• Een visionboard maken

  Ik was het (mijn doelen) een weekje of wat geleden even kwijt en een visionboard bleek mijn antwoord. Het gevolg was dat ik heerlijk de halve zondag heb zitten knippen en plakken, een prachtig bord heb met alle dingen die voor mij belangrijk zijn, waar ik waarde aan hecht, die ik nog in mijn leven wil toevoegen of zoals ik het over een tijdje wel hoop te zien. Ik geef je in deze blog tips om zelf een visionboard te gaan maken!

  » Moodboard/visionboard?
  Een moodboard maak je bijvoorbeeld als je een styling klus hebt, en een sfeerbeeld neer wilt zetten. Of je wilt je woonkamer restylen en door het maken van een moodboard kom je er dan achter welke kleuren je wilt gebruiken, je voorkeur voor meubels etc. Een visionboard is iets wat je gaat maken om je doelen en je manier van leven helder te krijgen. Het is je toekomstvisie. Door plaatjes uit tijdschriften te knippen en op jouw visionboard te plakken kom je er gaandeweg achter welk beeld je hebt van je leven. Welke woorden (termen) vind je belangrijk, wat overheerst op jouw board (rust, reizen, carrière maken, een huis kopen, materiële zaken, persoonlijke groei), en welke dromen wil je echt nog waar gaan maken. En als je dat op dit moment niet zo heel goed weet, is een visionboard juist een manier om er op een speelse wijze achter te komen.

  » Mindmap of visualisatie
  Je kunt het maken van een visionboard heel simpel houden en gewoon meteen aan de slag gaan, maar als je het wat serieuzer aan wilt pakken omdat je echt bepaalde doelen wilt bereiken, dan kun je van tevoren bijvoorbeeld een mindmap maken. Pak een leeg vel papier en schrijf daar alles op wat in je opkomt als je aan je doelen, je visie, je waarden en je toekomst denkt. Vanuit die gedachte ga je dan aan de slag met het verzamelen van plaatjes en teksten. Ook kun je om uit je hoofd te raken en meer in je lichaam te komen (bij je gevoel) een visualisatie oefening doen voor je met het visionboard aan de slag gaat. Stel je erop in dat je zo een hele middag met het maken van een visionboard bezig bent, dus trek er vooral die tijd voor uit en raffel het niet af.

  » Hoe maak je een visionboard?
  Nou het is eigenlijk heel simpel. Je pakt een stuk karton of stevig papier (of je koopt een speciaal bord bij van die doe-het-zelf zaken). Je verzamelt een boel tijdschriften die aansluiten bij jouw interesses, denk aan bijvoorbeeld: Happinez, Wendy, Linda, Yoga, FLOW, woontijdschriften, tijdschriften over food en ook de Libelle kan prima dienst doen om plaatjes uit te gebruiken. Dan ga je heerlijk een paar uur bladeren en knip je uit waarvan jij binnen een seconde denkt: dit hoort op mijn visionboard. Je hoeft hierbij niet teveel na te denken. Zoek niet perse op kleur, of op mooiheid van de plaatjes, maar gewoon welke bij jou binnenkomen. Puur op gevoel dus. Naast plaatjes en foto’s kun je ook woorden uitknippen waar jij waarde aan hecht, die jou omschrijven als persoon of waar je nog aan wilt werken. Als je genoeg verzamelt hebt dan plak je ze op op de manier die jij leuk vindt en heb je uiteindelijk jouw persoonlijke visie voor de toekomst.

  » En dan?
  Zet je visionboard vervolgens op een prominente plek in je huis. Zo ben je in je onderbewuste elke dag bezig met jouw droomleven, jouw doelen of dingen die jij in je leven belangrijk vindt en waar je meer aandacht aan wilt besteden. Een visionboard kan je op die manier ook helpen beter keuzes (voor jezelf) te maken, en zo dichter bij je eigen waarden te blijven. Het visuele stukje zorgt voor beleving en motivatie. In gedachten zie je jezelf misschien al wel bepaalde doelen behalen, of die mooie reis maken die je voor ogen hebt. Naast dat stukje visualisatie vragen de meeste (grote) doelen natuurlijk wel om actie. Na het maken van zo’n visionboard zou je daarom een plan kunnen maken om naar je doelen toe te werken, of je gaat dagelijks/wekelijks journalen over je visie.

  » Reflecteren: zelf maak ik bijna ieder jaar een nieuw visionboard. Je ontwikkelt je als mens zo snel, je dromen veranderen regelmatig, je focus ligt misschien ergens anders. Wel reflecteer ik na een tijdje altijd op het ‘oude’ visionboard dat ik heb gemaakt. Hoe ziet mijn leven er nu uit? Zijn er dromen uitgekomen die op dat visionboard staan? Heb ik genoeg aandacht kunnen geven aan de onderwerpen die belangrijk voor me waren? Wat kan ik in het vervolg beter doen?

  » Tip: ik maak meestal een aantal foto’s van mijn visionboard en stel deze ook als bureaublad achtergrond in op mijn laptop. Zo zie ik een mooi beeld van allerlei dingen die me inspireren en een warm en positief gevoel bij me oproepen.

  » Wanneer je geen tijdschriften in huis hebt en toch een visionboard wilt maken is een digitale versie ook een oplossing! Verzamel inspirerende beelden en foto’s op bijvoorbeeld pinterest en maak er een collage van in Canva. Zet deze collage op je bureaublad of de achtergrond van je telefoon.

  Na het maken van je visionboard wil je natuurlijk je doelen behalen/ je visie realiteit laten worden. In deze blog geef ik je tips.

  Willemijn

  Sinds +7 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  9 gedachten over “Een visionboard maken

  1. Kirsten schreef:

   Wat een goed idee! Hier ga ik binnenkort eens wat tijd voor uittrekken. Lijkt me dat je daardoor een goed overzicht krijgt van wat je nu daadwerkelijk het belangrijkste vindt. Misschien zelfs onbewust. Breng je mooi in beeld zo. 🙂

  2. Iris schreef:

   Mooi dat je dit doet, ik heb het inderdaad wel eens gedaan en ik doe het ook wel eens via de computer. Dan zoek ik allemaal dingen bij elkaar en zet ik het dan in elkaar en doe het inderdaad als bureaublad. Elke keer als ik weer achter mijn computer ga kijk ik er dan even naar en dat is heel fijn!

  3. Eefje schreef:

   Leuk idee en ook mooi geschreven . Word er enthousiast van en krijg zelf ook zin om er 1 te maken! Weer ns een andere manier van creatief bezig zijn. Ben daarin de laatste tijd aan het zoeken wat het best bij me past en zo heb ik meteen iets doelgericht 🙂

   • Willemijn schreef:

    Thanks Eefje! Heel leuk om te horen! Ik denk dat dit je best een eind op weg gaat helpen ja..succes, en plezier! Liefs Willemijn

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *