• Dit is mijn huidige meditatie practice

  Toen ik een jaar geleden begon met dagelijks mediteren en daar
  een uitgebreide blog over schreef waren sommigen van jullie benieuwd hoe mijn practice er dan precies uitziet. Hoe mediteer ik? Wat doe ik? Hoelang? In deze blog neem ik je mee in mijn huidige practice!

  Dagelijks, vrijwel direct na het opstaan, mediteer ik een half uur. De meditatie deel ik zo in:

  1. Focus op mijn ademhaling

  Ik zit in een hoekje in mijn slaapkamer op een matje, mijn benen over elkaar gevouwen. De eerste paar minuten focus ik me actief op mijn ademhaling. Je gedachten zijn dan vaak het drukste, en kunnen dan nog al eens overweldigend zijn. Je focussen op je ademhaling helpt je om meer in je lijf te komen en je razende gedachten wat rustiger te laten worden. Ik doe geen bijzondere ademhalingsoefeningen. Ik volg ‘gewoon’ mijn ademhaling. Adem in door mijn neus, houd mijn adem even kort vast, en bij het uitademen (door mond of neus) laat ik mijn hele lichaam meebewegen. Ik laat mijn schouders zakken, mijn spieren ontspannen. Op het moment dat ik mezelf verwikkeld vind in een gedachte (wat vaak is) en ik me dus niet meer focus op mijn ademhaling, merk ik het vriendelijk op en breng mijn focus weer terug. Ik straf mezelf nooit, ook probeer ik van geen gedachten hebben geen doel op zich te maken, want dat zorgt alleen maar voor frustratie.

  2. Stilte

  Wanneer ik merk dat mijn gedachten iets rustiger zijn geworden is het tijd voor het volgende gedeelte. Stilte. Tijdens dit deel doe ik niks. Ik laat alles gebeuren. Ik zit in stilte. Ik luister naar de stilte. Ik probeer tussen alle gedachten door wat glimpjes stilte op te vangen. En elke keer wanneer ik vastzit in een verhaal en totaal niet meer bezig ben met de stilte roep ik mezelf heel vriendelijk weer terug. Sommige sessies ervaar ik minutenlange stilte, andere sessies zijn mijn gedachten te druk en is dit deel een kwestie van mezelf telkens terugroepen. Accepteren dat het vaak niet gaat zoals je het het liefste zou zien en meebewegen met wat is zijn heel belangrijke lessen hierin. Ik zit zo ongeveer voor twintig minuten (puur op gevoel, want ik heb geen timer).

  3. Tijd voor onkruid

  Het laatste deel van mijn meditatie is een redelijk actief gedeelte. Ik richt me na de stilte eerst op mijn onkruid: mijn belemmerende overtuigingen. De overtuigingen die mij in de weg staan, waar ik last van ondervindt, die mij of mijn levensvisie niet ondersteunen. Overtuigingen die ik vaak mijn hele leven al heb en die ik nu langzaam aan het transformeren ben. Dat transformeren doe ik echt in fasen. Ik focus me dan op één of twee (hardnekkige) overtuigingen voor een aantal maanden. Tijdens mijn meditatie ‘zeg’ ik mijn overtuiging hardop in mijn gedachten, en dan visualiseer ik dat ik het onkruid (de overtuiging) uit de grond trek en dus verwijder uit mijn gedachten. Deze overtuiging heb ik niet meer nodig.

  4. Positieve overtuigingen

  Daarna richt ik me kort op de overtuigingen die ik wil ontwikkelen, waar ik meer aan vast wil gaan houden of de overtuigingen die me kracht geven: de positieve en helpende overtuigingen. Ik noem er meestal een stuk of vijf op. Vaak zijn het dezelfde, maar ik varieer ook regelmatig. Voorbeelden? Waar ik me op focus creëer ik meer van. Ik weet dat het leven voor mij werkt. Ik weet dat ik waardig genoeg ben om geluk, liefde, vervulling en overvloed in mijn leven te ervaren. Ik kan van elke droom werkelijkheid maken. Mijn kracht is oneindig. Ik weet dat er een hoger iets is dat over me waakt, en altijd bij me is.

  5. Intentie

  Dan is het tijd voor mijn intentie van de dag. Ik praat vaak over het hebben van een intentie. Een intentie is een bedoeling of voornemen. Het hebben van een intentie zorgt voor focus, het geeft je richting. Je spreekt aan het begin van de dag de intentie die je hebt uit voor de dag. Bijvoorbeeld: ‘vandaag streef ik ernaar om mezelf en de mensen om mij heen, en daarbuiten, liefdevol en met respect te behandelen’. Door deze op te schrijven of uit te spreken neem je deze bewust met je mee de dag in. Dat wil niet zeggen dat je de hele dag bezig bent met het naleven van je intentie, maar het zorgt er wel voor dat je aandacht er naartoe gaat. Het verschil met een doel stellen is dat je bij een intentie de uitkomst open laat. Het draait meer om de reis als om het eindpunt. Je kiest voor groei en je wilt je ergens in ontwikkelen, iets meer aandacht geven, een beter mens worden.

  6. Dankbaarheid

  Als laatste spreek ik uit waar ik dankbaar voor ben. Meestal probeer ik om dingen op te noemen die geen dingen zijn. Ik ben dankbaar voor leven in vrijheid, voor mijn gezondheid, voor mijn werkende lichaam, voor de zon die weer opkomt, voor alle kansen die op mijn pad verschijnen, voor mijn groei. Als afsluiter spreek ik uit: ‘ik weet dat het een mooie dag gaat worden’.

  Dit was in het kort mijn meditatie practice! Ik merk aan mezelf dat ik enorm veel baat heb bij dit ritueel in de ochtend. Ik ervaar de positieve uitwerkingen van het gericht aandacht geven aan helpende gedachten, dankbaarheid, het zetten van een intentie. Ik ervaar door de stilte op te zoeken meer innerlijke rust, ik voel minder de behoefte overal op te reageren en kan beter bij mezelf blijven gedurende de dag. Ook heb ik enorme mindset shifts kunnen maken door elke ochtend te werken aan mijn belemmerende overtuigingen, maar ook door me te richten op waar ik wél in geloof. Een andere fijne uitwerking van dagelijks mediteren is dat je je gedachten een stuk minder serieus neemt en dat je jezelf sneller terug kunt roepen als je vastzit in een negatieve gedachte spiraal.

  Ik hoop dat je deze blog kunt gebruiken als inspiratiebron om ook dagelijks zo’n soort moment voor jezelf te creëren. Liefs!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *