• Zo leer en groei ik + tips!

  Er is ontzettend veel informatie beschikbaar in de wereld. Overal word je geïnspireerd en aangemoedigd om jezelf te ontwikkelen. Het risico is dat wanneer je de hele dag openstaat voor nieuwe informatie, op social media, op websites, er uiteindelijk niks écht blijft hangen en je er ook niet aan toekomt om de tips en tools toe te passen in je leven. Wanneer ik een informatief boek lees of een cursus of workshop volg, heb ik daarom daadwerkelijk een strategie. Een strategie die ervoor zorgt dat ik de informatie toepas in mijn leven zodat ik me ontwikkel en groei. In deze blog neem ik je mee in mijn leerproces en hoop ik je hier en daar wat waardevolle tips te geven!

  Ik zoek zelf informatie op

  Wat ik heel belangrijk vind is dat ik mijn hoofd niet te vol stop met overbodige informatie. Met informatie waar ik op dat moment niks mee kan, of niks mee wil doen. Daarom volg ik op social media eigenlijk vrijwel geen mensen die mij iets willen leren. Ben je niet zo kieskeurig in wie je volgt dan is het vaak zo, zeker als je op van die platforms veel te vinden bent, dat je van alles wat oppikt, genoeg inspirerende boodschappen meekrijgt of dingen ‘leert’, maar dat het niet blijft hangen. Simpelweg omdat het teveel is en je geen vervolgstappen onderneemt. Je kunt per dag maar een beperkte hoeveelheid informatie opslaan. Ook leer je pas iets wanneer je echt in de materie duikt en er naar gaat handelen, er actie op onderneemt. Ik luister daarom zelf alleen podcasts waarvan de onderwerpen mij echt aanspreken, die aansluiten bij het leerproces waar ik in zit. Datzelfde geldt voor youtube. Ik sla de video’s op waar ik op dit moment niks mee wil, maar die voor de toekomst zeker wel interessant zijn. Ik lees een boek over een bepaald topic wanneer ik die informatie op dat moment nodig heb in mijn leven. Mijn leerstrategie is dus om zelf gericht op zoek te gaan naar informatie en kieskeurig te zijn in wat ik lees en bekijk, in plaats van me dagelijks te laten overweldigen door heel veel content en heel diverse onderwerpen.

  Ik deel mijn leerproces heel bewust in

  Ieder kwartaal, of langer wanneer het een langdurig proces betreft, richt ik me op een bepaald onderwerp in mijn leven waar ik mezelf in wil verbeteren, waar ik in wil groeien of waar ik meer over wil leren. Stel dat ik wil gaan leren over mindset, dat is zeker een langduriger proces, dan ga ik eerst een mentor zoeken die me op dat gebied waardevolle dingen kan bijbrengen. De meeste van mijn mentoren komen uit het buitenland. Ik dompel me vervolgens helemaal onder in de content, video’s, masterclasses, boeken, etc. van die persoon, en dat doe ik dan minimaal voor 90 dagen. Door je voor een bepaalde periode echt te richten op één specifiek onderwerp zul je merken dat je enorme stappen maakt. Ook is het voor jezelf heel helder waar je focus ligt en wat je te doen staat.

  Ik vorm rituelen en maak een planning

  Hoe zorg ik er dan voor dat ik in die 90 dagen iets doe en daadwerkelijk vooruit ga? Door rituelen te vormen en een planning te maken. Ik vind het persoonlijk fijn om 1 dagdeel in de week vrij te maken voor mijn persoonlijke groei. In die ochtend of middag kijk ik een video die ik opgeslagen heb, lees ik dat boek wat helemaal aansluit bij het onderwerp waar ik over wil leren, luister ik een podcast, maak ik korte uittreksels met highlights die belangrijk zijn of volg ik een module in een cursus die ik heb aangeschaft. Ik denk dat 1 dagdeel (2/3 uurtjes) goed haalbaar is en dat die intentie houvast biedt en je rust geeft. Veel mensen hebben moeite met accountability wanneer ze bijvoorbeeld een cursus volgen of ergens in willen groeien. Het leven is druk, je hebt zoveel afleiding. Wanneer je standaard een dagdeel (voor jou kan het een avond zijn) reserveert voor iets dan is dat helder voor je en ben je minder geneigd om dingen voor je uit te schuiven of jezelf te saboteren. Om door te gaan op mijn mindset voorbeeld: naast dat dagdeel in de week zorg ik ook voor een dagelijks/wekelijks ritueel dat aansluit bij waar ik me in wil ontwikkelen. Een ritueel dat ervoor zorgt dat je de kennis die je opdoet dagelijks gaat oefenen/toepassen. Dat ritueel kan in het geval van mindset zijn door elke avond op te schrijven wat je helpende overtuigingen zijn, mantra’s te herhalen of aandacht te geven aan waar je dankbaar voor bent.

  De kracht van herhalen

  Je zult het zelf ook wel ervaren: het is vaak niet genoeg om een keer iets te lezen en het dan helemaal te snappen en geïntegreerd te hebben. Daarom is herhaling ontzettend belangrijk. Ik lees zelf boeken gerust twee of drie keer, maak er uittreksels van om de belangrijkste puntjes te onthouden en te begrijpen, en ook bepaalde video’s of podcasts kijk en luister ik regelmatig opnieuw. Informatie blijft pas echt hangen en kan voor transformatie zorgen als het telkens weer voorbij komt in je leven. Zie het als een nieuwe manier van denken en doen. Dus voel je absoluut niet bezwaard als je langer nodig hebt om iets te snappen of iets te veranderen in je leven. Blijf lezen, blijf herhalen, blijf proberen.

  Zelfreflectie

  Hoe weet je nou dat je vooruit gaat, dat je stappen maakt en hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft in het leren? Door te reflecteren! Ik heb bijvoorbeeld elke avond een vaste journal practice. Dan reflecteer ik op de dag en op het thema waar ik op dat moment aan werk. Werk ik aan mijn mindset dan beschrijf ik hoe de dag verliep, welke gedachten er terugkwamen, hoe ik om ben gegaan met negatieve gedachten, welke inzichten ik heb opgedaan. Ik geef bewust aandacht aan wat er goed ging, en maak ook ruimte voor waar ik in kan verbeteren. Ik straf mezelf dus niet af en probeer altijd iets te vieren. Dat zorgt ervoor dat ik het proces leuk blijf vinden. Ook is het belangrijk om regelmatig, zeg elk kwartaal, te reflecteren op je groeiproces. Stel je hebt je 90 dagen gericht op je gezondheid of op het doorbreken van een patroon, dan is het echt belangrijk dat je aan het einde van die periode bewust gaat zitten om te reflecteren op dat proces. Om stil te staan bij de tijd en de energie die je ergens hebt ingestoken. Aandacht te geven aan je overwinningen. Wat je geleerd hebt en wat je de volgende keer anders zou doen. Maar ook dat je een plan maakt hoe nu verder. Wat is je intentie, wat wordt je doel? Welke rituelen gaan ervoor zorgen dat je niet terugvalt in oude patronen? Veel mensen behalen een doel en vergeten dat reflectie stukje. Maar het is zo ontzettend belangrijk! Voor je motivatie, maar ook om je lessen helder te krijgen en te leren van je proces.

  Ik hoop dat deze blog helpend voor je was en je wat waardevolle inzichten heeft gegeven die je zelf op jouw manier in je leven kunt gaan toepassen!  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *