fbpx

inspiratiemail

YES! GRAAG!

Groei

Waarom je geen doorbraken ervaart in je groeiproces

Ik ben
Willemijn

Op de Lief voor je Leif blog kun je uren lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei en zelfontwikkeling in het algemeen. Een plek waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, waar je herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling en groei!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Mensen zijn vaak benieuwd hoe ik in relatief korte tijd mezelf heb kunnen transformeren en helen, waar ik nog steeds mee bezig ben overigens, en zo’n totaal ander leven heb gekregen. Ik weet dat zo’n transformatie niet vanzelfsprekend is en dat veel mensen enorm hun best doen en aan zichzelf werken maar niet deze doorbraken ervaren. In deze blog vertel ik je hoe dat komt.

Je hebt een gebrek aan focus

Veel mensen missen gewoonweg focus. Een innerlijk proces (waar je dan ook in wilt groeien) vraagt veel, kost veel tijd en heeft alle aandacht nodig. Wat ik vaak zie gebeuren is dat mensen van alles een beetje gaan doen. Ze bestellen een online cursus over een bepaald onderwerp, lezen een boek over een ander onderwerp, volgen een workshop over weer een ander onderwerp, zijn druk met het luisteren van podcasts. Dat van alles een beetje is volgens mij een vorm van zelfsabotage. Maar het kan ook een gebrek aan zelfbewustzijn zijn. Wanneer je van alles een beetje doet geef je jezelf het idee dat je heel goed bezig bent. Maar focus is echt de sleutel wanneer je doorbraken wilt ervaren. Je moet jezelf voor langere tijd dagelijks op het liefst maar één onderwerp richten om ook daadwerkelijk iets in gang te zetten. (Hier vind je de blog waarin ik je vertel hoe mijn leer/groeiproces eruit ziet.)

Je leert van alles maar je past het niet toe in je leven

Ook een grote valkuil als je wilt groeien. Net als het voorbeeld hierboven vind je het heerlijk om podcasts te luisteren, inspirerende mensen te volgen, nieuwe kennis op te doen (alleen maar positief!), maar daar blijft het dan ook meestal bij. Je past de informatie die je opdoet niet toe. Wat doe je na het luisteren van een podcast? Ga je zitten met je journal om te kijken hoe je de inzichten in je leven kunt passen? Schrijf je op hoe je precies de beste versie van jezelf kunt worden en welke stappen daar voor nodig zijn? Spreek je vervolgens met jezelf af om vanaf vandaag zo’n kleine stap te gaan zetten? Of ga je gewoon verder met je leven? Je kunt nog zoveel nieuwe dingen leren over jezelf, maar als je ze niet toepast, gaat leven, dan heb je er allemaal niks aan.

Je hebt een gebrek aan discipline

Veel van deze innerlijke processen zijn lange termijn processen. Je moet vaak een enorm lange adem hebben (en dan bedoel ik enorm!) en behoorlijk wat discipline om iets in jezelf in gang te zetten. Het kan zijn dat jij vroeger als kind helemaal niet geleerd hebt wat het is om discipline te hebben en je toe te wijden aan iets wat veel tijd zal kosten voor het je iets gaat brengen. Je hebt misschien ergens het idee dat alles makkelijk moet zijn en vooral niet te lang moet duren. Dit gedrag zal je dan waarschijnlijk in de weg staan wanneer je aan jezelf gaat werken. Als je niet binnen een paar weken resultaat hebt stop je ermee.

Je bent in je hoofd veel bezig met het onderwerp, maar je onderneemt geen actie

Veel mensen zijn in hun hoofd ontzettend veel bezig met datgene waar ze graag aan willen werken of ‘het probleem’, nemen zichzelf voor om actie te gaan ondernemen, plannen zelfs dingen om te gaan doen, maar vaak blijft het daar dan bij. Het in je hoofd ermee bezig zijn geeft je het idee dat je iets doet. Dat je nuttig bezig bent. Wanneer je in je hoofd aan het plannen bent of voornemens hebt kun je je brein voor de gek houden dat je hetgeen al gedaan hebt. Daardoor hoef je geen actie te ondernemen. Je snapt denk ik zelf wel dat dit niet zorgt voor verandering in jezelf of je leven.

Je bent op zoek naar een quick-fix

Wat ik vaak zie gebeuren is dat mensen een cursus kopen, maar half beginnen of halverwege afhaken, en dan vervolgens een nieuwe cursus aanschaffen, een therapeut in de arm nemen, bij iemand anders een cursus gaan volgen. Wanneer je je hierin herkent ben je meestal op zoek naar een quick-fix. Naar een snelle oplossing. Onder dit gedrag gaat veel schuil. Je bent bang om jezelf ergens helemaal op te focussen en er dan misschien een tijd later achter te komen dat het niet werkt bij jou of voor jou, of je bent bang voor hoe je leven gaat veranderen als het wel blijkt te werken. Je hopt van potentiële oplossing naar potentiële oplossing maar je zet jezelf eigenlijk nergens écht toe.

Je gaat de pijn (de groei!) en het oncomfortabele uit de weg

Een gevolg van op zoek zijn naar een quick-fix is dat je afhaakt wanneer (of voor) iets pijnlijk en echt oncomfortabel wordt. Als je het mij vraagt is dit een van de meest voorkomende redenen waarom mensen geen doorbraken in hun proces ervaren. Je wilt graag veranderen, aan jezelf werken, groeien, patronen doorbreken, maar wanneer iets echt pijnlijk, confronterend of oncomfortabel wordt dan haak je of af of je grijpt je vast aan een nieuwe oplossing. Ergens diep van binnen hoop je dat je dat moeilijke deel over kunt slaan en toch jezelf of je leven kunt transformeren. Helaas, ik kan je vertellen dat dat in ieder geval niet werkt. Maar wanneer je wél bereid bent om de pijn en discomfort op te zoeken zul je razendsnel groeien.Lieve jij, ik heb deze blog absoluut niet geschreven om je een vervelend gevoel te geven en je te wijzen op wat je allemaal fout doet. Wat ik wil is je bewust maken van de dingen die je hoogst waarschijnlijk onbewust doet en de valkuilen waarin je stapt. Door deze blog weet je nu dus ook precies wat je wél moet doen! Ga ervoor want ook jij bent helemaal in staat om te groeien en mooie doorbraken te ervaren in jezelf en je leven!


Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

 1. Iris schreef:

  Wat een spiegel! Precies de reden waarom ik fan ben van jou….

 2. El schreef:

  Dit raakt me aan alle kanten omdat ik mezelf herken. Tegelijkertijd triggert het ook dat ‘ik het allemaal niet goed doe’ omdat ik (soms) voor mijn gevoel al jaren niet écht vooruit kom. (‘Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn zo veel geslaagder in het leven etc’…..)
  Jij bent zo committed, respect daarvoor! Ik zit ook juist in het proces om minder veeleisend te zijn naar mezelf. Dus het verschil tussen wat is nu zelfliefde, discipline of zelfsabotage is soms een grijs gebied.

  En waar begin je als je middenin herstel van een ‘burnout’ (schildklierziekte) zit?
  Met een klein ding dagelijks, of een wekelijks ding, of überhaupt een planning/focus voor ‘the bigger picture’.
  Gebrek aan focus, helderheid en planning en van alles tegelijk aan het doen, therapiehoppen, niet écht toepassen, ik herken het allemaal!
  Lang antwoord maar wilde het even hier van me aftypen. 🙂
  Ik leef zo per dag, maar op die manier gaan ook weken/maanden voorbij…….

  • Willemijn schreef:

   Hi lieve Ellen, bedankt voor je berichtje! En mooi dat je zo open en eerlijk bent. Ik snap goed dat je deze gevoelens hebt. IK zal je morgen even een mailtje sturen met een uitgebreider antwoord!

 3. Kell schreef:

  Zo perfect omschreven en zo herkenbaar voor mij. Bijna alles is op mij van toepassing. Terwijl ik eigenlijk al zoveel jaren zoveel heb geleerd..Maar het ‘kernprobleem’ blijft een ding waar ik niet écht uitkom. Zeer frustrerend ook. Hoe vind je die modus en die intrinsieke motivatie om écht op te gaan rapen wat nodig is.. Mijn ego blijft smoesjes bedenken. In ieder geval bedankt voor je blog! Liefs

  • Willemijn schreef:

   Ik snap je helemaal Kelly! Je ego blijft inderdaad smoesjes bedenken om jou zo te houden zoals je nu bent. Vaak komt dat moment pas waarop de ‘pijn’ en het ongemak groter zijn geworden dan de pijn om te veranderen. Maar je hoeft daar natuurlijk niet op te wachten. Een intrinsieke motivatie kan zijn je telkens voor ogen houden hoe je leven eruit ziet en voelt zonder dat probleem. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ochtendmens, sportgek, houdt van mensen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

7 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!

De inspiratiemail

Verbonden blijven met mij en Lief voor je Leif?

Yes dat wil ik!

En elke twee weken een mail in je inbox met liefdevolle reminders, persoonlijke verhalen, overdenkingen en tips en tools op het gebied van zelfontwikkeling, zelfliefde en het innerlijk kind werk? Je wordt zo ook meteen op de hoogte gehouden van fijne acties, nieuwe cursussen en de challenges die ik regelmatig organiseer!

FREE DOWNLOAD

Put Some Sort of Related Freebie Here

I'm baby farm-to-table sartorial helvetica, migas marfa paleo chambray normcore 8-bit bushwick roof party truffaut banjo actually. YOLO health goth jean shorts.

Wil je verbonden blijven met mij en Lief voor je Leif? Meld je aan voor de tweewekelijkse inspiratiemail!Aanmelden