fbpx

Blogs

Dit gebeurt er wanneer je je innerlijke kind gaat helen

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Waarom zou je je innerlijke kind gaan helen en starten met het werk? Welke positieve uitwerkingen heeft het doen van het innerlijk kind werk op jou en je leven? Ik vertel je in deze blog precies wat er gebeurt wanneer je je innerlijke kind gaat helen.


1. Je zult meer rust in jezelf gaan ervaren
Niet geheeld trauma, een zenuwstelsel dat niet in balans is, de hele dag vluchten voor je verleden en van alles aangrijpen om je maar even goed te voelen, een innerlijk kind dat genegeerd en verbannen wordt: het zorgt voor onrust in jezelf. Je voelt totaal geen rust om gewoon te zijn, niks te doen, te genieten, te ervaren, te voelen. Wanneer je een gewond innerlijk kind hebt ben je het meeste van de tijd aan het overleven. Dat onrustige gevoel zal verdwijnen wanneer je samen gaat werken met dat mensje in jezelf en je wonden gaat helen. Er ontstaat (na een hele tijd en heel wat werk) rust van binnen. Er is meer balans. Je voelt je kalm. Je durft je weer te ontspannen. Je hoeft niet meer op de vlucht, je hoeft niks meer te doen om je goed te voelen of gevoelens te verdoven, je hoeft jezelf niet meer te beschermen voor, je hoeft niet meer te streven naar. Je kunt gewoon zijn. Ademhalen. Leven.

2. Je bent in staat om op gezonde manieren met pijn, emoties en tegenslagen om te gaan
Omdat je in je helingsproces gezonde coping manieren gaat ontwikkelen om om te gaan met pijn, emoties, stress en uitdagingen hoef je niet meer op de vlucht voor je ‘problemen’. Wanneer je je opgekropte emoties gaat verwerken en triggers gaat helen zul je je emotioneel stabieler gaan voelen. Je gaat niet meer de hele dag door op en neer in emoties, je hebt minder spontane uitbarstingen, en de emoties die je ervaart kun je op een gezonde manier verwerken. Dat zorgt voor RUST. Omdat je je verantwoordelijkheid neemt voor problemen, uitdagingen, pijn en emoties, ontwikkel je veerkracht. Je gaat voelen en ervaren dat je pijn kunt overleven en dat je alles aankunt wat op je pad verschijnt. Dat geeft vertrouwen.

3. Je neemt langzaam de (denkbeeldige) controle terug over je leven. Het leven overkomt je niet meer maar jij hebt de touwtjes grotendeels in handen
Wanneer je onverwerkt trauma hebt en je innerlijke kind gewond is ben je veelal bezig met overleven (dit kan bewust zo voelen maar voor veel mensen is het ook geheel onbewust). Je bent de hele dag bezig met het onderdrukken van je pijn, met een weg vinden om dingen dragelijk te maken, met het vinden van korte termijn oplossingen die je voor even een goed gevoel geven. Het voelt daardoor alsof je de controle over je leven totaal verloren bent. Het leven leidt jou in plaats van andersom. Dat kan van tijd tot tijd ongelofelijk overweldigend voelen, alsof je machteloos staat. Je hebt het idee dat je nergens grip op kunt krijgen. Wanneer je je innerlijke kind gaat helen neem je de controle (in hoeverre je die hebt) terug over je leven. Je gaat je verantwoordelijkheid nemen voor je pijn en je emoties. Je gaat bewust keuzes maken die jou en je leven ondersteunen. In de ogen kijken wat je in de ogen moet kijken. Daardoor heb jij weer de touwtjes in handen. Voelt het leven minder als iets wat je overkomt.

4. Je gaat je ‘echte’ zelf leren kennen
Op je helingsreis zul je gaan ontdekken dat je identiteit en je persoonlijkheid vaak een gevolg zijn van wat je in je kindertijd is overkomen. Je bent je op een bepaalde manier gaan gedragen, hebt bepaalde eigenschappen ‘geadopteerd’, vaak om te overleven. Je bent een deel van je natuurlijke eigenschappen in het donker gaan houden omdat je steeds hebt ondervonden dat deze er niet mochten zijn. Op je innerlijke reis zul je jezelf weer opnieuw gaan leren kennen. De echte jij. De jij die je was voordat je afgewezen, verlaten, bekritiseerd of naar beneden gehaald werd. De jij die je was voordat de wereld, je opvoeders, de mensen in je leven, vertelden wie je moest zijn.

5. Je zult een hele hoop zelfkennis opdoen
Alleen al jezelf in gaan lezen over het innerlijk kind werk en wat van vroeger er allemaal invloed kan hebben op jou en je leven nu is zó interessant en zal je zoveel zelfkennis bieden! Die zelfkennis is de basis van verandering. Pas als je je bewust bent van je ‘problemen’ kun je werken aan een oplossing. Jouw zelfkennis zorgt ervoor dat je steeds meer dingen aan jezelf gaat opmerken, dat je in het moment zelf waarop je iets denkt of op het punt staat te gaan doen, steeds vaker een nieuwe actie kunt kiezen, of hetgeen wat je doet kunt ondervragen. Daardoor kun je die diepgewortelde patronen gaan doorbreken en overtuigingen gaan transformeren.

6. Er ontstaat balans tussen je volwassen (rationele) zelf en het kind in jou
Veel mensen zijn volledig uit verbinding met hun kind deel. Als gevolg daarvan vinden ze het moeilijk om zich te ontspannen, speels en spontaan te zijn, zich te verwonderen, bewust aanwezig te zijn in het moment. Wanneer je die verbinding gaat herstellen en gaat zorgen voor je innerlijke kind zul je merken dat het kind in jou steeds meer ruimte krijgt. Dat betekent dat je op momenten je rationele en gecontroleerde zelf kunt laten gaan. Dat je je vaker durft te laten leiden door je impulsen en minder bezig bent met wat anderen vinden. Als het kind in jou voldoende ruimte krijgt kun je écht genieten, spontaan zijn, opgaan in wat je aan het doen bent, je vrij, ongeremd en onbezorgd voelen.

7. Je zult jezelf steeds vaker heel gaan voelen
Wanneer je uit verbinding bent met je innerlijke kind voel je je leeg, onzeker, waardeloos, neerslachtig (soms zelfs depressief). Wanneer je je verantwoordelijkheid gaat nemen voor de zorg van je innerlijke kind ga je merken dat deze gevoelens plaatsmaken voor een gevoel van rust, stabiliteit, waardigheid, liefde, vreugde, zekerheid, heel zijn.

8. Je wordt steeds minder afhankelijk van anderen
De reden waarom jij bevestiging, liefde en goedkeuring bij anderen zoekt is omdat jij uit verbinding bent met je innerlijke kind en daardoor de liefde niet in jezelf kunt ervaren. Wanneer je je gaat verbinden met het kleine meisje in jezelf zul je weer gewezen worden op je eigen liefdevolle kern. Je zult gaan ervaren dat je alles wat je bij een ander zocht in jezelf kunt vinden. Dat je jezelf kunt geven wat je nodig hebt. Dat geeft een vrij, krachtig en onafhankelijk gevoel. Relaties worden gezonder als we allemaal zélf zorg dragen voor ons innerlijke kind en die taak niet afschuiven op een ander. Je hebt niks meer nodig van je partner in de relatie, je komt jezelf, je liefde, aandacht en aanwezigheid brengen.

9. De relatie met je opvoeders zal verbeteren
Als jij aan jezelf gaat werken, gaat helen, dan zul je merken dat de relatie met je opvoeders ook verandert. Jij gaat met niet verwerkte pijn, met traumatische ervaringen en onvervulde behoeften aan de slag. Je zult op deze reis gaan accepteren wat was, gaan werken aan vergeving, je gaat nieuwe betekenissen geven aan ervaringen, je bewust richten op wat er wél goed was en daardoor langzaam op een andere manier naar je verleden kijken. Als gevolg daarvan ga je je opvoeders vaak ook op een andere manier bekijken. Je zult merken dat de weg, door het werk wat jij doet, wordt vrijgemaakt. Dat er minder tussen jullie in komt te staan. Er is minder boosheid, verzet, wrok, woede, verdriet, pijn. Hierdoor ontstaat er ruimte voor wederzijds respect, liefde, verbinding. Je kunt elkaar weer gaan waarderen voor wie je bent. Het is ontzettend verrijkend en waardevol als je je opvoeders bij jouw helingsproces kunt betrekken, gesprekken kunt voeren, jezelf uit kunt spreken, om opheldering kunt vragen, maar ook als je veelal zelfstandig je proces aangaat zul je zeker merken dat er (kleine) positieve veranderingen zullen ontstaan in de relatie met je opvoeders.

10. Het leven zal moeitelozer voelen en meer vanzelf gaan
Wanneer de relatie met je opvoeders verbetert kan de levensenergie van hen naar jou weer rijkelijk stromen. Je bent weer aangesloten op de ‘bron’ (je ouders hebben je het leven geschonken en er stroomt je hele verdere leven constant energie van hen naar jou, mits er een connectie is.) Vaak zul je mede daardoor gaan ervaren dat het leven veel meer moeiteloos gaat voelen. Dat het niet meer voelt alsof je tegen de stroom in beweegt maar dat dingen meer vanzelf gaan.

11. Je voelt je steeds vaker weer waardig en goed genoeg
En daar ga je keuzes naar maken. Omdat jij nu weet en voelt dat je er helemaal mag zijn en de angst voor afwijzing en het verlangen om ergens bij te horen daardoor steeds minder worden durf je je leven weer te gaan leven volgens jouw eigen voorwaarden. Je gaat keuzes maken die echt jouw keuzes zijn. Je eigen plan trekken. Je staat daardoor steeds meer in je kracht. Je durft je talenten te ontplooien, er is ruimte om te leren en te groeien. Je leven weerspiegelt steeds meer wie jij ten diepste bent.

12. Zelfzorg wordt een prioriteit, je geluk en welzijn worden weer belangrijk voor je
Als je jezelf niet goed genoeg vindt en twijfelt aan je waarde handel je daar ook naar. Je zorgt slecht voor jezelf, je bent kritisch en veelal bezig met of anderen gelukkig en blij zijn, je eigen welzijn en geluk vindt je dan vaak minder belangrijk. Dit verandert als je met het innerlijk kind werk aan de slag gaat en op weg teruggaat naar je liefdevolle kern. Zelfzorg wordt weer een prioriteit in je leven. Je gaat bewust nadenken over wat je nodig hebt om je goed, gezond, geliefd, rustig, ontspannen, energiek, vervuld, etc. te voelen en daarnaar handelen. Je gaat zorgen dat allereerst je eigen behoeften vervuld zijn. Je voelt weer dat je het verdient om gelukkig te zijn, dat je het verdient om rust te nemen en jezelf te geven wat je nodig hebt.

13. Je zult veel meer begrip voor jezelf en je gedrag hebben en met een zachtere blik naar jezelf maar ook naar anderen kunnen kijken
Als je je in je gewonde innerlijke kind gaat verdiepen ga je steeds beter begrijpen waarom je bent wie je bent en doet wat je doet. Waarom je in situaties op een bepaalde manier reageert. Waarom je soms zomaar ineens tekeer kan gaan. Waarom je zoveel behoefte hebt aan… In destructieve patronen vervalt. In plaats van dat je jezelf af blijft vragen wat er mis is met je ga je jezelf afvragen wat je overkomen is in je kindertijd wat ervoor heeft gezorgd dat je nu zo bent/denkt/handelt/gedraagt. Je gaat zelfcompassie ontwikkelen, je kunt met een zachtere blik naar jezelf en je handelen kijken omdat je het waarom weet. Als gevolg daarvan lukt het je vaak ook om door een mildere bril naar anderen te kijken. Je weet dat ook zíj een gewond kind hebben.

14. Je gaat patronen bij anderen herkennen en opmerken
Een ander gevolg van al die zelfkennis opdoen en meer leren over het innerlijk kind werk is dat je gedrag bij een ander gaat opmerken. Je ziet opeens dat mensen getriggerd worden en reageren vanuit hun innerlijke kind en dat op jou proberen af te reageren. Je gaat bepaalde patronen en dynamieken opmerken. En hoewel je daar lang niet altijd iets mee hoeft heeft dit wel impact op jou en je leven. Je neemt wat mensen doen of zeggen steeds minder persoonlijk. Het lukt je om met empathie en compassie naar een ander te kijken, zelfs als ze niet bepaald liefdevol met jou omgaan. Je bent meer vergevingsgezind. Zelf het werk doen zorgt ervoor dat je beter bij jezelf kunt blijven, dat je in ieder mens een gewond kind ziet, dat je in staat bent om meer helpende conclusies te vormen en niet alles direct meer op jezelf te betrekken. Het lukt je om vaker dingen bij een ander te laten. Dat geeft ontzettend veel rust.

15. Je gaat anders naar je verleden kijken
Wanneer je je verleden echt in de ogen durft te gaan kijken en je innerlijke kind gaat helen zul je ervaren dat je verleden ook verandert. Je manier van denken bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je de herinneringen uit je verleden ziet. Heb je een statische mindset dan ben je slachtoffer van je verleden en is dat jouw waarheid. Wanneer je je niet ontwikkelt (blijft stilstaan) zullen je herinneringen dus ook niet veranderen. Je kijkt op dezelfde manier naar je kindertijd als bijvoorbeeld tien jaar geleden en dat verhaal zorgt voor hetzelfde gevoel. Kies je wel voor groei en heling dan zal het verhaal van je verleden ook langzaam veranderen. Je kijkt letterlijk door een andere bril naar wat er vroeger gebeurd is. Door je helingsproces ga je bepaalde gebeurtenissen herbeleven en ze een andere, meer helpende, betekenis geven. Je gaat aandacht geven aan wat er wél (ook) goed was in je kindertijd. Een van de gevolgen van trauma is zwart-wit denken en je focussen op het negatieve. Wanneer je gaat helen zul je ervaren dat er ook een middenweg is, dat grijs bestaat, en dat de veelal negatieve herinneringen die je hebt niet willen zeggen dat er niks positiefs was vroeger. Je kunt misschien wel inzien dat bepaalde periodes of de pijn uit je kindertijd voor mooie ontwikkelingen in je latere leven hebben gezorgd (je hebt van je pijn je passie kunnen maken bijvoorbeeld). Of op een andere, zachtere, manier naar je opvoeders kijken. Dit draagt allemaal bij aan een nieuw (geüpdatet) verhaal.

16. Je voelt eindelijk weer de ruimte om je te focussen op het hier en nu en de toekomst
Omdat je niet constant meer aan het overleven bent, niet al je tijd en energie hoeft te stoppen in dingen fixen, jezelf bezighouden, emoties onderdrukken of vluchten voor pijn, ontstaat er eindelijk ruimte om gewoon weer aanwezig te zijn en te genieten van het nu. Er ontstaat ruimte om bewust na te denken over de toekomst. Wat wil ik met mijn leven? Hoe wil ik me voelen? Welke dromen wil ik nog najagen?Waarom zou je je innerlijke kind gaan helen en starten met het werk? Welke positieve uitwerkingen heeft het doen van het innerlijk kind werk op jou en je leven? Ik vertel je in deze blog precies wat er gebeurt wanneer je je innerlijke kind gaat helen.


1. Je zult meer rust in jezelf gaan ervaren
Niet geheeld trauma, een zenuwstelsel dat niet in balans is, de hele dag vluchten voor je verleden en van alles aangrijpen om je maar even goed te voelen, een innerlijk kind dat genegeerd en verbannen wordt: het zorgt voor onrust in jezelf. Je voelt totaal geen rust om gewoon te zijn, niks te doen, te genieten, te ervaren, te voelen. Wanneer je een gewond innerlijk kind hebt ben je het meeste van de tijd aan het overleven. Dat onrustige gevoel zal verdwijnen wanneer je samen gaat werken met dat mensje in jezelf en je wonden gaat helen. Er ontstaat (na een hele tijd en heel wat werk) rust van binnen. Er is meer balans. Je voelt je kalm. Je durft je weer te ontspannen. Je hoeft niet meer op de vlucht, je hoeft niks meer te doen om je goed te voelen of gevoelens te verdoven, je hoeft jezelf niet meer te beschermen voor, je hoeft niet meer te streven naar. Je kunt gewoon zijn. Ademhalen. Leven.

2. Je bent in staat om op gezonde manieren met pijn, emoties en tegenslagen om te gaan
Omdat je in je helingsproces gezonde coping manieren gaat ontwikkelen om om te gaan met pijn, emoties, stress en uitdagingen hoef je niet meer op de vlucht voor je ‘problemen’. Wanneer je je opgekropte emoties gaat verwerken en triggers gaat helen zul je je emotioneel stabieler gaan voelen. Je gaat niet meer de hele dag door op en neer in emoties, je hebt minder spontane uitbarstingen, en de emoties die je ervaart kun je op een gezonde manier verwerken. Dat zorgt voor RUST. Omdat je je verantwoordelijkheid neemt voor problemen, uitdagingen, pijn en emoties, ontwikkel je veerkracht. Je gaat voelen en ervaren dat je pijn kunt overleven en dat je alles aankunt wat op je pad verschijnt. Dat geeft vertrouwen.

3. Je neemt langzaam de (denkbeeldige) controle terug over je leven. Het leven overkomt je niet meer maar jij hebt de touwtjes grotendeels in handen
Wanneer je onverwerkt trauma hebt en je innerlijke kind gewond is ben je veelal bezig met overleven (dit kan bewust zo voelen maar voor veel mensen is het ook geheel onbewust). Je bent de hele dag bezig met het onderdrukken van je pijn, met een weg vinden om dingen dragelijk te maken, met het vinden van korte termijn oplossingen die je voor even een goed gevoel geven. Het voelt daardoor alsof je de controle over je leven totaal verloren bent. Het leven leidt jou in plaats van andersom. Dat kan van tijd tot tijd ongelofelijk overweldigend voelen, alsof je machteloos staat. Je hebt het idee dat je nergens grip op kunt krijgen. Wanneer je je innerlijke kind gaat helen neem je de controle (in hoeverre je die hebt) terug over je leven. Je gaat je verantwoordelijkheid nemen voor je pijn en je emoties. Je gaat bewust keuzes maken die jou en je leven ondersteunen. In de ogen kijken wat je in de ogen moet kijken. Daardoor heb jij weer de touwtjes in handen. Voelt het leven minder als iets wat je overkomt.

4. Je gaat je ‘echte’ zelf leren kennen
Op je helingsreis zul je gaan ontdekken dat je identiteit en je persoonlijkheid vaak een gevolg zijn van wat je in je kindertijd is overkomen. Je bent je op een bepaalde manier gaan gedragen, hebt bepaalde eigenschappen ‘geadopteerd’, vaak om te overleven. Je bent een deel van je natuurlijke eigenschappen in het donker gaan houden omdat je steeds hebt ondervonden dat deze er niet mochten zijn. Op je innerlijke reis zul je jezelf weer opnieuw gaan leren kennen. De echte jij. De jij die je was voordat je afgewezen, verlaten, bekritiseerd of naar beneden gehaald werd. De jij die je was voordat de wereld, je opvoeders, de mensen in je leven, vertelden wie je moest zijn.

5. Je zult een hele hoop zelfkennis opdoen
Alleen al jezelf in gaan lezen over het innerlijk kind werk en wat van vroeger er allemaal invloed kan hebben op jou en je leven nu is zó interessant en zal je zoveel zelfkennis bieden! Die zelfkennis is de basis van verandering. Pas als je je bewust bent van je ‘problemen’ kun je werken aan een oplossing. Jouw zelfkennis zorgt ervoor dat je steeds meer dingen aan jezelf gaat opmerken, dat je in het moment zelf waarop je iets denkt of op het punt staat te gaan doen, steeds vaker een nieuwe actie kunt kiezen, of hetgeen wat je doet kunt ondervragen. Daardoor kun je die diepgewortelde patronen gaan doorbreken en overtuigingen gaan transformeren.

6. Er ontstaat balans tussen je volwassen (rationele) zelf en het kind in jou
Veel mensen zijn volledig uit verbinding met hun kind deel. Als gevolg daarvan vinden ze het moeilijk om zich te ontspannen, speels en spontaan te zijn, zich te verwonderen, bewust aanwezig te zijn in het moment. Wanneer je die verbinding gaat herstellen en gaat zorgen voor je innerlijke kind zul je merken dat het kind in jou steeds meer ruimte krijgt. Dat betekent dat je op momenten je rationele en gecontroleerde zelf kunt laten gaan. Dat je je vaker durft te laten leiden door je impulsen en minder bezig bent met wat anderen vinden. Als het kind in jou voldoende ruimte krijgt kun je écht genieten, spontaan zijn, opgaan in wat je aan het doen bent, je vrij, ongeremd en onbezorgd voelen.

7. Je zult jezelf steeds vaker heel gaan voelen
Wanneer je uit verbinding bent met je innerlijke kind voel je je leeg, onzeker, waardeloos, neerslachtig (soms zelfs depressief). Wanneer je je verantwoordelijkheid gaat nemen voor de zorg van je innerlijke kind ga je merken dat deze gevoelens plaatsmaken voor een gevoel van rust, stabiliteit, waardigheid, liefde, vreugde, zekerheid, heel zijn.

8. Je wordt steeds minder afhankelijk van anderen
De reden waarom jij bevestiging, liefde en goedkeuring bij anderen zoekt is omdat jij uit verbinding bent met je innerlijke kind en daardoor de liefde niet in jezelf kunt ervaren. Wanneer je je gaat verbinden met het kleine meisje in jezelf zul je weer gewezen worden op je eigen liefdevolle kern. Je zult gaan ervaren dat je alles wat je bij een ander zocht in jezelf kunt vinden. Dat je jezelf kunt geven wat je nodig hebt. Dat geeft een vrij, krachtig en onafhankelijk gevoel. Relaties worden gezonder als we allemaal zélf zorg dragen voor ons innerlijke kind en die taak niet afschuiven op een ander. Je hebt niks meer nodig van je partner in de relatie, je komt jezelf, je liefde, aandacht en aanwezigheid brengen.

9. De relatie met je opvoeders zal verbeteren
Als jij aan jezelf gaat werken, gaat helen, dan zul je merken dat de relatie met je opvoeders ook verandert. Jij gaat met niet verwerkte pijn, met traumatische ervaringen en onvervulde behoeften aan de slag. Je zult op deze reis gaan accepteren wat was, gaan werken aan vergeving, je gaat nieuwe betekenissen geven aan ervaringen, je bewust richten op wat er wél goed was en daardoor langzaam op een andere manier naar je verleden kijken. Als gevolg daarvan ga je je opvoeders vaak ook op een andere manier bekijken. Je zult merken dat de weg, door het werk wat jij doet, wordt vrijgemaakt. Dat er minder tussen jullie in komt te staan. Er is minder boosheid, verzet, wrok, woede, verdriet, pijn. Hierdoor ontstaat er ruimte voor wederzijds respect, liefde, verbinding. Je kunt elkaar weer gaan waarderen voor wie je bent. Het is ontzettend verrijkend en waardevol als je je opvoeders bij jouw helingsproces kunt betrekken, gesprekken kunt voeren, jezelf uit kunt spreken, om opheldering kunt vragen, maar ook als je veelal zelfstandig je proces aangaat zul je zeker merken dat er (kleine) positieve veranderingen zullen ontstaan in de relatie met je opvoeders.

10. Het leven zal moeitelozer voelen en meer vanzelf gaan
Wanneer de relatie met je opvoeders verbetert kan de levensenergie van hen naar jou weer rijkelijk stromen. Je bent weer aangesloten op de ‘bron’ (je ouders hebben je het leven geschonken en er stroomt je hele verdere leven constant energie van hen naar jou, mits er een connectie is.) Vaak zul je mede daardoor gaan ervaren dat het leven veel meer moeiteloos gaat voelen. Dat het niet meer voelt alsof je tegen de stroom in beweegt maar dat dingen meer vanzelf gaan.

11. Je voelt je steeds vaker weer waardig en goed genoeg
En daar ga je keuzes naar maken. Omdat jij nu weet en voelt dat je er helemaal mag zijn en de angst voor afwijzing en het verlangen om ergens bij te horen daardoor steeds minder worden durf je je leven weer te gaan leven volgens jouw eigen voorwaarden. Je gaat keuzes maken die echt jouw keuzes zijn. Je eigen plan trekken. Je staat daardoor steeds meer in je kracht. Je durft je talenten te ontplooien, er is ruimte om te leren en te groeien. Je leven weerspiegelt steeds meer wie jij ten diepste bent.

12. Zelfzorg wordt een prioriteit, je geluk en welzijn worden weer belangrijk voor je
Als je jezelf niet goed genoeg vindt en twijfelt aan je waarde handel je daar ook naar. Je zorgt slecht voor jezelf, je bent kritisch en veelal bezig met of anderen gelukkig en blij zijn, je eigen welzijn en geluk vindt je dan vaak minder belangrijk. Dit verandert als je met het innerlijk kind werk aan de slag gaat en op weg teruggaat naar je liefdevolle kern. Zelfzorg wordt weer een prioriteit in je leven. Je gaat bewust nadenken over wat je nodig hebt om je goed, gezond, geliefd, rustig, ontspannen, energiek, vervuld, etc. te voelen en daarnaar handelen. Je gaat zorgen dat allereerst je eigen behoeften vervuld zijn. Je voelt weer dat je het verdient om gelukkig te zijn, dat je het verdient om rust te nemen en jezelf te geven wat je nodig hebt.

13. Je zult veel meer begrip voor jezelf en je gedrag hebben en met een zachtere blik naar jezelf maar ook naar anderen kunnen kijken
Als je je in je gewonde innerlijke kind gaat verdiepen ga je steeds beter begrijpen waarom je bent wie je bent en doet wat je doet. Waarom je in situaties op een bepaalde manier reageert. Waarom je soms zomaar ineens tekeer kan gaan. Waarom je zoveel behoefte hebt aan… In destructieve patronen vervalt. In plaats van dat je jezelf af blijft vragen wat er mis is met je ga je jezelf afvragen wat je overkomen is in je kindertijd wat ervoor heeft gezorgd dat je nu zo bent/denkt/handelt/gedraagt. Je gaat zelfcompassie ontwikkelen, je kunt met een zachtere blik naar jezelf en je handelen kijken omdat je het waarom weet. Als gevolg daarvan lukt het je vaak ook om door een mildere bril naar anderen te kijken. Je weet dat ook zíj een gewond kind hebben.

14. Je gaat patronen bij anderen herkennen en opmerken
Een ander gevolg van al die zelfkennis opdoen en meer leren over het innerlijk kind werk is dat je gedrag bij een ander gaat opmerken. Je ziet opeens dat mensen getriggerd worden en reageren vanuit hun innerlijke kind en dat op jou proberen af te reageren. Je gaat bepaalde patronen en dynamieken opmerken. En hoewel je daar lang niet altijd iets mee hoeft heeft dit wel impact op jou en je leven. Je neemt wat mensen doen of zeggen steeds minder persoonlijk. Het lukt je om met empathie en compassie naar een ander te kijken, zelfs als ze niet bepaald liefdevol met jou omgaan. Je bent meer vergevingsgezind. Zelf het werk doen zorgt ervoor dat je beter bij jezelf kunt blijven, dat je in ieder mens een gewond kind ziet, dat je in staat bent om meer helpende conclusies te vormen en niet alles direct meer op jezelf te betrekken. Het lukt je om vaker dingen bij een ander te laten. Dat geeft ontzettend veel rust.

15. Je gaat anders naar je verleden kijken
Wanneer je je verleden echt in de ogen durft te gaan kijken en je innerlijke kind gaat helen zul je ervaren dat je verleden ook verandert. Je manier van denken bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je de herinneringen uit je verleden ziet. Heb je een statische mindset dan ben je slachtoffer van je verleden en is dat jouw waarheid. Wanneer je je niet ontwikkelt (blijft stilstaan) zullen je herinneringen dus ook niet veranderen. Je kijkt op dezelfde manier naar je kindertijd als bijvoorbeeld tien jaar geleden en dat verhaal zorgt voor hetzelfde gevoel. Kies je wel voor groei en heling dan zal het verhaal van je verleden ook langzaam veranderen. Je kijkt letterlijk door een andere bril naar wat er vroeger gebeurd is. Door je helingsproces ga je bepaalde gebeurtenissen herbeleven en ze een andere, meer helpende, betekenis geven. Je gaat aandacht geven aan wat er wél (ook) goed was in je kindertijd. Een van de gevolgen van trauma is zwart-wit denken en je focussen op het negatieve. Wanneer je gaat helen zul je ervaren dat er ook een middenweg is, dat grijs bestaat, en dat de veelal negatieve herinneringen die je hebt niet willen zeggen dat er niks positiefs was vroeger. Je kunt misschien wel inzien dat bepaalde periodes of de pijn uit je kindertijd voor mooie ontwikkelingen in je latere leven hebben gezorgd (je hebt van je pijn je passie kunnen maken bijvoorbeeld). Of op een andere, zachtere, manier naar je opvoeders kijken. Dit draagt allemaal bij aan een nieuw (geüpdatet) verhaal.

16. Je voelt eindelijk weer de ruimte om je te focussen op het hier en nu en de toekomst
Omdat je niet constant meer aan het overleven bent, niet al je tijd en energie hoeft te stoppen in dingen fixen, jezelf bezighouden, emoties onderdrukken of vluchten voor pijn, ontstaat er eindelijk ruimte om gewoon weer aanwezig te zijn en te genieten van het nu. Er ontstaat ruimte om bewust na te denken over de toekomst. Wat wil ik met mijn leven? Hoe wil ik me voelen? Welke dromen wil ik nog najagen?+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!