• Je zelfliefde vergroten: zo werkt het

  Wanneer je aan het begin van je zelfliefde proces staat vraag je je misschien af hoe het werkt: je zelfliefde vergroten. Zelf merk ik dat er een groot misverstand bestaat over het werken aan zelfliefde. In deze blog vertel ik je over dat misverstand en ook hoe je dan wél zelfliefde ontwikkelt.

  Zo werkt zelfliefde niet

  Wat veel mensen denken is dat zelfliefde is dat je jezelf blijft veranderen en verbeteren tot je wel van jezelf kunt houden. Tot je jezelf wel kunt accepteren. En begrijp me niet verkeerd, ik heb helemaal niks tegen streven naar een betere versie van jezelf, maar dat is niet wat zelfliefde is. Deze bovenstaande vorm van zelfliefde is voorwaardelijk. Je moet eerst aan bepaalde voorwaarden van jezelf voldoen (vaak de voorwaarden van de mensen om je heen en de maatschappij) voordat je jezelf kunt accepteren. Al je imperfecties moeten eerst ‘verdwijnen’ voor je ja tegen jezelf kunt zeggen. En wanneer je eenmaal de illusie hebt dat je wel van jezelf kunt houden als je er op een bepaalde manier uitziet, of een bepaald karakter hebt, dan ga je die lat voor jezelf steeds wat hoger leggen. Je wordt veeleisend. En veeleisend naar jezelf toe zijn is allesbehalve zelfliefde. Daarnaast werk je toe naar een punt in je leven dat niet bestaat. Je bent namelijk niet perfect en dat zul je ook nooit worden. En dat is helemaal oké. Zelfliefde is níet iemand anders worden en net zolang werken aan je imperfecties tot je ze kunt omarmen (omdat ze er niet meer zijn).

  Hoe werkt je zelfliefde vergroten dan wel?

  Zelfliefde is de voorwaarden veranderen waarvan je denkt dat je eraan moet voldoen om jezelf te mogen accepteren. Er is met jou niks mis, maar wel met die torenhoge eisen die je aan jezelf stelt die allesbehalve haalbaar zijn.

  Je zelfliefde vergroten is daarom een proces waarin je voor het allergrootste gedeelte gaat afleren, je gaat ontdoen van, wat je als kind van je ouders, de mensen om je heen en de maatschappij allemaal aangeleerd hebt gekregen. De gedachte dat je er alleen mag zijn onder bepaalde voorwaarden. De gedachte dat er iets mis met je is, dat bepaalde eigenschappen of dingen aan je uiterlijk er niet mogen zijn omdat ze ‘anders’ zijn. De gedachte dat anderen belangrijker zijn dan jij. De gedachte dat voor jezelf kiezen en zorgen egoïstisch is. De gedachte dat zacht en begripvol zijn naar jezelf toe gelijk staat aan zwak. Het patroon dat je moet doen, moet bereiken, om te mogen zijn. Om waardevol te worden gevonden in de wereld. Het patroon van geluk, liefde, vervulling, bevestiging buiten jezelf zoeken. Het patroon dat je het belangrijker vindt wat een ander van je denkt, dan wat je over jezelf denkt. Het patroon dat je, om liefde te ontvangen en geaccepteerd te worden, uit angst om afgewezen te worden, jezelf aanpast aan je omgeving, doet wat een ander graag wil, bent wie een ander wil dat je bent. De patronen van op een bepaalde manier tegen jezelf praten, jezelf behandelen, die je vaak gekopieerd hebt vanuit je opvoeding.

  En natuurlijk ga je jezelf ook dingen aanleren. Om vergevingsgezind naar jezelf toe te zijn. Zelfcompassie te hebben op momenten dat je lijdt. Je gaat leren hoe je van jezelf en je welzijn de allergrootste prioriteit maakt. Je gaat ontdekken wat je nodig hebt om je gezond, happy, geliefd, vervuld, tevreden te voelen en vervolgens ook jezelf in die behoeften te voorzien. Je gaat jezelf leren kennen. Echt leren kennen. Je mooie eigenschappen, talenten, je waarden en je krachten. Je gaat leren hoe je respectvol nee zegt en voor jezelf kiest. Je gaat leren om zachter naar jezelf toe te worden. Je eigen liefdevolle cheerleader te zijn door jezelf aan te moedigen in plaats van te bekritiseren. Ja te zeggen tegen jezelf onder alle omstandigheden. Je gaat leren hoe je bevestiging, erkenning maar ook liefde en geluk in jezelf kunt vinden in plaats van buiten jezelf.

  Dat aanleren zorgt ervoor dat je een goed gevoel krijgt over wie je bent. Deze nieuwe liefdevolle gewoonten zorgen ervoor dat je steeds weer gewezen wordt op het liefdevolle wonder dat je in de kern bent, en herinneren je eraan dat je het verdient om goed voor jezelf te zorgen en zacht en begripvol naar jezelf te zijn. Dat je waardevol bent en dat alles van jou er mag zijn. Deze rituelen laten je elke keer weer terugkeren bij de waarheid die je bent. Op die reis ga je steeds meer zien wie je wel bent, in plaats van waar je in tekort schiet of wie je niet bent. Je groeit zo spiritueel. Je komt thuis bij jezelf. Je zelfliefde zal zo vergroten.

  Want het punt is: jij bent in de kern allang goed genoeg. Altijd, onder alle omstandigheden. Jij bent nog steeds zo (im)perfect en volmaakt als het moment dat je geboren bent. Jij bent niet veranderd, je hebt alleen dingen geleerd en ervaringen gehad die ervoor gezorgd hebben dat je anders naar jezelf bent gaan kijken.

  Je zelfliefde vergroten is daarom niet iemand anders worden, eindeloos aan jezelf werken en jezelf ‘verbeteren’ om jezelf (eindelijk) te kunnen accepteren. Je gaat in dit proces vooral onderzoeken wat je er nou precies van weerhoudt om jezelf lief te hebben en ja te zeggen tegen wie je bent.


  Deze blog vind je denk ik ook wel interessant: waarom is zelfliefde belangrijk?


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *