• Smûk – Fries geluk

  Smûk (lett. ‘gezellig en mooi’) is een Friese lifestyle. Nederlanders zijn gelukkig, maar Friezen het gelukkigst. Want leven in Friesland is leven met licht en lucht – nuchter, duurzaam en gezond. 

  Wim Tolsma is eigenaresse van de blog Wimke.nl (recepten, erop uit, zelf maken) en bracht recent het boek Smûk uit.  60 (DIY) zelfmakers en recepten om met elkaar te genieten. Want eigenlijk heb je niet veel meer nodig dan een paar tips om je leven Smûk te maken…

  Toen ik het boek in de boekhandel tegenkwam werd ik instant happy bij alleen het doorbladeren ervan. De mooie fotografie, de leuke ideeën en zelfmakers, ik ben ervan overtuigd en ervaar ook dat geluk echt in kleine dingen zit. In bewustzijn, creativiteit, momentjes in het nu, met aandacht iets maken voor een ander. Opgaan in het moment en even niet denken maar gewoon zijn. Daarom werd ik zo enthousiast van het boek en besloot ik er een blog aan te wijden. Omdat wat meer smûk in het leven altijd fijn is! 


  Foto Wimke: Anne Timmer

  Wimke: Toen uit onderzoek bleek dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn, begreep ik dat meteen. Genieten van de ruimte, de verschillende natuurgebieden en het water vind ik typisch Fries. Ik denk (en dat is mijn mening) dat de geluksmomenten voor Friezen wat meer binnen handbereik liggen. We hoeven niet ver te zoeken voor kleine geluksmomenten. Een bos bermblommen of een kopje koffie bij beppe kost geen cent, maar de geluksmomenten die het oplevert zijn groot. Friezen vinden het geluk in kleine dingen en dat is precies wat het boek Smûk ook is.”

  ”In het boek vind je zelfmakers en recepten om te genieten. Ik vind dat je niet creatief hoeft te zijn om iets leuks te maken. Het is zoveel leuker om iets te geven dat je zelf hebt gemaakt. Het gaat erom dat je er tijd aan hebt besteed en het met liefde gemaakt is. Dan geeft het niet als je cadeau imperfect is. Dat maakt het juist mooi. In het boek staan veel eenvoudige zelfmakers met spullen die je vrijwel allemaal in huis hebt. Soms moet je even in de gereedschapskist graven, maar simpel zijn de zelfmakers allemaal.

  Mijn tip: neem eens de tijd om iets zelf te maken en weg te geven. Wedden dat je je er gelukkig bij voelt!”

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *