• Zelfvertrouwen: hoe raak je het kwijt?

  Zelfvertrouwen gaat over vertrouwen hebben in wat je doet/kunt. We worden allemaal met honderd procent zelfvertrouwen geboren, toch ervaren veel mensen later in hun leven dat ze het vertrouwen in hun kunnen compleet verloren zijn. In deze blog vertel ik je meer over zelfvertrouwen. Wat is het, hoe werkt het, hoe raak je het kwijt?

  Iedereen wordt geboren met honderd procent zelfvertrouwen

  Zelfvertrouwen is het vertrouwen wat je hebt in je eigen kracht. Het is je geloof in je kunnen (niet verwarren met waardigheid; dat gaat over wie je bent). Wanneer we voor het eerst het licht zien zijn we ontzettend pure mensjes. We kennen geen angst, we zien de wereld door een roze bril, we hebben geen belemmerende opvattingen en nog geen patronen ontwikkeld. Daarom zijn de meeste kindjes zo open en vrij, moedig en vol zelfvertrouwen: ze zijn er van overtuigd dat ze alles kunnen, en na het vallen staan ze gewoon weer op. Ze proberen van alles uit, zien geen gevaar. Het is dus echt niet zo dat zelfvertrouwen iets genetisch is. Je hebt het in je, we hebben het allemaal in ons, alleen door externe (en interne) omstandigheden kun je het kwijtraken, je af laten nemen of kan het minder worden.

  Hoe raak je je zelfvertrouwen kwijt?

  Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar in een paar weken. Het is een opeenstapeling van (negatieve) ervaringen en situaties waardoor je je steeds kleiner gaat voelen, waardoor dat natuurlijke geloof in jezelf afneemt. Dat begint al als je nog maar een kind bent. Je ervaart opeens dat je niet álles kunt. Later in je leven wordt je op de proef gesteld. Op school ervaar je dat je lang niet overal goed in bent. Je krijgt kritiek op je kunnen, mensen spreken je aan op je gebreken. Je faalt regelmatig in het doen van bepaalde dingen, je hebt misschien wel een enorme innerlijke criticus die je wijst op alles wat je niet goed doet, en daardoor ga je steeds meer twijfelen aan jezelf. Bij mij ontstond het al op de basisschool. Ik had een leraar die me er telkens op wees dat ik heel slecht was in rekenen. Dat maakte me ontzettend onzeker. Wat later in mijn leven kwam ik in een relatie terecht waarin ik gekleineerd werd en constant werd gewezen op waar ik tekort schoot. Mijn burn-out was de druppel. Alles in mijn leven was fout gegaan en opeens had ik totaal geen zelfvertrouwen meer.

  Alles wat je gelooft daar zoekt je mind naar een bevestiging

  Al deze pijnlijke momenten waarin je bekritiseerd werd door mensen, waarin je voor je gevoel tekort schoot, heb je ergens opgeslagen in je brein. Alle (onaardige) dingen die mensen ooit weleens tegen je gezegd hebben; je leraar op de basisschool, je baas, je ex-partner, je slaat ze allemaal op. Al die gedachten worden vervolgens vaak JOUW gedachten. Realiseer je dat het grootste gedeelte van wat jij denkt over jezelf van een ander afkomstig is. Positief of negatief. Het zijn zaadjes die anderen in jou geplant hebben. Wanneer je maar vaak genoeg naar beneden gehaald wordt wat betreft je kunnen, of je faalt regelmatig, dingen mislukken, ga je beetje bij beetje ook daadwerkelijk geloven dat je niks kunt. Die gedachte in je brein wordt je focus. Je geeft dan onbewust alleen nog maar aandacht aan wat er niet goed gaat, aan wat je niet kunt, aan de feedback/kritiek die mensen hebben. Je hebt geen oog meer voor de positieve dingen, de complimenten die je krijgt, dat wat wel goed gaat. Wanneer jij door het leven wandelt vanuit de gedachte dat je waardeloos bent, niks kunt, dat je geen talenten hebt of doorzettingsvermogen, of wat dan ook, zul je ervaren dat veel van wat je doet ook niet goed gaat. Omdat je totaal niet in je kracht staat en je negatieve overtuigingen de overhand hebben. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt kun je het ook niet. Dat is de enorme kracht van gedachten.

  Benieuwd naar hoe je je zelfvertrouwen weer opbouwt? Tips vind je in deze blog.

  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *