• Antwoorden vinden in je familiesysteem

  De laatste jaren ben ik mezelf volop aan het verdiepen. In wie ik nou eigenlijk ben. Waarom ik ben zoals ik ben. Waar mijn patronen vandaan komen. Welke patronen van mij zijn, en welke ik meegekregen heb door mijn opvoeding. Ik ben gecoacht, heb gereisd, veel tijd alleen door gebracht en ben vooral in gesprek gegaan met mezelf. Op een bepaald punt kwam ik toen vast te zitten: ik kon bepaalde gevoelens moeilijk verklaren. Mijn volgende stap was daarom een familieopstelling.


  Wat is een familieopstelling?

  Misschien is dit ook wel herkenbaar voor jou: je komt op een bepaald punt in je leven telkens dezelfde situaties en thema’s tegen waar je maar geen grip op krijgt. Of gevoelens die je niet direct kunt plaatsen. Boosheid, angst, verdriet. Emoties die je eigenlijk belemmeren om echt vrij te kunnen leven. Vanuit jezelf. Patronen die ervoor zorgen dat je het idee hebt ergens tegen te moeten vechten, en waarvan je de herkomst niet goed weet. Een familieopstelling is een methode om antwoord te krijgen op vragen, conflicten en belemmeringen in je leven. Een opstelling geeft de dynamiek binnen je familiesysteem weer. Het geeft je inzicht in je patronen en helderheid over waarom je dingen aanpakt zoals je ze doet. Het gezin waar je uit komt, je opvoeding, maar ook de generaties vóór je ouders vormen je tot de persoon die je nu bent, en heeft dus veel meer invloed op patronen en gedrag dan je misschien zou denken. Het onderwerp van een opstelling hoeft echter niet altijd ‘familie’ te zijn. Dat kan ook werk, je patroon in liefdesrelaties, een innerlijke conflict, een keuze die je moet maken, een emotie, of een gebeurtenis zijn die grote invloed heeft gehad op je leven.

   

  Hoe werkt een familieopstelling?

  Bij een familieopstellingen bijeenkomst ben je met een groep (onbekende) mensen. Een aantal van hen willen graag een bepaald thema of onderwerp dat in hun leven speelt opstellen. De rest van de mensen is representant, zij zijn onderdeel van de opstellingen. Je kiest zelf de mensen die representant mogen zijn in jouw opstelling, dit doe je op gevoel en deze mensen geef je een plek in de ruimte. De representanten vertegenwoordigen dus de mensen die onderdeel zijn van jouw leven of verband hebben met de vraag die je inbrengt. Doordat de begeleider met de mensen die jij opstelt aan de slag gaat en vragen stelt, ontstaat er een opstelling. In een oudere Happinez las ik dit over het doen van een opstelling, wat het wat mij betreft goed verwoord: ‘Zodra de deelnemers geplaatst zijn, gebeuren er ook dingen die niet ‘logisch’ te verklaren zijn: de representanten voelen krachten en energieën zoals de werkelijke personen ze ervaren. Ze kunnen aangeven dat iemand te ver weg of te dichtbij voelt, of woorden gebruiken die de desbetreffende persoon altijd gebruikt. Ze kunnen aangeven dat ze bepaalde zware gevoelens ervaren, dat terwijl de representant geen idee heeft wie die persoon is.’ Een familieopstelling is als het ware een levende stamboom. Op die manier kun je meer helderheid krijgen over jouw plaats, onderlinge betrekkingen in je familie, maar ook inzicht krijgen in je gedrag en de herkomst ervan, en kun je op die manier een conflict, situatie of gevoel beter begrijpen, accepteren en op den duur makkelijker loslaten.

   

  Mijn familieopstelling

  De laatste jaren probeer ik me beetje bij beetje los te maken van mijn verleden. Ik ben opgegroeid in een situatie die redelijk bepalend bleek voor de eerste vijfentwintig jaar van mijn bestaan, en mede daardoor heb ik jarenlang in de knoop gezeten met mezelf. Mijn gesloten houding en de muur die ik om me heen had gebouwd omdat ik niet met gevoelens wist om te gaan zorgde ervoor dat ik hard, boos en gefrustreerd was. Ik had jarenlang geen benul van mijn eigen identiteit en zag zoveel patronen van mijn ouders terug in mij die me belemmerden vrij te leven, dat ik er echt naar verlangde gewoon een eigen persoon te zijn. Mijn weg bewandelen, mijn eigen identiteit ontwikkelen en ontdekken. Laagjes afpellen. De weg naar binnen van de laatste jaren bracht al zoveel duidelijkheid. Ik leer mezelf steeds beter kennen en kan ook steeds meer laten gaan wat ik niet vast wil houden. Toch ontbraken (en ontbreken) er nog steeds wat schakels. Ik wilde inzicht in het wáarom. Waarom de mensen in mijn leven doen zoals ze doen en beslissingen maakten zoals ze ze hebben gemaakt zodat ik misschien ook makkelijker kan accepteren en loslaten.

  De opstellingen avond waar ik aan deelnam was heel intens en bijzonder. Want ook de opstellingen van andere mensen maken veel indruk, geven inzichten en kunnen je helpen in je eigen proces. Alles wat er tijdens een familieopstelling gebeurt is vertrouwelijk. Je praat dus nooit over de opstelling van een ander. 

  Tijdens mijn familieopstelling gaf ik aan dat ik mijn plek in het gezin duidelijk wilde hebben. Met nul informatie (de begeleider wilde zo min mogelijk weten), stonden er binnen een paar minuten een paar generaties familie voor mijn neus die deden en praatten (vooral dat) zoals ik dat van ze ken (en kende). Het was schokkend, emotioneel, herkenbaar en niet te missen waar. Eindelijk kreeg ik helderheid. Waarom ik me al die jaren zo voelde. Waarom mijn moeder is wie ze is en heeft gedaan wat ze heeft gedaan. Wat er in haar gedachten omging. Waarom het contact met mijn vader lange tijd zo moeizaam was. En nog meer gaf de opstelling me waar ik al die tijd zo naar verlangde: erkenning van waar ik doorheen was gegaan. Het zien van wie ik ben. De opstelling maakte veel emotie in me los. Alsof ik eindelijk door mijn eigen muur kon heen breken. Het bracht een stukje verlichting en gaf me ook een zachtere blik. Ik voelde meer begrip en kreeg het inzicht dat het beeld wat je zelf van iets of een situatie/gebeurtenis creëert vaak helemaal niet volledig is en niet altijd op de waarheid berust. Het is eenzijdig, en dat zette me aan het denken. Als mooi duwtje kreeg ik de bevestiging dat ik vooral door moest gaan met mijn eigengereide pad te volgen. Ik ben ik, goed op weg om mezelf te worden en ten alle tijde te kunnen zijn.

   

  Wil je meer informatie over familieopstellingen? Kijk eens op de website van de Academie voor Psychologica. Vanuit deze academie heb ik een avond bijgewoond. 

  Meer lezen? Hier vind je mijn ervaring met het doen van een familieopstelling één-op-één met een coach.

  Willemijn

  Sinds +7 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *