• Dit is waarom je niet heelt: 5 veelgemaakte ‘fouten’ in het helingsproces

  Ik werk inmiddels al een aantal jaren met mensen die hun innerlijke kind aan het helen zijn en in deze processen zie ik vaak dezelfde fouten of valkuilen voorbij komen. In deze blog bespreek ik er 5!

  1. Het uit de weg gaan van de echte diepe pijn

  Wat ik veel zie gebeuren is dat mensen de echte diepe pijn (en daarmee de heling) uit hun verleden uit de weg gaan en teveel aan de oppervlakte blijven. Dit kan overigens geheel onbewust gaan! Helen gebeurt voor een groot deel op emotioneel vlak. Het betekent veelal voelen en doorvoelen. De pijn, het verdriet, de rouw, het verlies en gemis, de frustratie, teleurstelling, woede. Al die ‘lastige’ gevoelens die je al die jaren uit de weg bent gegaan. Het kan zijn dat je teveel in je hoofd blijft zitten (omdat je niet meer in verbinding staat met je lichaam) en dat je veelal rationeel te werk gaat (ik weet het wel!), of dat je jezelf probeert te beschermen voor die echte diepe rauwe pijn en daardoor tot zelfsabotage overgaat. Ik ontvang veel berichtjes en mailtjes van mensen die aangeven dat ze al jaren aan zichzelf werken of in therapie zijn maar niet écht vooruit lijken te komen. Het uit de weg gaan van de echte diepe pijn kan daar een van de grootste oorzaken van zijn.

  2. Een therapievorm kiezen die niet aansluit bij wat je nodig hebt

  Een andere veelgemaakte fout is het kiezen van een therapievorm of therapeut die niet aansluit bij wat jij nodig hebt. Deze fout wordt vaak gemaakt omdat mensen simpelweg niet voldoende (zelf)kennis bezitten om te bepalen wat ze nodig hebben. En dit is heel begrijpelijk! Ook het gebrek aan kennis van de huisarts (die je doorverwijst als gevolg van je klachten) is een reden waardoor veel mensen bij de verkeerde therapeut belanden. Het kan zijn dat je bepaalde klachten ervaart als gevolg van trauma’s uit je verleden maar wordt doorverwezen naar een praktijkbegeleider (die absoluut niet geschoold is op dit gebied en onvoldoende kennis heeft). Of dat je met een reguliere psycholoog aan de slag gaat die geen specialisatie heeft op het gebied van het innerlijk kind werk. Wat ik zelf vaak zie is dat veel mensen een te lichte vorm van therapie volgen die niet helemaal terug naar de kern gaat. Zo kan het zijn dat je maanden of jaren in therapie bent maar niet echt vooruitgang opmerkt. Ben je benieuwd welke therapie wel aansluit bij wat jij nodig hebt? Lees deze blog!

  3. Veel weten maar niet in actie komen

  Er zijn daarnaast een hoop mensen die heel veel weten (ik ben me ervan bewust! Ik weet dit allemaal al! Ik weet dit al over mezelf!), behoorlijk zelfbewust zijn en meer dan voldoende kennis hebben over zichzelf en het innerlijke kind, maar die het veelal bij weten laten. Helen heeft niks te maken met kennis opdoen (en op blijven doen). Natuurlijk is het belangrijk om basiskennis te hebben over het innerlijk kind werk en inzicht te hebben in een deel van je patronen, overtuigingen en trauma’s, maar daarna is het belangrijk dat je in actie komt. Dat je gaat doorvoelen, doorleven, nieuwe keuzes gaat maken, voor je kind gaat zorgen, en ga zo maar door. Weten zet niks in werking in jezelf. Je kunt heel veel (zelf)kennis hebben en toch geen progressie maken in je helingsproces, simpelweg omdat je blijft lezen en nieuwe informatie op blijft doen maar niet in actie komt.

  4. Door middel van praat therapie lichamelijke klachten op proberen te lossen

  Een andere veelgemaakte fout is dat mensen als gevolg van trauma bepaalde lichamelijke klachten ervaren en deze door middel van praat therapie proberen te helen. Dit gebeurt ook weer omdat deze kennis helaas nog veelal onbekend is bij mensen en omdat de huisarts op dit gebied ook vaak tekortschiet. Wanneer je in je verleden trauma ervaren hebt (en de waarheid is dat we dat allemaal hebben) dan is de kans heel groot dat je lichaam daardoor ontregeld is en heling nodig heeft. In het kort: bij een (grote) eenmalige traumatische ervaring maar ook bij langdurig trauma gaat je lichaam in de overleefstand. Op zo’n moment komt er een enorme hoeveelheid energie vrij in je lijf die je moet helpen om in de actiemodus te komen, te vechten, en de ervaring te overleven. Wanneer je op de vlucht slaat of bevriest gebruik je deze energie niet en wordt de energie vervolgens opgeslagen in je lijf. Deze opgeslagen energie zorgt vervolgens voor stress in je lichaam en deze stress kan op de lange termijn voor allerlei gezondheidsproblemen (migraine, chronische ziekten, darm issues, hartziekten) en klachten gaan zorgen. Je kunt je lichaam niet pratend helen, daar heb je speciale lichaamsgerichte therapie voor nodig. (Ik doel hier op Somatic Experiencing maar TRE is ook een manier om trauma te helen. Beide komen terug in deze therapie blog.)

  5. Niet in actie komen wanneer de therapie/therapeut niet voor resultaten zorgt

  De laatste die ik persoonlijk vaak zie gebeuren is dat wanneer bepaalde resultaten uitblijven, omdat de therapeut geen match is bijvoorbeeld of omdat de therapievorm niet aansluit bij wat je nodig hebt, mensen geen actie ondernemen. Het is ontzettend belangrijk om regelmatig te reflecteren op je proces en je groei. Heling is natuurlijk niet echt te meten, maar wanneer je na maanden of zelfs jaren aan jezelf werken nog geen verlichting opmerkt of er geen positieve veranderingen gaande zijn in jezelf of je leven dan is daar vaak een oorzaak voor. Helen is een langdurig proces maar je kunt in een aantal maanden (en zeker jaren) wel degelijk hele mooie resultaten boeken. Gebeurt er te weinig dan moet je in actie komen en wat aanpassingen gaan doen of iets anders proberen!

  *Ik ben geen fan van het woord ‘fout’ maar ik denk dat je begrijpt wat ik hiermee bedoel. Ik wil benadrukken dat ik deze blog heb geschreven om je verder te helpen. Gebruik de inzichten die je opdoet om positieve verandering in gang te zetten en verwijt jezelf alsjeblieft niks. Informatie komt naar je toe wanneer je er klaar voor bent. Dit is jouw moment om het anders te gaan doen!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Dit is waarom je niet heelt: 5 veelgemaakte ‘fouten’ in het helingsproces

  1. B schreef:

   Dit is precies waar ik na een jaar thuis met burnout achter ben gekomen. De psycholoog was aardig, ze heeft echt aardige dingen gezegd, maar ik was niets verder gekomen. Nu een kei goeie coach gevonden die mijn innerlijke balans kan aanpakken en doorpakken op verwerkingen van innerlijke kind en trauma’s!

   ik deel je informatie graag!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *