• Mindset: welke overtuigingen heb jij?

  Je mindset is een combinatie van je natuur en je opvoeding. Er zijn 2 verschillende soorten overtuigingen: de statische mindset, en de op groei gerichte mindset. De eerste mindset is vooral gericht op succes hebben, gezien worden en vooral geen fouten maken. Heb je een statische mindset dan geef je van nature snel op, en heb je de opvatting dat alles vanzelf moet gaan. De op groei gerichte mindset geeft ruimte voor ontwikkeling. Leren van fouten en van ervaringen en vooral je eigen waarheid gaan creëren. Mensen die een op groei gerichte mindset hebben zien uitdagingen in plaats van problemen, en geven niet snel op. (Bron: mindset, de weg naar een succesvol leven – Carol S. Dweck.)

  Je mindset is dus niks meer dan een gedachtepatroon. De manier waarop je naar jezelf, je vaardigheden, kwaliteiten en de wereld kijkt. Jouw opvatting of mening over een bepaald onderwerp wat je leert van de mensen om je heen en de (positieve of negatieve) ervaringen die je ermee hebt, dat zich vervolgens nestelt in je onderbewuste. Het is een overtuiging die je zelf hebt aangenomen, maar niet perse de waarheid. Je mindset bepaalt wél hoe jij in het leven staat, en hoe je met ervaringen en gebeurtenissen omgaat. Is jouw mindset van nature wat negatief, en zie je eerder problemen dan oplossingen, dan kan dat je in de weg zitten om het leven als (tot op zekere hoogte) maakbaar te gaan zien. Je hebt dan als opvatting dat het leven je overkomt en dat je geen keuze hebt. Ervaar je tegenslagen in het bereiken van je doelen, dan is het je mindset die ervoor zorgt dat je doorzet of opgeeft. Een mooie manier om erachter te komen wat voor mindset jij hebt is door het stellen van een paar vragen. Zie jij bijvoorbeeld geen weg, of altijd een weg? Faal jij als je iets niet kunt, of zie je het als een mooie ervaring waar je van kunt leren? Zie jij het grotere geheel en kun je omdenken, of is iets altijd rechtlijnig? Leef je in overvloed of denk je vaak in tekort? Ben jij vaak dankbaar of denk je altijd aan iets wat je nog niet hebt?

  Opvattingen op het gebied van liefde, relaties, geld, werk, je eigenwaarde etc., je maakt ze eigen en dat gaat onbewust. Je neemt als kind wat je om je heen in je directe omgeving ziet en hoort als waarheid aan, en borduurt erop voort in je eigen leven. Denk maar eens terug aan je eigen jeugd. Hoe ben je opgevoed? Welke waarden heb je meegekregen? Waren je ouders bijvoorbeeld altijd positief, dan hebben ze die positiviteit waarschijnlijk ook onbewust aan jou meegegeven. Andersom kan natuurlijk ook. Overheerste de negativiteit, in de zin van doemdenkers en vaak problemen zien, dan is de kans groot dat jij dat op je eigen manier ook verder in je leven hebt meegenomen en het moeilijk vindt om in mogelijkheden en uitdagingen te denken. Of op het gebied van geld. Heb je meegekregen dat je altijd zuinig moest zijn, en vind je het daardoor moeilijk geld uit te geven? Of was er geld tekort, en denk jij daardoor ook vaak in tekorten? Een mooi moment om even na te denken over welke opvattingen jij je eigen hebt gemaakt en nu onderdeel zijn van je leven, maar misschien wel helemaal niet bij jou horen en passen.

  Je mindset;

  • Je hebt je opvattingen; deze beïnvloeden je gedachten
  • Je gedachten hebben de controle over je leven
  • Wat je zegt geeft extra kracht aan je opvattingen en gedachten (zeg maar eens heel vaak hoe waardeloos je bent, en je gaat het op den duur voelen en geloven)
  • Je emoties kunnen ervoor zorgen dat je opvattingen veranderen, simpelweg omdat emotie verlangen en noodzaak veroorzaakt
  • Je acties daarop zorgen voor het uitstippelen van je levenspad


  Hoe kun je jezelf andere opvattingen eigen maken?

  1. Wees je bewust van je belemmerende opvattingen
  2. Bekijk ze en onderzoek ze; wat is er echt waar van die opvattingen?
  3. Herschrijf ze tot een versie die wel bij je past
  4. Zeg het vooral heel erg vaak hardop en maak het je eigen

  Nu ik middenin een bepaald ontwikkelproces zit ben ik heel erg bezig met mijn mindset. Dat gaat over de doelen die ik wil behalen, de dromen die ik nog heb, de opvattingen die me daarin soms weleens in de weg zitten, maar ook over wat ik geloof dat ik kan, bijvoorbeeld. Ik ben me er heel erg bewust van geworden dat mijn gedachten en mijn woorden mijn waarheid vormen, maar vaak helemaal geen waarheid zijn. Super interessant om mee aan de slag te gaan en telkens wat nieuws te ontdekken en deze gedachten dan vervolgens te herschrijven. De kracht van woorden bijvoorbeeld, is enorm. Ik betrapte mezelf erop dat ik vaak ‘ik ga het proberen’ zei, terwijl als je die woorden verandert in ‘ik kan’ dat al zoveel meer doet. Of in plaats van te zeggen ‘ik heb nodig’, richt je je blik op waar je dankbaar voor bent. Tegenwoordig denk ik daarom eerst even na voor ik er wat uitfloep wat weer gebaseerd is op oude patronen. Bewustzijn is een hele belangrijke schakel in het proces van het masteren van je mindset. En ik vind het persoonlijk heel fijn dat ik tot het clubje behoor dat een op de groei gerichte mindset heeft.


  Boekentips:

  – You are a badass / You’re a badass at making money – Jen Sincero
  – Mindset, de weg naar een succesvol leven – Carol S. Dweck
  – Master your mindset – Michael Pilarczyk

  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *