• Annemarie: De kracht van het nu – mijn inspirerende boek

  In de nieuwe Happinez zag ik een mooie rubriek van mensen die hun ‘life-changing’ boek deelden. Boeken en podcasts zijn voor mij de manier om me als mens te blijven ontwikkelen en te blijven leren. Sommige boeken of verhalen hebben gevoelsmatig zo’n impact op je leven door de inzichten die ze bieden, dat ze op die manier echt een verandering in je leven kunnen betekenen. Annemarie had dat met het boek De kracht van het nu van Eckhart Tolle en vertelt daarover in deze blog.

  Toen Willemijn me vroeg om een tekst te schrijven over een inspirerend boek, dacht ik gelijk aan De kracht van het nu van Eckhart Tolle. Ook dacht ik; “hoe ga ik dat boek in vredesnaam aanprijzen?”, want ik ben er zelf 10 jaar geleden met moeite doorheen gekomen. Toch wil ik graag delen waarom het mij na al die tijd nog steeds boeit. Om maar even te beginnen met een gigantisch cliché: het boek is net als het leven: je moet soms even door de zure appel heen bijten om verder te komen. Zo is het bij mij althans wel gegaan. Ik las het boek in een periode dat ik er fysiek en mentaal doorheen zat. Ergens – het zal ongetwijfeld de Happinez of de Flow zijn geweest – las ik over dit boek en wat mindfulness voor je kon doen in periodes van stress. Ik had wel vaker een ‘zelfhulpboek’ gelezen, maar dit boek bleek toch veel meer dan dat te zijn.

  Je bént niet je gedachten
  In deze tijd van keuzestress en overvloedige social media prikkels, is er het risico dat je alsmaar doorgaat op de automatische piloot, zoals ik jaren geleden deed. Niet voelen (ja ik dacht dat ik dat deed, maar had geen idee wat er zich in mijn lichaam afspeelde), maar presteren. Redeneren vanuit het hoofd, vanuit het jaagsysteem, zoals dat in de mindfulness heet. Hoe kan ik zo goed mogelijk worden in wat ik doe, zonder fouten te maken? Hoe kan ik aan anderen laten zien dat ik succesvol ben? Of meerdere keren per week uitgaan of veel shoppen, om maar plezier te hebben en je (kortstondig) beter te voelen. Vaak zijn we onbewust gewend geraakt aan bepaalde patronen. Al die stress zorgt voor een vol hoofd, alles willen overdenken en analyseren. Voor mij als pleaser was het relativerend om in De kracht van het nu te lezen dat ik niet mijn gedachten bén. Als ik me identificeer met mijn analytische geest, dan is mijn ‘ego’ eigenlijk aan het werk. Voel ik daarentegen wat belangrijk is voor mij als mens, zonder het ‘moeten’ en alle pretenties er omheen, dan kan ik gewoon in het ‘nu’ ervaren wat er gebeurt. En dan blijkt vaak, dat de dingen die je in je hoofd zo groot hebt gemaakt, eigenlijk niet het einde van de wereld zijn. Je kunt echt loslaten en weg blijven van de controle en verwachtingen over de uitkomst. Of zoals ‘ome’ Eckhart het beschrijft: ‘Het lijkt misschien alsof de situatie het lijden veroorzaakt, maar in feite is dat niet zo: je eigen verzet doet dat.’

  Wat heeft het boek mij gebracht?
  Het boek was voor mij het begin van een proces van naar binnen keren, van echt voelen wat er in mijn lichaam en geest gebeurde. Het is geen trucje, nog steeds is het regelmatig een uitdaging voor me om de dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar het boek van Eckhart Tolle en de andere mindfulnessboeken die ik sindsdien heb gelezen, hebben me wel veel inzichten gegeven. In mezelf, in de manier waarop ik me in relaties met anderen opstel en daarnaast hoe ik kan zorgen dat stress zich niet vastzet in mijn lichaam. Als je pijn voelt of ongemak, dan is het goed om dat te kunnen ervaren zoals het is en het niet weg te drukken door je gedachten. Hoe kun je met de storm die zich in je leven en vaak in je hoofd bevindt, rustig kijken naar wat er gebeurt? Ik heb geleerd dat het erg fijn is om het mezelf te gunnen om niet zo veel te moeten. Lekker een tijdschrift te lezen, een extra yogalesje of meditatie volgen of ‘gewoon’ eens niets doen. En sinds het lezen van ‘De kracht van het nu’ kan ik tijdens die ontspannen momenten genieten, in plaats van lijstjes in mijn hoofd maken. En moet ik toch weer van alles van mezelf, dan mag ik van Eckhart gewoon mijn ego of mijn gedachten de schuld geven en hoef ik geen actie te ondernemen. Wel zo makkelijk.

  Tekst: Annemarie Verhagen

  Uitgelichte foto: Unsplash

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *