je aanmoedigen en inspireren en de informatie delen die aansluit op waar jij aan wilt werken/in wilt groeien. De rest van de accounts ontvolg je. Deze zelfbescherming zal je zoveel meer rust en focus geven!

Foto: Unsplash

Ik heb eerder een blog geschreven over waarom je geen doorbraken ervaart in je groeiproces. Deze blog lees je hier. Vandaag vind ik het tijd om je te gaan vertellen hoe je dan wél met succes aan jezelf werkt! Ik geef je de tips en tools die ik zelf ook gebruik en toepas in mijn eigen leven. Lees je mee?

Focus je op 1 thema/doel/onderwerp/patroon

Een gebrek aan focus is een van de redenen waarom de meeste mensen geen echte doorbraken ervaren in hun ontwikkeling of maar niet vooruit lijken te komen. Wanneer je voor je gevoel al een tijdje stilstaat in het leven kun je opeens een enorme haast krijgen om te gaan groeien en veranderen. Die haast zorgt er meestal voor dat je van alles wat gaat doen en jezelf overweldigd met heel veel nieuwe informatie over uiteenlopende onderwerpen. De sleutel tot succes om patronen te kunnen doorbreken, verandering in gang te zetten en te groeien is focus. Kies een (1) thema, doel, onderwerp of patroon en richt je daar de komende maanden volledig op. Wanneer je je focust op een onderwerp betekent dat dus bijvoorbeeld ook dat je geen boeken gaat lezen over onderwerpen die niks met je thema te maken hebben. Je gaat je in deze maanden afschermen voor informatie waar je op dit punt niks mee hoeft of kunt, zodat je alle ruimte hebt om aandacht te geven aan dat wat nu je prioriteit is.

Bouw rituelen in in je routines

Een andere sleutel tot succes is het inbouwen van rituelen in je dagelijkse routines die jouw groei op het gebied waar je aan werkt ondersteunt. Wanneer je echt verandering in gang wilt zetten heb je systemen nodig in je leven. Systemen zorgen ervoor dat je iets hebt om op terug te vallen. Dat je niet de hele dag bezig hoeft te zijn met je groeiproces en je to do’s voor dat groeiproces. Dat je ook in drukke tijden toch kleine stapjes vooruit zet. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Als je aan zelfliefde wilt gaan werken kun je tijdens je ochtendroutine een journal oefening over zelfliefde doen bijvoorbeeld, en tijdens je avondroutine een spiegeloefening die in het teken staat van zelfliefde. Zo heb je in nog geen kwartier per dag aandacht gegeven aan jouw thema en is werken aan jezelf haalbaar en laagdrempelig. Bedenk eens waar jij graag in wilt groeien en schrijf vervolgens een handvol kleine (heel kleine!) rituelen op die dat groeiproces dagelijks zouden kunnen ondersteunen. Ga die kleine rituelen vervolgens in je routines bouwen. Heel belangrijk: kies geen tien nieuwe rituelen maar een of twee (per keer) en neem de tijd om van die rituelen gewoonten te maken.

Denk in kleine stappen

Klein denken is enorm belangrijk wanneer je aan jezelf werkt. Het is niet heel aantrekkelijk om klein te denken, ik weet het, maar het zorgt er wel voor dat de stappen die je te zetten hebt haalbaar zijn waardoor je veel sneller en makkelijker doet. Wanneer je grote doelen voor jezelf bedenkt en onhaalbare afspraken met jezelf maakt (deze week wil ik dat boek helemaal uitlezen, die cursus afronden, vijf keer sporten, een hele ochtend aan mezelf werken, mijn website online hebben staan) is de kans groot dat je er tegenop gaat zien, dat je last krijgt van excuses in je hoofd en dat je jezelf onbewust gaat saboteren. Door je to do’s en de afspraken met jezelf zo klein mogelijk te maken creëer je kleine successen. Die successen zorgen voor flow, motivatie en zelfvertrouwen. Veel mensen denken dat vijf minuten per dag iets doen geen zin heeft omdat het zo minimaal is. Maar als je elke dag 5 minuten iets doet en dat de hele maand heb je opeens een heleboel werk verricht. Consistentie is daarnaast belangrijk. Elke dag 5 minuten aan jezelf werken is veel beter dan een keer in de drie maanden een hele dag. Het vertrouwen wat je opdoet door je kleine successen zorgt er vervolgens voor dat je langzaam je afspraken ietsje groter kunt gaan maken. Je weet nu namelijk dat je het kunt en dat je op jezelf kunt vertrouwen.

Sta op na het vallen

In je ontwikkelproces zul je vallen. Altijd. Je zult jezelf periodes moeilijk kunnen motiveren. Je zult jezelf gaan saboteren (zonder dat je je er bewust van bent). Je zult soms helemaal geen zin hebben om voor de ‘moeilijke’ weg te kiezen. Het leven komt in de weg te staan. Je mind/brein/lichaam doen er alles aan om jou in je huidige identiteit te houden zodat de weerstand het van je wint zonder dat je het doorhebt. En dat is allemaal oké. Dit hoort ook bij het proces en bij mens zijn. Vallen is niet het probleem, het niet meer opstaan is het probleem. Veel mensen belanden in een vicieuze cirkel wanneer ze gefaald hebben, zichzelf niet aan de afspraak hebben kunnen houden, een tijdje niet aan zichzelf hebben gewerkt om wat voor reden dan ook. Negatieve gedachten ontstaan (zie je wel ik kan ook niks, dit is niet voor mij weggelegd, ik ben waardeloos), ze voelen schaamte. Als je je niet bewust bent van dit gedrag dan is het heel moeilijk om uit zo’n cirkel te komen. Weet dat vallen helemaal niet erg is en dat het zeker niet de reden moet zijn om op te geven. Je zult het niet perfect doen, en dat hoeft ook niet. Zelfcompassie is de basis wanneer je aan jezelf gaat werken (ik vertel je erover in deze blog). Elke dag is een nieuwe kans om het weer te gaan proberen. Om weer op te staan. Je doel weer op te pakken. Verder te gaan waar je was gebleven. Ook na honderden keren gefaald te hebben. Als je jezelf hier aan blijft herinneren zul je écht successen gaan boeken in je groeiproces.

Houd je groei bij

Ook een heel belangrijke! Omdat jezelf ontwikkelen of aan verandering werken vaak langdurige processen zijn is het voor jezelf heel fijn (eigenlijk een must!) om tussentijds regelmatig stil te staan bij je groei. Dit geeft je motivatie. Je krijgt er zelfvertrouwen door. Je raakt enthousiast. Je ziet in dat al die kleine stapjes wel degelijk ergens toe leiden. Maak er een gewoonte van om elke maand of elke drie maanden in je journal te gaan schrijven over je progressie, je overwinningen en je (kleine!) successen. Richt je in die journal sessie echt alleen op het positieve. Welke stappen heb ik gezet deze periode? Wat waren mijn successen? Wat mag ik vieren? Waarin ben ik gegroeid? Welk compliment mag ik nu aan mezelf geven? Waar mag ik mezelf dankbaar voor zijn?

Maak van ontwikkeltijd een prioriteit

Naast de kleine dagelijkse rituelen die je hebt zal het inpassen van ‘ontwikkeltijd’ in je week er echt voor gaan zorgen dat je zult groeien. Ik moedig je aan om vanaf nu wekelijks een dagdeel, uur, of moment (wat er in jouw leven past!) vrij te maken voor ‘ontwikkeltijd’. Het liefst wekelijks op dezelfde dag en hetzelfde moment zodat er na een tijdje een gewoonte ontstaat. In je ontwikkeltijd kun je een boek lezen, werken aan de cursus die je bent gestart, je kunt een bepaalde oefening doen die je ergens bent tegengekomen, online blogs en artikelen gaan lezen en je verdiepen in het onderwerp waar je aan werkt, je kunt aan de slag gaan met de social media posts die je hebt opgeslagen waar je graag meer mee wilt doen/dieper op in wilt gaan, de interessante video’s op youtube bekijken die je hebt opgeslagen, een podcast luisteren. Alles wat je gedurende de week verzamelt op het gebied van zelfontwikkeling bewaar je voor je ontwikkeltijd. Je zult merken dat dit je rust geeft, dat dit wekelijkse moment een gewoonte gaat worden waar je naar uit gaat kijken en dat aan jezelf werken op deze manier leuk, speels en laagdrempelig is! Belangrijk: je moet accepteren dat je niet alles in een keer aan kunt gaan en ook dat je niet alles kunt lezen/bekijken/uitzoeken. Het liefste zou je van ontwikkeltijd een hele dag maken want je hebt zoveel te doen, te lezen en uit te zoeken. En ik snap het! Het is voor veel mensen een valkuil om teveel te willen en te grote afspraken te maken met zichzelf. Trap niet in die valkuil! Zorg ervoor dat de tijd die je vrijmaakt voor ontwikkeltijd wekelijks haalbaar blijft in je leven, ook in drukke periodes. Liever wekelijks consistent een uurtje aan jezelf werken dan een paar weken een hele dag en daarna weer maanden niet.

Kies bewust een aantal social accounts om te volgen die je ondersteunen in je proces

Zoals ik aan het begin van deze blog al zei is het belangrijk dat je jezelf gaat beschermen voor informatie waar je op dit moment niks mee kunt, hoeft of doet. Veel mensen volgen tientallen of zelfs honderden social media accounts waar ze iets van zouden kunnen leren en zijn zo de hele dag bezig met groei en ontwikkeling, maar omdat ze geen focus hebben en de informatie niet toepassen in hun leven komen ze eigenlijk niet vooruit. Het volgen van al deze accounts zorgt daarnaast voor ontzettend overweldigende gevoelens. Je voelt jezelf tekortschieten omdat je er elke keer op gewezen wordt dat je nog zoveel werk te doen hebt. Alle inspiratie zorgt ervoor dat je geen idee hebt waar je moet beginnen, dat je de boel niet meer overziet en daarom maar helemaal niet meer in actie komt. (Herkenbaar?) Wanneer je een onderwerp centraal stelt waar je de komende maanden aan wilt gaan werken is een andere sleutel tot succes daarom om een handvol (maximaal vijf) social media accounts uit te kiezen die jou ondersteunen in je proces, die je aanmoedigen en inspireren en de informatie delen die aansluit op waar jij aan wilt werken/in wilt groeien. De rest van de accounts ontvolg je. Deze zelfbescherming zal je zoveel meer rust en focus geven!

Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

7 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!