fbpx

Blogs

Meer offline leven, hoe doe je dat?

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Naar aanleiding van mijn blog over altijd maar ‘aan’ staan kreeg ik enorm veel reacties van herkenning in dat stukje ‘ruis’. Toen ik mijn leven een andere wending gaf merkte ik aan mezelf dat dat altijd aan staan voor mij gewoon niet meer werkte. Het kostte me veel teveel moeite en leek opeens ook in strijd te zijn met wie ik ben en mijn manier van leven. Dat was voor mij het punt waarop ik besloot stapje voor stapje te gaan minderen in online zijn en aan staan. Hoe ik dat aangepakt heb lees je in deze blog. 


Behoefte hebben aan minder ruis

De maatschappij is de laatste jaren veel sneller geworden waardoor we veel meer ‘moeten’ in dezelfde tijd. We willen graag allemaal alles uit het leven halen. De druk is groot. Een goede baan waarin we onze kwaliteiten kwijt kunnen, een rijk sociaal leven, je vrije tijd zo besteden dat je een goede balans vindt tussen werk en privé. De hele dag op social zitten omdat je bang bent dat je anders iets mist. Het nieuws in de gaten houden, contact onderhouden met je vrienden en familie. Ongemerkt ben je de hele dag aan het jagen en spendeer je ontzettend veel tijd op je telefoon. Dat geeft niks als je ‘s avonds tijd hebt om écht te ontspannen, de stilte opzoeken, een wandeling maken, sporten, maar de meeste mensen denken dat je met Netflix kijken tot rust komt. Dat is niet zo. Je neemt nóg meer informatie tot je. Informatie die je tijdens je slaap allemaal moet verwerken waardoor je vervolgens moe wakker wordt. Je geest verlangt ernaar om elke dag een tijdje uit te staan. Geen informatie te hoeven bekijken. Geen prikkels te krijgen. 


Hoe doe je dat, meer offline leven?

  • Veel mensen willen wel iets veranderen, maar onbewust toch ook weer niet. De eerste stap is dus echt bereid zijn om. Verandering is niet altijd makkelijk. Je moet er moeite voor doen om je gewoonten te veranderen (lees ook deze blog voor het veranderen van je gewoonten.)
  • Merk je aan jezelf dat je ‘s avonds voor het naar bed gaan een overvol hoofd hebt? Of dat je je vaak heel gehaast voelt en het bijna automatisme is om op elke vrije seconde online te zijn? Heb je het idee dat social media echt een verslaving is geworden? Wil je ‘s avonds je tijd het liefste wat ‘nuttiger’ besteden dan de hele avond voor de tv hangen en scrollen op social media? Schrijf eens een aantal negatieve consequenties op van de hele dag online zijn. Dit maakt je bewust van de impact van je gewoonten.

  • Vervolgens zou ik je aan willen moedigen om eens op te schrijven wat je graag anders zou zien en wat je met de tijd zou doen die je over hebt als als je wat minder online zou zijn? Lekker yoga’en, wat vaker mediteren, meer lezen, sporten, tijd voor vrienden, je hoofd een uurtje leeg rennen, of misschien droom je al jaren van een blog waar je lekker je hersenspinsels kunt delen?

  • Hoe voel je je wanneer je minder online zult zijn? Denk daar ook eens over na. Dit zijn mooie oefeningen om je meer bewust te worden van je gedrag en langzaam verandering in gang te gaan zetten.


Tips voor een meer offline leven:

» Krijg inzicht in hoeveel uur per dag je online bent
Heb je een iPhone dan kun je onder instellingen bij de batterij checken hoeveel tijd je per dag/per week besteed aan de apps op je telefoon. Heb je geen iPhone dan zijn er ook verschillende apps die je hiervoor kunt downloaden (waaronder Moment). Op die manier kun je zien hoeveel uren je ‘verspild’ en jezelf een doel stellen dat terug te brengen naar minder tijd. Laat vooral even bij jezelf binnenkomen dat je tijd kostbaar is, en dat tijd alleen maar minder wordt. Wil jij je tijd hier op aarde besteden aan je telefoon en een rijtje apps? Heb je geen iPhone dan zijn er ook verschillende apps die je hiervoor kunt downloaden (waaronder Moment).

» Verwijder alle overbodige apps van je telefoon
En de apps die je niet meer dienen of je innerlijke rust kosten. Ikzelf stopte met Facebook en WhatsApp en ook verwijderde ik Gmail van mijn telefoon. Ik heb nu alleen nog nuttige apps op mijn telefoon staan (zoals de podcast app, bankieren app). Het is belangrijk dat jij jezelf gaat beschermen voor het entertainment en de afleiding die op je telefoon te vinden zijn. Dit doe je mede door dit soort vermaak gewoon te verwijderen. Dat is de eerste dagen misschien even lastig, je telefoongebruik is iets wat helemaal in je systeem zit. Iets wat je vaak zonder nadenken doet. Dus ja, het zal even afkicken zijn, maar wanneer je dit een week volhoudt heb je de gewoonte doorbroken en vraag je jezelf af waarom je dit niet véél eerder hebt gedaan. 

» Log uit
Wil je toch nog op een aantal social media platformen actief blijven, log dan elke keer uit wanneer je de app gebruikt hebt (of verwijder de app gewoon een paar dagen als je merkt dat het je in beslag neemt). Heel stom trucje, maar het zal je er zeker van weerhouden om automatisch te gaan scrollen. Wanneer je je inlog ziet en je die gegevens weer helemaal in moet gaan vullen ben je je al bewust van je gedrag. Je kunt op dat moment zelf een keuze maken of je doorgaat of je telefoon weglegt. Op deze manier kun je prima actief blijven op social, maar heb je je gedrag wel onder controle en beheerst de online wereld niet jouw offline leven. 

» Zet je telefoon in de avond op vliegtuigstand 
Neem de tijd om de dag in rust af te sluiten en ook in rust op te starten.
Probeer een paar uur voor het slapen gaan je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Ik doe dit na het avondeten. Voor jou kan dat na negen uur zijn bijvoorbeeld. Begrens jezelf een beetje (uit liefde). Een volgende stap zou kunnen zijn om dat ook ‘s ochtends bij het opstaan zo te doen. Ga eerst je ochtendroutine afwerken en zet daarna pas je telefoon weer aan. Wanneer je er eenmaal aan gewend bent wil je niet anders, geloof me. 

» Stop een boek in je tas
Stop standaard een boek in je tas en op elk vrij moment dat je je telefoon wilt checken omdat je bijvoorbeeld moet wachten op iets of iemand ga je gewoon lezen. Het is je brein dat je vaak automatisch naar die telefoon doet grijpen. Je moet ‘m dus gewoon iets anders leren.

» Een offline avond 
Is tv kijken normaal je avondbesteding? Probeer dan om te beginnen die gewoonte eens één keer per week te doorbreken. Spreek met een vriendin af om samen een stuk te wandelen, plan een fijne sportsessie, lees een boek, doe een drankje in de stad, begin eens met dat project wat al tijden op je to do list staat, ga eens lekker uitgebreid koken en tafelen zonder op de tijd te letten en laat de tv en je telefoon uit.

» Leg je telefoon uit het zicht
Mijn kantoor is thuis en wat voor mij prima werkt is om mijn telefoon in mijn slaapkamer te leggen. Op die manier kan ik vaak echt een aantal uren ongestoord werken. Want ja, ook ik grijp vaker naar mijn telefoon als ‘ie naast me op de tafel ligt. Je telefoon naast je leggen, of je nou aan het werk bent, met vrienden, of waar dan ook, het blijft een uitnodiging om op de automatische piloot naar afleiding te gaan zoeken. Maak het jezelf gemakkelijk: houd je telefoon in je tas, leg hem in de kast of in een andere kamer. Je kunt dit soort nieuwe gewoonten verder uitbouwen. Laat je telefoon vervolgens eens een ochtendje thuis, of leg hem in de avond op een plek uit het zicht. 

» Dagje offline 
Probeer regelmatig eens een dagje echt offline te zijn. Zet je telefoon op vliegtuigstand, laat je telefoon thuis of check hem maximaal een aantal keer. Ervaar eens hoe fijn zo’n dag is, hoe goed het voelt en hoeveel rustig je je voelt aan het einde van de dag. 

» Kijk eens om je heen
Kijk op een rust momentje (in de bus, in de rij van de supermarkt, in je lunchpauze) eens om je heen en ervaar eens hoe fijn het voelt om echt even niks te doen. Je zult veel meer dingen gaan zien en opmerken als je telefoon niet telkens je afleiding is. Ook zul je inzien dat we met z’n allen toch best een raar volkje zijn, zo uren turend en scrollend op een scherm. Ik denk dat dat besef je eigenlijk het grootste duwtje in de ‘meer offline richting’ zal geven.

Naar aanleiding van mijn blog over altijd maar ‘aan’ staan kreeg ik enorm veel reacties van herkenning in dat stukje ‘ruis’. Toen ik mijn leven een andere wending gaf merkte ik aan mezelf dat dat altijd aan staan voor mij gewoon niet meer werkte. Het kostte me veel teveel moeite en leek opeens ook in strijd te zijn met wie ik ben en mijn manier van leven. Dat was voor mij het punt waarop ik besloot stapje voor stapje te gaan minderen in online zijn en aan staan. Hoe ik dat aangepakt heb lees je in deze blog. 


Behoefte hebben aan minder ruis

De maatschappij is de laatste jaren veel sneller geworden waardoor we veel meer ‘moeten’ in dezelfde tijd. We willen graag allemaal alles uit het leven halen. De druk is groot. Een goede baan waarin we onze kwaliteiten kwijt kunnen, een rijk sociaal leven, je vrije tijd zo besteden dat je een goede balans vindt tussen werk en privé. De hele dag op social zitten omdat je bang bent dat je anders iets mist. Het nieuws in de gaten houden, contact onderhouden met je vrienden en familie. Ongemerkt ben je de hele dag aan het jagen en spendeer je ontzettend veel tijd op je telefoon. Dat geeft niks als je ‘s avonds tijd hebt om écht te ontspannen, de stilte opzoeken, een wandeling maken, sporten, maar de meeste mensen denken dat je met Netflix kijken tot rust komt. Dat is niet zo. Je neemt nóg meer informatie tot je. Informatie die je tijdens je slaap allemaal moet verwerken waardoor je vervolgens moe wakker wordt. Je geest verlangt ernaar om elke dag een tijdje uit te staan. Geen informatie te hoeven bekijken. Geen prikkels te krijgen. 


Hoe doe je dat, meer offline leven?

  • Veel mensen willen wel iets veranderen, maar onbewust toch ook weer niet. De eerste stap is dus echt bereid zijn om. Verandering is niet altijd makkelijk. Je moet er moeite voor doen om je gewoonten te veranderen (lees ook deze blog voor het veranderen van je gewoonten.)
  • Merk je aan jezelf dat je ‘s avonds voor het naar bed gaan een overvol hoofd hebt? Of dat je je vaak heel gehaast voelt en het bijna automatisme is om op elke vrije seconde online te zijn? Heb je het idee dat social media echt een verslaving is geworden? Wil je ‘s avonds je tijd het liefste wat ‘nuttiger’ besteden dan de hele avond voor de tv hangen en scrollen op social media? Schrijf eens een aantal negatieve consequenties op van de hele dag online zijn. Dit maakt je bewust van de impact van je gewoonten.

  • Vervolgens zou ik je aan willen moedigen om eens op te schrijven wat je graag anders zou zien en wat je met de tijd zou doen die je over hebt als als je wat minder online zou zijn? Lekker yoga’en, wat vaker mediteren, meer lezen, sporten, tijd voor vrienden, je hoofd een uurtje leeg rennen, of misschien droom je al jaren van een blog waar je lekker je hersenspinsels kunt delen?

  • Hoe voel je je wanneer je minder online zult zijn? Denk daar ook eens over na. Dit zijn mooie oefeningen om je meer bewust te worden van je gedrag en langzaam verandering in gang te gaan zetten.


Tips voor een meer offline leven:

» Krijg inzicht in hoeveel uur per dag je online bent
Heb je een iPhone dan kun je onder instellingen bij de batterij checken hoeveel tijd je per dag/per week besteed aan de apps op je telefoon. Heb je geen iPhone dan zijn er ook verschillende apps die je hiervoor kunt downloaden (waaronder Moment). Op die manier kun je zien hoeveel uren je ‘verspild’ en jezelf een doel stellen dat terug te brengen naar minder tijd. Laat vooral even bij jezelf binnenkomen dat je tijd kostbaar is, en dat tijd alleen maar minder wordt. Wil jij je tijd hier op aarde besteden aan je telefoon en een rijtje apps? Heb je geen iPhone dan zijn er ook verschillende apps die je hiervoor kunt downloaden (waaronder Moment).

» Verwijder alle overbodige apps van je telefoon
En de apps die je niet meer dienen of je innerlijke rust kosten. Ikzelf stopte met Facebook en WhatsApp en ook verwijderde ik Gmail van mijn telefoon. Ik heb nu alleen nog nuttige apps op mijn telefoon staan (zoals de podcast app, bankieren app). Het is belangrijk dat jij jezelf gaat beschermen voor het entertainment en de afleiding die op je telefoon te vinden zijn. Dit doe je mede door dit soort vermaak gewoon te verwijderen. Dat is de eerste dagen misschien even lastig, je telefoongebruik is iets wat helemaal in je systeem zit. Iets wat je vaak zonder nadenken doet. Dus ja, het zal even afkicken zijn, maar wanneer je dit een week volhoudt heb je de gewoonte doorbroken en vraag je jezelf af waarom je dit niet véél eerder hebt gedaan. 

» Log uit
Wil je toch nog op een aantal social media platformen actief blijven, log dan elke keer uit wanneer je de app gebruikt hebt (of verwijder de app gewoon een paar dagen als je merkt dat het je in beslag neemt). Heel stom trucje, maar het zal je er zeker van weerhouden om automatisch te gaan scrollen. Wanneer je je inlog ziet en je die gegevens weer helemaal in moet gaan vullen ben je je al bewust van je gedrag. Je kunt op dat moment zelf een keuze maken of je doorgaat of je telefoon weglegt. Op deze manier kun je prima actief blijven op social, maar heb je je gedrag wel onder controle en beheerst de online wereld niet jouw offline leven. 

» Zet je telefoon in de avond op vliegtuigstand 
Neem de tijd om de dag in rust af te sluiten en ook in rust op te starten.
Probeer een paar uur voor het slapen gaan je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Ik doe dit na het avondeten. Voor jou kan dat na negen uur zijn bijvoorbeeld. Begrens jezelf een beetje (uit liefde). Een volgende stap zou kunnen zijn om dat ook ‘s ochtends bij het opstaan zo te doen. Ga eerst je ochtendroutine afwerken en zet daarna pas je telefoon weer aan. Wanneer je er eenmaal aan gewend bent wil je niet anders, geloof me. 

» Stop een boek in je tas
Stop standaard een boek in je tas en op elk vrij moment dat je je telefoon wilt checken omdat je bijvoorbeeld moet wachten op iets of iemand ga je gewoon lezen. Het is je brein dat je vaak automatisch naar die telefoon doet grijpen. Je moet ‘m dus gewoon iets anders leren.

» Een offline avond 
Is tv kijken normaal je avondbesteding? Probeer dan om te beginnen die gewoonte eens één keer per week te doorbreken. Spreek met een vriendin af om samen een stuk te wandelen, plan een fijne sportsessie, lees een boek, doe een drankje in de stad, begin eens met dat project wat al tijden op je to do list staat, ga eens lekker uitgebreid koken en tafelen zonder op de tijd te letten en laat de tv en je telefoon uit.

» Leg je telefoon uit het zicht
Mijn kantoor is thuis en wat voor mij prima werkt is om mijn telefoon in mijn slaapkamer te leggen. Op die manier kan ik vaak echt een aantal uren ongestoord werken. Want ja, ook ik grijp vaker naar mijn telefoon als ‘ie naast me op de tafel ligt. Je telefoon naast je leggen, of je nou aan het werk bent, met vrienden, of waar dan ook, het blijft een uitnodiging om op de automatische piloot naar afleiding te gaan zoeken. Maak het jezelf gemakkelijk: houd je telefoon in je tas, leg hem in de kast of in een andere kamer. Je kunt dit soort nieuwe gewoonten verder uitbouwen. Laat je telefoon vervolgens eens een ochtendje thuis, of leg hem in de avond op een plek uit het zicht. 

» Dagje offline 
Probeer regelmatig eens een dagje echt offline te zijn. Zet je telefoon op vliegtuigstand, laat je telefoon thuis of check hem maximaal een aantal keer. Ervaar eens hoe fijn zo’n dag is, hoe goed het voelt en hoeveel rustig je je voelt aan het einde van de dag. 

» Kijk eens om je heen
Kijk op een rust momentje (in de bus, in de rij van de supermarkt, in je lunchpauze) eens om je heen en ervaar eens hoe fijn het voelt om echt even niks te doen. Je zult veel meer dingen gaan zien en opmerken als je telefoon niet telkens je afleiding is. Ook zul je inzien dat we met z’n allen toch best een raar volkje zijn, zo uren turend en scrollend op een scherm. Ik denk dat dat besef je eigenlijk het grootste duwtje in de ‘meer offline richting’ zal geven.

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!