• Claudia Arends

  Met je gezin de wereld rond, dat is ook zo’n ultiem dingetje. Claudia Arends inspireerde mij enorm met haar verhaal en ze liet me vooral zien dat al je mooie dromen ook gewoon allemaal  samen kunnen gaan.

  Claudia: ”Het begon allemaal in 2010 toen ik voor het eerst alleen op reis vertrok. Na mijn studie aan de kunstacademie wilde ik meer van de wereld zien voordat ik aan het werk ging. Ik koos
  voor Australië en Nieuw-Zeeland en vertrok voor 7 maanden in mijn eentje. De beste beslissing die ik ooit heb kunnen nemen.

  Na die reis kwam ik terug met een travelbug! Ik wilde meer van de wereld zien, maar toch begon ik aan een deeltijd Master aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Niet veel later werden mijn beste vriend, Bas, en ik een koppeltje en besloten we om samen een wereldreis te maken. Ik zegde mijn baan op en Bas werkte zijn werknemers in. We vertrokken voor onbepaalde tijd richting Rusland om daar de trein naar Azië te nemen. Uiteindelijk zijn we bijna twee jaar op reis geweest samen en hebben we 21 landen bezocht. Een prachtige tijd die ons veel dichter tot elkaar heeft gebracht. Onze reis heeft ons op zoveel manieren anders naar het leven laten kijken. We zouden nu nooit meer onze vrijheid opgeven voor iets of iemand anders. Het leven staat voorop en niet al het andere. Er blijft je ontzettend veel bij van zo’n reis zoals de mensen die je leert kennen, de levenswijzes van de locals die je ontmoet en alle culturen. Op ons maakte het vooral veel indruk om te zien hoe mensen leven, wat ze in hun dagelijks leven doen, waar ze gelukkig van worden en hoe weinig je eigenlijk maar nodig hebt. Landen zoals Vietnam, Indonesië en Mongolië zijn ons het meest bijgebleven. Waarom? Niet vanwege het lekkere eten in Vietnam, de mooie stranden in Bali of de uitgestrekte vlaktes in Mongolië, maar vanwege de mensen, hun vriendelijkheid, hun openheid en de manier waarop ze leven en dankbaar zijn.

  Ondernemen; de manier om vrijheid te behouden
  Niet veel later nadat we terugkwamen van onze reis, raakte ik zwanger van onze dochter Jaya. Het reizen bleef in onze gedachte maar we moesten thuis ook het e.e.a. opbouwen. Zo heeft mijn man Bas zijn eigen bedrijf en daar was hij natuurlijk af en toe ook wel eens nodig ;-). Maar ook mijn eigen zaak DesignClaud Shop kwam van de grond. We zijn beide ontzettend enthousiast in het werken aan onze bedrijven en zien dit ook als de manier om de vrijheid te behouden. In 2016 kwam ons zoontje Sen en toen hij zich de eerste maanden goed ontwikkelde, besloten we om weer naar het buitenland te gaan. Tijdens onze wereldreis waren we drie maanden in Bali geweest en dat was ontzettend goed bevallen. Dus, nu met 2 kids, terug naar Bali om hier weer drie maanden te wonen.

  Sommige mensen vragen zich af waarom we dit doen. Wij weten dat er risico’s aan een reis zitten maar risico’s zijn er overal. En als je geen risico’s neemt, welke dat dan ook zijn, dan kom je nergens. Wij vinden het zelf ontzettend leuk om meer van de wereld te zien, zo nu en dan een nieuw avontuur aan te gaan, te leren van andere mensen uit andere culturen en dit ook aan onze kinderen mee te geven.

  Het leven in Bali 
  Bali is een eiland met veel verschillende gezichten. Zo heb je het toeristische gedeelte maar ook de streken waar geen toerist te bekennen is. Wij zitten er tussenin, namelijk in Canggu, waar het de laatste jaren ook wel drukker geworden is trouwens. Het is hier een mix van expats met kinderen die hier voor langere tijd wonen en backpackers. De grotere hotels en resorts ontbreken hier gelukkig (nog). Je kan hier een dagelijks leven opbouwen door faciliteiten zoals scholen, kinderdagopvang, winkels, werkplekken en eetgelegenheden. Dat is dan ook wat we hier gedaan hebben in die drie maanden. Jaya ging af en toe naar de crèche om te spelen met andere kindjes, wij werkten wanneer de kinderen lagen te slapen of in de avonduren, en we spraken af met vrienden uit de buurt. Een leven zoals we dat thuis ook kennen alleen dan met meer vrijheid en luxe. De luxe in de vorm van een goedkoper leven maar ook meer extra’s zoals af en toe een nanny, schoonmaakster en tuinman. Tenslotte was de cultuur voor ons ook van belang. Het hindoeïsme is een ontzettend dankbare religie en dat is overal merkbaar in Bali. Men is ontzettend vriendelijk, open en dankbaar voor het leven. Het voelt voor ons heel fijn om hier te zijn en je wordt ook direct opgenomen in de lokale community.

  Ik hoor wel eens vaker over mensen die ook graag naar het buitenland willen met kinderen maar het niet durven of niet doen vanwege werk of angst voor het onbekende. Wij hebben na onze wereldreis geleerd dat er altijd excuses te verzinnen zijn voor jezelf om niet te gaan. Dat hebben wij ook vaak genoeg gedaan. Dit zal ook nooit veranderen want er is altijd wel een reden te bedenken waarom je niet kan gaan. Ga de uitdaging toch aan, overwin die angst en denk niet teveel na. Ik ben ervan overtuigd dat als je iets echt wilt, je het kan! Op alle fronten in het leven, of het nou om reizen, familie, vrienden, kinderen, school, studie of wat dan ook gaat.

  Overweeg je ook met je gezin langere tijd naar het buitenland te gaan?
  Bedenk van tevoren welk land of cultuur jullie het meest aanspreekt. Bedenk ook goed hoe je het voor je ziet in dit land. Hoe ziet het dagelijks leven eruit als je naar een ander land zou gaan? Hoe ziet jouw partner dit voor zich en hoe zie jij dit voor je? Het is belangrijk om van tevoren goed af te stemmen hoe en wat, want je wilt niet dat een van de twee niet gelukkig is zodra je eenmaal daar bent. Een goede planning en afspraken zijn dus belangrijk. Daarna kan je alles gaan uitwerken zoals het zoeken naar een verblijfplaats, werkplekken, school, opvang en andere faciliteiten die je wilt gebruiken. Ik heb geleerd dat als je alles van tevoren helemaal uitzoekt, de spontaniteit er gauw uit is. Maar zeker met kinderen is het belangrijk om toch op de hoogte te zijn van diverse dingen voordat je gaat. En vergeet het visum, inentingen en verzekeringen niet!

  Dromen
  Nu ons Bali avontuur er bijna op zit (inmiddels is Claudia met haar gezin weer terug in Nederland) kriebelt het naar meer. We hebben ervaren dat het reizen met kinderen en voor langere tijd in het buitenland verblijven goed gaat en dan wil je meer. We zouden altijd nog wel eens een jaar in Australie willen wonen, in San Francisco willen verblijven of misschien dichterbij huis een jaartje ergens een plek vinden. Maar goed, eerst weer terug naar Nederland. Beide zitten we bomvol nieuwe ideeën voor onze beide bedrijven die we graag willen uitvoeren, we hebben een aantal leuke familie- en vriendenuitjes op de planning staan en weer een paar nieuwe baby’s die we gaan ontmoeten. Thuis blijft toch thuis he.”

  Liefs,
  Claudia

  Volg Claudia hier!

 • lekker lezen

  Een gedachte over “Claudia Arends

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *