• 3 dagen sapvasten

  Minimaal een keer per jaar doe ik een sapkuur. Ik vast dan 2, meestal 3 dagen en drink op die dagen alleen maar sapjes. Verder probeer ik door het jaar heen ook regelmatig een dag te vasten. Begin juli was het weer tijd voor mijn 3-daagse sapkuur en het leek me leuk om deze keer mijn ervaring met je te delen. Waarom vast ik? Hoe werkt het? Waar is het goed voor? Ik leg het je allemaal uit in deze blog!

  Waar is sapvasten goed voor?

  Je lichaam krijgt rust
  Je lichaam is de hele dag ontzettend druk om alles wat jij naar binnen stopt te verwerken. De reden bijvoorbeeld waarom je je na de lunch vaak zo moe voelt, is omdat je lichaam alle energie nodig heeft om dat wat je gegeten hebt af te voeren, te verteren. Hoe vaker je eet op een dag, hoe meer energie je lichaam nodig heeft voor die verwerkingsprocessen (en hoe minder energie je over hebt om je leven te leven). Wanneer je een sapkuur volgt geef je je lichaam even een welverdiende break, en kan het toekomen aan bijvoorbeeld het opschonen van je lijf.

  Het geeft je immuunsysteem een boost
  Mijn favoriet! Je immuunsysteem gezond houden is ontzettend belangrijk. Dit systeem beschermt je namelijk tegen ziekten en infecties. Wanneer dat systeem zwak is, zul je sneller verkouden zijn en ben je vatbaar voor virussen. Je immuunsysteem kun je gelukkig versterken, en dat doe je door onder andere gezond te eten. Het vasten zorgt ervoor dat je lichaam tijd heeft om beschadigde immuuncellen op te ruimen, en nieuwe gezonde te produceren.

  Je krijgt een enorme diversiteit aan vitaminen en mineralen, enzymen en fytonutriënten binnen
  De meeste mensen eten niet divers genoeg en krijgen doorgaans te weinig vitaminen en mineralen binnen. Daarbij is het zo dat áls je bijvoorbeeld wel aan die 300 gram groenten per dag komt, een heel groot deel van de voedingsstoffen uit die groenten al verloren is gegaan. Door arme akkerbouwgrond, het schillen en koken van je groenten, door niet goed te kauwen. Koudgeperste slowjuices hebben wel al die fijne stoffen behouden die je lichaam zo nodig heeft! Én er zitten in juices vaak ook groenten die je misschien zelf niet snel eet.

  Je schoont je lichaam op
  Je darmen, huid, bloed, lever, nieren, longen en lymfe werken elke dag keihard om je lichaam te reinigen en goed te laten werken. Omdat we in een wereld leven waarin je lijf constant met belastende stoffen te maken heeft door voeding, cosmetica, milieuvervuiling, straling, heeft je ontgiftingssysteem het enorm druk. Dit systeem hoeft minder hard te werken wanneer je vast, en dus heeft het de gelegenheid om je lichaam op te schonen.

  Je werkt aan je mindset
  Sapvasten zorgt ervoor dat je weer even lekker uit je comfortzone gehaald wordt. 3 dagen niet eten, het is best een uitdaging en draait vooral om je mindset. Wat vertel je jezelf in je hoofd? Met welke instelling ga je je vastperiode in? Richt je jezelf op wat je niet mag, of op de positieve uitwerkingen? Dit soort uitdagingen aangaan in je leven zorgt ervoor dat je oké wordt met je niet altijd comfortabel voelen. Je gaat ervaren dat je veel meer kunt dan je doorgaans denkt, en dat bijna alles begint in je hoofd. Je zult ervaren dat honger lijden prima te doen is, als je mind maar meewerkt.

  Je reset je voedingspatroon
  Misschien ben je niet zo strikt geweest de afgelopen periode wat betreft je voeding. Je merkt dat je suikercravings alsmaar erger worden. Of je hebt het voornemen om beter voor jezelf te gaan zorgen en gezonder te gaan eten. Een mooie eerste stap op weg naar beter is dan ook een sapkuur. Het vasten zorgt er zeker voor dat je cravings naar suiker zo goed als verdwenen zijn, maar ook maakt het je weer bewust van wat je allemaal in je lichaam stopt, de processen van je lijf en waar je het mee belast. Door het sapvasten merk je dat je lijf goed reageert op al het gezonds wat het binnenkrijgt, en heb je veel meer motivatie om dat na de kuur ook door te zetten.

  Waarom wilde ik gaan sapvasten?

  Ik vertelde aan het begin van deze blog dat ik al jaren regelmatig een sapkuur doe. Ik weet dat het mijn lijf blij maakt, ik vind het belangrijk om mijn lichaam zo nu en dan rust te geven en ik zie het vasten ook als een leuke uitdaging om weer even uit mijn comfortzone te komen. Maar deze keer had ik ook nog een andere beweegreden. Ik heb een enorm sterk lichaam; omdat ik al jaren plantaardig eet, veel sport en goed voor mezelf zorg ben ik vrijwel nooit ziek. Tot begin dit jaar. Ik ben in dit afgelopen half jaar meerdere keren verkouden geweest, en ik leek maar niet echt te herstellen. De reden? Stress. Mijn lijf heeft de afgelopen jaren langdurig onder stress gestaan. Die stress vreet aan je immuunsysteem, waardoor je lijf niet goed in staat meer is om te vechten tegen infecties en virussen. En dat merkte ik. Ik ben zelf natuurlijk actief aan de slag gegaan om mijn immuunsysteem te versterken door onder andere meer rust te nemen, echt de ontspanning op te zoeken en nog beter op mijn voeding te letten. Een sapkuur leek me een mooie aanvulling hierop!

  Een kort verslag

  Deze sapkuur besloot ik het iets anders aan te pakken en in plaats van zelf de juices te maken, Frecious dat voor me te laten doen. Op vrijdagmiddag werden er 20 diepgevroren juices en een aantal healthshots en soepjes thuisbezorgd. Hieronder vind je een kort verslag van mijn 3-daagse sapkuur!

  Dag 1
  Wat ik de afgelopen jaren geleerd heb van mijn sapkuren is dat het vooral een spel in je hoofd is. Wanneer je zo’n kuur ingaat met negatieve gedachten wordt het echt een stuk zwaarder dan dat je jezelf bedenkt dat je lichaam lekker aan het opschonen is, welverdiende rust krijgt en dat je je immuunsysteem hiermee een boost geeft. Dat wil niet zeggen dat de kuur dan opeens niet meer zwaar is. Voor mij persoonlijk is dag 1 altijd de meest uitdagende dag. Dat was deze keer ook zo. Hoewel je om de 2 uur een sapje mag pakken, merk ik al snel dat de inhoud voor mij persoonlijk niet genoeg is. Ik ben in het dagelijks leven heel actief, sport veel, verbrand snel, en dus is het weer even een switch maken. Ik moet wennen aan het lichte gevoel in mijn hoofd, mijn lege maag, benen die slap voelen. Het lichtpuntje: de sapjes die ik van Frecious heb ontvangen slepen me er echt doorheen en zijn oprecht ontzettend lekker. De meeste sapjes bestaan uit meer dan 70% groenten maar de smaken zijn zó goed in balans. En ook de soepen, elke avond mag je 1 soepje, verrassen me enorm. Fijn! 

  Dag 2 
  Dag 2 zou het zwaarst moeten zijn, maar zo ervaar ik dat zelf eigenlijk nooit. Bij mij is zo’n sapkuur veel meer een mentale strijd als een fysieke uitdaging. Wanneer ik de switch in mijn hoofd eenmaal heb gemaakt werkt mijn lichaam ook een stuk beter mee. En dat mijn lichaam baat heeft bij zo’n vast periode, dat is duidelijk! Je spijsverteringsstelsel krijgt rust, je lichaam wordt ontgift, je immuunsysteem krijgt een boost. Je krijgt in zo’n korte periode enorm veel verschillende vitaminen, mineralen, enzymen binnen. Op dag 2 ervaar ik ontzettend veel ‘gerommel’ in mijn buik, dat geeft me het gevoel dat het lekker opgeschoond wordt van binnen. Ik voel me wat slapjes, krijg af en toe een flauwte, maar verder heb ik vrijwel nergens last van. Ik doe het rustig aan, maak een wandeling, drink liters thee, geniet van de smaakvolle sapjes, lees en ga vroeg naar bed. Het voelt oprecht goed om dit voor mijn lijf te doen! 

  Dag 3
  Omdat ik op vrijdagmiddag met het vasten ben begonnen zit mijn kuur er op maandagmiddag op. Dat betekent dat ik nog maar een half dagje hoef! Dat vooruitzicht maakt me blij. Ik mag nog één keer genieten van de carrot care, heart beet, daily digest en celery slim: mijn favoriete sapjes. Ook de soepjes ga ik echt missen, ze waren alledrie ontzettend lekker. Het gekke is dat ik op dag 3 min of meer gewend ben geraakt aan het niet eten en dat mijn lijf zich ook heeft aangepast. Ik voel me nog steeds ontzettend slap en ik ben het absoluut niet gewend zo weinig energie te hebben, maar buiten dat gaat alles prima en heb ik me compleet overgegeven. Het niet eten geeft ook echt rust. Je bent niet de hele tijd bezig met de volgende maaltijd, je hoeft ’s avonds niet in de keuken te staan. Op zulke dagen heb je daarom extra tijd voor andere dingen en dat is fijn. Maar, wanneer ik om 15:00 uur ’s middags mijn eerste appel eet, samen met een kleine smoothie, ben ik toch wel ontzettend blij dat ik weer iets in mijn maag voel.

  Een maand later
  De eerste dagen na de kuur waren best een uitdaging. Ik had de neiging om te snel weer ‘gewoon’ te gaan eten en mijn lijf liet duidelijk weten dat dat niet oké was. Ik heb dus echt heel langzaam mijn eetpatroon weer opgebouwd en vooral veel groenten en fruit gegeten in de week na de kuur. Inmiddels zijn we een maandje verder en voel ik me goed! Mijn lichaam werkt weer, mijn darmen zijn een stuk rustiger geworden, ik voel me energiek en maak door de sapkuur nóg bewustere keuzes wat betreft voeding. Mijn cravings naar suiker die ik zo nu en dan heb zijn ook volledig verdwenen. En het gewicht wat ik kwijt ben geraakt (was geen doel) is er nog steeds af, voor zover ik dat aan kan voelen.  Zoals je kunt lezen heb ik een super positieve ervaring gehad met de sapjes van Frecious en ben ik blij dat ik deze challenge ben aangegaan. Ben je benieuwd naar de sapjes en wil je meer weten over Frecious? Bezoek de website. *Ik heb de sapkuur gekregen. De blog is, zoals je van mij gewend bent, 100% puur en eerlijk en mijn eigen oprechte ervaring.

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *