fbpx

Mijn leefstijl

Dit zijn mijn dagelijkse gewoonten

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Redelijk aan het begin van mijn ontwikkelproces, nu al heel wat jaren geleden, ben ik de kracht van gewoonten gaan ervaren. Op mijn reis ben ik vervolgens eindeloos gaan experimenteren met verschillende habits. Welke gewoonten ondersteunen het leven wat ik leid en wil gaan leiden? Welke gewoonten ondersteunen me in wie ik wil worden? Welke gewoonten zorgen er dagelijks voor dat ik me: energiek voel, in mijn kracht sta, innerlijke rust ervaar, op een bepaalde manier denk die voor me werkt? Het leek me leuk om je in deze blog een kijkje te geven in de dagelijks gewoonten die ik op dit moment heb en uit te leggen waarom ik deze gewoonten heb en waarin ze me precies ondersteunen. (Je gewoonten veranderen ook weer naarmate jij verandert en groeit. Je krijgt misschien andere waarden, je werkt aan andere doelen, je hebt andere behoeften. Het is dus heel gezond om flexibel te zijn in je gewoonten en vooral te kijken wat er past bij wie je bent en waar je op dat moment staat in je leven.)


Ochtendroutine

Om 5 uur opstaan
Ik sta inmiddels al meer dan twee jaar op doordeweekse dagen om 5 uur ‘s ochtends op. Daar ben ik om verschillende redenen mee begonnen. Ik kwam twee jaar geleden letterlijk tijd tekort in mijn (werk)dagen, dus eerder opstaan was een logische stap. Daarnaast ben ik rond die periode ook veel bewuster gaan nadenken over mijn dagindeling. Ik kwam erachter dat ik echt een ochtendmens ben en de ochtend mijn productiefste tijd van de dag is, en dat daar dus echt mijn focus moest komen te liggen. 5 uur is mijn tijd. Jouw tijdstip kan compleet anders zijn. Het draait in die zin niet eens zozeer om het tijdstip maar meer om de gedachte erachter: ik sta om deze tijd op omdat ik mijn dag wil leiden en me niet wil laten leiden door de dag. Ook op dagen dat ik het niet druk heb sta ik om 5 uur op. Veel mensen laten zich leiden door het leven. ‘Oh, ik moet om 8 uur beginnen met werken, dan kan ik tot half 7 slapen’. Je ochtendroutine is een van de belangrijkste routines van de dag. Hoe en waarmee je de dag begint heeft invloed op het verloop van je dag. Ik begin mijn dag vroeg zodat ik in de eerste uren tijd kan besteden aan dingen die voor mij belangrijk zijn: beweging, mediteren, schrijven. Activiteiten die een krachtige uitwerking hebben en ervoor zorgen dat ik de dag begin vanuit een positieve staat.

Mediteren, mantra’s opzeggen/bidden
Mediteren doe ik nu ook al jaren. Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen met een half uurtje stilte. Door de jaren heen is mijn manier van mediteren wel veranderd. Meditatie kun je gebruiken als spirituele practice. Hoe langer je zit hoe meer je in verbinding komt met je echte zelf, hoe meer condities en oude verhalen verdwijnen. Ik gebruik meditatie gewoon om naar de stilte te luisteren, dingen te overdenken en mijn gedachten te verwerken. Ik verwacht niet van mezelf dat ik helemaal geen gedachten heb, ik focus me niet constant op mijn ademhaling. Ik zit gewoon stil en luister naar wat zich aandient. Als ik verwikkeld raak in iets adem ik een keer diep in en uit. Geen oordeel. Geen verwachting. Gewoon vanuit rust de dag beginnen. In het tweede deel van mijn meditatie zeg ik mantra’s op (gedachten die mij kracht geven), bedank ik het universum, zeg ik hardop waar ik allemaal toe in staat ben, geef ik mijn intentie en focus voor de dag aan en soms ‘verwijder’ ik negatieve overtuigingen uit mijn onderbewuste. Deze gewoonte heeft ook zo‘n impact op mezelf en mijn dag. ‘s Ochtends ben je het meest vatbaar voor negatieve gedachten. Doordat ik me bewust richt op krachtige en positieve gedachten ga ik met een heel ander gevoel mijn dag in.

Journalen
Na het mediteren is het tijd om te journalen! Dit ritueel kost me hooguit tien minuutjes. Ik heb in het journalen niet echt een vaste routine. De ene dag schrijf ik wat er in me omgaat en wat er speelt, de andere dag schrijf ik over hoe mijn toekomst eruit gaat zien, de andere dag denk ik negatieve gedachten om of schrijf ik een kort liefdesbriefje aan mezelf. De thema’s van het journalen zijn vaak hetzelfde: mindset, visie, gevoelens/emoties en zelfliefde. Deze wissel ik af. ‘s Avonds journal ik zo nu en dan over mijn innerlijke kind. Het journalen is voor mij zelfzorg: ik zorg op deze manier voor de verschillende deeltjes (mentaal, emotioneel, spiritueel) van mezelf.

Sporten
Na het mediteren en journalen is het tijd om mijn lichaam in beweging te gaan zetten. Ik ben met dagelijks sporten begonnen toen ik een burn-out had. Ik merkte dat het in beweging zijn zo’n positieve uitwerking had op mijn gesteldheid, mentaal, fysiek, emotioneel, dat ik eigenlijk nooit meer gestopt ben met deze gewoonte. (Lees deze blog als je meer wilt weten over de uitwerking van beweging.) Sporten zorgt voor allerlei geluksstofjes, het zet me in mijn kracht, door het sporten leer ik anders denken, het daagt me uit, ik leer pijn lijden waardoor ik het leven (dat soms een uitdaging is) makkelijker aankan. Ik wissel verschillende sporten af: bootcamp, krachttraining, hardlopen, (power) yoga, hiit training.

Intermittent fasting
Ik ontbijt elke dag pas rond 10/11 uur. In mijn experimenteer fase kwam ik erachter dat ontbijten (voor ik aan het werk ga) ervoor zorgt dat ik me moe en futloos voel en onscherp ben. Mijn brein voelt mistig, ik denk langzamer. En logisch ook. Je lichaam heeft na een maaltijd alle energie nodig om deze te verwerken en daarom is er minder energie voor het werk wat je aan het doen bent. Het verwerken van je eten kan gerust een paar uur duren en aangezien de ochtend ‘mijn tijd’ is ben ik begonnen met intermittent fasting (nu twee jaar geleden). Dat betekent dat ik een gedeelte van de dag niet eet en in die periode vast. De gezondheidsvoordelen van vasten zijn enorm (google maar eens), en persoonlijk heb ik er dus veel baat bij. In een paar uurtjes (zonder ontbijt) kan ik ontzettend veel werk doen. Later op de ochtend neem ik een pauze en ga ik rustig ontbijten. Veel mensen vragen me regelmatig hoe ik dat doe, vroeg uit bed, sporten en daarna niet ontbijten. Heb ik dan geen honger? Je lichaam went uiteindelijk overal aan, als je maar volhoudt. Inmiddels heb ik bijvoorbeeld vaak voldoende aan maar twee maaltijden per dag, terwijl ik jaren geleden drie maaltijden at en nog een boel tussendoortjes.

Waarom zijn de (dagelijkse, maar ook wekelijkse) gewoonten die je hebt zo belangrijk? Je identiteit wordt gevormd door de dingen die je dagelijks doet, door de gewoonten die je hebt. Elke actie die je onderneemt onderstreept wie je bent, of zet je in beweging naar de persoon die je graag zou willen worden.


Avondroutine

Telefoon uit na een bepaalde tijd ‘s avonds
Een gewoonte die ik al tijden heb en echt heilig is voor me. Omdat ik redelijk op tijd naar bed ga zet ik mijn telefoon uit (op vliegtuigstand) na het avondeten. Zo heb ik voldoende tijd om echt af te schakelen, een langzamer tempo aan te nemen. Ik ben iemand die informatie langzaam verwerkt en niet teveel prikkels kan hebben. Wanneer ik net voor ik naar bed ga nog op mijn telefoon zit te scrollen kom ik veel moeilijker in slaap. Mezelf begrenzen, wat ik redelijk rigoureus doe, doe ik echt voor mijn welzijn. Deze afspraken met mezelf zorgen ervoor dat ik doe wat goed voor me is en waar ik baat bij heb in plaats van dat ik doe waar ik zin in heb (wat vaak niet de beste keuzes zijn).

Geen prikkels meer anderhalf uur voor het slapen gaan
Slaap is een van mijn grootste prioriteiten. Ik ben iemand die veel slaap nodig heeft. De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel gewerkt en je kunt zo’n tempo alleen volhouden wanneer je goed voor jezelf zorgt. Dus zorg ik ervoor dat ik die 9 uur slaap per nacht haal. Ik ben de kwaliteit van mijn slaap ook steeds belangrijker gaan vinden. Wanneer ik net voordat ik naar bed ga nog op mijn laptop zit ben ik ‘s nachts veel onrustiger en slaap ik minder diep. Ik vind het dus belangrijk dat ik zo min mogelijk prikkels heb een uur of anderhalf voor ik ga slapen. In die anderhalf uur verwerk ik de dag (ook heel belangrijk!) zodat ik dat ‘s nachts niet hoef te doen en mijn lichaam daadwerkelijk tot rust kan komen en op kan laden. Prioriteit aan mijn slaap geven heeft ook echt mijn leven veranderd. Ik sta écht uitgerust op, ik voel me overdag veel energieker, ik krijg meer gedaan en kan meer aan.

Yoga/stretchoefeningen doen
Voor het slapen gaan vind ik het fijn om wat yoga en stretchoefeningen te doen (dit doe ik vier tot vijf keer per week). Dit werkt als een soort meditatie voor me. Ik leg de focus op mijn lichaam en kom zo steeds meer tot rust. Ik maak mijn stijve spieren los, voel mijn lichaam aan. Ik ben yoga gaan doen om mijn getraumatiseerde (en ontregelde) lichaam weer in balans te brengen. Inmiddels is het een gewoonte die ik al jaren heb en die nog steeds goed voelt!

Een boek lezen in bed
Na de yoga duik ik in bed en ga ik nog een half uurtje lezen. (Ik lees gedurende de dag ook, in pauze momentjes bijvoorbeeld.) Vaak zijn dat boeken die te maken hebben met mijn werk, maar ik lees ook wel voor de ontspanning (biografieën bijvoorbeeld). Zo blijf ik leren en mezelf ontwikkelen.

Visualiseren
Een gewoonte die ik nog niet zo lang heb maar waar ik héél enthousiast over ben. Net voor ik ga slapen bedank ik het universum voor de dag en geef ik aan waar ik naar op weg ben. Ik sluit mijn ogen en visualiseer waar ik over een aantal jaren wil staan op allerlei gebieden. Op werk, financieel, liefde/vriendschappen, ontwikkeling, waar ik wil wonen, hoe ik me wil voelen. Dat doe ik elke dag. Sinds ik concreet heb waar ik naar op weg ben ervaar ik dat het leven me precies geeft wat ik wil (als ik daarnaast de acties blijf ondernemen natuurlijk). Het visualiseren geeft me motivatie, brengt me positiviteit, het houdt me scherp, zorgt voor richting.

Overig

Hoe voel ik me?
Naast mijn redelijk uitgebreide (ik zal het maar zeggen.., haha) ochtend en avondroutines heb ik nog wat losse gewoonten die vaak wel wisselen. Sinds een tijdje heb ik in mijn telefoon drie dagelijkse alarmen ingesteld. Deze alarmen staan voor bepaalde thema’s. ‘s Ochtends gaat er een alarm met het thema dankbaarheid. Wanneer dit alarm gaat laat ik alles vallen en geef ik even kort aandacht aan waar ik dankbaar voor ben. ‘s Middags gaat er een alarm dat aan me vraagt hoe ik me voel. Mijn momentje om even bij mezelf in te checken, mijn lichaam te voelen, aandacht te geven aan emoties, maar ook in het nu te zijn. In de avond gaat er een alarm dat vraagt waar ik naar op weg ben (die combineer ik met mijn visualisatie). Voor mij persoonlijk werken deze alarmen ontzettend goed. Ze ondersteunen de processen waar ik inzit, zorgen ervoor dat ik dagelijks werk aan… Dit is een heel praktische en laagdrempelige manier om te groeien in je thema.

Een wandeling maken (liefst in de natuur)
Wat ik ook dagelijks doe, naast mijn sportmoment, is een wandeling maken. Meestal midden op de dag of later op de middag. Het liefst ga ik dan de natuur in om echt even tot mezelf te komen, stil te zijn. Wandelen in de natuur werkt zo helend. Ik voel me na een wandeling innerlijk rustig, verbonden met mezelf, dankbaar, positief, kalm, opgeladen.

Podcasts luisteren
Mijn favoriete manier om te leren is door het luisteren van podcasts. Wanneer ik ‘s ochtends naar buiten ga om te sporten zet ik altijd een podcast aan, en ook wanneer ik onderweg ben, mijn huis opruim of eten kook luister ik vaak naar podcasts. Het is een laagdrempelige manier om jezelf te ontwikkelen en heerlijk praktisch omdat je kunt luisteren terwijl je ergens anders mee bezig bent (wat niet zoveel aandacht nodig heeft).

Nu je weet wat mijn dagelijkse gewoonten zijn wil ik je aanmoedigen om even bewust stil te staan bij de jouwe. Pak een vel papier en een pen en schrijf eens op wat je de afgelopen 24 uur op een normale doordeweekse dag globaal hebt gedaan. Welke van deze activiteiten zijn dagelijkse gewoonten? En wat voor gevoel geven ze je? Welk doel dienen ze? Ondersteunen ze je in wie je wilt zijn, in je doelen, in waar je naar op weg bent? Met welke van deze gewoonten wil je stoppen? En wat zijn een of twee gewoonten die je in het nieuwe jaar graag in je leven zou willen passen?

Deze blog over het veranderen van je gewoonten vind je waarschijnlijk ook wel interessant.

Foto: Nynke Laagland

Redelijk aan het begin van mijn ontwikkelproces, nu al heel wat jaren geleden, ben ik de kracht van gewoonten gaan ervaren. Op mijn reis ben ik vervolgens eindeloos gaan experimenteren met verschillende habits. Welke gewoonten ondersteunen het leven wat ik leid en wil gaan leiden? Welke gewoonten ondersteunen me in wie ik wil worden? Welke gewoonten zorgen er dagelijks voor dat ik me: energiek voel, in mijn kracht sta, innerlijke rust ervaar, op een bepaalde manier denk die voor me werkt? Het leek me leuk om je in deze blog een kijkje te geven in de dagelijks gewoonten die ik op dit moment heb en uit te leggen waarom ik deze gewoonten heb en waarin ze me precies ondersteunen. (Je gewoonten veranderen ook weer naarmate jij verandert en groeit. Je krijgt misschien andere waarden, je werkt aan andere doelen, je hebt andere behoeften. Het is dus heel gezond om flexibel te zijn in je gewoonten en vooral te kijken wat er past bij wie je bent en waar je op dat moment staat in je leven.)


Ochtendroutine

Om 5 uur opstaan
Ik sta inmiddels al meer dan twee jaar op doordeweekse dagen om 5 uur ‘s ochtends op. Daar ben ik om verschillende redenen mee begonnen. Ik kwam twee jaar geleden letterlijk tijd tekort in mijn (werk)dagen, dus eerder opstaan was een logische stap. Daarnaast ben ik rond die periode ook veel bewuster gaan nadenken over mijn dagindeling. Ik kwam erachter dat ik echt een ochtendmens ben en de ochtend mijn productiefste tijd van de dag is, en dat daar dus echt mijn focus moest komen te liggen. 5 uur is mijn tijd. Jouw tijdstip kan compleet anders zijn. Het draait in die zin niet eens zozeer om het tijdstip maar meer om de gedachte erachter: ik sta om deze tijd op omdat ik mijn dag wil leiden en me niet wil laten leiden door de dag. Ook op dagen dat ik het niet druk heb sta ik om 5 uur op. Veel mensen laten zich leiden door het leven. ‘Oh, ik moet om 8 uur beginnen met werken, dan kan ik tot half 7 slapen’. Je ochtendroutine is een van de belangrijkste routines van de dag. Hoe en waarmee je de dag begint heeft invloed op het verloop van je dag. Ik begin mijn dag vroeg zodat ik in de eerste uren tijd kan besteden aan dingen die voor mij belangrijk zijn: beweging, mediteren, schrijven. Activiteiten die een krachtige uitwerking hebben en ervoor zorgen dat ik de dag begin vanuit een positieve staat.

Mediteren, mantra’s opzeggen/bidden
Mediteren doe ik nu ook al jaren. Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen met een half uurtje stilte. Door de jaren heen is mijn manier van mediteren wel veranderd. Meditatie kun je gebruiken als spirituele practice. Hoe langer je zit hoe meer je in verbinding komt met je echte zelf, hoe meer condities en oude verhalen verdwijnen. Ik gebruik meditatie gewoon om naar de stilte te luisteren, dingen te overdenken en mijn gedachten te verwerken. Ik verwacht niet van mezelf dat ik helemaal geen gedachten heb, ik focus me niet constant op mijn ademhaling. Ik zit gewoon stil en luister naar wat zich aandient. Als ik verwikkeld raak in iets adem ik een keer diep in en uit. Geen oordeel. Geen verwachting. Gewoon vanuit rust de dag beginnen. In het tweede deel van mijn meditatie zeg ik mantra’s op (gedachten die mij kracht geven), bedank ik het universum, zeg ik hardop waar ik allemaal toe in staat ben, geef ik mijn intentie en focus voor de dag aan en soms ‘verwijder’ ik negatieve overtuigingen uit mijn onderbewuste. Deze gewoonte heeft ook zo‘n impact op mezelf en mijn dag. ‘s Ochtends ben je het meest vatbaar voor negatieve gedachten. Doordat ik me bewust richt op krachtige en positieve gedachten ga ik met een heel ander gevoel mijn dag in.

Journalen
Na het mediteren is het tijd om te journalen! Dit ritueel kost me hooguit tien minuutjes. Ik heb in het journalen niet echt een vaste routine. De ene dag schrijf ik wat er in me omgaat en wat er speelt, de andere dag schrijf ik over hoe mijn toekomst eruit gaat zien, de andere dag denk ik negatieve gedachten om of schrijf ik een kort liefdesbriefje aan mezelf. De thema’s van het journalen zijn vaak hetzelfde: mindset, visie, gevoelens/emoties en zelfliefde. Deze wissel ik af. ‘s Avonds journal ik zo nu en dan over mijn innerlijke kind. Het journalen is voor mij zelfzorg: ik zorg op deze manier voor de verschillende deeltjes (mentaal, emotioneel, spiritueel) van mezelf.

Sporten
Na het mediteren en journalen is het tijd om mijn lichaam in beweging te gaan zetten. Ik ben met dagelijks sporten begonnen toen ik een burn-out had. Ik merkte dat het in beweging zijn zo’n positieve uitwerking had op mijn gesteldheid, mentaal, fysiek, emotioneel, dat ik eigenlijk nooit meer gestopt ben met deze gewoonte. (Lees deze blog als je meer wilt weten over de uitwerking van beweging.) Sporten zorgt voor allerlei geluksstofjes, het zet me in mijn kracht, door het sporten leer ik anders denken, het daagt me uit, ik leer pijn lijden waardoor ik het leven (dat soms een uitdaging is) makkelijker aankan. Ik wissel verschillende sporten af: bootcamp, krachttraining, hardlopen, (power) yoga, hiit training.

