fbpx

Blogs

Hoe vind je je passie?

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Deze week luisterde ik tijdens het wandelen een podcast, eentje waarin Michael Pilarzyck te gast was. Het mooie van podcasts vind ik dat je zo goed kunt filteren en inzichten echt binnenkomen, omdat je puur en alleen luistert. Vaak doe je met zo’n open houding de mooiste ontdekkingen. De vraag aan Michael in die podcast luidde: ‘‘Hoe kom je erachter wat je passie is?’’ Het antwoord wat hij gaf kwam bij me binnen. ‘‘Heb je weleens écht nagedacht over het antwoord op die vraag?’’ 

Ik moest terugdenken aan de jaren waarin ik zelf enorm zoekende was. Heb ik weleens echt goed nagedacht? Of ben ik de vraag gewoon uit de weg gegaan omdat ik het antwoord niet direct wist? Ik wist: het laatste. Zelfonderzoek is niet makkelijk. Echt gaan zitten met jezelf, letterlijk, dat vergt moed en doorzettingsvermogen. Antwoorden die niet aan de oppervlakte (lijken) te liggen, daar moet je naar gaan graven. Daar moet je bewust over nadenken, daar zet je dingen voor op papier, daar moet je jezelf goed voor kennen. Iets wat bij mij bijvoorbeeld al die jaren ontbrak. Ik kende mezelf niet. Ik wist niet wat me blij maakte, omdat ik ook eigenlijk nooit de tijd en moeite had genomen om dat nou eens uit te gaan zoeken. Ik verkondigde dat ik het niet wist, en liet alles bij het oude.

Misschien herken je je in mijn situatie, in dat geval is deze blog voor jou. Maar ook als je je passie wél hebt gevonden, of je doet wat je leuk vindt in het leven, zijn de volgende oefeningen waardevol om te doen. Soms kun je namelijk weleens op een zijweg belanden en een keuze maken die niet zo goed bij je past. Het is fijn dat je dan weer terug bij je waarden kunt komen, dat je weet wat je energie geeft en wat niet en je van daaruit weer verder kunt.


Oefening: maak drie lijstjes

Pak twee vellen papier en maak vervolgens twee lijstjes. Eentje schrijf je vol met de dingen die je gelukkig maken, waar je energie van krijgt (dingen/situaties/werkzaamheden). Op het andere vel papier schrijf je waar je een hekel aan hebt, wat je niet graag doet of wat niet bij je past. Deze oefening alleen al zal je zoveel inzicht geven, want ook weten wat je niet leuk vindt is belangrijk! Neem lekkere alle tijd voor deze oefening en blijf gewoon schrijven tot je denkt dat het allemaal wel op papier staat. Zelf deed ik vorig jaar op Bali voor het eerst deze oefening. Heel veel van wat op mijn passie lijstje stond waren dingen die ik als kind en ook later op de middelbare school al leuk vond om te doen. Het probleem met een passie is vaak dat je dat je dat onderwerp op den duur heel ingewikkeld en groot gaat maken, dat terwijl nadenken over wat je als kind graag deed, of als scholier, je echt al verder kan brengen.

Waarom opschrijven wat je niet leuk vindt? Als ik nu reflecteer op de afgelopen 10 jaar dan hebben alle banen die ik heb gehad waar ik niet echt op mijn plek zat me zeker wel iets geleerd: wat ik niet wil of wat er simpelweg niet bij me past. Ook erachter komen wat niet werkt is belangrijk. Vaak denk je dat het verspilde tijd is als je ergens niet op je plek zit of iets doet waar je je talent niet in kwijt kunt, maar het proces van het vinden van een passie is tegelijkertijd een proces om jezelf te leren kennen. Je komt er dan pas achter wat je echt belangrijk vindt, wat je waarden zijn, wie je bent en wat je wilt van het leven. Een passie is iets waar je in kunt groeien. Bij sommige mensen is hun passie meteen helder, maar bij anderen ontstaat er iets doordat ze levenservaring opdoen. Doordat ze ervaren wat ze geweldig vinden, maar ook juist wat niet. Al deze schakeltjes dragen bij aan een groter iets.

Het derde lijstje gaat over je waarden. Die zeggen alles over wie jij precies bent en wat jij belangrijk vindt. Zoek online eens naar de meest voorkomende waarden en ga zitten om achter die van jou te komen. Al heel snel heb je dan helderheid wat voor jou telt in het leven, waar je je tijd aan wilt besteden, wat je waardeert. Dit helpt je misschien ook wel loslaten waar je dus niet meer naar hoeft te streven.

Door deze simpele oefeningen leer je jezelf echt kennen. Door het maken van deze lijstjes ga je écht op zoek naar het antwoord op de vraag. Je zult er gaandeweg achter komen dat als je eenmaal zit, het steeds wat minder eng wordt om op zelfonderzoek te gaan. Je zult ervaren dat je niet buiten jezelf naar antwoorden hoeft te zoeken, maar dat ze allemaal allang in jou zitten. Aan de hand van deze mooie lijstjes kun je vervolgens gaan leven. Doe steeds meer dingen die je echt gelukkig maken, en steeds minder waar je totaal geen passie voor voelt. Maak keuzes vanuit je waarden, dan ontstaat er vanzelf iets moois waar jij echt tot in je recht komt.

Foto: Unsplash

Deze week luisterde ik tijdens het wandelen een podcast, eentje waarin Michael Pilarzyck te gast was. Het mooie van podcasts vind ik dat je zo goed kunt filteren en inzichten echt binnenkomen, omdat je puur en alleen luistert. Vaak doe je met zo’n open houding de mooiste ontdekkingen. De vraag aan Michael in die podcast luidde: ‘‘Hoe kom je erachter wat je passie is?’’ Het antwoord wat hij gaf kwam bij me binnen. ‘‘Heb je weleens écht nagedacht over het antwoord op die vraag?’’ 

Ik moest terugdenken aan de jaren waarin ik zelf enorm zoekende was. Heb ik weleens echt goed nagedacht? Of ben ik de vraag gewoon uit de weg gegaan omdat ik het antwoord niet direct wist? Ik wist: het laatste. Zelfonderzoek is niet makkelijk. Echt gaan zitten met jezelf, letterlijk, dat vergt moed en doorzettingsvermogen. Antwoorden die niet aan de oppervlakte (lijken) te liggen, daar moet je naar gaan graven. Daar moet je bewust over nadenken, daar zet je dingen voor op papier, daar moet je jezelf goed voor kennen. Iets wat bij mij bijvoorbeeld al die jaren ontbrak. Ik kende mezelf niet. Ik wist niet wat me blij maakte, omdat ik ook eigenlijk nooit de tijd en moeite had genomen om dat nou eens uit te gaan zoeken. Ik verkondigde dat ik het niet wist, en liet alles bij het oude.

Misschien herken je je in mijn situatie, in dat geval is deze blog voor jou. Maar ook als je je passie wél hebt gevonden, of je doet wat je leuk vindt in het leven, zijn de volgende oefeningen waardevol om te doen. Soms kun je namelijk weleens op een zijweg belanden en een keuze maken die niet zo goed bij je past. Het is fijn dat je dan weer terug bij je waarden kunt komen, dat je weet wat je energie geeft en wat niet en je van daaruit weer verder kunt.


Oefening: maak drie lijstjes

Pak twee vellen papier en maak vervolgens twee lijstjes. Eentje schrijf je vol met de dingen die je gelukkig maken, waar je energie van krijgt (dingen/situaties/werkzaamheden). Op het andere vel papier schrijf je waar je een hekel aan hebt, wat je niet graag doet of wat niet bij je past. Deze oefening alleen al zal je zoveel inzicht geven, want ook weten wat je niet leuk vindt is belangrijk! Neem lekkere alle tijd voor deze oefening en blijf gewoon schrijven tot je denkt dat het allemaal wel op papier staat. Zelf deed ik vorig jaar op Bali voor het eerst deze oefening. Heel veel van wat op mijn passie lijstje stond waren dingen die ik als kind en ook later op de middelbare school al leuk vond om te doen. Het probleem met een passie is vaak dat je dat je dat onderwerp op den duur heel ingewikkeld en groot gaat maken, dat terwijl nadenken over wat je als kind graag deed, of als scholier, je echt al verder kan brengen.

Waarom opschrijven wat je niet leuk vindt? Als ik nu reflecteer op de afgelopen 10 jaar dan hebben alle banen die ik heb gehad waar ik niet echt op mijn plek zat me zeker wel iets geleerd: wat ik niet wil of wat er simpelweg niet bij me past. Ook erachter komen wat niet werkt is belangrijk. Vaak denk je dat het verspilde tijd is als je ergens niet op je plek zit of iets doet waar je je talent niet in kwijt kunt, maar het proces van het vinden van een passie is tegelijkertijd een proces om jezelf te leren kennen. Je komt er dan pas achter wat je echt belangrijk vindt, wat je waarden zijn, wie je bent en wat je wilt van het leven. Een passie is iets waar je in kunt groeien. Bij sommige mensen is hun passie meteen helder, maar bij anderen ontstaat er iets doordat ze levenservaring opdoen. Doordat ze ervaren wat ze geweldig vinden, maar ook juist wat niet. Al deze schakeltjes dragen bij aan een groter iets.

Het derde lijstje gaat over je waarden. Die zeggen alles over wie jij precies bent en wat jij belangrijk vindt. Zoek online eens naar de meest voorkomende waarden en ga zitten om achter die van jou te komen. Al heel snel heb je dan helderheid wat voor jou telt in het leven, waar je je tijd aan wilt besteden, wat je waardeert. Dit helpt je misschien ook wel loslaten waar je dus niet meer naar hoeft te streven.

Door deze simpele oefeningen leer je jezelf echt kennen. Door het maken van deze lijstjes ga je écht op zoek naar het antwoord op de vraag. Je zult er gaandeweg achter komen dat als je eenmaal zit, het steeds wat minder eng wordt om op zelfonderzoek te gaan. Je zult ervaren dat je niet buiten jezelf naar antwoorden hoeft te zoeken, maar dat ze allemaal allang in jou zitten. Aan de hand van deze mooie lijstjes kun je vervolgens gaan leven. Doe steeds meer dingen die je echt gelukkig maken, en steeds minder waar je totaal geen passie voor voelt. Maak keuzes vanuit je waarden, dan ontstaat er vanzelf iets moois waar jij echt tot in je recht komt.

Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!