• Als je het gevoel hebt dat je vastzit

  Dat gevoel hebben we namelijk allemaal wel eens. De één misschien vanuit een iets gecompliceerdere situatie dan de ander, maar het gevoel blijft hetzelfde. Je staat wellicht op een kruispunt in je leven. Je moet een bepaalde richting kiezen maar je weet niet welke. Vaak ga je dan het maken keuzes uit de weg. Wanneer je dat lang genoeg doet krijg je het gevoel dat je vastzit. Maar ook als je te weinig nieuwe impulsen en uitdagingen in je leven hebt komt er een moment waarop je het gevoel krijgt dat je vastzit. Als je lang in dat gevoel blijft hangen wordt het alleen maar moeilijker om eruit te komen. Daarom is in beweging blijven zo belangrijk. In deze blog deel ik tools en handvatten.

  Neem afstand van je gedachten

  Stap één: neem afstand van je gedachten en probeer weer terug in je lijf te komen. Want je hart, je ziel, je innerlijke kompas, weten wel waar je heen wilt. Welke stap je wilt of moet zetten. Het zijn je gedachten die ervoor zorgen dat je je waardeloos voelt. Het zijn je gedachten die angsten creëren en je twijfelachtig maken. Wanneer je teveel tijd in je hoofd doorbrengt krijg je te maken met een hoop negatieve (doem)gedachten. Hoe langer je in je hoofd blijft zitten hoe groter die gedachten worden hoe minder perspectief je ziet. Negatieve gedachten zorgen voor een lage energie. Je staat op zo’n moment totaal niet in je kracht en het voelt alsof je geen controle hebt over je leven. Alsof er geen oplossing bestaat voor je probleem ook. Daarom is het belangrijk om uit je hoofd terug in je lijf te komen, om weer in je kracht te gaan staan. Een aantal tips om je energie te verhogen en terug in je kracht (je lijf) te komen deel ik in deze blog.

  Wanneer je vastzit in je hoofd en je hebt moeite om los te komen van je gedachten is dit een goede oefening om te doen: neem een rust momentje, haal diep adem en visualiseer dat je een stapje terugdoet uit je gedachten, dat je met een afstandje naar je gedachten kijkt. Zie ze als toeschouwer voorbij razen en maak jezelf er los van. Je kunt daarbij ook visualiseren dat er een wind door je hoofd waait (vind ik zelf een fijne) die je gedachten meeneemt. Zo ontstaat er ruimte tussen jou en je gedachten (hoofd). Ook fysiek mag je op zo’n moment best een stap terugdoen om die ruimte letterlijk te zien ontstaan. Je kunt dan zeggen: ‘ik doe nu een stapje terug van alles wat ik denk en kom weer bij mezelf (bij wat ik voel).’

  Doorbreek je routines

  Het gevoel dat je vastzit komt vaak ook door gebrek aan nieuwe impulsen. Je bent simpelweg verveeld geraakt. Je hebt veel vaste routines gecreëerd, je leeft misschien veelal op de automatische piloot waardoor er te weinig uitdagingen zijn in je dagen, je kunt je talenten niet kwijt in de dingen die je doet/de baan die je nu heb etc. Dat geeft je het gevoel dat je vastzit, wat in feite ook een beetje zo is. Wij mensen zijn gecreëerd om in beweging te zijn, vandaar dat je als je te lang in dezelfde routines blijft hangen zo’n ‘stuck’ gevoel krijgt. Tijd dus voor verandering! (En nee, daar houd je hoofd niet van, maar het is wel goed voor je.) Begin eens met wat kleine aanpassingen. Gooi je ochtendroutine om, of wordt juist een avondmens. Ga een nieuwe sport uitproberen die je leuk lijkt. Ga eens in een ander natuurgebied wandelen. Doe een cursus. Deel je avond anders in. Ontmoet nieuwe mensen. Probeer een nieuwe hobby. Fiets een andere route naar je werk. Klinkt heel simpel, maar het werkt echt. Zorg ervoor dat je je weer kunt verwonderen, nieuwe indrukken opdoet en dingen leert. Je komt op die manier uit je hoofd en weer terug in je kracht en ziet daardoor vaker nieuwe kansen en uitdagingen die je weer een stapje vooruit helpen.

  Stel goede vragen

  Vaak als we in een dip zitten, vastlopen, dan stellen we hulpeloze vragen aan onszelf. ‘Waarom ik?’ ‘Waarom gebeurt mij dit?’ ‘Waarom ben ik niet gelukkig?’ Vragen waar je geen antwoord op hebt en die je dus alleen maar meer in een neerwaartse spiraal helpen. Je focust je op het probleem en niet op de oplossing. In het boek Master your mindset staat: ‘als je geen antwoord weet op je vragen moet je betere vragen bedenken’. Door het stellen van goede vragen creëer je helderheid en inzicht in je denken en in je gedrag. Je shift je focus naar datgeen waar je invloed op hebt. Op dat stapje verder. Op positiviteit. Een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen:

  – Wat moet ik op dit moment overwinnen om…?
  – Hoe zou mijn leven eruit zien als ik… zou zijn?
  – Waar heb ik wél invloed op?
  – Wat zijn de uitdagingen op mijn pad?
  – Wat kan ik van deze situatie leren?
  – Waar ben ik op dit moment nieuwsgierig naar?
  – Hoe kan ik van dit proces genieten/er het beste van maken?
  – Welke kleine stap vooruit kan ik nu zetten?
  – Welke gedachte moet ik omdenken om de situatie anders te zien?

  Wat zou nu een goede eerste stap zijn?

  Wat ik zelf geleerd heb: kijk niet te ver vooruit maar focus je op de eerste stap die je nu kunt gaan zetten. One step at a time. Wat je op dit moment alleen hoeft te doen is voelen wat voor jou die eerste stap zou moeten zijn. Je moet in beweging komen. Je hoeft het eindpunt niet in zicht te hebben, je hoeft geen uitgeschreven plan te hebben, de volgende stappen zijn ook nog totaal onbelangrijk, gewoon voor nu: een eerste stap om in beweging te komen. In welke richting dan ook. Luister naar je eerste impuls als je die vraag aan jezelf stelt en vertrouw daarop. Ik ging bijvoorbeeld na mijn burn-out (toen ik echt op een kruispunt stond) een cursus volgen. Uiteindelijk heb ik qua werk niks met die cursus gedaan, maar het gaf me energie, kracht en zelfvertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te durven en mijn pad verder te gaan bewandelen.

  Life is not happening to you, life is happening for you

  Alle uitdagingen die op je pad komen zijn er om je te helpen groeien. Als jij het gevoel hebt dat je vastzit in je leven is dat niet meer dan een seintje dat je in de verkeerde richting aan het zoeken bent, je hebt een leven wat niet bij je past bijvoorbeeld, of dat je jezelf te weinig uitdaagt. Probeer dat vastzitten niet te groot te maken. Vastzitten is niet fijn, maar als dat gevoel je niet zou overkomen zou je je hele bestaan op aarde op de automatische piloot leven. Je leven is niet tegen je, je leven gebeurt vóór jou. Het wil je uitdagen het beste uit jezelf te halen. Wanneer je vastzit geeft het leven je een liefdevolle schop onder je kont en zegt: ‘kom op, in beweging komen! Een andere richting op’. Of: ‘hup, je hebt nog niet half van je potentieel bereikt!’

  Actie ondernemen is belangrijk. Daarom vraag ik nu aan je: wat is het eerste kleine stapje dat je kunt zetten op dit moment? Wat neem je mee uit deze blog en ga je toepassen? Je kunt het!

  Foto’s: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Als je het gevoel hebt dat je vastzit

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *