Wat ik om me heen vaak zie gebeuren is dat mensen zelfontwikkeling zien als iets dat moet. En daardoor helemaal niet zoveel plezier ervaren in hun proces. En dat vind ik zo zonde! Daarom vind je in deze blog mijn tips om meer plezier te krijgen in je groeiproces.
Maak deze shift
Zoals ik al zei zien veel mensen werken aan zichzelf als moeten. Deze mensen gaan zichzelf alleen ontwikkelen wanneer hun pijn of ongemak te groot is geworden. Wanneer je aan jezelf gaat werken vanuit die staat ervaar je allesbehalve plezier en voelt jezelf ontwikkelen meer als een strijd. Je hebt het idee dat je van iets af moet, dat je een probleem moet oplossen, en je voelt haast. Als ik maar zo snel mogelijk weer ‘gewoon’ kan gaan leven. Wat ze met dat gewoon leven bedoelen weet ik niet zo goed, want pijn lijden ís onderdeel van het leven. Maar daarover later in deze blog meer. Ik wil je aanmoedigen om een shift te gaan maken in denken. Van moeten naar willen. Ik wil je aanmoedigen om nieuwsgierig te worden naar de persoon die je over een tijdje in de spiegel aankijkt. Wie kun je worden? Hoe kun je een beter, leuker, lichter, vrijer en liefdevoller mens worden? Op welke gebieden is er ruimte voor groei? Hoe kun je je kwaliteit van leven nóg beter maken? Welke kleine stap kun je vandaag zetten op weg naar een nieuwe versie van jezelf? Maak van jezelf ontwikkelen een sport. Zie het als een uitdaging. Gebruik je overwinningen als drijfveren om de volgende dag wéér een stapje te zetten. Ga genieten van de reis. Van jezelf verbeteren. Van groeien. Van het proces. Van het vallen en ook van het weer opstaan. Ga genieten van alle mooie inzichten en ontdekkingen die je doet over jezelf waardoor je leven makkelijker wordt en je jezelf beter leert begrijpen. Probeer dáár je geluk en voldoening in te gaan vinden. Niet werken aan jezelf vanuit de gedachte dat er iets mis is wat opgelost moet worden, maar vanuit de gedachte dat je helemaal goed bent zoals je bent, maar dat je meer kunt doen/worden/zijn.
Omarm deze gedachten
Aan jezelf werken kan behoorlijk moeizaam voelen en vaak is dat vanwege de belemmerende overtuigingen die je hebt. Ergens heb je misschien de overtuiging dat het leven makkelijk hoort te zijn en vooral geen moeite hoort te kosten. Waarom kan ik niet gewoon leven? (Dat is niet gek, veel mensen hebben deze overtuiging!) Of je hebt de overtuiging dat pijn en weerstand en al die andere oncomfortabele gevoelens verkeerd/slecht/niet prettig zijn en je die niet wilt voelen of niet aankunt. Een andere vraag/gedachte die veel mensen hebben: wanneer ben ik nou eindelijk klaar? Wordt alles wat makkelijker? Dit soort gedachten en overtuigingen zijn allesbehalve helpend. Ze saboteren je groei en je ervaart totaal geen plezier in je proces als je je aan deze gedachten blijft vasthouden. Alternatieven? Wat denk je van: dit is het leven. Een reis van ups en downs, van leermomenten, van vallen en opstaan, van breken en doorbraken. Mijn taak is om mezelf uit te vinden in dit kostbare leven. Om uit te groeien tot mijn volle potentieel. Want ik heb zoveel potentie! Er zit nog zoveel meer in mezelf! Het leven kan nog zoveel mooier en beter en makkelijker worden! Pijn en weerstand en mezelf oncomfortabel voelen, het hoort er allemaal bij. Dat is óók het leven. Wanneer je ergens een label op plakt leer je je brein dat je daar van weg wilt blijven. Maar je mist daardoor heel veel groei. En dus ook geluk en vervulling en al die andere mooie gevoelens. Een andere gedachte die je echt mag gaan omarmen is de gedachte dat jezelf ontwikkelen een levensproces is. Je bent nooit klaar. Er blijft altijd werk te doen. Het hebben van haast omdat je je niet meer zo wilt voelen of omdat je verlangt naar een tijd waarin je leven makkelijk gaat voelen, het heeft geen zin. Plezier in je proces krijg je door jezelf andere verhalen te gaan vertellen in je hoofd en dat begint met je gedachten. Schrijf ze maar op: het leven hoort niet makkelijk te zijn maar levendig. Pijn, emoties en weerstand, het zijn allemaal uitnodigingen tot groei en ze horen ook bij het leven. Mezelf ontwikkelen is een levensproces. Ik ben nooit klaar en heb altijd weer iets nieuws te leren. Ik accepteer dat. Voelt een stuk lichter, toch?
Leg de focus op het GEVOEL wat je krijgt door het werk wat je doet
Een andere tip is om je te gaan focussen op het GEVOEL wat je krijgt door het werk wat je doet. Wanneer je actie onderneemt, een nieuwe keuze maakt en aan het werk gaat ga je je anders voelen. Veel mensen zitten alleen zo in hun hoofd dat ze totaal uit verbinding zijn met hun lichaam. Ik wil je aanmoedigen om weer te gaan voelen. Hoe voelt het om ‘s ochtends die liefdevolle keuze voor jezelf te maken? Hoe voelt het om een kleine stap te zetten in het doorbreken van dat patroon? Hoe voelt het om jezelf aan de afspraak te houden in de doelen die je hebt? Hoe voelt het als je merkt dat je vooruit gaat? Hoe voelt het wanneer je opmerkt dat je positiever denkt? Hoe voelt het wanneer je merkt dat je beter om kunt gaan met emoties? Hoe voelt het wanneer je weer een therapiesessie hebt afgevinkt? Hoe voelt het wanneer je je grens hebt aangegeven? Hoe voelt het wanneer je meer tijd voor jezelf neemt? Hoe voelt het als je je innerlijke kind gerust hebt kunnen stellen? Kun je ruimte maken voor gevoelens en emoties als enthousiasme, positiviteit, trots zijn, dankbaarheid, je blij en vervuld voelen? Belangrijk: wanneer je patronen gaat doorbreken voelen de nieuwe keuzes die je gaat maken allesbehalve goed omdat ze niet in je systeem zitten. Richt je daarom in het begin op het feit dat je de keuze hebt gemaakt/actie hebt ondernomen. Na een tijdje zul je merken dat deze keuzes daadwerkelijk voor een goed gevoel zorgen.
Daag jezelf uit door het doen van challenges en stel maandelijkse doelen
Aan jezelf werken is een langdurig proces en je merkt echt niet meteen verandering. Het kan zijn dat je na een tijdje je motivatie verliest of dat je een beetje verveeld raakt. Het doen van challenges of het stellen van bijvoorbeeld een maandelijks doel (op weg naar je lange termijn doel) is een leuke manier om je proces speels en uitdagend te houden. Het geeft je een nieuwe impuls. Een leuke bijkomstigheid is dat je door zo’n challenge daadwerkelijk stappen zet en in korte tijd groeit doordat je iets voor langere tijd dagelijks doet. Ideeën voor een challenge? Je kunt bijvoorbeeld een 30-dagen journal challenge doen of deze 7-daagse zelfliefde challenge. Je kunt een sportieve challenge met jezelf aangaan, of eentje op het gebied van gezondheid. Je kunt jezelf uitdagen om 14 dagen lang elke dag een podcast te luisteren. Je kunt een lees challenge aangaan. Of een challenge waarin je je richt op dankbaarheid. Of je daagt jezelf uit om 10 dagen lang elke dag aan de cursus te gaan werken die je gestart bent. In principe kun je overal een challenge van maken, waar je ook aan werkt!
Vier je overwinningen!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: vier je overwinningen! Veel mensen denken veel te groot wanneer ik over overwinningen praat en zijn onbewust ergens bang dat wanneer ze de kleine dingen vieren, ze niet gemotiveerd genoeg blijven om aan grotere doelen en doorbraken te blijven werken (oh, al die overtuigingen). Allereerst: het is niet waar dat wanneer je regelmatig stilstaat bij je kleine overwinningen dat je je motivatie verliest. Het tegenovergestelde is waar! Je zult merken dat wanneer je je wekelijks focust op de kleine keuzes die je wél hebt gemaakt en de stapjes die je wél vooruit hebt gezet, dat dat echt motiverend werkt. Je zelfvertrouwen groeit, je voelt je enthousiast en positief en daardoor zet je die week erna weer die kleine stapjes. Een fijne en laagdrempelige manier om stil te staan bij je kleine overwinningen is door in je journal wekelijks even (kort) te reflecteren. Wat ging er goed deze week wat betreft mijn proces? Welke stapjes heb ik gezet? Welke verandering merk ik in mezelf op? Wat heb ik goed gedaan? Waarin ben ik gegroeid? En geef jezelf dan vervolgens een welgemeend compliment. Trakteer jezelf op iets leuks of fijns of lekkers waar je blij van wordt. Gun jezelf iets. Op deze manier zul je én veel meer plezier ervaren in je groeiproces, en je zult je ook veel sneller ontwikkelen omdat je overwinningen een drijfveer worden!
Voeg je bij een groep of community
Jezelf ontwikkelen kan soms best eenzaam zijn. Je vrienden of je partner zijn misschien helemaal niet bezig met het thema waar je aan werkt en daardoor kun je bepaalde dingen niet delen of voel je je niet begrepen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om ervoor te blijven gaan. Een groep of community is in dit geval een goede oplossing en zorgt er ook zeker voor dat je meer plezier krijgt in je proces! Je hebt tegenwoordig (veelal online) ontzettend veel groepen en communities op allerlei verschillende gebieden. Een groep mensen die allemaal interesse hebben in een bepaald onderwerp, of die allemaal dezelfde cursus volgen, of die allemaal aan dat thema werken. Je voelt je op die manier gezien en gehoord, je bent met gelijkgestemden die begrijpen waar je doorheen gaat, je kunt je overwinningen delen (en mensen begrijpen dan ook daadwerkelijk waarom je hier zo blij mee bent/trots op bent!). Ook is een community een fijne stok achter de deur, een manier om gemotiveerd te blijven en na het vallen gewoon weer op te staan.
Foto: Nynke Laagland
Wat ik om me heen vaak zie gebeuren is dat mensen zelfontwikkeling zien als iets dat moet. En daardoor helemaal niet zoveel plezier ervaren in hun proces. En dat vind ik zo zonde! Daarom vind je in deze blog mijn tips om meer plezier te krijgen in je groeiproces.
Maak deze shift
Zoals ik al zei zien veel mensen werken aan zichzelf als moeten. Deze mensen gaan zichzelf alleen ontwikkelen wanneer hun pijn of ongemak te groot is geworden. Wanneer je aan jezelf gaat werken vanuit die staat ervaar je allesbehalve plezier en voelt jezelf ontwikkelen meer als een strijd. Je hebt het idee dat je van iets af moet, dat je een probleem moet oplossen, en je voelt haast. Als ik maar zo snel mogelijk weer ‘gewoon’ kan gaan leven. Wat ze met dat gewoon leven bedoelen weet ik niet zo goed, want pijn lijden ís onderdeel van het leven. Maar daarover later in deze blog meer. Ik wil je aanmoedigen om een shift te gaan maken in denken. Van moeten naar willen. Ik wil je aanmoedigen om nieuwsgierig te worden naar de persoon die je over een tijdje in de spiegel aankijkt. Wie kun je worden? Hoe kun je een beter, leuker, lichter, vrijer en liefdevoller mens worden? Op welke gebieden is er ruimte voor groei? Hoe kun je je kwaliteit van leven nóg beter maken? Welke kleine stap kun je vandaag zetten op weg naar een nieuwe versie van jezelf? Maak van jezelf ontwikkelen een sport. Zie het als een uitdaging. Gebruik je overwinningen als drijfveren om de volgende dag wéér een stapje te zetten. Ga genieten van de reis. Van jezelf verbeteren. Van groeien. Van het proces. Van het vallen en ook van het weer opstaan. Ga genieten van alle mooie inzichten en ontdekkingen die je doet over jezelf waardoor je leven makkelijker wordt en je jezelf beter leert begrijpen. Probeer dáár je geluk en voldoening in te gaan vinden. Niet werken aan jezelf vanuit de gedachte dat er iets mis is wat opgelost moet worden, maar vanuit de gedachte dat je helemaal goed bent zoals je bent, maar dat je meer kunt doen/worden/zijn.
Omarm deze gedachten
Aan jezelf werken kan behoorlijk moeizaam voelen en vaak is dat vanwege de belemmerende overtuigingen die je hebt. Ergens heb je misschien de overtuiging dat het leven makkelijk hoort te zijn en vooral geen moeite hoort te kosten. Waarom kan ik niet gewoon leven? (Dat is niet gek, veel mensen hebben deze overtuiging!) Of je hebt de overtuiging dat pijn en weerstand en al die andere oncomfortabele gevoelens verkeerd/slecht/niet prettig zijn en je die niet wilt voelen of niet aankunt. Een andere vraag/gedachte die veel mensen hebben: wanneer ben ik nou eindelijk klaar? Wordt alles wat makkelijker? Dit soort gedachten en overtuigingen zijn allesbehalve helpend. Ze saboteren je groei en je ervaart totaal geen plezier in je proces als je je aan deze gedachten blijft vasthouden. Alternatieven? Wat denk je van: dit is het leven. Een reis van ups en downs, van leermomenten, van vallen en opstaan, van breken en doorbraken. Mijn taak is om mezelf uit te vinden in dit kostbare leven. Om uit te groeien tot mijn volle potentieel. Want ik heb zoveel potentie! Er zit nog zoveel meer in mezelf! Het leven kan nog zoveel mooier en beter en makkelijker worden! Pijn en weerstand en mezelf oncomfortabel voelen, het hoort er allemaal bij. Dat is óók het leven. Wanneer je ergens een label op plakt leer je je brein dat je daar van weg wilt blijven. Maar je mist daardoor heel veel groei. En dus ook geluk en vervulling en al die andere mooie gevoelens. Een andere gedachte die je echt mag gaan omarmen is de gedachte dat jezelf ontwikkelen een levensproces is. Je bent nooit klaar. Er blijft altijd werk te doen. Het hebben van haast omdat je je niet meer zo wilt voelen of omdat je verlangt naar een tijd waarin je leven makkelijk gaat voelen, het heeft geen zin. Plezier in je proces krijg je door jezelf andere verhalen te gaan vertellen in je hoofd en dat begint met je gedachten. Schrijf ze maar op: het leven hoort niet makkelijk te zijn maar levendig. Pijn, emoties en weerstand, het zijn allemaal uitnodigingen tot groei en ze horen ook bij het leven. Mezelf ontwikkelen is een levensproces. Ik ben nooit klaar en heb altijd weer iets nieuws te leren. Ik accepteer dat. Voelt een stuk lichter, toch?
Leg de focus op het GEVOEL wat je krijgt door het werk wat je doet
Een andere tip is om je te gaan focussen op het GEVOEL wat je krijgt door het werk wat je doet. Wanneer je actie onderneemt, een nieuwe keuze maakt en aan het werk gaat ga je je anders voelen. Veel mensen zitten alleen zo in hun hoofd dat ze totaal uit verbinding zijn met hun lichaam. Ik wil je aanmoedigen om weer te gaan voelen. Hoe voelt het om ‘s ochtends die liefdevolle keuze voor jezelf te maken? Hoe voelt het om een kleine stap te zetten in het doorbreken van dat patroon? Hoe voelt het om jezelf aan de afspraak te houden in de doelen die je hebt? Hoe voelt het als je merkt dat je vooruit gaat? Hoe voelt het wanneer je opmerkt dat je positiever denkt? Hoe voelt het wanneer je merkt dat je beter om kunt gaan met emoties? Hoe voelt het wanneer je weer een therapiesessie hebt afgevinkt? Hoe voelt het wanneer je je grens hebt aangegeven? Hoe voelt het wanneer je meer tijd voor jezelf neemt? Hoe voelt het als je je innerlijke kind gerust hebt kunnen stellen? Kun je ruimte maken voor gevoelens en emoties als enthousiasme, positiviteit, trots zijn, dankbaarheid, je blij en vervuld voelen? Belangrijk: wanneer je patronen gaat doorbreken voelen de nieuwe keuzes die je gaat maken allesbehalve goed omdat ze niet in je systeem zitten. Richt je daarom in het begin op het feit dat je de keuze hebt gemaakt/actie hebt ondernomen. Na een tijdje zul je merken dat deze keuzes daadwerkelijk voor een goed gevoel zorgen.
Daag jezelf uit door het doen van challenges en stel maandelijkse doelen
Aan jezelf werken is een langdurig proces en je merkt echt niet meteen verandering. Het kan zijn dat je na een tijdje je motivatie verliest of dat je een beetje verveeld raakt. Het doen van challenges of het stellen van bijvoorbeeld een maandelijks doel (op weg naar je lange termijn doel) is een leuke manier om je proces speels en uitdagend te houden. Het geeft je een nieuwe impuls. Een leuke bijkomstigheid is dat je door zo’n challenge daadwerkelijk stappen zet en in korte tijd groeit doordat je iets voor langere tijd dagelijks doet. Ideeën voor een challenge? Je kunt bijvoorbeeld een 30-dagen journal challenge doen of deze 7-daagse zelfliefde challenge. Je kunt een sportieve challenge met jezelf aangaan, of eentje op het gebied van gezondheid. Je kunt jezelf uitdagen om 14 dagen lang elke dag een podcast te luisteren. Je kunt een lees challenge aangaan. Of een challenge waarin je je richt op dankbaarheid. Of je daagt jezelf uit om 10 dagen lang elke dag aan de cursus te gaan werken die je gestart bent. In principe kun je overal een challenge van maken, waar je ook aan werkt!
Vier je overwinningen!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: vier je overwinningen! Veel mensen denken veel te groot wanneer ik over overwinningen praat en zijn onbewust ergens bang dat wanneer ze de kleine dingen vieren, ze niet gemotiveerd genoeg blijven om aan grotere doelen en doorbraken te blijven werken (oh, al die overtuigingen). Allereerst: het is niet waar dat wanneer je regelmatig stilstaat bij je kleine overwinningen dat je je motivatie verliest. Het tegenovergestelde is waar! Je zult merken dat wanneer je je wekelijks focust op de kleine keuzes die je wél hebt gemaakt en de stapjes die je wél vooruit hebt gezet, dat dat echt motiverend werkt. Je zelfvertrouwen groeit, je voelt je enthousiast en positief en daardoor zet je die week erna weer die kleine stapjes. Een fijne en laagdrempelige manier om stil te staan bij je kleine overwinningen is door in je journal wekelijks even (kort) te reflecteren. Wat ging er goed deze week wat betreft mijn proces? Welke stapjes heb ik gezet? Welke verandering merk ik in mezelf op? Wat heb ik goed gedaan? Waarin ben ik gegroeid? En geef jezelf dan vervolgens een welgemeend compliment. Trakteer jezelf op iets leuks of fijns of lekkers waar je blij van wordt. Gun jezelf iets. Op deze manier zul je én veel meer plezier ervaren in je groeiproces, en je zult je ook veel sneller ontwikkelen omdat je overwinningen een drijfveer worden!
Voeg je bij een groep of community
Jezelf ontwikkelen kan soms best eenzaam zijn. Je vrienden of je partner zijn misschien helemaal niet bezig met het thema waar je aan werkt en daardoor kun je bepaalde dingen niet delen of voel je je niet begrepen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om ervoor te blijven gaan. Een groep of community is in dit geval een goede oplossing en zorgt er ook zeker voor dat je meer plezier krijgt in je proces! Je hebt tegenwoordig (veelal online) ontzettend veel groepen en communities op allerlei verschillende gebieden. Een groep mensen die allemaal interesse hebben in een bepaald onderwerp, of die allemaal dezelfde cursus volgen, of die allemaal aan dat thema werken. Je voelt je op die manier gezien en gehoord, je bent met gelijkgestemden die begrijpen waar je doorheen gaat, je kunt je overwinningen delen (en mensen begrijpen dan ook daadwerkelijk waarom je hier zo blij mee bent/trots op bent!). Ook is een community een fijne stok achter de deur, een manier om gemotiveerd te blijven en na het vallen gewoon weer op te staan.
Foto: Nynke Laagland
+ show Comments
- Hide Comments
add a comment