• 5 waardevolle inzichten van mijn reis naar zelfliefde

  Een van mijn favoriete onderwerpen om over te praten: zelfliefde! Sinds het schrijven en uitbrengen van de zelfliefde gids ben ik er alleen nog maar dieper in gedoken en doe ik telkens nieuwe zelfliefde inzichten en ideeën op. Maar ook de reis zelf, die nog steeds voortduurt, leert mij veel. Het leek me waardevol om vijf van deze zelfliefde inzichten met je te delen in deze blog.

  Zelfliefde heb je niet, maar moet je blijven ‘beoefenen’

  Net als dat je je lijf fysiek in vorm houdt door te sporten, en je mindset door te blijven leren, dagelijkse gewoonten te hebben die bijdragen aan de manier van denken die je leven ondersteund, is zelfliefde ook echt een practice. Elke dag opnieuw. Door fijne zelfzorg rituelen in je dag te stoppen en deze belangrijk genoeg te vinden om uit te voeren. Door tijd en ruimte te maken om in contact met jezelf te staan. Door keer op keer te oefenen in vergeving en liefdevolle vriendelijkheid. De relatie met jezelf heeft aandacht nodig en moet je blijven onderhouden, zoals elke andere relatie.

  Ieder mens is beschadigd

  Ja ik weet het, dat is nogal een statement. Mijn reis naar zelfliefde deed me inzien dat ik niet de enige was (en ben) met een lage eigenwaarde, een negatief zelfbeeld/geloof en een aardige rugzak. De oorzaak van een gebrek aan zelfliefde gaat meestal helemaal terug naar je kindertijd. De manier waarop je opgevoed bent, of je veilig was en je geliefd voelde, of je er echt mocht zijn, je ervaringen in die jaren, dat alles vormt je. Niemand heeft een perfecte kindertijd gehad. Vaak konden ouders niet voorzien in de basisbehoeften, of hebben kinderen (hevige) traumatische ervaringen meegemaakt. We zien in de wereld van nu steeds vaker hoe dat zich later uit in een worsteling met het leven. Dat inzicht zorgt er bij mij voor dat ik veel milder naar anderen ben gaan kijken. Ik houd mijn oordelen vaker voor me, en probeer altijd mijn zachte bril op te zetten. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: ons geliefd, gezien en gehoord voelen.

  Het zelfliefde proces, de weg naar jezelf vinden, laagjes afpellen, het is allesbehalve eng en confronterend

  We rennen door het leven, maar gaan veelal de belangrijkste persoon uit de weg: onszelf. Waarom? Omdat we niet geleerd hebben om te gaan met emoties, bepaalde gedachten, pijn, herinneringen. Omdat we niet weten hoe onze gedachten werken, wat het brein doet, hoe het lichaam werkt, wat emoties zijn, hoe je met trauma’s omgaat. Basisinformatie die overal beschikbaar is, maar die we vaak niet meekrijgen in de opvoeding of leren op school. Op die manier gaan we alles wat pijnlijk en emotioneel is uit de weg en creëren allerlei negatieve patronen en verslavingen om maar niet te voelen. Nadat ik zelf door het ‘zwaarste’ was heengegaan, ben ik pas de boeken gaan lezen die vol stonden met ál die informatie die ik in dat proces zo goed kon gebruiken. Weten hoe je als mens in elkaar zit, waar het brein voor is, hoe het lichaam werkt, wat pijn is, hoe je kunt helen van trauma’s: deze basiskennis verrijkt je leven, en zo wordt het zelfliefde proces ook veel lichter en minder eng.

  Ieder mens is een mooi, bijzonder, getalenteerd en liefdevol wezen

  Ik ben ervan overtuigd dat er geen slechte mensen bestaan. Mensen doen slechte dingen omdat ze zich afgekeerd hebben van hun liefdevolle natuur, van wie ze echt zijn. We zijn allemaal geboren als heel pure baby’s die barsten van de liefde. Die liefdevolle kern, die zit nog steeds in jou, dat ben jij. Door negatieve levenservaringen gaan veel mensen gaandeweg geloven dat er is mis met ze is en worden er allemaal laagjes om die mooie kern heen gebouwd. Door een gebrek aan contact met je innerlijke zelf raak je steeds verder verwijderd van wie je echt bent.

  Zelfliefde is onmisbaar voor een mooi leven

  Zelfliefde betreft veel meer dan alleen met jezelf kunnen zijn, jezelf accepteren en omarmen. De manier hoe jij jezelf ziet, hoe jij met jezelf omgaat, heeft invloed op je hele leven. Omdat je jezelf weer gaat erkennen voor wie je echt bent gun je jezelf veel meer. Een mooier leven, grotere dromen, geluk, vreugde. En daar ga je voor. Want wanneer je zelfliefde ‘hebt’ is falen niet meer zo’n ding, maar gewoon onderdeel van je ontwikkeling en levenspad. Zelfliefde stimuleert je om te blijven groeien; in je passies, in je werk. Je talenten te omarmen en te ontplooien en staan voor wie je bent. Zelfliefde verbetert je relaties met de mensen om je heen en verdiept je liefdesrelaties. En ja, zo kan ik nog uren doorgaan. Wat mij betreft is een gezonde dosis zelfliefde onmisbaar als je een mooi leven wilt leiden.


  Ben benieuwd welke van de zelfliefde inzichten bij jou binnenkwam. Wil je het met me delen?? Liefs!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +7 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “5 waardevolle inzichten van mijn reis naar zelfliefde

  1. Sascha schreef:

   Hoi Willemijn,
   Ik kom er steeds meer achter dat ik zelf de persoon ben die het meest trouw aan mezelf is en dat die persoon in mij heel goed weet wat ik nodig heb. Daarin schuilt ook een valkuil, omdat ik dan geneigd ben om het allemaal zelf te willen doen en ik dus mensen in mijn omgeving buiten ga sluiten. Dit blijft voor mij dus een uitdaging om hier een balans in te zoeken en dat gaat met vallen en opstaan. Maar zolang ik in beweging ben, zit dat volgens mij wel goed.
   Bedankt maar weer voor deze blog.
   Warme groet Sascha

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *