fbpx

Blogs

Investeren in een cursus: tips en gedachten

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die graag met een cursus willen beginnen of een bepaalde aankoop willen doen maar twijfels hebben. Is deze coach of expert de aangewezen persoon om mij te helpen? Is deze cursus wat ik nodig heb? Kan ik het wel, die cursus volbrengen? Misschien ben je op een punt dat je al best veel geld geïnvesteerd hebt in cursussen en coaching maar ben je nog niet waar je zou willen zijn. In deze blog wil ik een aantal gedachten met je delen omtrent investeren in je groei, het starten met een cursus, de ‘juiste’ keuze maken. Neem eruit mee wat goed voor je voelt!

Geen enkele cursus gaat (al) je problemen oplossen

Het is daarom heel belangrijk dat je verwachtingen van een bepaalde aankoop of cursus realistisch zijn. Je hoop vestigen op één cursus, workshop of coaching die voor verandering moet gaan zorgen leidt vaak alleen maar tot teleurstelling en falen. In je groeiproces dragen alle stappen die je zet bij. Samen zorgen ze uiteindelijk voor een bepaald resultaat. Het lezen van boeken, het luisteren van podcasts, het volgen van bepaalde social media accounts, je therapiesessies, die cursus, een membership of het deelnemen aan een coaching groep. Sommige investeringen laten je kleine stapjes zetten, anderen zorgen voor wat grotere doorbraken. Check daarom bij jezelf in wat je precies verwacht van een investering voor je ermee aan de slag gaat en stel daarna je verwachtingen wat bij wanneer deze niet heel realistisch zijn.

Elke cursus of investering zal je IETS brengen

Is deze cursus wel wat ik nodig heb? Geeft deze cursus me wel de tools om…? Je weet van tevoren nooit helemaal precies of de investering die je doet het waard gaat zijn. Maar elke cursus of aankoop zal je uiteindelijk iets brengen. Een belangrijk inzicht, een bepaalde tool of oefening. Sommige cursussen sluiten precies aan op waar jij staat en wat jij nodig hebt en kunnen daardoor levensveranderend zijn, andere aankopen hebben een kleinere impact. Wanneer je te hoge verwachtingen hebt ga je meestal voorbij aan de groei die je investering wél teweeg heeft gebracht. 

Als het voor een ander werkt werkt het voor jou ook

Veel mensen zien zichzelf als een uitzondering en denken dat zij die resultaten niet kunnen behalen of dat die cursus niet voor hen werkt omdat zij in een andere situatie zitten. Stop met te denken dat jij een uitzondering bent! Als een ander resultaten kan behalen dan kun jij dat ook. Als een cursus voor een ander werkt werkt deze ook voor jou. Als iemand succes heeft geboekt met een bepaalde strategie, met bepaalde tools of oefeningen dan kun jij hier ook succes mee boeken. Aan jezelf wijsmaken dat jij anders bent of in een andere situatie zit is eigenlijk alleen maar angst. 

Die cursus is niet de oplossing: JIJ bent de oplossing

Veel mensen vestigen al hun op een bepaalde cursus en vergeten dat die cursus niet hun leven gaat veranderen maar dat zij dat zelf moeten gaan doen. Je hebt het me vaker horen zeggen: die cursus is niet de oplossing, JIJ bent de oplossing. Je kunt je voor talloze cursussen aanmelden maar als jij je niet inzet en er niet voor 100% voor gaat zullen de resultaten uitblijven. Uiteindelijk kan alles een uitnodiging tot groei en heling zijn, als je het werk maar doet. Neem daarom je volle verantwoordelijkheid op dit gebied in je ontwikkelproces en kijk in de spiegel! Hoe ga je te werk wanneer je je aanmeldt voor een cursus? Maak je een plan? Besteed je wekelijks een bepaald aantal uren aan je proces? Rond je de dingen ook af die je start? Maak je gebruik van de hulp die je aangeboden wordt? Het is vaak veel gemakkelijker om te wijzen naar een cursus die niet brengt wat je gehoopt had dan naar jezelf.

Je mag kritisch zijn op waar je in investeert

Het aanbod qua cursussen, coaching, trajecten, gidsen op het gebied van zelfontwikkeling is immens. Er zijn ontzettend veel coaches en experts die je willen helpen met een bepaald onderwerp of thema in je leven. Iedereen wil graag met hun aanbod jouw leven veranderen. Tegen wie zeg je ja? Aan wie geef je je vertrouwen? Je mag zeker kritisch zijn op waar (of in wie) je in investeert! Neem rustig de tijd om iemand beter te leren kennen. Volg die coach of expert een tijdje via social media. Meld je aan voor de nieuwsbrief. Bekijk testimonials op de website (hebben mensen voor jou successen geboekt? Wat zeggen zijn over deze coach/expert? Wat is je algemene indruk?). Voel je niet bezwaard om vragen te stellen over een bepaalde cursus of investering (persoonlijk contact hebben voor je actie onderneemt is altijd fijn en geeft vertrouwen) en ga pas echt tot een aankoop over wanneer je je goed voelt bij diegene en het vertrouwen hebt dat die persoon of cursus daadwerkelijk iets voor je kan betekenen. 

Haast hebben staat je groei in de weg

Wanneer je op een punt in je leven bent dat je zo niet langer verder kunt, je bent vastgelopen, je voelt je al een hele tijd niet goed, bepaalde patronen zitten je behoorlijk in de weg, dan voel je meestal een heleboel haast in je proces. Je wilt dat er NU dingen veranderen. Je wilt je niet langer ZO voelen. Het kan ZO niet langer. Een van de redenen waarom mensen die investeren in een bepaalde cursus ‘falen’ is het hebben van haast. Haast hebben werkt je namelijk alleen maar tegen. Het is enorm belangrijk dat je je realiseert dat de meeste groeiprocessen lange termijn processen zijn en dat je dus niet in een aantal weken of maanden je leven gaat veranderen. Verruil de haast voor berusting en acceptatie en ga vanuit die staat aan het werk. 

Vertrouw op je intuïtie

Durf te vertrouwen op je intuïtie wanneer je op het punt staat te investeren in jezelf en je ontwikkeling. Je ratio is belangrijk maar wat echt doorslaggevend mag zijn is je innerlijke stem. Wanneer je een sterk lijntje hebt met je intuïtie dan voel je meestal wel wat je volgende stap zou moeten zijn. Misschien denk je eraan om je gaan te verdiepen in een bepaald thema en komt er ‘opeens’ iemand op je pad die je hiermee kan helpen. Misschien volg je een bepaalde coach of expert al een tijdje en heeft hij of zij nu het juiste aanbod. Probeer te gaan vertrouwen op dit soort seintjes!

Benoem je angsten en gebruik deze niet als excuses

Mensen die op het punt staan om met zelfontwikkeling te beginnen (zeker op het gebied van zelfliefde en het innerlijk kind werk) hebben vaak een hele hoop angsten. Angst om te falen. Angst om succes te hebben. Angst voor verandering. Angst om pijn te lijden. Angst om te leunen op zichzelf. Angst om iets te starten en het dan ook echt af te maken. Angst om vanuit kracht iets aan te gaan. Deze angsten worden vervolgens excuses in je hoofd die ook nog eens heel redelijk klinken. Ik moet eerst nog… Dit is niet het juiste moment… Ik wil wachten tot… Dit is niet het juiste aanbod… Ik wil graag dit…. Wanneer je je niet bewust bent van deze angsten en excuses kun je je hier volledig door laten leiden en daardoor maar helemaal niet in actie komen. Wacht niet op het juiste moment of de juiste omstandigheden. Die bestaan namelijk niet. 

Doorbreek de cyclus van aankopen doen maar geen actie ondernemen

Er zijn (helaas) teveel mensen die zich voor van alles aanmelden, cursus na cursus bestellen en met van alles starten maar niks afmaken of nergens écht voor gaan. Iets kopen of je ergens voor aanmelden (wat je misschien even het gevoel geeft dat je goed bezig bent) is niet voldoende. Je moet in actie komen. Tijd en energie investeren en hetgeen wat je gekocht hebt vervolgens afronden. Herken je jezelf hierin dan wil ik je aanmoedigen om dit patroon te gaan doorbreken. Stop met het doen van nieuwe investeringen en ga eerst aan de slag met de cursus die je maanden geleden hebt gekocht, lees eerst de boeken die op de plank staan, werk eerst die gids door die ongeopend op je computer staat, en zet dan pas weer een nieuwe stap. Het is nooit te laat om ergens (alsnog) mee te beginnen!Foto: Nynke Laagland

Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die graag met een cursus willen beginnen of een bepaalde aankoop willen doen maar twijfels hebben. Is deze coach of expert de aangewezen persoon om mij te helpen? Is deze cursus wat ik nodig heb? Kan ik het wel, die cursus volbrengen? Misschien ben je op een punt dat je al best veel geld geïnvesteerd hebt in cursussen en coaching maar ben je nog niet waar je zou willen zijn. In deze blog wil ik een aantal gedachten met je delen omtrent investeren in je groei, het starten met een cursus, de ‘juiste’ keuze maken. Neem eruit mee wat goed voor je voelt!

Geen enkele cursus gaat (al) je problemen oplossen

Het is daarom heel belangrijk dat je verwachtingen van een bepaalde aankoop of cursus realistisch zijn. Je hoop vestigen op één cursus, workshop of coaching die voor verandering moet gaan zorgen leidt vaak alleen maar tot teleurstelling en falen. In je groeiproces dragen alle stappen die je zet bij. Samen zorgen ze uiteindelijk voor een bepaald resultaat. Het lezen van boeken, het luisteren van podcasts, het volgen van bepaalde social media accounts, je therapiesessies, die cursus, een membership of het deelnemen aan een coaching groep. Sommige investeringen laten je kleine stapjes zetten, anderen zorgen voor wat grotere doorbraken. Check daarom bij jezelf in wat je precies verwacht van een investering voor je ermee aan de slag gaat en stel daarna je verwachtingen wat bij wanneer deze niet heel realistisch zijn.

Elke cursus of investering zal je IETS brengen

Is deze cursus wel wat ik nodig heb? Geeft deze cursus me wel de tools om…? Je weet van tevoren nooit helemaal precies of de investering die je doet het waard gaat zijn. Maar elke cursus of aankoop zal je uiteindelijk iets brengen. Een belangrijk inzicht, een bepaalde tool of oefening. Sommige cursussen sluiten precies aan op waar jij staat en wat jij nodig hebt en kunnen daardoor levensveranderend zijn, andere aankopen hebben een kleinere impact. Wanneer je te hoge verwachtingen hebt ga je meestal voorbij aan de groei die je investering wél teweeg heeft gebracht. 

Als het voor een ander werkt werkt het voor jou ook

Veel mensen zien zichzelf als een uitzondering en denken dat zij die resultaten niet kunnen behalen of dat die cursus niet voor hen werkt omdat zij in een andere situatie zitten. Stop met te denken dat jij een uitzondering bent! Als een ander resultaten kan behalen dan kun jij dat ook. Als een cursus voor een ander werkt werkt deze ook voor jou. Als iemand succes heeft geboekt met een bepaalde strategie, met bepaalde tools of oefeningen dan kun jij hier ook succes mee boeken. Aan jezelf wijsmaken dat jij anders bent of in een andere situatie zit is eigenlijk alleen maar angst. 

Die cursus is niet de oplossing: JIJ bent de oplossing

Veel mensen vestigen al hun op een bepaalde cursus en vergeten dat die cursus niet hun leven gaat veranderen maar dat zij dat zelf moeten gaan doen. Je hebt het me vaker horen zeggen: die cursus is niet de oplossing, JIJ bent de oplossing. Je kunt je voor talloze cursussen aanmelden maar als jij je niet inzet en er niet voor 100% voor gaat zullen de resultaten uitblijven. Uiteindelijk kan alles een uitnodiging tot groei en heling zijn, als je het werk maar doet. Neem daarom je volle verantwoordelijkheid op dit gebied in je ontwikkelproces en kijk in de spiegel! Hoe ga je te werk wanneer je je aanmeldt voor een cursus? Maak je een plan? Besteed je wekelijks een bepaald aantal uren aan je proces? Rond je de dingen ook af die je start? Maak je gebruik van de hulp die je aangeboden wordt? Het is vaak veel gemakkelijker om te wijzen naar een cursus die niet brengt wat je gehoopt had dan naar jezelf.

Je mag kritisch zijn op waar je in investeert

Het aanbod qua cursussen, coaching, trajecten, gidsen op het gebied van zelfontwikkeling is immens. Er zijn ontzettend veel coaches en experts die je willen helpen met een bepaald onderwerp of thema in je leven. Iedereen wil graag met hun aanbod jouw leven veranderen. Tegen wie zeg je ja? Aan wie geef je je vertrouwen? Je mag zeker kritisch zijn op waar (of in wie) je in investeert! Neem rustig de tijd om iemand beter te leren kennen. Volg die coach of expert een tijdje via social media. Meld je aan voor de nieuwsbrief. Bekijk testimonials op de website (hebben mensen voor jou successen geboekt? Wat zeggen zijn over deze coach/expert? Wat is je algemene indruk?). Voel je niet bezwaard om vragen te stellen over een bepaalde cursus of investering (persoonlijk contact hebben voor je actie onderneemt is altijd fijn en geeft vertrouwen) en ga pas echt tot een aankoop over wanneer je je goed voelt bij diegene en het vertrouwen hebt dat die persoon of cursus daadwerkelijk iets voor je kan betekenen. 

Haast hebben staat je groei in de weg

Wanneer je op een punt in je leven bent dat je zo niet langer verder kunt, je bent vastgelopen, je voelt je al een hele tijd niet goed, bepaalde patronen zitten je behoorlijk in de weg, dan voel je meestal een heleboel haast in je proces. Je wilt dat er NU dingen veranderen. Je wilt je niet langer ZO voelen. Het kan ZO niet langer. Een van de redenen waarom mensen die investeren in een bepaalde cursus ‘falen’ is het hebben van haast. Haast hebben werkt je namelijk alleen maar tegen. Het is enorm belangrijk dat je je realiseert dat de meeste groeiprocessen lange termijn processen zijn en dat je dus niet in een aantal weken of maanden je leven gaat veranderen. Verruil de haast voor berusting en acceptatie en ga vanuit die staat aan het werk. 

Vertrouw op je intuïtie

Durf te vertrouwen op je intuïtie wanneer je op het punt staat te investeren in jezelf en je ontwikkeling. Je ratio is belangrijk maar wat echt doorslaggevend mag zijn is je innerlijke stem. Wanneer je een sterk lijntje hebt met je intuïtie dan voel je meestal wel wat je volgende stap zou moeten zijn. Misschien denk je eraan om je gaan te verdiepen in een bepaald thema en komt er ‘opeens’ iemand op je pad die je hiermee kan helpen. Misschien volg je een bepaalde coach of expert al een tijdje en heeft hij of zij nu het juiste aanbod. Probeer te gaan vertrouwen op dit soort seintjes!

Benoem je angsten en gebruik deze niet als excuses

Mensen die op het punt staan om met zelfontwikkeling te beginnen (zeker op het gebied van zelfliefde en het innerlijk kind werk) hebben vaak een hele hoop angsten. Angst om te falen. Angst om succes te hebben. Angst voor verandering. Angst om pijn te lijden. Angst om te leunen op zichzelf. Angst om iets te starten en het dan ook echt af te maken. Angst om vanuit kracht iets aan te gaan. Deze angsten worden vervolgens excuses in je hoofd die ook nog eens heel redelijk klinken. Ik moet eerst nog… Dit is niet het juiste moment… Ik wil wachten tot… Dit is niet het juiste aanbod… Ik wil graag dit…. Wanneer je je niet bewust bent van deze angsten en excuses kun je je hier volledig door laten leiden en daardoor maar helemaal niet in actie komen. Wacht niet op het juiste moment of de juiste omstandigheden. Die bestaan namelijk niet. 

Doorbreek de cyclus van aankopen doen maar geen actie ondernemen

Er zijn (helaas) teveel mensen die zich voor van alles aanmelden, cursus na cursus bestellen en met van alles starten maar niks afmaken of nergens écht voor gaan. Iets kopen of je ergens voor aanmelden (wat je misschien even het gevoel geeft dat je goed bezig bent) is niet voldoende. Je moet in actie komen. Tijd en energie investeren en hetgeen wat je gekocht hebt vervolgens afronden. Herken je jezelf hierin dan wil ik je aanmoedigen om dit patroon te gaan doorbreken. Stop met het doen van nieuwe investeringen en ga eerst aan de slag met de cursus die je maanden geleden hebt gekocht, lees eerst de boeken die op de plank staan, werk eerst die gids door die ongeopend op je computer staat, en zet dan pas weer een nieuwe stap. Het is nooit te laat om ergens (alsnog) mee te beginnen!Foto: Nynke Laagland

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!