• Dit leerde ik over geluk en (on)gelukkig zijn

  Ik weet nog goed dat gelukkig worden (ik zag gelukkig zijn in die tijd nog als een constante staat) het enige was waar ik naar verlangde toen ik depressief was en diep in de put zat. Toen ik mezelf daar enigszins uitgewerkt had, werd gelukkig zijn een klein beetje een obsessie. Ik ken mensen die bang zijn om gelukkig te worden, ik gunde mezelf het geluk zo erg dat ik voorbij ging aan het concept geluk, aan gelukkig zijn. Ik vertel er in deze blog meer over!

  De illusie van geluk

  Want ik had eigenlijk geen idee: wat is gelukkig zijn? Wat is je gelukkig voelen? Wanneer ben ik gelukkig? Geluk was voor mij, zeker de eerste jaren op mijn reis naar mezelf, een soort van compleetheid voelen. Een moment in het leven dat alles helemaal goed zou zijn. Dat er niks meer te wensen valt. Dat alles heel is.

  Al die tijd was ik aan het toewerken naar een moment, waardoor ik van de reis vergat te genieten. Wanneer ik dat bereikt zou hebben, wanneer dit zou gebeuren, wanneer ik die persoon zou zijn, wanneer het plaatje compleet was… Die eindbestemming werd een illusie, dat snap je wel. En ondertussen ging ik voorbij aan echt geluk. Die kleine, simpele momentjes dat het leven naar je lacht. Ik leefde te weinig in het nu, was teveel bezig met later, gisteren, volgend jaar. Tot het punt dat ik me realiseerde dat waar ik naar streefde niet bestond, en dat ik mijn geluk niet vond in geld, spullen of het perfecte leven leiden. Sindsdien heb ik veel over geluk, gelukkig zijn en ongelukkig zijn geleerd. 

  Mijn inzichten

  • Geluk ervaren is volgens mij vooral aanwezig zijn. Helemaal zijn in dit moment zodat je kunt zien wat er werkelijk allemaal is. Geluk is er alleen als jij besluit in het nu te zijn, want alleen dan kun je het opmerken, ervaren, echt voelen.
  • Kortstondig geluk zit misschien in spullen, in doelen behalen, in geld, in succes, maar dan heb je het ook echt over kortstondig geluk. Minuten, uren, soms dagen. Wanneer je duurzaam geluk wilt ervaren dan is dit het recept: zorg voor verbinding, vervulling en groei in je leven.
  • Geluk is acceptatie. Liefhebben wat is. En daar je geluk in kunnen vinden. Accepteren dat alles niet perfect is, nooit zal worden, dat je alles kunt hebben en zijn, maar nooit allemaal tegelijk. Dat tegenslagen bij het leven horen, en dat het leven niet tégen je is, maar je altijd iets wil leren. Het ene moment heb je de liefde van je leven gevonden, lacht de wereld je toe, is alles voor even goed, en het volgende moment valt er iets in je leven weg. Dat kunnen accepteren is zó belangrijk. Volgens mij is dat de basis voor een tevreden leven.
  • Geluk is ook het verleden leren loslaten, en de toekomst aan de toekomst overlaten (je zorgen maken over de toekomst en het verleden blijven herhalen staat je geluk in het nu in de weg), zodat je hier kunt zijn, daar waar het leven gebeurt.
  • Als je nu niet in staat bent geluk te ervaren in dit moment, met alles wat er is, maar vooral ook met wat er niet is, met wat imperfect is, dan zul je simpelweg in de toekomst ook niet gelukkig zijn.
  • Ongelukkig zijn is niets meer dan je verzetten tegen de werkelijkheid. De werkelijkheid komt simpelweg niet overeen met welk beeld je in je hoofd hebt geschetst van hoe jouw leven eruit zou horen te zien.

  Mijn definitie van geluk

  Als ik geluk/gelukkig zijn nu zou moeten omschrijven dan zou het vooral een manier van denken zijn. Mindset. Het is een keuze. Kiezen om aandacht te geven aan wat goed is. Kiezen om je te focussen op de allerkleinste details en momentjes, en die binnen laten komen. Geluk is je hart wagenwijd openzetten zodat je geraakt kunt worden. Maar ook kiezen om het mooie te kunnen zien in zelfs de rauwe momenten. Lichtpuntjes kunnen en willen zien in lastige tijden. Je realiseren dat in die periodes ook van alles zit. Mooie inzichten, levenslessen. Zelfs dan zijn er kleine speldenprikjes die je willen vertellen; ‘Hee, hier gebeurt het, geniet eens van die prachtige zonsopkomst.’

  De eindbestemming of de reis

  Ik ondervond de laatste tijd op mijn reis als ondernemer, maar ook als mens in ontwikkeling, dat ik niet gelukkiger word als het makkelijker gaat of iets (eindelijk) perfect is. Ik dacht dat lange tijd, maar het is niet zo. Als ik reflecteer op bijvoorbeeld het afgelopen half jaar dan heeft iets behalen me eigenlijk helemaal niet zoveel voldoening gegeven. Ik miste dat echte euforische gevoel. Dat gevoel wat ik wel had toen ik op weg was. Middenin de strijd. In de strijd om grenzen te doorbreken, in de strijd tussen hoofd en hart, in de strijd tussen overwinnen of falen. De worstelingen waar ik me doorheen gewerkt heb waren mijn geluk. De reis. Het groeien. Het accepteren van.

  Je geluk ligt in jouw handen

  Jouw manier van denken en kijken bepaalt hoe jij het leven ziet en het leven tegemoet gaat. Je mag die verantwoording koesteren, want dat betekent dat jouw geluk (grotendeels) in je eigen handen ligt. Jij kiest (om te accepteren, of je te verzetten tegen wat is). Jij ziet. Jij geeft aandacht. Jij denkt op een bepaalde manier. Als ik je één ding zou mogen meegeven uit deze blog: stop met het denken dat jouw geluk in de toekomst ligt, dat er mooiere en betere tijden aankomen wanneer…, en begin te waarderen wat er nu is. Wees aanwezig, zodat je niet voorbijgaat aan iets dat het leven heet.


  Wat is geluk voor jou? Kun je je vinden in mijn blog? Ik vind het altijd leuk om van je te horen!

  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *