• Je lichaam als kompas in je leven

  Ik weet nog goed dat ik járen zo ontzettend slecht was in het maken van keuzes. Ik was een enorme twijfelkont. In die tijd, wanneer ik echt een belangrijke beslissing moest nemen en ik kwam er niet uit, maakte ik meestal een lijstje met voors en tegens. Of ik besprak het issue met iedereen die maar wilde luisteren, en kreeg dan vaak tientallen adviezen waardoor ik helemáál niet meer wist wat te doen. Als ik nu terugkijk op die jaren dan kan ik ook wel verklaren waarom ik zo zoekende was. Waarom mijn leven niet echt in flow leek te komen. Waarom het best een tijd als worstelen voelde. Ik handelde toen puur vanuit mijn hoofd en liet mijn allerbelangrijkste kompas compleet links liggen. Mijn lijf.

  Je lichaam reageert op een ingeving of gedachte

  Je lijf voelt groter
  Deze week was ik aan het wandelen in de natuur, en opeens popte er zomaar een ‘idee’ in me op. Een spontane gedachte. En ik voelde mijn lichaam meteen reageren. Het was alsof er meer ruimte ontstond in mijn binnenste. Alsof er iets in me groter werd. Ik werd opgetild. Van binnen fladderde een klein vlindertje, en de energie stroomde door mijn lijf. Dát is mijn innerlijke kompas nu. Mijn lichaam die op een gedachte (vanuit mijn mind of vanuit mijn hart, kan allebei) reageert en me op die manier vertelt of ik dat idee moet volgen of niet. Op zo’n moment maak ik helemaal geen afwegingen meer, heb ik niemand nodig voor advies, en denk ik er eigenlijk niet eens over na. Ik weet dan in alles: dit is goed. Dit moet ik achterna gaan. Dit mag ik doen, of uitvoeren. Deze richting ga ik op. Hoe groot of hoe klein de sprong dan ook is, of het privé is of zakelijk, ik vertrouw er blind op dat dit het goede is om te doen.

  Je lijf trekt samen en voelt zwaar
  En ook de andere kant op kan je lichaam je precies vertellen waarom je iets niet zou moeten doen. Je lichaam gaat zwaar voelen, het trekt samen in plaats van dat het ‘groter’ wordt en meer ruimte krijgt, je voelt een soort knoop, je energie neemt af; een allesbehalve prettig gevoel. Dat is je innerlijke kompas dat zegt: dit zou ik niet doen. Dit past niet bij je. Dit is geen goede stap. Hier ga je je niet goed bij voelen. Dit matcht niet met wie je werkelijk bent.

  Iedereen bezit een innerlijk kompas

  Ook jij. We leven alleen in een maatschappij waarin we vooral geleerd hebben te denken. Als een wandelend hoofd door het leven gaan. We kiezen wat een ander kiest. We doen wat bekend is of wat een ander doet. We kiezen vanuit angst en tekort. We bespreken onze te nemen keuzes met de hele wereld, en beseffen ons niet dat een ander simpelweg helemaal geen advies kan geven hierin. We staan niet meer in contact met wie we echt zijn. Alleen jijzelf bezit alle antwoorden. Wanneer je (weer) contact maakt met je lijf, met wat je voelt, kun je jouw leven gaan vormgeven op de manier zoals het bij jou past. Jouw innerlijke kompas kan je helpen richting te geven, het kan je helpen belangrijke keuzes te maken, het kan je helpen om te vertrouwen op, te durven, te kiezen voor wat goed is voor jou.

  Gebruik je kompas bij kleine en grote keuzes

  Probeer eens te gaan luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Hoe het reageert op ideeën. Op belangrijke of onbelangrijke beslissingen. Op spontane gedachten. Op zijsprongen. Op kleine of grote keuzes die je de hele dag door maakt. Ga je sporten of netflixen, mediteren of op de bank hangen? Zelfs tijdens deze ‘onbenullige’ keuze momentjes kun je je lijf als kompas gebruiken om meer te gaan doen wat écht goed is voor jou. Volg deze seintjes eens. Wat zegt het? Voel je je licht worden of zwaar? Geeft je lichaam een Yes of een duidelijke Nee? Geef er gehoor aan en kijk wat er ontstaat. Dat vraagt een hoop bewustzijn, dat klopt, aangezien we 90% van de tijd in ons hoofd leven, maar oefening baart zeker kunst!

  Hoe ‘voel’ ik weer?

  Wanneer je het idee hebt dat je niet meer zo goed kunt voelen, omdat je net als ik je halve leven je mind leidend hebt laten zijn in alles wat je doet, voed jezelf dan met dingen die je dichter bij de echte jou brengen. Die je terug in contact brengen met jezelf. Stil zijn, mediteren, wandelen, yoga, dansen, schrijven, tekenen, in de natuur zijn, bewust ademhalen. Zo ontwikkel je dat lijntje, en worden de antwoorden steeds duidelijker.

  Foto: Nynke Laagland voor Lief voor je Leif

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *