• Waarom zijn grenzen belangrijk?

  Over grenzen heb ik al verschillende blogs geschreven, simpelweg omdat het in het zelfliefde proces, maar ook in het innerlijk kind werk, zo’n belangrijk onderwerp is. Maar waarom precies zijn grenzen zo belangrijk? Ik vertel het je in deze blog.

  Grenzen weerspiegelen hoe je behandeld wilt worden

  Zonder grenzen walsen mensen over je heen, maken misbruik of gebruik van je, ze behandelen je misschien niet altijd met respect. Grenzen zorgen er daarom voor dat jij anderen leert en laat zien hoe zij jou mogen/moeten behandelen. Zie het als een soort handboek. Ik zou het fijn vinden als jij je zo gedraagt wanneer je in mijn gezelschap bent, me zo behandeld en zo tegen me praat. Ik stel dit op prijs. Ik vind dit belangrijk. Bedenk je dat ieder mens anders is en andere waarden heeft en daardoor ook andere voorkeuren. Je kunt niet alles aanvoelen. Als iemand zich niet uitspreekt hierin heb je geen idee hoe of wat. Het is daarom alleen maar welkom als je de ander laat weten wat jij prettig vindt en wat niet. En ja, dat ben je waard.

  Grenzen zorgen ervoor dat je je gerespecteerd en veilig voelt

  Ieder mens heeft ook andere fysieke, emotionele en mentale grenzen. Wat voor de een oké is, is dat voor iemand anders totaal niet. Deze grenzen kennen, weten wat acceptabel voor je is en wat niet, en deze ruimte bewaken, zorgt ervoor dat je je veilig en gerespecteerd voelt. Je veilig voelen is een basisbehoefte, dat willen we allemaal graag. Pas wanneer je je veilig voelt kun je jezelf zijn, in je kracht staan, het beste uit jezelf halen. Je veiligheid moet jij bewaken omdat dat jouw persoonlijke grenzen zijn. Een ander kan niet aanvoelen wat jouw grens is. Dus moet je het aangeven: ik vind het niet prettig dat je zo dichtbij komt. Ik vind het hier niet fijn, ik voel me hier niet op mijn gemak. Ik voel me niet gerespecteerd door de manier waarop je tegen me praat. Ik heb ruimte nodig. Door je grenzen te bewaken en zo nodig te communiceren draag jij zorg voor je veiligheid en dus je welzijn.

  Grenzen zorgen voor gezonde, gelijkwaardige relaties en minder stress

  Gezonde relaties zijn gebaseerd op grenzen. Wanneer je beide goed op de hoogte bent van wat je nodig hebt, wat je behoeften zijn, maar ook wat je wel en niet wilt, dan is er helderheid over wie er verantwoordelijk is voor wat binnen de relatie. Je communiceert wat je nodig hebt als dat iets van de ander is, en je laat weten wanneer iets níet goed is. Je snapt denk ik wel dat dat voor veel minder miscommunicaties, onbegrip en conflicten zorgt. Hoe vaak gaan we er niet vanuit dat de ander ons wel aanvoelt of begrijpt terwijl dat vaak helemaal niet het geval is? Wanneer je je grenzen gaat aangeven zul je ook merken dat sommige mensen daar niet of moeilijk mee om kunnen gaan. Deze mensen waren vooral gewend dat je overal ja op zei, dat ze altijd bij je terecht konden en dat jij de behoeften van de ander boven die van jezelf plaatste. Deze ongezonde relaties verdwijnen uit je leven wanneer je duidelijke grenzen hebt. In plaats daarvan ga je mensen aantrekken die een gezond zelfbeeld hebben en hun grenzen kennen. Dat zorgt voor gelijkwaardige relaties en een stuk minder stress. Je ervaart dat je jezelf kunt zijn bij de mensen in je leven, dat je voor jezelf mag staan en voor jezelf mag kiezen. Hoe heerlijk en bevrijdend is dat?

  Grenzen vergroten je eigenwaarde en zelfvertrouwen

  Je grenzen aangeven en communiceren kan, zeker in het begin, best wel spannend zijn en ongemakkelijk voelen. Ergens weet je dat je het ‘moet’ doen, maar ben je ook nog heel erg bezig met de ander, met wat de ander ervan zal vinden of van jou zal vinden. Je maakt jezelf nog steeds onbewust kleiner door je veelal bezig te houden met de buitenwereld. Wanneer je je grenzen gaat bewaken en aangeven ga je voor jezelf staan. Je zelfvertrouwen groeit omdat je ervaart dat je het kunt, jezelf uitspreken, voor jezelf opkomen, jezelf belangrijk(er) vinden. Je gaat steeds meer in je kracht staan en daardoor groeit je eigenwaarde ook. Je grenzen wijzen je erop: wat ik voel en vind is belangrijk. Ik ben belangrijk.

  Grenzen zijn een gebaar van zelfliefde

  Grenzen zijn niets meer dan een act of self love. Wanneer je grenzen hebt vindt je jezelf en je behoeften belangrijk genoeg. Je schat jezelf op waarde. Je komt voor jezelf op, je geeft aan wat je wel of niet wilt, je maakt keuzes voor jezelf, je bewaakt je ruimte. Allemaal omdat je vindt dat je ertoe doet. Je zet jezelf en je welzijn op de eerste plaats. En dat is, in tegenstelling tot wat we geleerd hebben, ontzettend gezond! Eerst jij, daarna de ander.

  Grenzen zijn jouw innerlijke kompas

  Grenzen vragen zelfkennis. Een hoop. Je moet weten wie je bent, wat je belangrijk vindt (je waarden), wat je nodig hebt (je behoeften), wat je fysieke, emotionele, mentale grenzen zijn in bepaalde situaties. Hoeveel ruimte je nodig hebt. Deze informatie is voor jezelf zo ontzettend waardevol. In het maken van keuzes, in het vormgeven van je leven. Je kunt je grenzen zien als je innerlijke kompas. Ze helpen je navigeren door het leven en de wereld. Grenzen zorgen daardoor ook voor rust en harmonie in jezelf.

  Grenzen hebben zorgt voor meer empathie en compassie

  Volgens Brené Brown zijn mensen met strikte grenzen het meest medelevend en hebben zij het meeste compassie en empathie voor de mensheid. Waarom? Omdat mensen die grenzen hebben hun welzijn heel belangrijk vinden. Zij kroppen geen boosheid en wrok in zichzelf op omdat ze over zich heen laten lopen, dingen toestaan die van binnen niet goed voelen, overal ja op zeggen, de vrede bewaren ten koste van henzelf. Boosheid en wrok zijn emoties die mensen die geen grenzen hebben/hun grenzen niet communiceren wél vaak ervaren. Van binnen gaat het niet hebben en aangeven van je grenzen zorgen voor conflicten. Uiteindelijk bouw je zoveel emoties in jezelf op dat de kans groot is dat je deze opgekropte gevoelens er allemaal een keer uit gooit tegen iemand die in het verleden vaker jouw grenzen is overgegaan.


  Meer lezen over grenzen?

  Je grenzen aangeven doe je zo

  Dit moet je weten over grenzen

  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *