• Dit is een goede gids

  Een gids als deze heb je gewoon heel hard nodig. Omdat het in het woud van verwarrende en soms tegenstrijdige informatie vaak onmogelijk is om het goede te kiezen. Verduurzamen is keihard nodig willen we op deze planeet kunnen overleven.

  Ik zag ook door de bomen het bos niet meer. Ik heb vanuit huis het goede voorbeeld gekregen om bijvoorbeeld mijn afval te scheiden. Dus dat doe ik sinds ik op mezelf woon ook braaf. Ik ben een jaar geleden vegetariër/vegan geworden uit het oogpunt voor het welzijn van de dieren, maar gelukkig doe ik daar het milieu ook echt heel erg veel plezier mee. Ik heb me verdiept in natuurlijke huidverzorgingsproducten sinds ik erachter kwam dat al die chemische stoffen mijn huid niet bepaald goed doen, ik spoot gewoon aluminium in mijn oksel dat vervolgens in mijn lichaam terecht kwam, de chemische ingrediënten in shampoo en douchegel spoelde ik ‘vrolijk’ door het doucheputje, die vervolgens onze oceanen vervuilen. Daar ben ik dus mee gestopt. Het is een begin. Maar wat kan ik nu nog meer doen? Hoe kan ik bijdragen aan een groenere wereld? Welke aangeleerde gewoontes moet ik vooral afleren wil ik nog een tijdje op deze planeet kunnen leven?

  Duurzaam wil zeggen: met respect voor mensen en onze omgeving. Gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden, van milieu- en diervriendelijke materialen.

  Dit is een goede gids is het antwoord op al mijn vragen, en waarschijnlijk ook op de jouwe. Het boek is geschreven door Marieke Eyskoot, sustainable fashion- en lifestyle-expert. De gids staat bomvol tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, en laat zien dat mooi, eerlijk, groen en verantwoord prima samen kunnen gaan.

  En dat klopt. Ik ben nu ergens halverwege het boek, het is een aardige pil, en elk hoofdstuk verbaas ik me weer over de dingen die we als mens geleerd zijn te doen, allemaal op de automatische piloot, maar die door een kleine aanpassing anders kunnen, en dan direct een positievere uitwerking hebben op die betere wereld. In een goede gids vind je eindeloos veel praktische informatie waar je misschien nooit eerder bij stil hebt gestaan. Het kopen van (veel en goedkope) kleding, wat heeft dat voor uitwerking op ons milieu (hoeveel water kost de productie van een shirt bijvoorbeeld)? De dumpprijzen die ketens hanteren, wat zegt dat over de productie? En om in oplossingen te denken: waar kan ik dan wél met een gerust hart kleding kopen? Waar bestaan onze verzorgingsproducten eigenlijk uit? Waar staan die ingrediënten concreet voor en wat doen ze echt met ons lichaam en met de planeet? Hoe kun je minder water verbruiken? Hoe zit het met de vleesindustrie, waarom is het beter om vegetariër of veganist te worden? Wat voor gevolg heeft het gebruik van transport, en hoe kunnen we allemaal bijdragen aan minder CO2 uitstoot? Hoe richt je je huis duurzaam in?

  Concreet zegt Marieke dat duurzamer leven samen te vatten is tot deze zin:  koop groene en eerlijke spullen, kies kwaliteit boven kwantiteit, koop minder waar je kan, hergebruik liever en recycle wat er over blijft.

  Elk hoofdstuk begin met goede en praktische info, om vervolgens over te gaan op heel veel tips waardoor dat groenere leven opeens een stuk simpeler en haalbaar wordt. Na het lezen zie ik van een hele hoop gewoonten die ik heb de noodzaak om deze te veranderen. Ik hoop dat ik jou door deze review ook kan inspireren om je te gaan verdiepen in een duurzamer leven. Want alle kleine beetjes maken samen wel degelijk verschil.

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *