• Hoe je je eigen weg vindt in een wereld vol van ‘wat hoort’

  Ik merk dat dit een onderwerp is dat bij veel mensen zoals ik, droomdoeners, mensen die andere dingen willen van het leven dan het ‘ideaalplaatje’, speelt. Wanneer je eenmaal van het gebaande pad bent afgeweken krijg je te maken met mensen die dat niet snappen. Die hun eigen beperkte wereld op jou projecteren. Je lastigvallen met hun oordelen, angsten of bezwaren. Toen ik bijvoorbeeld voor de zoveelste keer ontslag nam omdat ook deze baan het niet voor mij was, waren er mensen die me vroegen wanneer ik eens iets serieus met mijn leven ging doen. Toen ik voor mezelf begon waren er mensen die van mening waren dat dat weer een zoveelste (gekke) sprong was. Toen ik mijn huis opzegde om te gaan reizen werd dat niet begrepen. Nu ik bewust al een tijdje geen partner heb maken ‘dat soort mensen’ opmerkingen dat ik zo nog de boot ga missen. In het begin had ik het daar moeilijk mee. Ik stond nog niet heel stevig in mijn schoenen, mijn zelfvertrouwen was kwetsbaar, en dus lieten zulke opmerkingen me wankelen. Inmiddels kan ik zeggen dat het me niks meer uitmaakt wat een ander van mij en mijn levenskeuzes vindt en denkt. Dat is een heel proces geweest natuurlijk. De dingen die mij hierin geholpen hebben deel ik in deze blog.

  Dit hielp mij om meer te vertrouwen op mijn eigen pad en de meningen van anderen los te laten


  Inzien dat je levenskeuzes werken als een spiegel voor de ander
  Er zijn een hele hoop mensen die graag buiten die gebaande paden zouden wandelen, maar simpelweg niet durven of bang zijn voor de reacties van anderen. Er zijn een hele hoop mensen die nooit hun dromen achterna gaan, die zichzelf nooit uitvinden, kiezen voor iets waar hun hart naar uitgaat. Jij speelt blijkbaar met de gedachte om het anders te doen, of je doet het anders, anders zou je deze blog niet lezen. De levenskeuzes die je dan vervolgens maakt werken als een spiegel voor de ander. Jouw durf, jouw moed, jouw doorzettingsvermogen, het vertrouwen in jezelf, jouw passie, dat is wat de ander ziet. En dat zorgt voor confrontatie. Die persoon ziet opeens heel helder hoe het leven ook kan. Of ziet zijn/haar eigen tekortkomingen hierin. Het is confronterend om te realiseren dat je zelf totaal niet het leven leidt dat je eigenlijk zou willen leiden. De opmerkingen van andere mensen zeggen niks over jou en alles over die persoon. Over zijn/haar wereldbeeld, zijn/haar projectie, zijn/haar angsten, zijn/haar overtuigingen van hoe het leven zou moeten zijn.

  Mensen om je heen verzamelen die met je levelen, die je aanmoedigen om jezelf en het leven te ontdekken
  Wanneer je wat anders wilt van het leven dan de norm is, zul je gaan ondervinden dat de mensen met wie je eerst heel goed overweg kon verder van je af komen te staan. Omdat zij een ander leven leiden. Andere keuzes maken, en je niet kunnen ondersteunen en aanmoedigen zoals je eigenlijk zou willen. Op zo’n moment weet je dat het tijd is om mensen om je heen te gaan verzamelen die wel diezelfde visie hebben, of in ieder geval open minded zijn, die naast je staan, die je inspireren. Wanneer je kiest voor jouw weg zul je merken dat er op die weg mensen bij je aansluiten die je sterken in je levenskeuzes. Die dezelfde waarden hebben en je het gevoel geven dat wat je doet het goede is voor jou. Dat betekent niet dat je alle mensen uit je leven hoeft te bannen die je keuzes misschien niet zo goed begrijpen, maar het is wel belangrijk dat je kritisch bent op wie je in je kring laat. 

  Alleen zijn
  In je eentje leer je pas echt puur vanuit wie je bent te leven. Je leert je eigen keuzes te maken en te vertrouwen dat die keuzes voor jou de juiste zijn. Je leert te varen op je intuïtie, je innerlijke stem wordt luider, je komt dichter bij jezelf. En in dat proces ervaar je ook dat het er niet zoveel toe doet wat een ander vindt of denkt, maar dat wanneer jij je eigen waarheid leeft, alles goed voelt van binnen. Mijn reizen alleen, maar ook de jaren nu waarin ik veel tijd alleen doorbreng, hebben me alleen maar sterker en zelfstandiger gemaakt. Het heeft me geleerd naar binnen te keren om daar antwoorden en bevestiging te zoeken, en me steeds minder bezig te houden met meningen en de buitenwereld. 

  Voelen
  Hoe meer je echt in verbinding staat met jezelf, dus kunt connecten met wie je bent en wat je voelt, hoe makkelijker het wordt om ook vanuit jouw keuzes te maken, en niet vanuit het verwachtingspatroon van de wereld om je heen. In je hoofd ben je bang om afgewezen te worden, je bent bang om er niet meer bij te horen als je ander soort keuzes gaat maken. Je hoofd houdt zich veelal bezig met meningen van anderen. En daarom is leven vanuit je hart, je gevoel, zo belangrijk. Elke keer wanneer je een keuze hebt of voor een keuze staat kun je twee dingen kiezen: een keuze maken vanuit een verwachting van de ander of vanuit je eigen verlangen. Je moet je focus gaan shiften. Weg van de buitenwereld, weg van de mensen om je heen, en terug naar jezelf. Wat wil ik? Wat heb ik nodig? Wat voelt goed voor mij? Wat brengt mij in de goede richting van waar ik naartoe wil? 

  Het gesprek aan gaan
  In het begin ging ik vaak meteen in de aanval als iemand mijn levenskeuzes ondervroeg of een in mijn ogen kortzichtige opmerking maakte. Nu weet ik dat dat niet de weg is. Realiseer je dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt. Dat we allemaal leven vanuit een verzameling (belemmerende) overtuigingen die kleuren hoe we dingen zien. Wanneer iemand een opmerking maakt, je niet begrijpt of iets wat je doet ondervraagt, probeer dat een open gesprek te voeren en je te verdiepen in de wereld van de ander. Waarom kijkt diegene zo tegen het leven aan? Wat zijn zijn of haar afwegingen? Welke bril heeft hij/zij op? Welke angsten of gedachten spelen er mee? En deel dan vervolgens eens hoe jij het ziet en beleeft. Op deze manier kun je echt een inspiratiebron voor iemand zijn en de ander genoeg stof tot nadenken geven. 

  In je kracht staan
  Wanneer je veelal vanuit je hoofd leeft sta je niet in je kracht. Je energie is laag, je hebt vaak een hoop negatieve gedachten. Meningen van anderen hebben dan ook veel sneller grip op je, twijfel sluipt erin. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om je energie zoveel mogelijk hoog te houden, in je kracht te staan en vanuit die kracht te leven. Wanneer je in je kracht staat voel je de energie door je lijf stromen. Dan weet je dat wat je doet het juiste is. Dan heb je geen bevestiging meer nodig, dan ondervraag je niet meer of je wel de juiste keuzes maakt, mensen kunnen je niet aan het wankelen maken. Je voelt je sterk, je straalt en je hebt vertrouwen. Je staat in je kracht wanneer je leeft vanuit wie je echt bent. Je staat in je kracht wanneer je voelt. Je staat in je kracht wanneer je bezig bent met dingen die je hart laten zingen. In deze blog vertel ik je daar meer over.

  Ik hoop dat deze blog helpend voor je was! Wat vind jij uitdagend aan het bewandelen van je eigen pad? Wil je het met me delen?

  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *