fbpx

Blogs

IJsland roadtrip

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Een IJsland roadtrip. Ik was net uit het ziekenhuis en het live in the moment was ingeslagen als een bom. Altijd maar streven, ambities hebben, serieus bezig zijn met dingen en ondertussen vergat ik eigenlijk te genieten van het leven. Ik wilde ontdekken, ervaren, delen en was toe aan rust en natuur. Ik haalde vriendinnetje Renske over om met mij het IJsland avontuur aan te gaan en we boekten middenin de kerstvakantie een last minute. En wat was het een avontuur. Letterlijk. Het ademhalen en uitrusten zijn niet gelukt. Wél hebben we heel veel prachtige natuur mogen zien, mooie inzichten gehad en tegelijkertijd weer heel veel levenslessen opgedaan. Ik neem je mee in onze 3-daagse IJsland trip.

Dag 1 – op naar IJsland
Dag 1 was voor ons de dag van aankomst. Het is 2,5 uur vliegen en door wat vertraging kwamen we uiteindelijk rond half 4 ‘s middags aan. IJslandse tijd was dat half 3, het is daar in de winter een uur vroeger. Tijdens het boeken van onze trip hebben we naast een appartement in Reykjavík ook meteen een auto gehuurd voor drie dagen. Op het vliegveld werden we opgehaald door de autoverhuurder en een uur later reden we in ons bakkie op de IJslandse wegen. Ik leerde daar gelijk de eerste les: het werd dus écht heel erg vroeg donker in de winter. Wij hoopten stiekem dat de verhalen op internet misschien wel mee zouden vallen en we nog wat zouden kunnen gaan bezichtigen, maar om 4 uur ‘s middags, op weg naar ons appartement, was het al donker. Dag 1 werd dus een roadtrip van 45 minuten naar Reykjavík. Een enorm gezellige stad met leuke winkels en cafétjes waar het overgrote deel van de IJslandse bevolking woont. Daar aangekomen kwamen we tot de ontdekking dat gezellig uit eten nogal een uitdaging was. Of nou ja, gezellig wel, maar de prijzen zijn er gigantisch hoog. Voor een maaltijd in een gemiddeld eetcafé (lees: fish&chips) betaal je tussen de 25/35 euro. In de supermarkten is het niet anders. Echt gezond kennen ze niet in IJsland, maar zelfs voor een zak chips betaalde je 6/7 euro. Gelukkig hadden wij, zonder te weten van die prijzen, onze koffers volgestopt met gezond eten. Fruit, avocado’s, notenrepen en crackertjes zodat we in ieder geval onderweg genoeg lekkers te eten hadden.

We hebben weinig gegeten dus, maar hebben van horen zeggen en lezen (in de krant) dat dit aanraders zijn in IJsland om zeker een bezoekje te brengen:
(Vegan) restaurant Glo – Laugavegur 20b, 101 Reykjavík
(Bakery) Braud & CO – Frakkastígur 16 Reykjavík
(Coffee) Pallett – Strandgata 75, Hafnarfjörður

Dag 2 – op weg naar JökulsárlónRens en ik hadden het in ons hoofd gehaald om in 1 dag naar het gletsjermeer van IJsland te rijden. Om precies te zijn 372 km rijden vanaf ons appartement. Om kwart over 7 ‘s ochtends vertrokken we dan ook in het donker. De wegen in IJsland kennen geen lantaarnpalen (met een paar uitzonderingen), geen vangrails en geen vluchtstroken. Hoe ik de ochtend heb doorstaan kan ik me nu moeilijk meer voorstellen maar ik heb vier uur in het donker gereden op wegen die je amper wegen kunt noemen. Maar we hadden een missie en waren vol adrenaline. Om 10 uur ‘s ochtends werden we getrakteerd op een klein streepje zon en voelde ik me niet eerder zó dankbaar voor daglicht. We vielen van de ene verbazing in de andere. Het landschap om ons heen veranderde met het uur en we keken onze ogen uit. We passeerden Dyrhólaey (eiland met deurgat) en het dorpje Vík (met zwart strand, op een heldere dag adembenemend) en hoopten deze op de terugweg nog te mogen aanschouwen. Na zesenhalfuur uur rijden kwamen we dan eindelijk aan bij wat volgens ons het mooiste plekje van IJsland moest zijn. Ik kan er nu om lachen maar toen op dat moment niet. De lucht was zwart, er viel regen, hagel en sneeuw en het waaide zo ontzettend hard dat we maar vijf minuten de auto uit zijn geweest. Jökulsárlón is een gletsjermeer wat door een smalle strook land is gescheiden van de Atlantische Oceaan. In het meer drijven enorme ijsschotsen en met een helderblauwe lucht en een zonnetje is dat echt een ontzettend bijzonder schouwspel. Wij hadden dat geluk niet helaas, maar konden ons in ieder geval een voorstelling maken van hoe het had moeten zijn, haha. Onze les was daarom op dat moment ook: staar je niet blind op alle foto’s van reisblogs, IJsland in de winter is echt een onberekenbaar land waarin je je elke vijf minuten in een ander weertype kunt begeven, en landschappen er dus ook totaal anders uit kunnen zien. Wél werden we daar onverwacht op een cadeautje getrakteerd. Een aantal kilometer vanaf het gletsjermeer vindt je het ietwat verborgen Fjallsarlon Glacier Lagoon en zonder hordes toeristen en een opeens stuk rustiger weer was dit een adembenemend mooi stukje natuur waar we even onze zegeningen hebben geteld. 

Aanraders op de route: Seljalandfoss, Kirkjufjara, Dyrhólaey, Vík, Jökulsárlón en Fjallsarlon Glacier Lagoon.

Dag 3 – de Golden Circle route

Dit keer zouden we maximaal 110 km rijden en stonden Geysir, Gulfoss en Flúðir op het programma. Nog maar net van de schrik bekomen van onze terugreis van de dag ervoor (we besparen je de details), kwamen we al binnen een half uurtje in een hevige sneeuwstorm terecht. De wegen waren onbegaanbaar en voor het eerst ging de auto ook een beetje vreemd doen. Stoppen was geen optie want er waren geen uitwijkmogelijkheden. Onze redding op dat moment was een auto met toeristen die voor ons reed (de enigen) en ook niet wist wat ze overkwam. We konden maximaal 30 rijden en hopen op het beste. Na ik denk ongeveer tweeënhalf uur kwamen we aan bij Geysir, het geisergebied van IJsland. Ik vind het natuurverschijnsel nogal moeilijk uitleggen maar deze site kan dat heel goed en duidelijk. De Geysir is niet meer actief, maar de nabijgelegen Strokkur nog wel. Om de vijf minuten vindt hier een eruptie plaats en spuit er een gigantische hoeveelheid kokend water omhoog. Heel bijzonder om te zien, maar door het hevige weer konden we er amper wat van waarnemen. We warmden op in het eetcafé tegenover de Geysir/Strokkur (heel leuk tentje!) en vervolgden onze weg naar Gulfoss. Yes, het werd droog en de wegen waren weer een beetje begaanbaar. Daar aangekomen bleek het de helse rit van die ochtend meer en meer dan waard. Gullfoss is dé waterval van IJsland en betekent gouden waterval. Hier kun je met helder weer vaak een regenboog zien staan, en wanneer het niet gesneeuwd heeft kun je zelfs tot het puntje van de waterval komen door een wandelpad wat er langsloopt.

Het gevoel als je daar op het puntje staat en dat water naar beneden hoort storten is magisch. De koude lucht was opgeklaard en zelfs wat roze kleurend, een moment wat ik echt niet snel zal vergeten. En toen op weg naar onze laatste stop: Flúðir! De laatste middag was voor ons echt een paar uur lang één groot geluksmoment. We kozen voor een rustige (onbekende) route en vielen van het ene prachtige plaatje in het andere. We knuffelden met paardjes langs de weg en stonden stil op bruggen om al het moois vast te kunnen leggen.

En in Flúðir kwam de kers op de taart: The Secret Lagoon. Hét grote moment van ontspanning waarvan we ‘s ochtends nog niet wisten dat we het gingen beleven. Een spontaan plan maar daarom des te fijner! Naast de Blue Lagoon (IJslands bekendste thermaal bad op weg van Keflavik (airport) naar Reykjavík) heb je ook een iets intiemere (en goedkopere) versie in Flúðir en vooral dat intieme sprak ons aan. The Secret Lagoon is een hot spring die dagelijks van tien tot tien geopend is. Met je lichaam in 38-40 graden Celsius en je koppie heerlijk in de frisse koude lucht (-2 graden) was dit voor ons écht écht écht een ervaring. We waren met twee anderen de enigen in het bad en terwijl de zon achter de bergen vandaan piepte hebben we ons heel dankbaar gevoeld.

Tip: het beste tijdstip om de Secret Lagoon te bezoeken is ‘s ochtends of ‘s avonds. Vanuit het bad heb je in de winter grote kans op het zien van het noorderlicht, dus boek een overnachting in de buurt van Flúðir en je gaat misschien wel een enorm magische ervaring tegemoet!


Aanraders Golden Circle route: Geysir, Gulfoss, Þingvellir National Park, Secret Lagoon(Flúðir).

En toen zat onze roadtrip van 3 dagen erop en vlogen we de volgende ochtend weer terug naar Nederland! Enorm veel indrukken opgedaan. Betoverd door de immense natuur, regelmatig beangstigd door het grillige weer en genoten van het uitgestrekte IJsland. Wat was het een ervaring.

Wat we anders zouden doen
Als je net als wij in de winter (december) naar IJsland gaat wordt je waarschijnlijk getrakteerd op een mooi wit plaatje, kun je misschien wel het magische noorderlicht aanschouwen en is alles (vluchten en accommodatie) nét iets goedkoper. Maar afgezien van dat zijn er ook nadelen. Er is maar krap 5 uur daglicht, je kunt in enorme sneeuwstormen terechtkomen en je hebt veel meer dagen nodig om IJsland echt goed te kunnen zien. Ben je wel avontuurlijk genoeg zorg dan in ieder geval voor een goede auto met 4×4 aandrijving, check regelmatig het weerbericht gedurende de dag en onderschat niks. Met onze ervaringen (die we voor het mooie maar even achterwege gelaten hebben in deze blog) mogen we dat gerust zeggen. Kies je voor de zomerperiode (juni t/m augustus) dan heb je énorm lange dagen op IJsland. De zon gaat amper onder en dat betekent heel veel tijd! Het nadeel daarvan is dat je veel meer toeristen hebt en de prijzen hoog zijn. Onze tip zou dus zijn om te boeken in maart/april of september/oktober. Huur een auto, stippel een mooie route uit en boek aan de hand daarvan je overnachtingen in een appartement/hostel/hotel langs de route. Je rijdt dan geen dubbele kilometers en kunt echt alles op je lijstje gaan bekijken en IJsland in al zijn moois gaan ervaren. Je gaat absoluut geen spijt hebben!

Lieve Rens, dankjewel dat je met mij dit avontuur aan wilde gaan.

Liefs!

Een IJsland roadtrip. Ik was net uit het ziekenhuis en het live in the moment was ingeslagen als een bom. Altijd maar streven, ambities hebben, serieus bezig zijn met dingen en ondertussen vergat ik eigenlijk te genieten van het leven. Ik wilde ontdekken, ervaren, delen en was toe aan rust en natuur. Ik haalde vriendinnetje Renske over om met mij het IJsland avontuur aan te gaan en we boekten middenin de kerstvakantie een last minute. En wat was het een avontuur. Letterlijk. Het ademhalen en uitrusten zijn niet gelukt. Wél hebben we heel veel prachtige natuur mogen zien, mooie inzichten gehad en tegelijkertijd weer heel veel levenslessen opgedaan. Ik neem je mee in onze 3-daagse IJsland trip.

Dag 1 – op naar IJsland
Dag 1 was voor ons de dag van aankomst. Het is 2,5 uur vliegen en door wat vertraging kwamen we uiteindelijk rond half 4 ‘s middags aan. IJslandse tijd was dat half 3, het is daar in de winter een uur vroeger. Tijdens het boeken van onze trip hebben we naast een appartement in Reykjavík ook meteen een auto gehuurd voor drie dagen. Op het vliegveld werden we opgehaald door de autoverhuurder en een uur later reden we in ons bakkie op de IJslandse wegen. Ik leerde daar gelijk de eerste les: het werd dus écht heel erg vroeg donker in de winter. Wij hoopten stiekem dat de verhalen op internet misschien wel mee zouden vallen en we nog wat zouden kunnen gaan bezichtigen, maar om 4 uur ‘s middags, op weg naar ons appartement, was het al donker. Dag 1 werd dus een roadtrip van 45 minuten naar Reykjavík. Een enorm gezellige stad met leuke winkels en cafétjes waar het overgrote deel van de IJslandse bevolking woont. Daar aangekomen kwamen we tot de ontdekking dat gezellig uit eten nogal een uitdaging was. Of nou ja, gezellig wel, maar de prijzen zijn er gigantisch hoog. Voor een maaltijd in een gemiddeld eetcafé (lees: fish&chips) betaal je tussen de 25/35 euro. In de supermarkten is het niet anders. Echt gezond kennen ze niet in IJsland, maar zelfs voor een zak chips betaalde je 6/7 euro. Gelukkig hadden wij, zonder te weten van die prijzen, onze koffers volgestopt met gezond eten. Fruit, avocado’s, notenrepen en crackertjes zodat we in ieder geval onderweg genoeg lekkers te eten hadden.

We hebben weinig gegeten dus, maar hebben van horen zeggen en lezen (in de krant) dat dit aanraders zijn in IJsland om zeker een bezoekje te brengen:
(Vegan) restaurant Glo – Laugavegur 20b, 101 Reykjavík
(Bakery) Braud & CO – Frakkastígur 16 Reykjavík
(Coffee) Pallett – Strandgata 75, Hafnarfjörður

Dag 2 – op weg naar JökulsárlónRens en ik hadden het in ons hoofd gehaald om in 1 dag naar het gletsjermeer van IJsland te rijden. Om precies te zijn 372 km rijden vanaf ons appartement. Om kwart over 7 ‘s ochtends vertrokken we dan ook in het donker. De wegen in IJsland kennen geen lantaarnpalen (met een paar uitzonderingen), geen vangrails en geen vluchtstroken. Hoe ik de ochtend heb doorstaan kan ik me nu moeilijk meer voorstellen maar ik heb vier uur in het donker gereden op wegen die je amper wegen kunt noemen. Maar we hadden een missie en waren vol adrenaline. Om 10 uur ‘s ochtends werden we getrakteerd op een klein streepje zon en voelde ik me niet eerder zó dankbaar voor daglicht. We vielen van de ene verbazing in de andere. Het landschap om ons heen veranderde met het uur en we keken onze ogen uit. We passeerden Dyrhólaey (eiland met deurgat) en het dorpje Vík (met zwart strand, op een heldere dag adembenemend) en hoopten deze op de terugweg nog te mogen aanschouwen. Na zesenhalfuur uur rijden kwamen we dan eindelijk aan bij wat volgens ons het mooiste plekje van IJsland moest zijn. Ik kan er nu om lachen maar toen op dat moment niet. De lucht was zwart, er viel regen, hagel en sneeuw en het waaide zo ontzettend hard dat we maar vijf minuten de auto uit zijn geweest. Jökulsárlón is een gletsjermeer wat door een smalle strook land is gescheiden van de Atlantische Oceaan. In het meer drijven enorme ijsschotsen en met een helderblauwe lucht en een zonnetje is dat echt een ontzettend bijzonder schouwspel. Wij hadden dat geluk niet helaas, maar konden ons in ieder geval een voorstelling maken van hoe het had moeten zijn, haha. Onze les was daarom op dat moment ook: staar je niet blind op alle foto’s van reisblogs, IJsland in de winter is echt een onberekenbaar land waarin je je elke vijf minuten in een ander weertype kunt begeven, en landschappen er dus ook totaal anders uit kunnen zien. Wél werden we daar onverwacht op een cadeautje getrakteerd. Een aantal kilometer vanaf het gletsjermeer vindt je het ietwat verborgen Fjallsarlon Glacier Lagoon en zonder hordes toeristen en een opeens stuk rustiger weer was dit een adembenemend mooi stukje natuur waar we even onze zegeningen hebben geteld. 

Aanraders op de route: Seljalandfoss, Kirkjufjara, Dyrhólaey, Vík, Jökulsárlón en Fjallsarlon Glacier Lagoon.

Dag 3 – de Golden Circle route

Dit keer zouden we maximaal 110 km rijden en stonden Geysir, Gulfoss en Flúðir op het programma. Nog maar net van de schrik bekomen van onze terugreis van de dag ervoor (we besparen je de details), kwamen we al binnen een half uurtje in een hevige sneeuwstorm terecht. De wegen waren onbegaanbaar en voor het eerst ging de auto ook een beetje vreemd doen. Stoppen was geen optie want er waren geen uitwijkmogelijkheden. Onze redding op dat moment was een auto met toeristen die voor ons reed (de enigen) en ook niet wist wat ze overkwam. We konden maximaal 30 rijden en hopen op het beste. Na ik denk ongeveer tweeënhalf uur kwamen we aan bij Geysir, het geisergebied van IJsland. Ik vind het natuurverschijnsel nogal moeilijk uitleggen maar deze site kan dat heel goed en duidelijk. De Geysir is niet meer actief, maar de nabijgelegen Strokkur nog wel. Om de vijf minuten vindt hier een eruptie plaats en spuit er een gigantische hoeveelheid kokend water omhoog. Heel bijzonder om te zien, maar door het hevige weer konden we er amper wat van waarnemen. We warmden op in het eetcafé tegenover de Geysir/Strokkur (heel leuk tentje!) en vervolgden onze weg naar Gulfoss. Yes, het werd droog en de wegen waren weer een beetje begaanbaar. Daar aangekomen bleek het de helse rit van die ochtend meer en meer dan waard. Gullfoss is dé waterval van IJsland en betekent gouden waterval. Hier kun je met helder weer vaak een regenboog zien staan, en wanneer het niet gesneeuwd heeft kun je zelfs tot het puntje van de waterval komen door een wandelpad wat er langsloopt.

Het gevoel als je daar op het puntje staat en dat water naar beneden hoort storten is magisch. De koude lucht was opgeklaard en zelfs wat roze kleurend, een moment wat ik echt niet snel zal vergeten. En toen op weg naar onze laatste stop: Flúðir! De laatste middag was voor ons echt een paar uur lang één groot geluksmoment. We kozen voor een rustige (onbekende) route en vielen van het ene prachtige plaatje in het andere. We knuffelden met paardjes langs de weg en stonden stil op bruggen om al het moois vast te kunnen leggen.

En in Flúðir kwam de kers op de taart: The Secret Lagoon. Hét grote moment van ontspanning waarvan we ‘s ochtends nog niet wisten dat we het gingen beleven. Een spontaan plan maar daarom des te fijner! Naast de Blue Lagoon (IJslands bekendste thermaal bad op weg van Keflavik (airport) naar Reykjavík) heb je ook een iets intiemere (en goedkopere) versie in Flúðir en vooral dat intieme sprak ons aan. The Secret Lagoon is een hot spring die dagelijks van tien tot tien geopend is. Met je lichaam in 38-40 graden Celsius en je koppie heerlijk in de frisse koude lucht (-2 graden) was dit voor ons écht écht écht een ervaring. We waren met twee anderen de enigen in het bad en terwijl de zon achter de bergen vandaan piepte hebben we ons heel dankbaar gevoeld.

Tip: het beste tijdstip om de Secret Lagoon te bezoeken is ‘s ochtends of ‘s avonds. Vanuit het bad heb je in de winter grote kans op het zien van het noorderlicht, dus boek een overnachting in de buurt van Flúðir en je gaat misschien wel een enorm magische ervaring tegemoet!


Aanraders Golden Circle route: Geysir, Gulfoss, Þingvellir National Park, Secret Lagoon(Flúðir).

En toen zat onze roadtrip van 3 dagen erop en vlogen we de volgende ochtend weer terug naar Nederland! Enorm veel indrukken opgedaan. Betoverd door de immense natuur, regelmatig beangstigd door het grillige weer en genoten van het uitgestrekte IJsland. Wat was het een ervaring.

Wat we anders zouden doen
Als je net als wij in de winter (december) naar IJsland gaat wordt je waarschijnlijk getrakteerd op een mooi wit plaatje, kun je misschien wel het magische noorderlicht aanschouwen en is alles (vluchten en accommodatie) nét iets goedkoper. Maar afgezien van dat zijn er ook nadelen. Er is maar krap 5 uur daglicht, je kunt in enorme sneeuwstormen terechtkomen en je hebt veel meer dagen nodig om IJsland echt goed te kunnen zien. Ben je wel avontuurlijk genoeg zorg dan in ieder geval voor een goede auto met 4×4 aandrijving, check regelmatig het weerbericht gedurende de dag en onderschat niks. Met onze ervaringen (die we voor het mooie maar even achterwege gelaten hebben in deze blog) mogen we dat gerust zeggen. Kies je voor de zomerperiode (juni t/m augustus) dan heb je énorm lange dagen op IJsland. De zon gaat amper onder en dat betekent heel veel tijd! Het nadeel daarvan is dat je veel meer toeristen hebt en de prijzen hoog zijn. Onze tip zou dus zijn om te boeken in maart/april of september/oktober. Huur een auto, stippel een mooie route uit en boek aan de hand daarvan je overnachtingen in een appartement/hostel/hotel langs de route. Je rijdt dan geen dubbele kilometers en kunt echt alles op je lijstje gaan bekijken en IJsland in al zijn moois gaan ervaren. Je gaat absoluut geen spijt hebben!

Lieve Rens, dankjewel dat je met mij dit avontuur aan wilde gaan.

Liefs!

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!