• Martine van Duijvenbode

  Ik hou nog steeds zo enorm van de maandag ‘rubriek’! Verhalen van echte mensen, hoe zij hun leven leven en beleven en hun dromen nastreven. Martine van Duijvenbode is model, en zonder dat ik haar ooit ontmoet heb, een enorm lief, positief en toegankelijk persoon. Ik was dan ook enorm benieuwd hoe zij precies in die wereld belandde en hoe zij haar werk beleeft.

  Martine: ”Als klein meisje had ik één droom, topsportster worden. Bloedfanatiek was ik, het liefst trainde ik iedere middag. “If your dreams do not scare you, they are not big enough.” – Dat is echt 1 van mijn 10 geboden, ik hou er van om mezelf uit te dagen en de lat hoog te leggen.
  Naarmate ik ouder werd kreeg ik andere interesses en voelde ik op de atletiekbaan steeds meer ‘druk’ in plaats van plezier. Toen heb ik besloten om mijn droom te laten varen en gewoon te trainen voor mijn plezier in plaats van zo prestatiegericht als voorheen.

  Het begin van de modellen carrière 
  Ik wist op de middelbare school totaal nog niet wat ik wilde worden, tot ik in de 6e – 17 was ik – tijdens een atletiekwedstrijd gescout werd door een modellenbureau, zij waren specifiek op zoek naar sporters. Ik ben uiteindelijk langsgegaan in Amsterdam en 3 weken later had ik mijn allereerste shoot ooit, een internationale Nike campagne. Vanaf dat moment is mijn modellenwerk eigenlijk begonnen. Het is nooit mijn droom geweest om model te worden, maar ik ben vanaf mijn eerste shoot wel enthousiast over het vak.

  Studie
  Vlak na die shoot ben ik Psychologie gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht, maar eigenlijk ging ik gewoon mijn vriendinnen groepje achterna en wist ik totaal niet wat ik van de studie zelf moest verwachten. Vanaf dag één dacht ik: wat doe ik hier? Ik ben toen gestopt en heb 1,5 jaar modellenwerk gedaan. Zo kon rustig bedenken wat ik écht wilde studeren. Na die 1,5 jaar ben ik begonnen aan de studie Media, Informatie & Communicatie – die heb ik fluitend doorlopen en afgerond. Echt een super leuke studie die perfect bij mij paste. Daarna ben ik alsnog fulltime als model gaan werken, tot de dag van vandaag.

  Love my job
  Ik vind modellenwerk écht leuk, uitdagend, ik reis veel en uiteindelijk ben ik mijn eigen baas, en dat geeft mij écht het gevoel van vrijheid. Ik beheer immers mijn eigen agenda en plan zelf mijn shoots in. HEERLIJK! Als ik op vakantie wil hoef ik geen vrij te vragen, ik zet gewoon een kruis in mijn agenda en ik ga. Iedere week is bovendien anders waardoor mijn weken nooit saai zijn. Ook hou ik van uitdaging, en dat vind ik wel in modellenwerk. Je vliegt veel, moet overal de weg maar zien te vinden (in het buitenland is dat soms best moeilijk), je moet je steeds mengen in nieuwe gezelschappen/culturen en zorgen dat je opdrachten blijft binnenhalen.
  Daarbij vind ik mijn collega’s ook heel waardevol. Mijn beste vriendinnen ken ik zelfs uit de modellenwereld, we spreken elkaar bijna dagelijks. Sommige mensen denken dat je enkel ‘de looks’ moet hebben, maar dat is absoluut niet waar. Your energy introduces you before you even speak. Oftewel, als jij geen fijn karakter hebt kun je nog zo ‘mooi’ zijn, maar dan zul je nooit voor een tweede keer geboekt worden. Inmiddels heb ik redelijk veel hele leuke vaste klanten zoals JOGHA of Trendhopper. Als we dan weer een shoot hebben dan voelt het echt als een soort reünie en dan geniet ik de hele dag. Naar dat soort dagen kan ik echt uitkijken, het voelt op zo’n dag totaal niet als een ‘werkdag’.

  De uitdaging 
  Met modellenwerk ben je écht verantwoordelijk voor je eigen carrière. Je moet blijven investeren in jezelf en dat maakt het uitdagend, maar soms ook wel pittig. Ik heb bijvoorbeeld zelf mijn modellenbureaus in Hamburg, Londen en Lille aangeschreven. Vervolgens ben ik langsgegaan, ben ik een paar dagen gebleven voor go sees en daarna kun je pas aan het werk. Er moet wel een avonturier in je zitten wil je dit werk leuk vinden.

  En ja, ik weet dat veel mensen denken dat de modellenwereld een droomwereld is, maar dat is echt niet altijd zo. Werkdagen zijn vaak lang, je reist veel en je kunt privé moeilijk afspraken plannen. Ik vind het niet erg om 4 keer mijn tandarts te moeten verplaatsen, maar ik vind het wel vervelend om een lunchdate met mijn moeder 3 keer te moeten verzetten. Maar goed, de mensen die dicht om mij heen staan die weten dit en begrijpen me.

  Mensen zijn altijd nieuwsgierig of ik op mijn voeding moet letten, maar bij mij is dit niet het geval. Ik eet over het algemeen vrij gezond, maar ik eet wel écht alles wat ik wil. Hoe dat kan? Doordat ik 3 á 4 keer in de week sport zorg ik dat ik minstens zoveel verbrand als dat ik eet. Door mijn atletiekverleden heb ik een atletische bouw, dit hoef ik enkel ‘in shape te houden’. Mensen zijn altijd maar druk met hun gewicht, nou… ik niet hoor! Ik weeg al 6 jaar exact hetzelfde (tot zover HET modellen taboe haha).

  De eeuwige vraag
  Vroeger vond ik de vraag: “Wat doe je voor werk?” best lastig. Weetje waarom? Als ik zei: “modellenwerk” – dan vroegen mensen vervolgens: “oh ja, en wat nog meer?”. Veel mensen kennen deze wereld niet en kunnen zich niet voorstellen dat ik 4 a 5 klussen per week heb en dat dit écht een fulltime job is waar ik mijn geld mee verdien. Iedereen heeft direct een (voor)oordeel, dat is soms wel jammer. Inmiddels kan dat mij niet meer zo veel schelen, ik ben gelukkig met wat ik doe, werk keihard en daar gaat het om. Dat HBO diploma is leuk voor achter de hand, voorlopig ga ik nog lekker door met waar ik gelukkig van word.”

  Je kunt Martine volgen op instagram!

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *