fbpx

Blogs

9 krachtige mindset shifts

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Sinds een jaar of twee ben ik me actief aan het verdiepen in mindset. Ik heb er een aantal boeken over gelezen, talks en interviews gekeken, en ben toen mijn eigen mind gaan observeren. En dan blijkt dat je de wereld door een bepaalde lens bekijkt. Een bril die gekleurd is door opvattingen, overtuigingen, ervaringen, die allemaal ‘waarheden’ zijn geworden. Totdat je ze onder de loep gaat nemen. Mindset is in mijn leven een groot onderwerp geworden. Het is mijn zwakte (ik heb nog genoeg negatieve overtuigingen) maar ook mijn kracht. Want sommige heb ik al wel degelijk om kunnen buigen. In deze blog deel ik negen krachtige mindset shifts met je die je leven op allerlei vlakken enorm zullen verrijken.

Van slachtoffer naar leider

Ik verval maar meteen in clichés: jouw leven is het resultaat van jouw acties. Als je op dit moment een niet zo fijn leven hebt, je bent niet happy, dan is dat een gevolg van alle keuzes die jij wel of niet hebt gemaakt. Het is aantrekkelijk om je altijd af te vragen ‘waarom ik?’, zodat je geen leiderschap over je leven hoeft te nemen en iets externs de schuld kan geven van de situatie waarin je je nu bevindt, maar de waarheid is dat jij de leider bent van jouw leven. En dat klinkt heel direct, ik weet het, maar besef je dat die switch in denken een enorme kracht kan zijn. Je hebt wel degelijk invloed, het leven overkomt je niet, je kunt en moet zelf actie ondernemen om het de richting op te laten bewegen die jij wilt dat je leven gaat. En, wanneer je van slachtoffer naar leider gaat, stel je jezelf ook andere vragen op momenten en in periodes dat je met uitdagingen te maken hebt. Wat kan ik hiervan leren? Wat probeert er zich te ontvouwen in mijn leven?

Van het leven werkt tegen me naar het leven werkt voor me

Je kunt het leven op twee manieren zien: het werkt tegen me of het werkt voor me. De waarheid, voor mij althans, is dat niks toeval is in je leven. Ik heb zelf ervaren dat in mijn donkerste perioden, het leven het allerbeste met me voor had. Ik was zelf de verkeerde kant opgegaan, ik was zelf te ver verwijderd geraakt van mijn echte ik en de reden waarom ik hier op aarde ben. Dus als je nu vastzit of maar niet verder komt, dan is dat een signaal dat je alle seintjes die je hebt gekregen hebt genegeerd. Het leven wil je al tijden in een andere richting hebben. Omdat het leven uiteindelijk een veel grotere visie voor jou heeft hier op aarde. Weet en voel dat er zelfs in pijn een purpose zit, ik geloof er heilig in dat alles waar je als mens doorheen gaat, de lessen die je daaruit opdoet kunt leren en meegeven aan een ander, en dat wanneer je denkt dat het leven je tegenwerkt, je gewoon de verkeerde richting opgaat.

Van bang zijn om te falen naar willen falen

Als je bang bent om te falen ben je bang om te leren. Want dat is falen uiteindelijk: leren. En van leren groei je. Je kunt dus niet groeien zonder te falen en je kunt ook niet ‘succesvol’ worden in wat je graag doet zonder te falen. Wanneer je faalt, misschien meerdere keren achter elkaar, dan vraagt het leven ook echt iets van je. Wil je dit graag, of wil je hier alles voor doen? Ik moedig je aan om jezelf de vrijheid te geven om te falen en ook om een andere betekenis te geven aan het woord. Ik luisterde recent een podcast met Sara Blakely (owner van Spanx), en zij werd vroeger door haar vader aangemoedigd om te falen. Elke week vroeg haar vader; ”waar heb je in gefaald deze week?” En wanneer ze niet gefaald had was hij teleurgesteld. Deze mindset zorgde er uiteindelijk mede voor dat ze staat waar ze nu staat.

Van focussen op wat je NIET wilt naar focussen op wat je WEL wilt

Met deze mindset shift wil ik meerdere kanten op. 1. Ja, je brein vindt het heerlijk om zich zorgen te maken. Wanneer je in een uitdagende situatie zit en je ‘problemen’ hebt, dan is dat het enige waar je aan kunt denken. Het neemt je totaal in beslag. Maar volgens de wet van aantrekking creëer je daarom alleen maar meer van de situatie waar je nu al inzit. Deze mindset shift is allesbehalve makkelijk, maar je moet een visie hebben voor waar je naartoe wilt, nadat je dit probleem hebt opgelost. En die visie moet je gaan herhalen, de hele dag. Die moet je voor je kunnen zien in gedachten, die mantra’s die bij die visie horen moet je opschrijven, hardop uitspreken. Want focussen op wat je niet wilt, dat werkt niet. Energetisch gezien niet, want je zit de hele dag in een lage energie, maar ook heb je daardoor totaal geen kracht meer om de leiding terug te nemen over je leven. En 2. Richt je op waar je controle over hebt en waar je daadwerkelijk iets aan kunt doen. Richt je op de oplossing en niet op het probleem.

Van als naar wanneer

Als je iets wilt in dit leven, je hebt een mooie droom, een verlangen, je werkt ergens naartoe, dan ‘moet’ je jezelf aan gaan leren daar op een bepaalde manier over te denken en te praten. Je moet het woordje als gaan vervangen door wanneer. Van: ”als ik dit ooit ga bereiken..” tot ”wanneer ik dit bereik…” Als is twijfelachtig. Als je wanneer gebruikt heeft dat veel meer kracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit me gaat lukken. Het zijn maar kleine details in je denken en praten, maar ze hebben zoveel invloed op je energie en je handelen. Een andere mooie: ik ben daar..nog niet. Ik heb dat…nog niet bereikt.

Van tekort naar overvloed

Ons brein is heel functioneel, maar ook totaal niet van deze tijd. Het richt zich van nature altijd op schaarste en op overleven, en dat is waarom veel mensen in schaarste denken (inclusief ikzelf, ik ben herstellende hiervan). In werkelijkheid is het leven een en al overvloed. Er is genoeg, je hebt genoeg, er zal altijd genoeg zijn. Deze mindset shift is moeilijk en zwaar, maar uiteindelijk brengt deze je zo ontzettend veel. Je leert weer waarderen wat er is, je focust je automatisch op de overvloed die je in je leven hebt, je probeert minder te hebben of te krijgen en meer te geven.

Van jaloezie naar bewondering

We zijn allemaal weleens jaloers. Maar jaloezie is wat mij betreft helemaal niet slecht, als het een drijfveer kan worden. Je herkent dit vast wel: op social media kom je iemand tegen die ‘het leven’ heeft wat jij zou willen leven. Dat kan je dan een rotgevoel geven, als je je focust op dat jij daar nog niet bent, maar je kunt gezonde jaloezie ook omzetten in bewondering en er een drijfveer van maken. Gebruik die persoon als jouw toekomstvisie, zie hem of haar als je inspiratiebron en het levende bewijs dat waar jij naar verlangt zeker wel mogelijk is.

Van angst voor kritiek naar openstaan om te leren over jezelf

De impact van deze mindset shift is enorm. Veel mensen houden niet van feedback en kritiek, omdat ze moeite hebben deze niet te betrekken op hun ‘zijn’. Ze voelen zich meteen afgewezen en gaan in de aanval omdat het iets pijnlijks in henzelf aanraakt. Deze shift vraagt meer dan een shift alleen, dat snap ik. Eigenwaarde en zelfliefde zijn hiermee nauw verbonden. Maar ik wil je gewoon uitdagen anders te denken. Constructieve feedback is zo waardevol, je kunt er zoveel van leren. En ook: wees niet bang om naar jezelf te kijken. Ik zie het om me heen zoveel, mensen richten zich altijd op de ander. Veroordelen een ander, praten over een ander. Ik vind het tegenwoordig (dat heb ik ook moeten leren) interessant wat iemand mij over mezelf kan leren. Wat zegt dat oordeel over de ander over mijzelf? Wat zie ik in die persoon wat ik zelf ook heb? Mijn mantra ten alle tijden: ik ben nieuwsgierig om meer te leren over mezelf.

Van IK naar WIJ

Wanneer je je mindset shift van IK denken naar WIJ denken wordt je leven zoveel mooier. Zoveel rijker. Zoveel meer vervullend. Je voelt je verbonden, onderdeel van een groter geheel. Ik hoorde pas een mooie quote voorbij komen in een podcast (ja, ik luister veel podcasts): ”when you take care of other people, life will take care of you.”

Van de eindbestemming naar de reis

Als je jezelf tijdens de reis niet blij en gelukkig en tevreden en vervuld voelt, wat is de eindbestemming dan waard? Mijn boodschap, iets wat ik na jaren focussen op de eindbestemming heb moeten leren: zorg dat je op de reis zelf, onderweg, ook gewoon plezier hebt. Dat je geniet van het vallen en het opstaan, van het uitproberen, dat je geniet van het punt waarop je bent, en vergeet vooral niet hier aanwezig te zijn. Onderweg zijn is leuk, maar het nu is het enige moment dat je hebt. En eerlijk? Het behalen of bereiken van iets, het moment zelf, valt altijd zo tegen. Het gaat bij het hebben van een droom of een visie niet om het doel zelf, maar om de persoon die je moet worden om dat doel te kunnen bereiken.

Ben benieuwd naar jou! Zit er een shift bij die je graag zou maken, waar je je op wilt focussen? Is een blog over het veranderen van je mindset welkom? Laat het weten in een reactie! X

Foto: Unsplash

Sinds een jaar of twee ben ik me actief aan het verdiepen in mindset. Ik heb er een aantal boeken over gelezen, talks en interviews gekeken, en ben toen mijn eigen mind gaan observeren. En dan blijkt dat je de wereld door een bepaalde lens bekijkt. Een bril die gekleurd is door opvattingen, overtuigingen, ervaringen, die allemaal ‘waarheden’ zijn geworden. Totdat je ze onder de loep gaat nemen. Mindset is in mijn leven een groot onderwerp geworden. Het is mijn zwakte (ik heb nog genoeg negatieve overtuigingen) maar ook mijn kracht. Want sommige heb ik al wel degelijk om kunnen buigen. In deze blog deel ik negen krachtige mindset shifts met je die je leven op allerlei vlakken enorm zullen verrijken.

Van slachtoffer naar leider

Ik verval maar meteen in clichés: jouw leven is het resultaat van jouw acties. Als je op dit moment een niet zo fijn leven hebt, je bent niet happy, dan is dat een gevolg van alle keuzes die jij wel of niet hebt gemaakt. Het is aantrekkelijk om je altijd af te vragen ‘waarom ik?’, zodat je geen leiderschap over je leven hoeft te nemen en iets externs de schuld kan geven van de situatie waarin je je nu bevindt, maar de waarheid is dat jij de leider bent van jouw leven. En dat klinkt heel direct, ik weet het, maar besef je dat die switch in denken een enorme kracht kan zijn. Je hebt wel degelijk invloed, het leven overkomt je niet, je kunt en moet zelf actie ondernemen om het de richting op te laten bewegen die jij wilt dat je leven gaat. En, wanneer je van slachtoffer naar leider gaat, stel je jezelf ook andere vragen op momenten en in periodes dat je met uitdagingen te maken hebt. Wat kan ik hiervan leren? Wat probeert er zich te ontvouwen in mijn leven?

Van het leven werkt tegen me naar het leven werkt voor me

Je kunt het leven op twee manieren zien: het werkt tegen me of het werkt voor me. De waarheid, voor mij althans, is dat niks toeval is in je leven. Ik heb zelf ervaren dat in mijn donkerste perioden, het leven het allerbeste met me voor had. Ik was zelf de verkeerde kant opgegaan, ik was zelf te ver verwijderd geraakt van mijn echte ik en de reden waarom ik hier op aarde ben. Dus als je nu vastzit of maar niet verder komt, dan is dat een signaal dat je alle seintjes die je hebt gekregen hebt genegeerd. Het leven wil je al tijden in een andere richting hebben. Omdat het leven uiteindelijk een veel grotere visie voor jou heeft hier op aarde. Weet en voel dat er zelfs in pijn een purpose zit, ik geloof er heilig in dat alles waar je als mens doorheen gaat, de lessen die je daaruit opdoet kunt leren en meegeven aan een ander, en dat wanneer je denkt dat het leven je tegenwerkt, je gewoon de verkeerde richting opgaat.

Van bang zijn om te falen naar willen falen

Als je bang bent om te falen ben je bang om te leren. Want dat is falen uiteindelijk: leren. En van leren groei je. Je kunt dus niet groeien zonder te falen en je kunt ook niet ‘succesvol’ worden in wat je graag doet zonder te falen. Wanneer je faalt, misschien meerdere keren achter elkaar, dan vraagt het leven ook echt iets van je. Wil je dit graag, of wil je hier alles voor doen? Ik moedig je aan om jezelf de vrijheid te geven om te falen en ook om een andere betekenis te geven aan het woord. Ik luisterde recent een podcast met Sara Blakely (owner van Spanx), en zij werd vroeger door haar vader aangemoedigd om te falen. Elke week vroeg haar vader; ”waar heb je in gefaald deze week?” En wanneer ze niet gefaald had was hij teleurgesteld. Deze mindset zorgde er uiteindelijk mede voor dat ze staat waar ze nu staat.

Van focussen op wat je NIET wilt naar focussen op wat je WEL wilt

Met deze mindset shift wil ik meerdere kanten op. 1. Ja, je brein vindt het heerlijk om zich zorgen te maken. Wanneer je in een uitdagende situatie zit en je ‘problemen’ hebt, dan is dat het enige waar je aan kunt denken. Het neemt je totaal in beslag. Maar volgens de wet van aantrekking creëer je daarom alleen maar meer van de situatie waar je nu al inzit. Deze mindset shift is allesbehalve makkelijk, maar je moet een visie hebben voor waar je naartoe wilt, nadat je dit probleem hebt opgelost. En die visie moet je gaan herhalen, de hele dag. Die moet je voor je kunnen zien in gedachten, die mantra’s die bij die visie horen moet je opschrijven, hardop uitspreken. Want focussen op wat je niet wilt, dat werkt niet. Energetisch gezien niet, want je zit de hele dag in een lage energie, maar ook heb je daardoor totaal geen kracht meer om de leiding terug te nemen over je leven. En 2. Richt je op waar je controle over hebt en waar je daadwerkelijk iets aan kunt doen. Richt je op de oplossing en niet op het probleem.

Van als naar wanneer

Als je iets wilt in dit leven, je hebt een mooie droom, een verlangen, je werkt ergens naartoe, dan ‘moet’ je jezelf aan gaan leren daar op een bepaalde manier over te denken en te praten. Je moet het woordje als gaan vervangen door wanneer. Van: ”als ik dit ooit ga bereiken..” tot ”wanneer ik dit bereik…” Als is twijfelachtig. Als je wanneer gebruikt heeft dat veel meer kracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit me gaat lukken. Het zijn maar kleine details in je denken en praten, maar ze hebben zoveel invloed op je energie en je handelen. Een andere mooie: ik ben daar..nog niet. Ik heb dat…nog niet bereikt.

Van tekort naar overvloed

Ons brein is heel functioneel, maar ook totaal niet van deze tijd. Het richt zich van nature altijd op schaarste en op overleven, en dat is waarom veel mensen in schaarste denken (inclusief ikzelf, ik ben herstellende hiervan). In werkelijkheid is het leven een en al overvloed. Er is genoeg, je hebt genoeg, er zal altijd genoeg zijn. Deze mindset shift is moeilijk en zwaar, maar uiteindelijk brengt deze je zo ontzettend veel. Je leert weer waarderen wat er is, je focust je automatisch op de overvloed die je in je leven hebt, je probeert minder te hebben of te krijgen en meer te geven.

Van jaloezie naar bewondering

We zijn allemaal weleens jaloers. Maar jaloezie is wat mij betreft helemaal niet slecht, als het een drijfveer kan worden. Je herkent dit vast wel: op social media kom je iemand tegen die ‘het leven’ heeft wat jij zou willen leven. Dat kan je dan een rotgevoel geven, als je je focust op dat jij daar nog niet bent, maar je kunt gezonde jaloezie ook omzetten in bewondering en er een drijfveer van maken. Gebruik die persoon als jouw toekomstvisie, zie hem of haar als je inspiratiebron en het levende bewijs dat waar jij naar verlangt zeker wel mogelijk is.

Van angst voor kritiek naar openstaan om te leren over jezelf

De impact van deze mindset shift is enorm. Veel mensen houden niet van feedback en kritiek, omdat ze moeite hebben deze niet te betrekken op hun ‘zijn’. Ze voelen zich meteen afgewezen en gaan in de aanval omdat het iets pijnlijks in henzelf aanraakt. Deze shift vraagt meer dan een shift alleen, dat snap ik. Eigenwaarde en zelfliefde zijn hiermee nauw verbonden. Maar ik wil je gewoon uitdagen anders te denken. Constructieve feedback is zo waardevol, je kunt er zoveel van leren. En ook: wees niet bang om naar jezelf te kijken. Ik zie het om me heen zoveel, mensen richten zich altijd op de ander. Veroordelen een ander, praten over een ander. Ik vind het tegenwoordig (dat heb ik ook moeten leren) interessant wat iemand mij over mezelf kan leren. Wat zegt dat oordeel over de ander over mijzelf? Wat zie ik in die persoon wat ik zelf ook heb? Mijn mantra ten alle tijden: ik ben nieuwsgierig om meer te leren over mezelf.

Van IK naar WIJ

Wanneer je je mindset shift van IK denken naar WIJ denken wordt je leven zoveel mooier. Zoveel rijker. Zoveel meer vervullend. Je voelt je verbonden, onderdeel van een groter geheel. Ik hoorde pas een mooie quote voorbij komen in een podcast (ja, ik luister veel podcasts): ”when you take care of other people, life will take care of you.”

Van de eindbestemming naar de reis

Als je jezelf tijdens de reis niet blij en gelukkig en tevreden en vervuld voelt, wat is de eindbestemming dan waard? Mijn boodschap, iets wat ik na jaren focussen op de eindbestemming heb moeten leren: zorg dat je op de reis zelf, onderweg, ook gewoon plezier hebt. Dat je geniet van het vallen en het opstaan, van het uitproberen, dat je geniet van het punt waarop je bent, en vergeet vooral niet hier aanwezig te zijn. Onderweg zijn is leuk, maar het nu is het enige moment dat je hebt. En eerlijk? Het behalen of bereiken van iets, het moment zelf, valt altijd zo tegen. Het gaat bij het hebben van een droom of een visie niet om het doel zelf, maar om de persoon die je moet worden om dat doel te kunnen bereiken.

Ben benieuwd naar jou! Zit er een shift bij die je graag zou maken, waar je je op wilt focussen? Is een blog over het veranderen van je mindset welkom? Laat het weten in een reactie! X

Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!