• Kleine rituelen en to do’s wanneer je je niet zo happy voelt

  Ik schrijf deze blog op het moment dat we midden in een lockdown zitten en deze tips behoorlijk goed kunnen gebruiken. Er wordt veel van ons gevraagd in wat we aankunnen. We moeten onszelf en onze comfortzone behoorlijk stretchen en blijven stretchen. Je mentale en emotionele gezondheid hebben in perioden als deze daarom meer dan ooit aandacht nodig. En daarom leek het me fijn om je een lijstje met wat kleine rituelen en to do’s te geven voor wanneer je je niet zo happy voelt. (Disclaimer: we hebben het hier niet over depressieve klachten of langdurige somberheid.) Op welk moment jij deze blog ook leest: de to do’s en rituelen zijn in elke situatie een fijne houvast.


  1. Ga bewegen!
  Bewegen! Motion creates emotion zegt Tony Robbins altijd. Wanneer je een mentale dip hebt, je ervaart bepaalde emoties of je merkt dat het gewoon niet zo jouw dag is: ga bewegen. Dat kan zijn een paar minuten dansen op je favoriete muziek in de woonkamer (laat je dan ook helemaal gaan!), maar ook het doen van een paar squats, een korte work-out video op youtube, een (stevige) wandeling, een kort rondje hardlopen, yoga. Je zult je daarna zeker beter voelen. (In deze blog leg ik je meer uit over de kracht van beweging.)


  2. Naar buiten!
  Het is zo aantrekkelijk om de hele dag maar binnen te blijven, op de bank te gaan hangen, onder de dekens te kruipen, maar uiteindelijk, is mijn ervaring, ga je je daardoor niet beter voelen. Raap jezelf daarom bij elkaar en ga naar buiten. Maak een stevige wandeling, ga op een bankje in het zonnetje zitten, adem de frisse lucht in je longen. Je zult merken dat er ruimte is voor een ander perspectief en dat je je uiteindelijk misschien zelfs beter voelt. Naar buiten gaan is daarom altijd een goed idee. 


  3. Glimlach
  Dat kan als een hele opgave voelen wanneer het niet je dag is, maar ik wil je aanmoedigen dit echt te gaan proberen. Tover een lach op je gezicht, juist als je je niet zo voelt. Wanneer je lacht geef je een seintje aan je brein dat er geen gevaar is, daardoor voel je je meteen meer ontspannen. Ook zorgt glimlachen ervoor dat er endorfines vrijkomen, de stofjes die je een goed gevoel geven.


  4. Focus je op de ander
  Wanneer je vast zit in je eigen negatieve gedachten of je hebt je eigen zorgen is er meestal weinig ruimte voor de ander. Maar je focussen op de ander wanneer het met jou even niet zo lekker gaat kan juist zo helpend zijn! Vraag je eens af hoe je van waarde kunt zijn. Nu op dit moment.
  Een lief kaartje sturen naar een vriendin die het nu ook niet makkelijk heeft, een glimlach naar een voorbijganger, een boodschapje halen voor de buurvrouw, een donatie aan een goed doel, iemand opbellen en vragen hoe het gaat… Wanneer je je aandacht gaat richten op de ander zijn maak je je los van de situatie waar je zelf in zit. Je aandacht is even niet bij dat je je niet goed voelt. En geven, in wat voor vorm dan ook, zorgt áltijd voor een goed en dankbaar gevoel.


  5. Richt je op waar je dankbaar voor bent
  Pak je journal erbij en maak een lijstje met dingen die het leven mooi maken, maar je te vaak voor lief neemt. Die warme douche. Dat heerlijke bed waar je elke avond weer in kruipt. De liefde van de mensen om je heen. De zon die schijnt. Genoeg te eten hebben. Je vrijheid. Of maak een lijstje van dingen waar je vandaag, op het moment dat je je niet zo happy voelt, dankbaar voor bent. Dat kan even moeilijk zijn en je kunt hier weerstand bij voelen. Maar besef je dat jij kiest waar je aandacht aan geeft. Jij kunt je aandacht shiften.


  6. Journal over je gedachten en gevoelens
  Het is heel verhelderend en ook verlichtend om te gaan schrijven over wat je denkt, ervaart, voelt. Wat zit je dwars? Wat spookt er door je hoofd? Welke emotie(s) ervaar je? Vaak is het namelijk een emotie die blijft hangen omdat je hem niet verwerkt, of een gedachte die je in je hoofd telkens weer herhaalt die voor een bepaald gevoel zorgt. Pak je journal erbij en probeer eens te ontdekken waar dat gevoel vandaan komt of welke gedachten je in de weg staan. Is er een overtuiging die je tegenwerkt, wat ging er vooraf aan de emoties die je nu ervaart? 


  7. Accepteer volledig hoe je je voelt
  Ook iets wat veel mensen lastig vinden. Omdat je je gevoelens of emoties niet accepteert kroppen ze zich op in je lichaam en blijf jij dat gevoel houden. Jij wilt je niet zo voelen en dus negeer je het gevoel of onderdruk je het of leidt je jezelf af. Dat werkt niet. Ook voelen mensen vaak schaamte rondom de emoties die ze ervaren, of zijn ze van mening dat ze zich zo niet zouden moeten voelen. Accepteer wat je voelt. Altijd. Jij mag je verdrietig, ongelukkig, angstig, gestrest of machteloos voelen. Ongeacht de omstandigheden. Laat wat je voelt er zijn. Zeg tegen jezelf: Ik voel me… en ik accepteer dat.


  8. Doorbreek je routine(s) en doe iets spontaans
  Het is belangrijk dat je regelmatig je routines omgooit. Wanneer je elke dag hetzelfde doet zorgt dat er na een tijdje voor dat je het gevoel hebt dat je vast zit. Probeer daarom eens wat dingen te veranderen in je ochtend en avondroutine. Lees een boek voor het slapen gaan of doe yoga in plaats van dat je tv kijkt. Kook eens een avond uitgebreid en maak er echt een feest van. Probeer eens iets wat je nog nooit gedaan hebt. Ga er ‘s ochtends wat vroeger uit en begin de dag met een wandeling. Dit soort kleine veranderingen verbeteren je mood. Daarnaast is spontaniteit heel belangrijk wanneer je je niet zo goed voelt. Nogmaals: het voelt heel aantrekkelijk om je te laten meeslepen door wat je dan ook voelt, maar wanneer je actie gaat ondernemen en toch besluit om iets spontaans te gaan doen kan dat al enorm effect hebben!


  9. Neem een douche
  Een van mijn favorieten. Wanneer je emotioneel bent of last hebt van negatieve gedachten: ga lekker onder de douche staan. Ja, ook midden op de dag. Visualiseer dat alles wat je niet meer nodig hebt (gedachten, gevoelens) door het doucheputje heen spoelt. Voel het water langs je lichaam glijden, focus je een tijdje op je ademhaling en wees even helemaal in het nu. Na afloop voel je je écht beter. 


  10. Doe datgene waar je al maanden tegenop ziet
  Je hebt waarschijnlijk in je achterhoofd ook wel een lijstje met dingen die moeten gebeuren maar je telkens uitstelt. Hoe zou het voelen als dat lijstje er niet meer is? Als je gewoon alle dingen waar je tegenop zag hebt afgestreept? Wat voor gevoel zou het geven als je éindelijk dat ding hebt gedaan waar je al maanden tegenaan loopt te hikken? Tip: doe deze dingen aan het begin van je dag. Voor al je andere to do’s. Je zult merken dat het echt een goed gevoel geeft, dat jij de controle terugneemt en dat het je motiveert!


  11. Bel een lief iemand op en voer een echt gesprek
  Zorg dat het iemand is die je vertrouwt en die kan luisteren. Deel hoe je je voelt en wat er in je omgaat. Je echt verbinden met mensen is zo belangrijk. Ook zul je dan waarschijnlijk ontdekken dat je niet alleen bent in wat je voelt, wat ook weer verzacht.


  12. Ruim op
  Soms zit je zo vast in je (negatieve) gedachten of voelt je hoofd zo vol. Sporten is dan altijd helpend, maar als die drempel te hoog is is opruimen een goede tweede. Stort je op een project waar je al tijden aan had willen beginnen en ga ervoor. Opruimen brengt je geest tot rust, ruimt je hoofd op en na afloop voel je je beter.


  13. Ga iets doen wat je (normaal gesproken) blij maakt
  Wat maakt jou nou echt gelukkig? Waar word je blij van? Maak een lijstje met dingen die voor jou geluksmomentjes zijn, die je blij maken (veel mensen vinden dat best een moeilijke vraag namelijk) en kies er dan vervolgens één uit en ga dat DOEN! Gun het jezelf. Ook al past het niet in je schema, heb je nog genoeg te doen, vormen zich allerlei bezwaren in je hoofd. Juist dan.  Nee, een hoop van de rituelen van dit lijstje zijn niet nieuw. Je zult ze vast vaker ergens voorbij hebben zien komen (omdat ze zeker wel werken!). Maar weten is iets heel anders dan doen. Weten dat je zou moeten bewegen maar het vervolgens niet doen heeft geen enkele impact. Het is juist die stap van weten naar doen waar de drempel zit. Als je je niet goed voelt kun je de neiging hebben om ‘liever’ in dat gevoel te blijven hangen. Glimlachen, bewegen, schrijven over je gevoelens, daar heb je op zo’n moment helemaal geen zin in. En dus blijf je je hetzelfde voelen. Weet dat jij de controle hebt. En dat alleen jij die stap kunt zetten om je anders te gaan voelen. Maar daar moet je wel iets voor doen. Succes!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *