• Wie of wat is je innerlijke kind? Ik leg het je uit

  De laatste jaren staan qua innerlijk proces helemaal in het teken van het helen van mijn innerlijke kind. Op de blog en social media ben ik sinds die tijd regelmatig over het innerlijk kind werk gaan vertellen. Eerst vanuit mijn eigen ervaring, en nu ook steeds meer vanuit alle kennis die ik heb opgedaan. Inmiddels staan er al een hoop blogs online over het werk, maar was ik nog niet dieper ingegaan wat je innerlijke kind nou precies is en waarom dat kind in jezelf aandacht en heling nodig heeft. Ik vertel je er alles over in deze blog. 

  Je innerlijke kind: wie of wat wordt daarmee bedoeld? 

  Het innerlijke kind principe kan soms een beetje verwarrend zijn, wanneer je er voor het eerst mee in aanraking komt. Je kunt je innerlijke kind namelijk op verschillende manieren zien.

  • Je innerlijke kind is het kleine kind in jezelf, het kind dat je ooit was
  • Je innerlijke kind is een deel van jezelf wat in je onderbewuste leeft. Je onderbewuste is een gedeelte van je brein waar onder andere je herinneringen en ervaringen in zijn opgeslagen. Vanuit je onderbewuste onderneem je actie wanneer je je niet bewust bent, op de automatische piloot leeft. Je innerlijke kind is dus het deel van jou wat alle herinneringen uit je kindertijd bij zich draagt.
  • Je gewonde innerlijke kind: als kind ben je gewond geraakt. Deze wonden, pijnen, trauma’s, teleurstellingen, ze zijn allemaal opgeslagen in je onderbewuste. Vanuit dat gewonde kind leef jij je leven als volwassene.
  • Met je innerlijke kind wordt ook bedoeld je gevoelige, pure, creatieve en speelse kant; de eigenschappen waar je mee ter wereld komt als kind, en die er gaandeweg in je leven steeds minder mogen zijn
  • Je innerlijke kind kun je ook zien als het aangepaste kind in jou. Al vroeg in je leven ben je als kind een masker gaan dragen, heb je een tweede identiteit gecreëerd, om liefde te ontvangen en geaccepteerd te worden

  Enerzijds kun je je innerlijke kind dus letterlijk als de kleine jij zien, deze gedachte helpt je makkelijker verbinden. Het is ook het gewonde deel van jou. Maar ook het gevoelige, pure, creatieve, intuïtieve deel van jezelf. 

  Op deze manieren ben jij gewond

  *Je hebt een diepe negatieve overtuiging over jezelf in je kindertijd opgedaan (ik ben niet goed genoeg, ik doe er niet toe, etc.), vanuit die bril bekijk jij de wereld

  *Je draagt niet verwerkte traumatische ervaringen, pijn en emoties met je mee; je lichaam is getraumatiseerd 

  *Je draagt niet vervulde behoeften vanuit je kindertijd met je mee; dit zijn ook pijnlijke open wonden geworden

  *Je hebt (belemmerende) overtuigingen die je hebt overgenomen van de mensen die het dichtst bij je stonden opgroeiend

  *Je hebt bepaalde (niet helpende) gedragspatronen gekopieerd van de mensen om je heen

  De invloed van de wonden van het kind in jou op je leven nu

  Vanuit je onderbewuste handel je 95% van de tijd. Elke dag. Het is je automatische piloot modus. In je automatische piloot modus denk je vaak dezelfde (negatieve) gedachten, je reageert op dezelfde manier, je geeft dingen, ervaringen, een bepaalde betekenis, en dat doe je allemaal vanuit het gewonde kind in jou. Je onderbewuste is zoals je hebt kunnen lezen een verzamelplek van overtuigingen, emoties, pijn, herinneringen en ervaringen die je als kind hebt opgedaan of doorgemaakt. Veel mensen denken hun kindertijd achter zich te kunnen laten wanneer ze eenmaal ‘groot’ zijn. Nu begrijp je dat dat dus helemaal niet kan. De kleine versie van jou reist je hele leven met je mee. Vanuit dat gewonde kind denk jij, ervaar jij, doe jij wanneer je je niet bewust bent. Je snapt nu denk ik wel dat de wonden van dat kleine mensje in jou veel invloed hebben op jou, je leven en je realiteit. 


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *