• Nicky en Jessie van het Zero Waste Project

  Nicky en Jessie zijn twee zussen uit Amersfoort. Sinds 2014 leven zij zero waste (met zo min mogelijk afval), en schrijven zij daarover op hun blog Het Zero Waste Project. Het doel? Iedereen laten zien hoe leuk, makkelijk en stijlvol duurzaam leven eigenlijk is. Inmiddels geven Nicky en Jessie lezingen en presentaties door het hele land, hebben ze een boek geschreven genaamd ‘Het Zero Waste Project’ en openden ze afgelopen april de duurzame lifestyle store SMIR in Amersfoort. Tijd voor wat vragen aan deze inspirerende meiden!

  Als je 3 tips zou mogen geven aan mensen die graag hun steentje positief willen bijdragen aan de wereld, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Welke tips zou je geven?
  Nicky: ”Drie simpele tips om mee te beginnen: 1) skip het wegwerpplastic, dus laat waterflesjes, rietjes, wegwerpbekers en plastic tasjes links liggen. 50% van alle plastic in onze oceanen is single use (wegwerp)plastic en je kunt heel makkelijk zonder. 2) vervang je sponsjes en microvezeldoekjes (beiden verantwoordelijk voor veel microplastics) door een plantaardige spons zoals een loofah, een kokosspons of een katoenen doekje. 3) probeer eens alternatieven voor shampoo en zeep in plastic flessen uit: een shampoobar of een blok zeep werken net zo goed!”

  Foto: Julia Adinda

  Op jullie site staat zo mooi dat jullie de wereld willen veranderen. Jar by jar. Veel mensen denken dat je in je eentje niks kunt veranderen en je perse met massa’s mensen moet zijn. Dat is dan ook de reden dat veel mensen nog sceptisch tegenover een zoveel mogelijk duurzame en bewuste lifestyle staan. Wat zou je reactie hierop zijn als bemoediging? 
  ”Er circuleert een quote it’s just one straw – said 8 billion people.’ Dit symboliseert mooi dat alle kleine acties sámen het verschil maken. Daarnaast stuurt de vraag van consumenten het aanbod van producenten. Dus als wij geen komkommers in plastic meer kopen, liggen die ook niet meer in de winkel. Je hebt als individu dus eigenlijk dubbel invloed!”

  Ik ervaar hoe meer ik bewust word, des te meer plezier ik krijg in het veranderen van dingen. Maar toch: verandering is niet altijd makkelijk, en vaak focus je je op hetgeen wat nog niet goed gaat, of wat je allemaal nog zou moeten aanpassen om..Wat zou een tip om meer plezier te krijgen hierin?
  ”Vier je overwinningen! Door stil te staan bij alle dingen die wel lukken wordt het veel leuker om te blijven experimenteren. Het kan heel erg helpen om de uitdaging samen met een vriend of vriendin aan te gaan of om lid te worden van een facebookgroep of je op een andere manier aan te sluiten bij een zero waste community. Op die manier kun je elkaar inspireren.”

  Kun je wat meer vertellen over jullie nieuwste ‘project’ de winkel SMIR? 
  ”Om zero waste leven makkelijker (en leuker) te maken hebben wij SMIR geopend. SMIR staat voor sustainable, minimalistic, inspirational en reusable. en is een duurzaamheidshub waar je terecht kunt voor duurzame plasticvrije producten, leuke workshops en informatie over een duurzame levensstijl. Met SMIR willen wij: mensen inspireren en informeren en een concreet en positief handelingsperspectief geven om zélf aan de slag te gaan.”

  SMIR, Mooierstraat 19 in Amersfoort.

  Deze en uitgelichte foto: Marisa Elisa Photography

  Mijn korte review over hun boek Het Zero Waste Project*
  Het boek is echt een aanrader als zero waste/duurzaam leven je interesse heeft en je ook een positief steentje wilt gaan bijdragen aan de wereld, maar je geen idee hebt waar je moet beginnen. In het boek word je stap voor stap mee op weg genomen. Hoe en waar doe je boodschappen? Hoe maak je schoon? Wat betreft verzorgingsproducten?? Nicky en Jessie vertellen open en eerlijk over hun eigen weg, je krijgt enorm veel praktische tips die je meteen kunt gaan toepassen, en ook belangrijk: ze geven je achtergrond informatie wat betreft het plastic probleem. Dit alles zorgt ervoor dat je echt geïnspireerd raakt om ook in actie te komen! En het boek is ook nog eens prachtig vormgegeven, dat leest ook altijd wel fijn:)

  *Dit is een affiliate linkje. Wanneer jij een boek besteld via deze linkjes, krijg ik daar een kleine bijdrage voor (kost jou niks extra’s). Dit is één van de manieren waarop ik deze gratis content kan blijven bieden.  Ik wil je daarnaast meegeven dat binnenlopen bij een plaatselijke boekhandel van tijd tot tijd óók heel leuk kan zijn trouwens:)

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *