fbpx

Blogs

Rituelen die mij helpen dicht bij mezelf te blijven

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

In dit tijdperk waarin er veel hoort, je veel geacht wordt te doen, social media weerspiegelt hoe je leven eruit zou moeten zien, wat je zou moeten najagen, is dat dicht bij jezelf blijven soms best lastig. Ervaar ik zelfs, en ik heb in mijn dagelijkse routine zoveel rituelen ingebouwd die dat eigenlijk wel zouden moeten voorkomen. Rituelen die voorkomen dat ik mezelf laat meeslepen door wat hoort. Dat ik mezelf spiegel aan iemand die totaal niet mijn soort leven leidt, maar mezelf dan toch ga vergelijken. Maar dat soort situaties komen bij mij dus eigenlijk alleen nog maar voor wanneer ik die voor mij belangrijke rituelen laat varen. Ze zijn dus inmiddels best een beetje heilig voor me geworden kun je wel zeggen! Het leek mij leuk om er een aantal met je te delen in deze blog. 


Elke dag in beweging zijn

Sporten doe ik elke dag. Ik doe het om me goed in mijn vel te voelen, om lekker veel energie te hebben, ik word mentaal weerbaar van sporten, het geeft me een krachtig gevoel. Ik zie sporten daarnaast als een uitlaatklep van opgekropte frustraties, maar ook zeker doe ik het om uit mijn hoofd te komen, mijn drukke gedachten te laten voor wat ze zijn. Het helpt me in die zin contact met mijn lichaam te krijgen en mijn negatieve en razende mind een tijdje te parkeren. Wanneer ik sport ben ik één met mezelf, zo voel ik dat altijd. Ik ben fanatiek begonnen met sporten toen ik in een moeilijke periode zat, en sindsdien eigenlijk nooit meer gestopt. Ik roep zelf altijd grappend als mensen iets zeggen over mijn fanatieke sporten dat het mijn therapie is. Maar eigenlijk is het ook echt zo. Ik kan niet meer zonder. 

De verdieping opzoeken

Mezelf blijven ontwikkelen door het lezen van boeken, luisteren van podcasts, af en toe een coachingssessie of het doen van bijvoorbeeld een familieopstelling zorgt ervoor dat ik telkens nieuwe dingen leer over mezelf. Ik leer mezelf dus steeds een beetje beter kennen. Als je jezelf beter leert kennen weet je dus ook veel beter wat goed voor je is en wat niet. Je krijgt meer vertrouwen, je weet steeds beter wie je bent en waar je heen wilt, en het zorgt ervoor dat je leert varen op je intuïtie. Een mening van een ander wordt daardoor steeds minder belangrijk. Juist omdat je ervaart en voelt dat zijn of haar weg niet jouw weg is, of dat jij een andere kijk hebt omdat je ook anders in het leven staat.

In de natuur zijn

Een aantal keer per week maak ik een lange wandeling in het natuurgebied bij mij aan het einde van de wijk. Een heide vol groen, overal dieren, ultieme rust én stilte. Super fijn om daar een tijdje rond te banjeren, mijn gedachten op nul te zetten, frisse lucht op te snuiven, een tijdje op een bankje te zitten. Zo’n natuurbad, jezelf onderdompelen in de natuur voor een paar uur, schijnt helend te zijn. Ik kan het alleen maar beamen. Ik kom op zo’n moment weer terug bij mezelf, bij wie ik ben. Ruis verdwijnt naar de achtergrond, ik kan alles om me heen loslaten, en opeens is er alleen maar ik.

De ontspanning opzoeken

Ik probeer toch wel elke dag een uurtje vrij te maken om in de echte ontspanning terecht te komen. Soms ga ik lekker in een koffietentje zitten en lees ik een boek, of ik ga alleen naar de bioscoop. Andere keren ben ik thuis, schrijf en lummel ik gewoon wat. Of ik duik de keuken in en ga iets bakken. Een uurtje of wat zitten en gewoon staren is ook heel gezond! Doen wat je echt fijn vindt (voor jou is dat misschien wel iets totaal anders) en daar de tijd voor nemen. Ik laad op die momenten op en merk dat er daardoor veel meer ruimte in mijn hoofd is. Ruimte in je hoofd zorgt voor ruimte in je hart, meer kunnen voelen, en vaak daardoor ook indirect minder (negatieve) gedachten hebben. Je bent daardoor veel sneller in staat bij jezelf (bij de kern) te komen en te blijven, ongeacht wat anderen doen of zeggen. Tipje: zet deze momenten gewoon in je agenda of op je to do list, ze zijn te belangrijk. 

Mediteren

Ik mediteer elke dag, maar ook bij mij gaat dat echt niet altijd vanzelf. En het is vaak zo: hoe meer weerstand ik voel om op die mat te gaan zitten, hoe hoger de nood. En dat klopt ook altijd. Maar goed, ondanks de weerstand doe ik het dus wel trouw. Net als wandelen is het voor mij een moment om in te checken bij mezelf. Eerst is er die stroom van vaak nutteloze gedachten of dingen die je bezig houden, dingen die gedurende de dag voorbij zijn gekomen, die mag je lekker voorbij laten gaan. Heb je vervolgens de moed om wat langer te blijven zitten, dan zul je ervaren dat het af en toe compleet stil wordt in je hoofd. Soms maar een aantal seconden, maar toch: zo’n moment is voor mij diepe ontspanning en in verbinding staan met wie ik ben. Ik blijf het elke keer bijzonder vinden, die ultieme stilte in mijn hoofd. Na het mediteren ga ik vaak liggen in de savasana (yoga houding) en onderzoek ik nog wat van mijn gedachten of overdenk ik de dag. Heerlijk om zo de dag af te sluiten. 

Zo min mogelijk online zijn

Het is niet echt een ritueel, iets niet doen, maar wel onmisbaar in deze blog, want wat heeft het gebruik van je telefoon en het veelvuldig checken van social media invloed op de connectie met jezelf. We zijn tegenwoordig continu naar extern gericht. Het enige wat hierin gevoed wordt is je ego. Die doet het prima op gezien worden, likes en oppervlakkig contact. Maar hoe meer je met externe factoren bezig bent, hoe verder je van jezelf af komt te staan. Je maakt geen echt contact meer op die manier. Wat je wel doet; je gaat jezelf spiegelen aan anderen, je hebt het idee iemand anders te moeten zijn of een ander pad te moeten volgen door alles wat je ziet en wat er binnenkomt. Ik ben daar zelf zoveel mogelijk uitgestapt omdat ik aan alles voelde dat het zó niet mij was. In deze blog geef ik tips voor een meer offline leven. Mijn telefoon en zeker social media zijn in mijn leven dus geen groot topic, en dat zorgt er bij mij vooral voor dat ik tijd kan besteden aan al die bovenstaande puntjes die wél bijdragen aan het dicht bij mezelf blijven. 

Heb jij zelf ook bepaalde rituelen in je leven die voor jou heilig zijn?

Liefs! 

Foto’s: Unsplash

In dit tijdperk waarin er veel hoort, je veel geacht wordt te doen, social media weerspiegelt hoe je leven eruit zou moeten zien, wat je zou moeten najagen, is dat dicht bij jezelf blijven soms best lastig. Ervaar ik zelfs, en ik heb in mijn dagelijkse routine zoveel rituelen ingebouwd die dat eigenlijk wel zouden moeten voorkomen. Rituelen die voorkomen dat ik mezelf laat meeslepen door wat hoort. Dat ik mezelf spiegel aan iemand die totaal niet mijn soort leven leidt, maar mezelf dan toch ga vergelijken. Maar dat soort situaties komen bij mij dus eigenlijk alleen nog maar voor wanneer ik die voor mij belangrijke rituelen laat varen. Ze zijn dus inmiddels best een beetje heilig voor me geworden kun je wel zeggen! Het leek mij leuk om er een aantal met je te delen in deze blog. 


Elke dag in beweging zijn

Sporten doe ik elke dag. Ik doe het om me goed in mijn vel te voelen, om lekker veel energie te hebben, ik word mentaal weerbaar van sporten, het geeft me een krachtig gevoel. Ik zie sporten daarnaast als een uitlaatklep van opgekropte frustraties, maar ook zeker doe ik het om uit mijn hoofd te komen, mijn drukke gedachten te laten voor wat ze zijn. Het helpt me in die zin contact met mijn lichaam te krijgen en mijn negatieve en razende mind een tijdje te parkeren. Wanneer ik sport ben ik één met mezelf, zo voel ik dat altijd. Ik ben fanatiek begonnen met sporten toen ik in een moeilijke periode zat, en sindsdien eigenlijk nooit meer gestopt. Ik roep zelf altijd grappend als mensen iets zeggen over mijn fanatieke sporten dat het mijn therapie is. Maar eigenlijk is het ook echt zo. Ik kan niet meer zonder. 

De verdieping opzoeken

Mezelf blijven ontwikkelen door het lezen van boeken, luisteren van podcasts, af en toe een coachingssessie of het doen van bijvoorbeeld een familieopstelling zorgt ervoor dat ik telkens nieuwe dingen leer over mezelf. Ik leer mezelf dus steeds een beetje beter kennen. Als je jezelf beter leert kennen weet je dus ook veel beter wat goed voor je is en wat niet. Je krijgt meer vertrouwen, je weet steeds beter wie je bent en waar je heen wilt, en het zorgt ervoor dat je leert varen op je intuïtie. Een mening van een ander wordt daardoor steeds minder belangrijk. Juist omdat je ervaart en voelt dat zijn of haar weg niet jouw weg is, of dat jij een andere kijk hebt omdat je ook anders in het leven staat.

In de natuur zijn

Een aantal keer per week maak ik een lange wandeling in het natuurgebied bij mij aan het einde van de wijk. Een heide vol groen, overal dieren, ultieme rust én stilte. Super fijn om daar een tijdje rond te banjeren, mijn gedachten op nul te zetten, frisse lucht op te snuiven, een tijdje op een bankje te zitten. Zo’n natuurbad, jezelf onderdompelen in de natuur voor een paar uur, schijnt helend te zijn. Ik kan het alleen maar beamen. Ik kom op zo’n moment weer terug bij mezelf, bij wie ik ben. Ruis verdwijnt naar de achtergrond, ik kan alles om me heen loslaten, en opeens is er alleen maar ik.

De ontspanning opzoeken

Ik probeer toch wel elke dag een uurtje vrij te maken om in de echte ontspanning terecht te komen. Soms ga ik lekker in een koffietentje zitten en lees ik een boek, of ik ga alleen naar de bioscoop. Andere keren ben ik thuis, schrijf en lummel ik gewoon wat. Of ik duik de keuken in en ga iets bakken. Een uurtje of wat zitten en gewoon staren is ook heel gezond! Doen wat je echt fijn vindt (voor jou is dat misschien wel iets totaal anders) en daar de tijd voor nemen. Ik laad op die momenten op en merk dat er daardoor veel meer ruimte in mijn hoofd is. Ruimte in je hoofd zorgt voor ruimte in je hart, meer kunnen voelen, en vaak daardoor ook indirect minder (negatieve) gedachten hebben. Je bent daardoor veel sneller in staat bij jezelf (bij de kern) te komen en te blijven, ongeacht wat anderen doen of zeggen. Tipje: zet deze momenten gewoon in je agenda of op je to do list, ze zijn te belangrijk. 

Mediteren

Ik mediteer elke dag, maar ook bij mij gaat dat echt niet altijd vanzelf. En het is vaak zo: hoe meer weerstand ik voel om op die mat te gaan zitten, hoe hoger de nood. En dat klopt ook altijd. Maar goed, ondanks de weerstand doe ik het dus wel trouw. Net als wandelen is het voor mij een moment om in te checken bij mezelf. Eerst is er die stroom van vaak nutteloze gedachten of dingen die je bezig houden, dingen die gedurende de dag voorbij zijn gekomen, die mag je lekker voorbij laten gaan. Heb je vervolgens de moed om wat langer te blijven zitten, dan zul je ervaren dat het af en toe compleet stil wordt in je hoofd. Soms maar een aantal seconden, maar toch: zo’n moment is voor mij diepe ontspanning en in verbinding staan met wie ik ben. Ik blijf het elke keer bijzonder vinden, die ultieme stilte in mijn hoofd. Na het mediteren ga ik vaak liggen in de savasana (yoga houding) en onderzoek ik nog wat van mijn gedachten of overdenk ik de dag. Heerlijk om zo de dag af te sluiten. 

Zo min mogelijk online zijn

Het is niet echt een ritueel, iets niet doen, maar wel onmisbaar in deze blog, want wat heeft het gebruik van je telefoon en het veelvuldig checken van social media invloed op de connectie met jezelf. We zijn tegenwoordig continu naar extern gericht. Het enige wat hierin gevoed wordt is je ego. Die doet het prima op gezien worden, likes en oppervlakkig contact. Maar hoe meer je met externe factoren bezig bent, hoe verder je van jezelf af komt te staan. Je maakt geen echt contact meer op die manier. Wat je wel doet; je gaat jezelf spiegelen aan anderen, je hebt het idee iemand anders te moeten zijn of een ander pad te moeten volgen door alles wat je ziet en wat er binnenkomt. Ik ben daar zelf zoveel mogelijk uitgestapt omdat ik aan alles voelde dat het zó niet mij was. In deze blog geef ik tips voor een meer offline leven. Mijn telefoon en zeker social media zijn in mijn leven dus geen groot topic, en dat zorgt er bij mij vooral voor dat ik tijd kan besteden aan al die bovenstaande puntjes die wél bijdragen aan het dicht bij mezelf blijven. 

Heb jij zelf ook bepaalde rituelen in je leven die voor jou heilig zijn?

Liefs! 

Foto’s: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!