Intermittent fasting
Ik ontbijt elke dag pas rond 10/11 uur. In mijn experimenteer fase kwam ik erachter dat ontbijten (voor ik aan het werk ga) ervoor zorgt dat ik me moe en futloos voel en onscherp ben. Mijn brein voelt mistig, ik denk langzamer. En logisch ook. Je lichaam heeft na een maaltijd alle energie nodig om deze te verwerken en daarom is er minder energie voor het werk wat je aan het doen bent. Het verwerken van je eten kan gerust een paar uur duren en aangezien de ochtend ‘mijn tijd’ is ben ik begonnen met intermittent fasting (nu twee jaar geleden). Dat betekent dat ik een gedeelte van de dag niet eet en in die periode vast. De gezondheidsvoordelen van vasten zijn enorm (google maar eens), en persoonlijk heb ik er dus veel baat bij. In een paar uurtjes (zonder ontbijt) kan ik ontzettend veel werk doen. Later op de ochtend neem ik een pauze en ga ik rustig ontbijten. Veel mensen vragen me regelmatig hoe ik dat doe, vroeg uit bed, sporten en daarna niet ontbijten. Heb ik dan geen honger? Je lichaam went uiteindelijk overal aan, als je maar volhoudt. Inmiddels heb ik bijvoorbeeld vaak voldoende aan maar twee maaltijden per dag, terwijl ik jaren geleden drie maaltijden at en nog een boel tussendoortjes.

Waarom zijn de (dagelijkse, maar ook wekelijkse) gewoonten die je hebt zo belangrijk? Je identiteit wordt gevormd door de dingen die je dagelijks doet, door de gewoonten die je hebt. Elke actie die je onderneemt onderstreept wie je bent, of zet je in beweging naar de persoon die je graag zou willen worden.


Avondroutine

Telefoon uit na een bepaalde tijd ‘s avonds
Een gewoonte die ik al tijden heb en echt heilig is voor me. Omdat ik redelijk op tijd naar bed ga zet ik mijn telefoon uit (op vliegtuigstand) na het avondeten. Zo heb ik voldoende tijd om echt af te schakelen, een langzamer tempo aan te nemen. Ik ben iemand die informatie langzaam verwerkt en niet teveel prikkels kan hebben. Wanneer ik net voor ik naar bed ga nog op mijn telefoon zit te scrollen kom ik veel moeilijker in slaap. Mezelf begrenzen, wat ik redelijk rigoureus doe, doe ik echt voor mijn welzijn. Deze afspraken met mezelf zorgen ervoor dat ik doe wat goed voor me is en waar ik baat bij heb in plaats van dat ik doe waar ik zin in heb (wat vaak niet de beste keuzes zijn).

Geen prikkels meer anderhalf uur voor het slapen gaan
Slaap is een van mijn grootste prioriteiten. Ik ben iemand die veel slaap nodig heeft. De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel gewerkt en je kunt zo’n tempo alleen volhouden wanneer je goed voor jezelf zorgt. Dus zorg ik ervoor dat ik die 9 uur slaap per nacht haal. Ik ben de kwaliteit van mijn slaap ook steeds belangrijker gaan vinden. Wanneer ik net voordat ik naar bed ga nog op mijn laptop zit ben ik ‘s nachts veel onrustiger en slaap ik minder diep. Ik vind het dus belangrijk dat ik zo min mogelijk prikkels heb een uur of anderhalf voor ik ga slapen. In die anderhalf uur verwerk ik de dag (ook heel belangrijk!) zodat ik dat ‘s nachts niet hoef te doen en mijn lichaam daadwerkelijk tot rust kan komen en op kan laden. Prioriteit aan mijn slaap geven heeft ook echt mijn leven veranderd. Ik sta écht uitgerust op, ik voel me overdag veel energieker, ik krijg meer gedaan en kan meer aan.

Yoga/stretchoefeningen doen
Voor het slapen gaan vind ik het fijn om wat yoga en stretchoefeningen te doen (dit doe ik vier tot vijf keer per week). Dit werkt als een soort meditatie voor me. Ik leg de focus op mijn lichaam en kom zo steeds meer tot rust. Ik maak mijn stijve spieren los, voel mijn lichaam aan. Ik ben yoga gaan doen om mijn getraumatiseerde (en ontregelde) lichaam weer in balans te brengen. Inmiddels is het een gewoonte die ik al jaren heb en die nog steeds goed voelt!

Een boek lezen in bed
Na de yoga duik ik in bed en ga ik nog een half uurtje lezen. (Ik lees gedurende de dag ook, in pauze momentjes bijvoorbeeld.) Vaak zijn dat boeken die te maken hebben met mijn werk, maar ik lees ook wel voor de ontspanning (biografieën bijvoorbeeld). Zo blijf ik leren en mezelf ontwikkelen.

Visualiseren
Een gewoonte die ik nog niet zo lang heb maar waar ik héél enthousiast over ben. Net voor ik ga slapen bedank ik het universum voor de dag en geef ik aan waar ik naar op weg ben. Ik sluit mijn ogen en visualiseer waar ik over een aantal jaren wil staan op allerlei gebieden. Op werk, financieel, liefde/vriendschappen, ontwikkeling, waar ik wil wonen, hoe ik me wil voelen. Dat doe ik elke dag. Sinds ik concreet heb waar ik naar op weg ben ervaar ik dat het leven me precies geeft wat ik wil (als ik daarnaast de acties blijf ondernemen natuurlijk). Het visualiseren geeft me motivatie, brengt me positiviteit, het houdt me scherp, zorgt voor richting.

Overig

Hoe voel ik me?
Naast mijn redelijk uitgebreide (ik zal het maar zeggen.., haha) ochtend en avondroutines heb ik nog wat losse gewoonten die vaak wel wisselen. Sinds een tijdje heb ik in mijn telefoon drie dagelijkse alarmen ingesteld. Deze alarmen staan voor bepaalde thema’s. ‘s Ochtends gaat er een alarm met het thema dankbaarheid. Wanneer dit alarm gaat laat ik alles vallen en geef ik even kort aandacht aan waar ik dankbaar voor ben. ‘s Middags gaat er een alarm dat aan me vraagt hoe ik me voel. Mijn momentje om even bij mezelf in te checken, mijn lichaam te voelen, aandacht te geven aan emoties, maar ook in het nu te zijn. In de avond gaat er een alarm dat vraagt waar ik naar op weg ben (die combineer ik met mijn visualisatie). Voor mij persoonlijk werken deze alarmen ontzettend goed. Ze ondersteunen de processen waar ik inzit, zorgen ervoor dat ik dagelijks werk aan… Dit is een heel praktische en laagdrempelige manier om te groeien in je thema.

Een wandeling maken (liefst in de natuur)
Wat ik ook dagelijks doe, naast mijn sportmoment, is een wandeling maken. Meestal midden op de dag of later op de middag. Het liefst ga ik dan de natuur in om echt even tot mezelf te komen, stil te zijn. Wandelen in de natuur werkt zo helend. Ik voel me na een wandeling innerlijk rustig, verbonden met mezelf, dankbaar, positief, kalm, opgeladen.

Podcasts luisteren
Mijn favoriete manier om te leren is door het luisteren van podcasts. Wanneer ik ‘s ochtends naar buiten ga om te sporten zet ik altijd een podcast aan, en ook wanneer ik onderweg ben, mijn huis opruim of eten kook luister ik vaak naar podcasts. Het is een laagdrempelige manier om jezelf te ontwikkelen en heerlijk praktisch omdat je kunt luisteren terwijl je ergens anders mee bezig bent (wat niet zoveel aandacht nodig heeft).

Nu je weet wat mijn dagelijkse gewoonten zijn wil ik je aanmoedigen om even bewust stil te staan bij de jouwe. Pak een vel papier en een pen en schrijf eens op wat je de afgelopen 24 uur op een normale doordeweekse dag globaal hebt gedaan. Welke van deze activiteiten zijn dagelijkse gewoonten? En wat voor gevoel geven ze je? Welk doel dienen ze? Ondersteunen ze je in wie je wilt zijn, in je doelen, in waar je naar op weg bent? Met welke van deze gewoonten wil je stoppen? En wat zijn een of twee gewoonten die je in het nieuwe jaar graag in je leven zou willen passen?

Deze blog over het veranderen van je gewoonten vind je waarschijnlijk ook wel interessant.

Foto: Nynke Laagland

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!