fbpx

Blogs

Welk verhaal over wie je bent of wat je kunt maak jij jezelf wijs?

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Jouw beeld van wie je bent is gekleurd. Het is vaak niet wie je echt bent, maar meer een reactie op wat je in je verleden hebt meegemaakt. Een reactie op wie andere mensen zeggen dat je bent, of wat anderen beweren dat je kunt. Je hoort jezelf vast ook weleens dingen als dit zeggen: ‘ik heb geen discipline.’ ‘Ik ben een introvert.’ ‘Ik ben niet goed in..’ Dit zijn verhalen die je jezelf vertelt. En naar die verhalen ga je leven. In deze blog geef ik je een voorbeeld uit mijn eigen leven en ook krijg je tips hoe je jouw verhaal kunt gaan herschrijven.

Beperkende verhalen

De verhalen die we onszelf vertellen (ik ben.. ik kan.. ik kan niet.. ik heb geen…) over wie we zijn werken enorm beperkend. Je gaat leven naar dat verhaal. Je denkt dat dat is waar je toe in staat bent, en meer doe je dus vaak ook niet. Je geeft jezelf een bepaald karakter, imago, op basis van… ja wat eigenlijk? Vaak zijn het situaties uit het verleden. Gebeurtenissen, moeilijke periodes, misschien heb je voor je gevoel weleens gefaald in dingen en zeg je nu expliciet: ‘dat kan ik niet.’ ‘Dit is niks voor mij.’ Of je bent gaan geloven in wat anderen over jou zeggen. Onbewust draag je zo een hoop belemmerende overtuigingen met je mee die je ervan weerhouden om dingen te doen, dromen waar te maken, jezelf te ontplooien.

Mijn verhaal als voorbeeld

Ik ben mezelf na mijn burn-out het verhaal gaan vertellen dat ik verlegen en introvert ben. Zo ben ik namelijk lang niet altijd geweest. In mijn kindertijd bijvoorbeeld, heb ik jarenlang meegedaan aan de playbackshow in ons dorp. Ik herinner me van die tijd dat ik mezelf uiten vooral heel erg leuk vond. Ik had geen vrees om mezelf te laten zien, en dus klom ik op dat podium. Zonder echt talent voor performen had ik er wel enorm veel plezier in. 

Die onbevangen houding veranderde natuurlijk wel iets toen ik opgroeide, maar nog steeds was ik allesbehalve verlegen of introvert. Tot de periode van en na mijn burn-out. Ik herkende mezelf totaal niet meer. Ik had geen zelfvertrouwen, ik durfde niet met mensen te praten, ik voelde veel schaamte over mijn situatie. Om mezelf te beschermen, want dat doen de verhalen die we onszelf vertellen, vormde ik een nieuw verhaal over mezelf. Ik was verlegen en introvert, had moeite om me uit te spreken, en ik hield niet van in de belangstelling staan. Mijn veilige excuus zorgde ervoor dat ik geen moeite deed om me daadwerkelijk uit te spreken en mezelf totaal niet uitdaagde om weer uit dat (eenzame) coconnetje te komen.

Een tijd later, toen ik mijn leven weer helemaal opgebouwd had, speelde dat (oude) verhaal dat ik mezelf wijsmaakte nog steeds op de achtergrond. Ik was uit het dal geklommen, maar ik droeg nog wel dat enorme stuk met me mee. Op basis van dat verhaal, van die periode, maakte ik nog steeds keuzes. ‘Dit kan ik niet, dat is niks voor mij, hierin kom ik niet tot mijn recht.’

Ik vond het simpelweg doodeng om weer ‘naar buiten’ te treden, mezelf te laten horen en zien, en ik was me er veel te weinig van bewust dat ik helemaal niet meer die persoon was, gebaseerd op dat oude verhaal ten tijde van mijn burn-out. Inmiddels is mijn burn-out al bijna acht jaar geleden en ben ik een totaal ander mens (of misschien wel eindelijk mezelf, wie zal het zeggen). De dromen die ik heb met Lief voor je Leif vroegen om een nieuw verhaal, puur omdat ik niet meer die persoon van toen ben, maar ook omdat ik vanuit die oude gedachte totaal niet in mijn kracht sta. ‘Ik ben verlegen en introvert’ hielp me op geen enkele manier. Het blokkeerde mijn ontwikkeling, het hield me klein. En dat is wat er vaak gebeurt. Zonder dat je er erg in hebt bepaalt jouw oude verhaal zo ook echt je toekomst.

Hoe creëer je een nieuw (krachtig) verhaal?

Want dat kan zeker. Je kunt jezelf een nieuw verhaal gaan vertellen. Hieronder geef ik je tips.

Visualiseren

Verbeelding kent geen grenzen. Alles wat je kunt zien kun je ook realiseren. Als je jezelf visualiseert in een bepaalde setting (een bepaald doel, een droom of een verlangen dat je hebt, of wie je wilt zijn) kun je zelf de uitkomst van die setting bepalen. Het visualiseren van iets dat nog niet de werkelijkheid is, zorgt ervoor dat je je comfortabel kunt voelen over iets wat misschien nu nog heel spannend of nieuw voor je is. Het voelt wat dichterbij. Het geeft je het vertrouwen om te gaan geloven in iets groots wat nu nog heel ver weg is. Je kunt visualiseren dat je heel zelfverzekerd aan die nieuwe stap begint, je kunt situaties vooraf visualiseren en doorlopen zoals jij graag wilt dat ze zullen gaan. Je kunt visualiseren dat je bepaalde eigenschappen in jezelf meer naar voren laat komen, dat je vanuit jouw kracht een bepaalde uitdaging tegemoet gaat. Je kunt visualiseren dat je elke dag met enthousiasme om vijf uur uit bed springt om te gaan sporten (‘ik ben geen ochtendmens, ik ben niet sportief’).

  • Toen ik mijn eerste workshop ging geven (wat echt wel een drempel was), ben ik elke dag gaan visualiseren hoe ik op mijn plek was in mijn nieuwe rol, hoe fijn het was om in verbinding te staan met mensen, mezelf uit te spreken en te laten zien. Ik ben de setting gaan visualiseren, het verloop van de workshop. Na een tijdje merkte ik dat mijn angststem volledig verdween, en dat ik er honderd procent van overtuigd was dat me dit ging lukken. Mijn nieuwe rol voelde op de dag zelf ook veel natuurlijker. Omdat ik mezelf in mijn gedachten al anders had neergezet voelde ik me een stuk comfortabeler.
  • Heb je nog nooit gevisualiseerd, probeer dan elke dag eens een paar minuutjes met je verbeeldingskracht aan de slag te gaan. Waar droom je van? Probeer die droom eens tot leven te laten komen in je gedachten. Laat je meevoeren op die reis. Wie wil je zijn, worden? Hoe wil je door het leven gaan? Jezelf laten zien? Visualiseren kun je leren door oefenen, oefenen, en oefenen!

Schrijf letterlijk een nieuw verhaal

Je oude verhaal kun je inmiddels wel dromen, maar wat als ik je vraag om voor jezelf een nieuw verhaal te gaan schrijven? En dan even letterlijk? Wie wil jij zijn, wie ben jij echt? Waar ben je toe in staat, en welke kant wil jij dat jouw leven en jouw verhaal opgaat? Ga eens heerlijk in je kracht staan en beslis zelf waar jouw verhaal heen gaat! Laat los dat die leraar ooit heeft gezegd dat je geen…. kunt worden. Laat los dat je een zogenaamde introvert of juist extravert bent, waardoor je ergens niet geschikt voor zou zijn. Labels beperken je in dit geval alleen maar! Beslis zelf wie je bent, en wat je kunt. Schrijf jouw nieuwe verhaal op in een mooi notebook en lees dat verhaal elke avond door. Voel wat het met je doet. Het zal er langzaam voor zorgen dat je nieuwe gedachtes gaat creëren, dat je een nieuw perspectief krijgt, je anders gaat denken over jezelf en over je kunnen en dat opent nieuwe deuren!

Ik ben…

Alles wat je achter deze woorden uitspreekt creëert je werkelijkheid. Alles wat je uitspreekt het universum in heeft een bepaalde energie (en dus kracht). De kracht van woorden is enorm. Let daarom alsjeblieft op wat je jezelf allemaal wijsmaakt over wie je bent en wat je kunt. Slik je woorden in als je jezelf erop betrapt dat je jezelf klein maakt, bekritiseert, of dat je weer een oude rol aanneemt. Probeer daarna stapje voor stapje te gaan omdenken. Ga je focussen op wie je wilt zijn en wat je wilt kunnen en spreek dat uit, hup het universum in.

Herken jij jezelf in het vertellen van een bepaald (oud) verhaal?

Liefs x

Foto’s: Unsplash

Jouw beeld van wie je bent is gekleurd. Het is vaak niet wie je echt bent, maar meer een reactie op wat je in je verleden hebt meegemaakt. Een reactie op wie andere mensen zeggen dat je bent, of wat anderen beweren dat je kunt. Je hoort jezelf vast ook weleens dingen als dit zeggen: ‘ik heb geen discipline.’ ‘Ik ben een introvert.’ ‘Ik ben niet goed in..’ Dit zijn verhalen die je jezelf vertelt. En naar die verhalen ga je leven. In deze blog geef ik je een voorbeeld uit mijn eigen leven en ook krijg je tips hoe je jouw verhaal kunt gaan herschrijven.

Beperkende verhalen

De verhalen die we onszelf vertellen (ik ben.. ik kan.. ik kan niet.. ik heb geen…) over wie we zijn werken enorm beperkend. Je gaat leven naar dat verhaal. Je denkt dat dat is waar je toe in staat bent, en meer doe je dus vaak ook niet. Je geeft jezelf een bepaald karakter, imago, op basis van… ja wat eigenlijk? Vaak zijn het situaties uit het verleden. Gebeurtenissen, moeilijke periodes, misschien heb je voor je gevoel weleens gefaald in dingen en zeg je nu expliciet: ‘dat kan ik niet.’ ‘Dit is niks voor mij.’ Of je bent gaan geloven in wat anderen over jou zeggen. Onbewust draag je zo een hoop belemmerende overtuigingen met je mee die je ervan weerhouden om dingen te doen, dromen waar te maken, jezelf te ontplooien.

Mijn verhaal als voorbeeld

Ik ben mezelf na mijn burn-out het verhaal gaan vertellen dat ik verlegen en introvert ben. Zo ben ik namelijk lang niet altijd geweest. In mijn kindertijd bijvoorbeeld, heb ik jarenlang meegedaan aan de playbackshow in ons dorp. Ik herinner me van die tijd dat ik mezelf uiten vooral heel erg leuk vond. Ik had geen vrees om mezelf te laten zien, en dus klom ik op dat podium. Zonder echt talent voor performen had ik er wel enorm veel plezier in. 

Die onbevangen houding veranderde natuurlijk wel iets toen ik opgroeide, maar nog steeds was ik allesbehalve verlegen of introvert. Tot de periode van en na mijn burn-out. Ik herkende mezelf totaal niet meer. Ik had geen zelfvertrouwen, ik durfde niet met mensen te praten, ik voelde veel schaamte over mijn situatie. Om mezelf te beschermen, want dat doen de verhalen die we onszelf vertellen, vormde ik een nieuw verhaal over mezelf. Ik was verlegen en introvert, had moeite om me uit te spreken, en ik hield niet van in de belangstelling staan. Mijn veilige excuus zorgde ervoor dat ik geen moeite deed om me daadwerkelijk uit te spreken en mezelf totaal niet uitdaagde om weer uit dat (eenzame) coconnetje te komen.

Een tijd later, toen ik mijn leven weer helemaal opgebouwd had, speelde dat (oude) verhaal dat ik mezelf wijsmaakte nog steeds op de achtergrond. Ik was uit het dal geklommen, maar ik droeg nog wel dat enorme stuk met me mee. Op basis van dat verhaal, van die periode, maakte ik nog steeds keuzes. ‘Dit kan ik niet, dat is niks voor mij, hierin kom ik niet tot mijn recht.’

Ik vond het simpelweg doodeng om weer ‘naar buiten’ te treden, mezelf te laten horen en zien, en ik was me er veel te weinig van bewust dat ik helemaal niet meer die persoon was, gebaseerd op dat oude verhaal ten tijde van mijn burn-out. Inmiddels is mijn burn-out al bijna acht jaar geleden en ben ik een totaal ander mens (of misschien wel eindelijk mezelf, wie zal het zeggen). De dromen die ik heb met Lief voor je Leif vroegen om een nieuw verhaal, puur omdat ik niet meer die persoon van toen ben, maar ook omdat ik vanuit die oude gedachte totaal niet in mijn kracht sta. ‘Ik ben verlegen en introvert’ hielp me op geen enkele manier. Het blokkeerde mijn ontwikkeling, het hield me klein. En dat is wat er vaak gebeurt. Zonder dat je er erg in hebt bepaalt jouw oude verhaal zo ook echt je toekomst.

