• Willemien van Egmond

  Willemien van Egmond is eigenaresse van Retreat Yourself, een retreat programma in Nederland, op Ibiza en in Marokko. Via instagram kwam ik met haar in contact en een tijdje geleden was ze toevallig in Breda (waar ze oorspronkelijk vandaan komt) en spraken we af. Willemien behoort echt tot de droomdoeners. Een bijzonder verhaal waar ik onwijs veel respect voor heb.

  Willemien groeide op in Breda, waar zij van haar tiende tot haar zestiende in een woongroep leefde samen met haar moeder. De basis van haar leven zal later blijken. In de woongroep werd vooral geleefd op gevoel, was spiritualiteit iets moois en was iedereen welkom. Toen haar moeder overleed kwam Willemien terecht in een pleeggezin. Een heel ander gezin dan ze gewend was, maar waar ze liefdevol werd ontvangen.

  Een aantal jaren later, inmiddels afgestudeerd als interieur architect vond ze een baan en leidde haar leven. Ondertussen raakte ze verder verwijderd van zichzelf en haar gevoel. Rond haar dertigste kwam ze zichzelf tegen.

  Willemien: ‘’Ik kwam in een persoonlijke crisis. Was mezelf kwijtgeraakt, wist niet meer vanuit mijn gevoel te leven en vroeg me heel sterk af wie ik was en wat ik wilde. Ik vertrok voor 4 maanden naar Spanje, een land wat me qua leefwijze heel erg trok. In die periode ging ik ook een week in mijn eentje naar Ibiza, waar ik een bijzonder gevoel van thuiskomen ervaarde. Een eiland waar ik helemaal mezelf kon zijn en me één voelde met de mensen. Daar ging ik ook nadenken over wat me echt gelukkig maakt, wat bij me past.

  Ik bedacht me dat ik graag een plek wilde creëren waar mensen met dezelfde vragen terecht konden. Een plek om even tot jezelf te komen, uit te rusten en terug in het gevoel te raken. Een plek waar je goede gesprekken over het leven kunt voeren en je misschien nieuwe inzichten krijgt die je weer op weg helpen. Vanuit de woongroep heb ik geleerd om heel erg te zorgen. Koken voor een grote groep mensen waar iedereen aanschuift, net als mijn moeder vroeger in de woongroep deed. Gastvrijheid. Ik wilde die plek creëren voor anderen. Een retreat plek. Terug in Nederland belandde ik middenin de financiële crisis. Het idee voor een retreat plek verdween naar de achtergrond en ik vond godzijdank weer een baan in mijn vakgebied. Een baan die me totaal niet gelukkig maakte, maar op dat moment vond ik ‘zekerheid en inkomen’ belangrijker. Een keuze op de automatische piloot.

  Er verstreek een tijd, maar het hele idee kwam weer op m’n pad toen een vriendinnetje opperde om eenmalig in Nederland een weekend te organiseren. We vonden een plek op de Veluwe, rust, mooie omgeving, gezond eten en goede gesprekken. Het balletje ging rollen. Het retreat zat zonder er heel veel aandacht aan te hebben gegeven binnen een mum van tijd vol en zo ontdekte ik mijn echte passie. Ik voelde me dat weekend geweldig. Helemaal in mijn element.
  Retreat Yourself was geboren. Er ontstonden samenwerkingen met mensen ieder in hun eigen vakgebied en wat begon in Nederland, breidde uit naar Ibiza en sinds 2015 ook in Marokko. Inmiddels woon ik zelfs een groot deel van het jaar op Ibiza.

  Dit is mijn werk en dit is mijn leven. En ja, ik leef op een sprookjeseiland waar ik elke dag enorm geniet. Ik maak mensen blij, zie ze veranderen en zichzelf hervinden en maak veel bijzondere momenten mee. Maar het is ook enorm hard werken. Ik doe dit in mijn eentje, sta van ’s ochtends 8 tot ’s avonds 10 in de keuken en de verantwoordelijkheid voor de mensen die bij mij een retreat boeken weegt soms zwaar. Ook van de financiële onzekerheid (komen alle plekken vol, blijft er genoeg animo, het vastleggen van de locaties) lig ik soms weleens wakker. Het is en blijft afwachten, hard werken en veel investeren. Maar het grootste deel van de tijd geniet ik intens. Dat ik een klein stukje mag bijdragen aan het geluk van een ander vind ik heel waardevol.”

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *