• De logica van geluk

  Mo Gawdat, chief business officer bij Google X, schreef een boek over de logica van geluk. Hij stond met een groot interview in de Happinez en naar aanleiding van zijn rake woorden besloot ik het boek te bestellen. Mo was gezond, rijk, extreem succesvol, maar diep ongelukkig. Hij besloot zijn zoektocht naar geluk als een ingenieur te gaan benaderen en stelde zichzelf het doel de geluksformule te vinden. Zijn zoektocht kreeg een onverwachte wending toen zijn zoon Ali op 21-jarige leeftijd plotseling overleed. Tijdens de verwerking van dit verlies vond hij een nieuwe missie: met zijn geluksformule 10 miljoen mensen wereldwijd gelukkig maken.

  Aanrader?
  Het lezen ervan bleek voor mij een eyeopener van A tot Z en hoewel ik het echt (lang) niet overal mee eens ben wat hij aankaart en in hoeverre hij het hele leven plat relativeert, is het het eerste boek sinds tijden waar ik wel veel uit meegenomen heb. Hij bespreekt alle lagen van je brein en hoe het je kan mindfucken. Hij leert hoe angsten nergens op gebaseerd zijn en hoe je ze ook weer kwijt kunt raken. Hij leert je over momentjes in het nu die eigenlijk geen ongeluk kennen. Hij bespreekt onderwerpen over hoe je als mens lijdt en pijn voelt, hij heeft het over ons ego dat vaak zo met je aan de haal gaat dat je gaat geloven dat jij je ego bent en dus ook de stemmetjes die uit dat ego voortkomen, en hoe het komt dat we van kleins af aan die hang naar geborgenheid en liefde verlangen. Het is zo’n boek waar je je tijdens het lezen continu realiseert dat de kwesties die hij aankaart heel erg logisch zijn, en waarbij je je vervolgens afvraagt waarom het eigenlijk zo simpel is en wij mensen het zo moeilijk maken. Ik zie het boek misschien niet direct als een formule voor levenslang geluk (ik denk dat ik daar ook niet naar streef), maar wel als een handvat om je niet te laten belemmeren/pijnigen door overbodige gedachten, verwachtingen, angsten, hang naar liefde, etc., en wat meer inzicht te krijgen in het menselijk brein. Dat helpt je zelf ook verder om heel veel dingen wat minder persoonlijk en serieus te nemen, wat meer te genieten en luchtigheid in je leven toe te laten. Een aanrader vind ik het dus zeker en de zinnetjes hieronder wil ik je alvast meegeven.

  • Geluk is de afwezigheid van ongeluk.
  • Succes is niet een belangrijke voorwaarde voor geluk, maar geluk  draagt wel bij aan succes.
  • Ongelukkig zijn komt omdat jouw werkelijkheid niet overeenkomt met jouw wensen en verwachtingen.
  • Als we niet denken keren we terug naar onze standaardinstelling: geluk. Leven in het hier en nu is dus ons geluk.
  • Wat je geeft krijg je in overvloed terug.
  • Er is geen inspanning nodig om systemen in evenwicht te houden. Als alles wat je doet moeiteloos gaat heb je je pad gevonden. 

  Liefs!

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *