• Je innerlijke kind helen: waar begin je?

  Je wilt je innerlijke kind helen maar je hebt geen idee waar te beginnen: er is zoveel te doen en te lezen! Om je een hoop overweldigende gevoelens te besparen heb ik deze blog voor je geschreven. Ik ga je op weg helpen!

  1. Ga jezelf inlezen

  Misschien is het innerlijk kind werk helemaal nieuw voor je en heb je door Lief voor je Leif kennis gemaakt, of misschien weet je er al een tijdje van maar ben je er nu aan toe om stappen te zetten. Jezelf gaan inlezen is wat mij betreft de eerste stap na het lezen van deze blog. En ook hierin heb ik een tip voor je. Ik zou je aanraden om niet zomaar willekeurig online te gaan zoeken en lezen want dan overlaad je jezelf met informatie en wordt de kans dat je echt een start gaat maken (gaat doen) alleen maar kleiner. Maak het jezelf gemakkelijk, bespaar tijd en energie en ga aan de slag met het beginnerspakket. Hierin vind je (voor nu) precies de informatie die je nodig hebt! Probeer daarnaast in deze eerste fase een leraar of mentor te vinden (eentje is genoeg!) die het pad al bewandeld heeft en waarbij je een goed gevoel hebt. Iemand die je de juiste tools kan bieden, die een expert is en een fijne community heeft op bijvoorbeeld social media waardoor je het gevoel hebt dat je het niet alleen hoeft te doen.

  2. Besluit wat nú aandacht nodig heeft in je leven

  Na het lezen van de basisinformatie, ik zeg bewust ‘basis’ want je kunt maanden lezen over het helen van je innerlijke kind als je wilt maar je hoeft echt niet alles te weten, is het tijd voor de volgende stap. Het innerlijk kind werk heeft je aandacht om een reden. Je bent op dit werk gestuit omdat je issues of worstelingen in je leven ervaart, je je op een bepaalde manier voelt of last hebt van patronen die je maar moeilijk kunt doorbreken. Pak je notebook er eens bij en schrijf daarin kort en bondig een aantal onderwerpen/thema’s op die je aandacht vragen, waar je mee aan de slag zou willen. Kies vervolgens één onderwerp uit dat rijtje. Het thema wat nú aandacht nodig heeft. Wat heeft de grootste impact op jezelf en je leven op dit moment? Waar heb je het meeste last van? Wat staat er in de weg? Dit wordt het onderwerp waar je je de komende maanden (zolang je nodig hebt) op gaat richten in je proces. Het innerlijk kind werk is voor veel mensen overweldigend omdat ze óveral aan willen werken, van alles een beetje gaan doen en daardoor focus missen. Focus betekent groei. Daar ligt jouw sleutel tot verandering.

  3. Focus je vervolgens de komende maanden op dat ene thema/onderwerp

  Nadat je besloten hebt wat de komende tijd je aandacht gaat krijgen in het helen van je innerlijke kind is het tijd om aan de slag te gaan! Afhankelijk van waar je precies aan wilt werken is het goed om jezelf af te vragen of je dit proces alleen aan kunt gaan of dat je dit samen met een therapeut wilt gaan doen. (In deze blog vind je verschillende therapiesoorten die aansluiten bij het innerlijk kind werk.) Voelt het beter om met iemand te gaan werken? Doe wat rondvraag in je omgeving of raadpleeg je huisarts voor aanbevelingen. Is het een onderwerp wat je prima zelfstandig kunt doen? Zorg dat je de tools in handen krijgt! Maak het jezelf ook hier weer gemakkelijk en ga op zoek naar iemand die een aantal jaren geleden stond waar jij nu staat en je precies kan vertellen wat je moet doen om… Misschien wil je leren om op een gezonde manier met je emoties om te gaan. Kijk of er boeken zijn die specifiek over dit onderwerp gaan. Ga online eens op zoek of er misschien workshops of programma’s zijn over omgaan met emoties. Nadat je de tools verzameld hebt geef je jouw onderwerp alle aandacht voor de komende maanden. (Ik geef je in deze blog tips om met succes aan jezelf te werken.) Pas wanneer je merkt dat je vooruitgang boekt en mooie doorbraken ervaart is het tijd om met het volgende onderwerp van je lijstje aan de slag te gaan. Dit klinkt vast streng, gedisciplineerd en rechtlijnig, ik snap je. De reden waarom ik je adviseer het op deze manier te doen is vanwege het succes wat je ermee zult boeken, en ook omdat ik wil dat je jezelf beschermt voor de eindeloze stroom aan informatie die tegenwoordig overal beschikbaar is en de overweldigende gevoelens die daarbij komen kijken. Veel mensen maken nooit écht een begin met het innerlijk kind werk maar blijven gewoon lezen. En lezen. En lezen. En social media accounts volgen. En nog meer social media accounts volgen. Niet alleen zet dat niks in jezelf in werking, ook is de kans veel groter dat de drempel om te beginnen gaandeweg te hoog wordt. Je beseft je dat je nog zoveel werk te doen hebt en je hebt geen idee meer wat je prioriteit heeft.

  Heb je andere vragen? Stel ze gerust in de reacties!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +7 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *