fbpx

Zelfliefde

15 fijne zelfzorg ideeën

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Veel mensen denken bij zelfzorg aan een verwendag, jezelf pamperen, een massage nemen, dat soort dingen. En ja, dat is ook onderdeel van zelfzorg. Maar self care omvat veel meer dan een dagje spa. Het betekent dat je een actieve rol speelt in je welzijn en je geluk. Je draagt zorg voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid. Ik zie zelfzorg zo: je bestaat als mens uit allemaal deeltjes. Je hebt je mentale deel (je mind), je hebt je fysieke deel (je lichaam), je spirituele deel (je ziel), je emotionele deel (het voelen). En voor al die deeltjes van jezelf moet je zorg dragen. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je daadwerkelijk je best voor doen. Je onderhoudt je lichaam door regelmatig te bewegen en gezond en voedzaam te eten, je zorgt voor je mentale deel door te mediteren, nieuwe dingen te leren, boeken te lezen, denkpatronen te doorbreken, nieuwe overtuigingen te vormen. Je ziel komt tot leven als je je verbindt met anderen, als je jezelf creatief uit, als je connect met het universum, als je een avond heerlijk gaat dansen. De basis van zelfzorg is dat het je een goed gevoel geeft. Het is dus niet moeten. Daarnaast is zelfzorg jouw verantwoordelijkheid, en ook zeker iets wat je moet plannen, anders gebeurt het niet. Hieronder vind je een lijstje met fijne zelfzorg ideeën. Ik hoop je te inspireren!

Maak een to take care of lijstje

Een fijn ritueel is om elke zondag naast je agenda of to do list voor de week een to take care of lijstje te maken. Jouw zelfzorg lijstje. Hoe kan ik deze week goed voor mijn welzijn en geluk zorgen? Waar heb ik behoefte aan? Wanneer kan ik tijd vrijmaken voor mezelf? Hoe kan ik zorgen voor al die deeltjes? Jij bent jouw grootste prioriteit.

Geniet van een uitgebreid ochtendritueel

Maak minimaal een keer per week tijd vrij om heerlijk te genieten van een uitgebreid ochtendritueel. Een ochtend waarop je alle tijd en aandacht hebt en je dingen doet die voor jou belangrijk zijn en je goed laten voelen. Lekker in bad, jezelf verzorgen, mediteren, uitgebreid ontbijten, yoga, een boek lezen met een heerlijke kop koffie, de natuur in. Zomaar wat ideeën.

Plan een dagje vrij en doe alleen maar dingen die jij wilt

Een dag helemaal voor jou. Je moet op zo’n dag niks, helemaal niks. Doe alleen maar wat jou blij maakt en een goed gevoel geeft.

Zet je favoriete muziek op en dans alsof niemand kijkt

Ook zo’n fijne manier om uit je hoofd te raken en terug in je lichaam te komen, te ontspannen, maar ook jezelf te uiten. Laat je gaan, heb plezier, lach om jezelf!

Ga de natuur in voor een lange wandeling

Het bos in deze tijd is prachtig, maar ook het strand of een mooie heide zijn altijd fijne plekken om helemaal tot jezelf te komen. Te aarden. De stilte in jezelf te ervaren. Je onder te dompelen in de natuur. Zet je ene voet voor de andere en kom thuis bij jezelf. Laat je telefoon thuis, vertraag, doe alsof je alle tijd hebt (want dat heb je), verwonder je over al het moois om je heen.

Journal over je gevoelens en gedachten

Een fijne manier om een laagje dieper te gaan en je te verbinden met jezelf, maar ook om gedachten aandacht te geven en terug te lezen, gevoelens te verwerken. Het mag er zijn.

Ga naar de markt/landwinkel en duik daarna de keuken in om iets lekkers te maken

Bezoek de markt of een landwinkel in de buurt en maak daar een fijn uitje van. Snuffel lekker rond, vertraag, neem je tijd, trakteer jezelf op lekkere verse (seizoens)producten (kies ook eens iets wat je nooit eet) en duik daarna de keuken in om daar iets mee te koken of bakken. Een lekkere soep, curry, een verse appeltaart… Heerlijk ontspannend!

Maak een visionboard

Een visionboard maken is ook een heel fijne self care activiteit. Je bent lekker creatief bezig, uit je hoofd, tijd voor jezelf. Het is een mooie manier om je levensvisie, je waarden, je dromen en doelen concreet te zien is door het maken van een visionboard. Het maken van zo’n board brengt je echt weer terug naar de kern: wie ben ik en wat wil ik? Enerzijds ben je bezig met je mindset, maar je verbindt je ook met je ziel, met je purpose, met wat je hart wil.

Uit jezelf op een creatieve manier

Schrijf, naai, schilder, teken, bouw, style, wat je talent ook is of wat je graag als hobby doet, vergeet niet om daar tijd voor vrij te maken. Geef jezelf de toestemming om te creëren zonder doel. Het draait niet om het eindresultaat, je hoeft ook niet perse goed te zijn in wat je graag doet. Als je er maar van geniet wanneer je het doet.

Houd een stilte dag

Een dag waarop je niks kijkt of luistert, geen tv, geen muziek, geen social media. Maak eens ruimte om dingen te laten ontstaan in het moment. Wat wil je graag doen? Zit, mijmer, wandel, luister, lees, ga in bad, schrijf, kom tot rust. Laat je mind langzaam stiller worden.

Lees een boek over een onderwerp waar je niks vanaf weet

Maar waar je wel heel nieuwsgierig naar bent. Of kijk eens een docu over een onderwerp waar je op het eerste gezicht niet zo geïnteresseerd in bent. Luister een podcast met een gast die je niet kent. Geef jezelf een zetje en schrijf je in voor die cursus of workshop. Sta open om nieuwe dingen te leren en jezelf uit te dagen. Wees nieuwsgierig. Op deze manier vergroot je je wereld en ontwikkel je jezelf. Leren en groeien maken je happy. (Klik hier voor lees inspiratie.)

Ga een challenge aan met jezelf

Een 30-dagen challenge is een leuke manier om jezelf uit te dagen. Door het doen van challenges werk je aan je mindset, je ontwikkelt discipline, een challenge kan je helpen om van een ritueel een gewoonte te maken. Je kunt challenges doen op allerlei gebieden: elke dag een bladzijde lezen, een challenge op het gebied van sport; dagelijks een half uur bewegen bijvoorbeeld, elke dag 8 glazen water drinken, elke dag een liefdevol gebaar naar jezelf doen, iets liefs tegen jezelf zeggen, je kunt jezelf uitdagen om te oefenen in het voor jezelf kiezen, elke dag iets te doen waar je enorm veel plezier in hebt, je telefoon op vliegtuigstand in de avond voor 30 dagen. Welke challenge zou jij willen aangaan?

Drink een kop koffie in je favoriete tentje

Zo’n fijn me-time moment, althans dit is een van mijn favorieten. Trakteer jezelf op iets lekkers, gebruik het moment om tot jezelf te komen, wat na te denken, te schrijven of te lezen. Geniet bewust van wat je drinkt of eet. Wees waar je bent. Zulke uitstapjes zijn nog fijner als je een heel drukke dag hebt, gewoon om je eraan te herinneren dat jij belangrijker bent dan je to do list en dat de wereld heus wel doordraait.

Declutter je huis

Opruimen, uitzoeken, wegdoen! Een fijne manier om ruimte te creëren in je hoofd is door fysiek te gaan opruimen. Misschien erger je je al tijden aan alle troep in de kasten, of wordt je onrustig van je overvolle huis. Wil je meer overzicht in je kledingkast, of ben je toe aan minder keuzes maken en dus meer tijd en vrijheid hebben. Declutteren is een heerlijke zelfzorg activiteit. Je wordt er helemaal ontspannen en rustig van en je zult ontzettend lang plezier en voldoening hebben van het resultaat.

Doe een sapdag

Dit klinkt in eerste instantie misschien niet meteen als een activiteit die je een goed gevoel geeft, maar dat zal het je uiteindelijk zeker wel geven! Een sapdag is goed voor je mindset want het daagt je uit, je voedt je lichaam door de koudgeperste sapjes met een hele hoop vitaminen en mineralen die je normaal niet zo snel binnen zou krijgen, je lijf krijgt rust en heeft tijd om op te schonen. Een sapdag is een liefdevol gebaar naar je lichaam, en het brengt jezelf ook echt tot rust. Je hebt tijd om te vertragen, lekker een dutje te doen, in huis te rommelen, te lezen en vooral niet teveel van jezelf te vragen. (Lees er hier een blog over.)


Hoe kom je nou precies achter je (mentale, emotionele, fysieke, spirituele) behoeften? En hoe maak je van zelfzorg een prioriteit in je leven? Je leert het allemaal in A guide to self love.


Foto: Unsplash

Veel mensen denken bij zelfzorg aan een verwendag, jezelf pamperen, een massage nemen, dat soort dingen. En ja, dat is ook onderdeel van zelfzorg. Maar self care omvat veel meer dan een dagje spa. Het betekent dat je een actieve rol speelt in je welzijn en je geluk. Je draagt zorg voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid. Ik zie zelfzorg zo: je bestaat als mens uit allemaal deeltjes. Je hebt je mentale deel (je mind), je hebt je fysieke deel (je lichaam), je spirituele deel (je ziel), je emotionele deel (het voelen). En voor al die deeltjes van jezelf moet je zorg dragen. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je daadwerkelijk je best voor doen. Je onderhoudt je lichaam door regelmatig te bewegen en gezond en voedzaam te eten, je zorgt voor je mentale deel door te mediteren, nieuwe dingen te leren, boeken te lezen, denkpatronen te doorbreken, nieuwe overtuigingen te vormen. Je ziel komt tot leven als je je verbindt met anderen, als je jezelf creatief uit, als je connect met het universum, als je een avond heerlijk gaat dansen. De basis van zelfzorg is dat het je een goed gevoel geeft. Het is dus niet moeten. Daarnaast is zelfzorg jouw verantwoordelijkheid, en ook zeker iets wat je moet plannen, anders gebeurt het niet. Hieronder vind je een lijstje met fijne zelfzorg ideeën. Ik hoop je te inspireren!

Maak een to take care of lijstje

Een fijn ritueel is om elke zondag naast je agenda of to do list voor de week een to take care of lijstje te maken. Jouw zelfzorg lijstje. Hoe kan ik deze week goed voor mijn welzijn en geluk zorgen? Waar heb ik behoefte aan? Wanneer kan ik tijd vrijmaken voor mezelf? Hoe kan ik zorgen voor al die deeltjes? Jij bent jouw grootste prioriteit.

Geniet van een uitgebreid ochtendritueel

Maak minimaal een keer per week tijd vrij om heerlijk te genieten van een uitgebreid ochtendritueel. Een ochtend waarop je alle tijd en aandacht hebt en je dingen doet die voor jou belangrijk zijn en je goed laten voelen. Lekker in bad, jezelf verzorgen, mediteren, uitgebreid ontbijten, yoga, een boek lezen met een heerlijke kop koffie, de natuur in. Zomaar wat ideeën.

Plan een dagje vrij en doe alleen maar dingen die jij wilt

Een dag helemaal voor jou. Je moet op zo’n dag niks, helemaal niks. Doe alleen maar wat jou blij maakt en een goed gevoel geeft.

Zet je favoriete muziek op en dans alsof niemand kijkt

Ook zo’n fijne manier om uit je hoofd te raken en terug in je lichaam te komen, te ontspannen, maar ook jezelf te uiten. Laat je gaan, heb plezier, lach om jezelf!

Ga de natuur in voor een lange wandeling

Het bos in deze tijd is prachtig, maar ook het strand of een mooie heide zijn altijd fijne plekken om helemaal tot jezelf te komen. Te aarden. De stilte in jezelf te ervaren. Je onder te dompelen in de natuur. Zet je ene voet voor de andere en kom thuis bij jezelf. Laat je telefoon thuis, vertraag, doe alsof je alle tijd hebt (want dat heb je), verwonder je over al het moois om je heen.

Journal over je gevoelens en gedachten

Een fijne manier om een laagje dieper te gaan en je te verbinden met jezelf, maar ook om gedachten aandacht te geven en terug te lezen, gevoelens te verwerken. Het mag er zijn.

Ga naar de markt/landwinkel en duik daarna de keuken in om iets lekkers te maken

Bezoek de markt of een landwinkel in de buurt en maak daar een fijn uitje van. Snuffel lekker rond, vertraag, neem je tijd, trakteer jezelf op lekkere verse (seizoens)producten (kies ook eens iets wat je nooit eet) en duik daarna de keuken in om daar iets mee te koken of bakken. Een lekkere soep, curry, een verse appeltaart… Heerlijk ontspannend!

Maak een visionboard

Een visionboard maken is ook een heel fijne self care activiteit. Je bent lekker creatief bezig, uit je hoofd, tijd voor jezelf. Het is een mooie manier om je levensvisie, je waarden, je dromen en doelen concreet te zien is door het maken van een visionboard. Het maken van zo’n board brengt je echt weer terug naar de kern: wie ben ik en wat wil ik? Enerzijds ben je bezig met je mindset, maar je verbindt je ook met je ziel, met je purpose, met wat je hart wil.

Uit jezelf op een creatieve manier

Schrijf, naai, schilder, teken, bouw, style, wat je talent ook is of wat je graag als hobby doet, vergeet niet om daar tijd voor vrij te maken. Geef jezelf de toestemming om te creëren zonder doel. Het draait niet om het eindresultaat, je hoeft ook niet perse goed te zijn in wat je graag doet. Als je er maar van geniet wanneer je het doet.

Houd een stilte dag

Een dag waarop je niks kijkt of luistert, geen tv, geen muziek, geen social media. Maak eens ruimte om dingen te laten ontstaan in het moment. Wat wil je graag doen? Zit, mijmer, wandel, luister, lees, ga in bad, schrijf, kom tot rust. Laat je mind langzaam stiller worden.

Lees een boek over een onderwerp waar je niks vanaf weet

Maar waar je wel heel nieuwsgierig naar bent. Of kijk eens een docu over een onderwerp waar je op het eerste gezicht niet zo geïnteresseerd in bent. Luister een podcast met een gast die je niet kent. Geef jezelf een zetje en schrijf je in voor die cursus of workshop. Sta open om nieuwe dingen te leren en jezelf uit te dagen. Wees nieuwsgierig. Op deze manier vergroot je je wereld en ontwikkel je jezelf. Leren en groeien maken je happy. (Klik hier voor lees inspiratie.)

Ga een challenge aan met jezelf

Een 30-dagen challenge is een leuke manier om jezelf uit te dagen. Door het doen van challenges werk je aan je mindset, je ontwikkelt discipline, een challenge kan je helpen om van een ritueel een gewoonte te maken. Je kunt challenges doen op allerlei gebieden: elke dag een bladzijde lezen, een challenge op het gebied van sport; dagelijks een half uur bewegen bijvoorbeeld, elke dag 8 glazen water drinken, elke dag een liefdevol gebaar naar jezelf doen, iets liefs tegen jezelf zeggen, je kunt jezelf uitdagen om te oefenen in het voor jezelf kiezen, elke dag iets te doen waar je enorm veel plezier in hebt, je telefoon op vliegtuigstand in de avond voor 30 dagen. Welke challenge zou jij willen aangaan?

Drink een kop koffie in je favoriete tentje

Zo’n fijn me-time moment, althans dit is een van mijn favorieten. Trakteer jezelf op iets lekkers, gebruik het moment om tot jezelf te komen, wat na te denken, te schrijven of te lezen. Geniet bewust van wat je drinkt of eet. Wees waar je bent. Zulke uitstapjes zijn nog fijner als je een heel drukke dag hebt, gewoon om je eraan te herinneren dat jij belangrijker bent dan je to do list en dat de wereld heus wel doordraait.

Declutter je huis

Opruimen, uitzoeken, wegdoen! Een fijne manier om ruimte te creëren in je hoofd is door fysiek te gaan opruimen. Misschien erger je je al tijden aan alle troep in de kasten, of wordt je onrustig van je overvolle huis. Wil je meer overzicht in je kledingkast, of ben je toe aan minder keuzes maken en dus meer tijd en vrijheid hebben. Declutteren is een heerlijke zelfzorg activiteit. Je wordt er helemaal ontspannen en rustig van en je zult ontzettend lang plezier en voldoening hebben van het resultaat.

Doe een sapdag

Dit klinkt in eerste instantie misschien niet meteen als een activiteit die je een goed gevoel geeft, maar dat zal het je uiteindelijk zeker wel geven! Een sapdag is goed voor je mindset want het daagt je uit, je voedt je lichaam door de koudgeperste sapjes met een hele hoop vitaminen en mineralen die je normaal niet zo snel binnen zou krijgen, je lijf krijgt rust en heeft tijd om op te schonen. Een sapdag is een liefdevol gebaar naar je lichaam, en het brengt jezelf ook echt tot rust. Je hebt tijd om te vertragen, lekker een dutje te doen, in huis te rommelen, te lezen en vooral niet teveel van jezelf te vragen. (Lees er hier een blog over.)


Hoe kom je nou precies achter je (mentale, emotionele, fysieke, spirituele) behoeften? En hoe maak je van zelfzorg een prioriteit in je leven? Je leert het allemaal in A guide to self love.


Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!