Hoe creëer je een nieuw (krachtig) verhaal?

Want dat kan zeker. Je kunt jezelf een nieuw verhaal gaan vertellen. Hieronder geef ik je tips.

Visualiseren

Verbeelding kent geen grenzen. Alles wat je kunt zien kun je ook realiseren. Als je jezelf visualiseert in een bepaalde setting (een bepaald doel, een droom of een verlangen dat je hebt, of wie je wilt zijn) kun je zelf de uitkomst van die setting bepalen. Het visualiseren van iets dat nog niet de werkelijkheid is, zorgt ervoor dat je je comfortabel kunt voelen over iets wat misschien nu nog heel spannend of nieuw voor je is. Het voelt wat dichterbij. Het geeft je het vertrouwen om te gaan geloven in iets groots wat nu nog heel ver weg is. Je kunt visualiseren dat je heel zelfverzekerd aan die nieuwe stap begint, je kunt situaties vooraf visualiseren en doorlopen zoals jij graag wilt dat ze zullen gaan. Je kunt visualiseren dat je bepaalde eigenschappen in jezelf meer naar voren laat komen, dat je vanuit jouw kracht een bepaalde uitdaging tegemoet gaat. Je kunt visualiseren dat je elke dag met enthousiasme om vijf uur uit bed springt om te gaan sporten (‘ik ben geen ochtendmens, ik ben niet sportief’).

  • Toen ik mijn eerste workshop ging geven (wat echt wel een drempel was), ben ik elke dag gaan visualiseren hoe ik op mijn plek was in mijn nieuwe rol, hoe fijn het was om in verbinding te staan met mensen, mezelf uit te spreken en te laten zien. Ik ben de setting gaan visualiseren, het verloop van de workshop. Na een tijdje merkte ik dat mijn angststem volledig verdween, en dat ik er honderd procent van overtuigd was dat me dit ging lukken. Mijn nieuwe rol voelde op de dag zelf ook veel natuurlijker. Omdat ik mezelf in mijn gedachten al anders had neergezet voelde ik me een stuk comfortabeler.
  • Heb je nog nooit gevisualiseerd, probeer dan elke dag eens een paar minuutjes met je verbeeldingskracht aan de slag te gaan. Waar droom je van? Probeer die droom eens tot leven te laten komen in je gedachten. Laat je meevoeren op die reis. Wie wil je zijn, worden? Hoe wil je door het leven gaan? Jezelf laten zien? Visualiseren kun je leren door oefenen, oefenen, en oefenen!

Schrijf letterlijk een nieuw verhaal

Je oude verhaal kun je inmiddels wel dromen, maar wat als ik je vraag om voor jezelf een nieuw verhaal te gaan schrijven? En dan even letterlijk? Wie wil jij zijn, wie ben jij echt? Waar ben je toe in staat, en welke kant wil jij dat jouw leven en jouw verhaal opgaat? Ga eens heerlijk in je kracht staan en beslis zelf waar jouw verhaal heen gaat! Laat los dat die leraar ooit heeft gezegd dat je geen…. kunt worden. Laat los dat je een zogenaamde introvert of juist extravert bent, waardoor je ergens niet geschikt voor zou zijn. Labels beperken je in dit geval alleen maar! Beslis zelf wie je bent, en wat je kunt. Schrijf jouw nieuwe verhaal op in een mooi notebook en lees dat verhaal elke avond door. Voel wat het met je doet. Het zal er langzaam voor zorgen dat je nieuwe gedachtes gaat creëren, dat je een nieuw perspectief krijgt, je anders gaat denken over jezelf en over je kunnen en dat opent nieuwe deuren!

Ik ben…

Alles wat je achter deze woorden uitspreekt creëert je werkelijkheid. Alles wat je uitspreekt het universum in heeft een bepaalde energie (en dus kracht). De kracht van woorden is enorm. Let daarom alsjeblieft op wat je jezelf allemaal wijsmaakt over wie je bent en wat je kunt. Slik je woorden in als je jezelf erop betrapt dat je jezelf klein maakt, bekritiseert, of dat je weer een oude rol aanneemt. Probeer daarna stapje voor stapje te gaan omdenken. Ga je focussen op wie je wilt zijn en wat je wilt kunnen en spreek dat uit, hup het universum in.

Herken jij jezelf in het vertellen van een bepaald (oud) verhaal?

Liefs x

Foto’s: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!