fbpx

Blogs

Haast hebben in je groeiproces

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Of ik een gevoel van haast heb ervaren in mijn groei en helingsproces? Deze vraag kreeg ik van een coaching cliënt tijdens een sessie. Haast is namelijk iets waar ontzettend veel mensen ‘last’ van hebben. (Te) snel door het proces heen willen. Te veel dingen tegelijk oppakken. Processen forceren omdat ze niet snel genoeg gaan. Ik vertelde haar dat ik nooit haast heb ervaren in mijn proces maar dat ik hier waarschijnlijk behoorlijk uniek in ben. De mensen die me langer volgen weten bijvoorbeeld dat ik me 2 jaar lang vrijwel volledig heb gefocust op het doorbreken van 1 (!) patroon. In die 2 jaar heb ik nooit onrust gevoeld over het feit dat het ‘zo lang duurde’, of dat ik ‘maar’ 1 patroon aan het doorbreken was (en daarnaast nog zoveel meer te doen had). 3 gedachten die mij enorm hebben geholpen om mijn eigen tempo aan te nemen en rust te vinden in het feit dat ik simpelweg niet alles tegelijk aan kan gaan deel ik met je in deze blog!

Zelfontwikkeling is een leefstijl, geen korte termijn project

Zelfontwikkeling is geen tijdelijk iets maar een manier van leven. Het is een leefstijl. (Ja, je hebt het me waarschijnlijk al veel en veel vaker horen vertellen!) Een deel van de mensen start met zelfontwikkeling wanneer er iets mis is, werken een tijdje aan zichzelf, maar stoppen vervolgens met dat innerlijke werk wanneer de grootste problemen zijn opgelost en de pijn niet meer zo hevig is. Persoonlijk had ik al heel snel door dat dit iets is wat ik voor de rest van mijn leven ging doen. Dat het onderdeel is van mij. Dat ik aan mezelf werk, net als dat ik aan mijn lichaam en gezondheid werk, aan mijn bedrijf werk, mijn relaties onderhoudt, aan ontspanning doe, hobby’s heb. Wanneer je je bedenkt dat er altijd weer een volgende stap is, altijd weer een nieuw groeipunt, een nieuwe uitnodiging (of uitdaging), als je zelfontwikkeling ziet als onderdeel van mens zijn, want dat is het, we zijn als mens niet gemaakt om stil te staan, daarom is er zelfontwikkeling, dan ontstaat er gaandeweg rust in jezelf. Er is tijd. Dit is een leefstijl, geen korte termijn project. Ik mag mijn eigen tempo aannemen. Alles gebeurt op tijd. Ik hoef niks te forceren, het loopt allemaal volgens plan. (De reden waarom je worstelt in je groeiproces gaat veelal terug naar je overtuigingen. Ik schreef er op Instagram een post over.)

Elke dag een kleine stap

De mensen die met mij werken, meedoet met de groepen en mijn programma’s weten dat dit mijn motto is. Ik geloof niet in maanden heel hard aan jezelf werken, in grote en intensieve trajecten (om in een paar weken jezelf te helen of je leven te veranderen), in jezelf helemaal ergens volledig op storten (om vervolgens op te branden of je motivatie te verliezen). Nee. Ik geloof in elke dag een kleine (haalbare) stap. Dat principe pas ik al jaren toe op alle gebieden in mijn leven waarin ik doelen wil behalen of wil groeien. Die kleine stap, hoe klein deze ook is, heeft namelijk zó’n grote en positieve impact. Wanneer je jezelf aanleert om elke dag een kleine stap te zetten kom je in een flow. Je ervaart een gevoel van controle (ik heb invloed op mijn resultaten!). Ik kom in actie, ik kom opdagen. Dat geeft zelfvertrouwen. Het motiveert. Je ziet en merkt daadwerkelijk groei als je in actie komt, je gaat vooruit. Dit geeft je een gevoel van trots en voldoening. Wat vervolgens nog meer motiveert en ervoor zorgt dat je in beweging blijft. Persoonlijk heb ik het gevoel dat wanneer je niet consistent aan jezelf werkt dat juist bijdraagt aan de druk die je voelt om snel resultaten te boeken en door je proces heen te rennen. Wanneer je zo nu en dan een stap zet maar niet écht in de doe modus zit of er ontbreekt simpelweg een strategie/lijn in je proces ervaar je ook geen groei en verandering, ontwikkel je geen zelfvertrouwen, ervaar je geen motivatie. En dan ontstaat inderdaad het gevoel dat het allemaal niet snel genoeg gaat en wordt de haast alleen maar groter (en vaak ook het grijpen naar quick-fixes). Hoe simpel deze strategie ook klinkt: ik heb er mijn hele leven door kunnen veranderen. 

Het geluk en de voldoening zitten in het proces zelf

Een andere gedachte die er zeker voor zal zorgen dat je meer ontspannenheid gaat ervaren in je ontwikkelreis en dat je kunt berusten in een bepaald tempo is voldoening gaan halen uit je groei, uit de (kleine) resultaten die je boekt en overwinningen die je behaalt, uit het leren en nieuwe kennis opdoen, uit het bouwen aan iets nieuws (een nieuwe identiteit, nieuwe patronen, een nieuw leven). Zodat je plezier krijgt in het proces op zich, en niet meer constant bezig bent met een eindpunt. Groei en in beweging zijn, jezelf als mens ontwikkelen en ontplooien maakt echt gelukkig. Het is een vorm van duurzaam geluk. Wanneer je eenmaal in een flow zit van elke dag een klein stapje, elke dag een klein beetje investeren op weg naar iets anders of beters, ben je niet meer (zoveel) bezig met hoe snel (of langzaam) je gaat, met het forceren van processen of een bepaald eindpunt. De reis is wat telt. Foto: Unsplash

Deze blog is ook een aanrader om te lezen: zo krijg je meer plezier in je groeiproces

Of ik een gevoel van haast heb ervaren in mijn groei en helingsproces? Deze vraag kreeg ik van een coaching cliënt tijdens een sessie. Haast is namelijk iets waar ontzettend veel mensen ‘last’ van hebben. (Te) snel door het proces heen willen. Te veel dingen tegelijk oppakken. Processen forceren omdat ze niet snel genoeg gaan. Ik vertelde haar dat ik nooit haast heb ervaren in mijn proces maar dat ik hier waarschijnlijk behoorlijk uniek in ben. De mensen die me langer volgen weten bijvoorbeeld dat ik me 2 jaar lang vrijwel volledig heb gefocust op het doorbreken van 1 (!) patroon. In die 2 jaar heb ik nooit onrust gevoeld over het feit dat het ‘zo lang duurde’, of dat ik ‘maar’ 1 patroon aan het doorbreken was (en daarnaast nog zoveel meer te doen had). 3 gedachten die mij enorm hebben geholpen om mijn eigen tempo aan te nemen en rust te vinden in het feit dat ik simpelweg niet alles tegelijk aan kan gaan deel ik met je in deze blog!

Zelfontwikkeling is een leefstijl, geen korte termijn project

Zelfontwikkeling is geen tijdelijk iets maar een manier van leven. Het is een leefstijl. (Ja, je hebt het me waarschijnlijk al veel en veel vaker horen vertellen!) Een deel van de mensen start met zelfontwikkeling wanneer er iets mis is, werken een tijdje aan zichzelf, maar stoppen vervolgens met dat innerlijke werk wanneer de grootste problemen zijn opgelost en de pijn niet meer zo hevig is. Persoonlijk had ik al heel snel door dat dit iets is wat ik voor de rest van mijn leven ging doen. Dat het onderdeel is van mij. Dat ik aan mezelf werk, net als dat ik aan mijn lichaam en gezondheid werk, aan mijn bedrijf werk, mijn relaties onderhoudt, aan ontspanning doe, hobby’s heb. Wanneer je je bedenkt dat er altijd weer een volgende stap is, altijd weer een nieuw groeipunt, een nieuwe uitnodiging (of uitdaging), als je zelfontwikkeling ziet als onderdeel van mens zijn, want dat is het, we zijn als mens niet gemaakt om stil te staan, daarom is er zelfontwikkeling, dan ontstaat er gaandeweg rust in jezelf. Er is tijd. Dit is een leefstijl, geen korte termijn project. Ik mag mijn eigen tempo aannemen. Alles gebeurt op tijd. Ik hoef niks te forceren, het loopt allemaal volgens plan. (De reden waarom je worstelt in je groeiproces gaat veelal terug naar je overtuigingen. Ik schreef er op Instagram een post over.)

Elke dag een kleine stap

De mensen die met mij werken, meedoet met de groepen en mijn programma’s weten dat dit mijn motto is. Ik geloof niet in maanden heel hard aan jezelf werken, in grote en intensieve trajecten (om in een paar weken jezelf te helen of je leven te veranderen), in jezelf helemaal ergens volledig op storten (om vervolgens op te branden of je motivatie te verliezen). Nee. Ik geloof in elke dag een kleine (haalbare) stap. Dat principe pas ik al jaren toe op alle gebieden in mijn leven waarin ik doelen wil behalen of wil groeien. Die kleine stap, hoe klein deze ook is, heeft namelijk zó’n grote en positieve impact. Wanneer je jezelf aanleert om elke dag een kleine stap te zetten kom je in een flow. Je ervaart een gevoel van controle (ik heb invloed op mijn resultaten!). Ik kom in actie, ik kom opdagen. Dat geeft zelfvertrouwen. Het motiveert. Je ziet en merkt daadwerkelijk groei als je in actie komt, je gaat vooruit. Dit geeft je een gevoel van trots en voldoening. Wat vervolgens nog meer motiveert en ervoor zorgt dat je in beweging blijft. Persoonlijk heb ik het gevoel dat wanneer je niet consistent aan jezelf werkt dat juist bijdraagt aan de druk die je voelt om snel resultaten te boeken en door je proces heen te rennen. Wanneer je zo nu en dan een stap zet maar niet écht in de doe modus zit of er ontbreekt simpelweg een strategie/lijn in je proces ervaar je ook geen groei en verandering, ontwikkel je geen zelfvertrouwen, ervaar je geen motivatie. En dan ontstaat inderdaad het gevoel dat het allemaal niet snel genoeg gaat en wordt de haast alleen maar groter (en vaak ook het grijpen naar quick-fixes). Hoe simpel deze strategie ook klinkt: ik heb er mijn hele leven door kunnen veranderen. 

Het geluk en de voldoening zitten in het proces zelf

Een andere gedachte die er zeker voor zal zorgen dat je meer ontspannenheid gaat ervaren in je ontwikkelreis en dat je kunt berusten in een bepaald tempo is voldoening gaan halen uit je groei, uit de (kleine) resultaten die je boekt en overwinningen die je behaalt, uit het leren en nieuwe kennis opdoen, uit het bouwen aan iets nieuws (een nieuwe identiteit, nieuwe patronen, een nieuw leven). Zodat je plezier krijgt in het proces op zich, en niet meer constant bezig bent met een eindpunt. Groei en in beweging zijn, jezelf als mens ontwikkelen en ontplooien maakt echt gelukkig. Het is een vorm van duurzaam geluk. Wanneer je eenmaal in een flow zit van elke dag een klein stapje, elke dag een klein beetje investeren op weg naar iets anders of beters, ben je niet meer (zoveel) bezig met hoe snel (of langzaam) je gaat, met het forceren van processen of een bepaald eindpunt. De reis is wat telt. Foto: Unsplash

Deze blog is ook een aanrader om te lezen: zo krijg je meer plezier in je groeiproces

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!