fbpx

Blogs

Elke dag om 5 uur opstaan

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Toen de zomertijd inging in maart van dit jaar besloot ik mezelf ook weer eens uit te dagen. Vroeg opstaan is altijd al mijn ding geweest. Dit doe ik al vanaf de pubertijd. Het kost me geen enkele moeite, en ik ben dan ook overduidelijk een ochtendmens. Maar om 5 uur opstaan, zo vroeg ging de wekker bij mij nog niet eerder. Ik werd aangestoken door de Amerikaanse mentaliteit van alles uit het leven halen, jezelf blijven verbeteren en uitdagen, en de dag bewust beginnen met een bepaalde intentie en routine. Ik vertel je in deze blog alles over mijn experiment!

Waarom 5 uur?

Ik denk dat het tijdstip waarop je uit bed gaat, of dat nou 5 of 6 uur is, niet eens echt heel erg van belang is. Wat wel van belang is, is dat je jezelf blijft uitdagen in het leven. Wij mensen enorme gewoontedieren. Je brein wil het liefste dat alles bekend is, dat je iedere dag op dezelfde tijden je vaste routines afwerkt, zodat je na een tijdje eigenlijk met je ogen dicht door het leven kunt gaan. En daarom houden de meeste mensen vaak veel te lang vast aan hun routines. Het voelt comfortabel, bekend, veilig. Maar na verloop van tijd zul je ervaren dat je vastzit. Je bent letterlijk vastgeroest in je gewoonten. Je mist uitdaging en nieuwe impulsen. Dit is precies de reden waarom ik van tijd tot tijd zulke experimenten aanga. Op het gebied van werk, sport, voeding, indeling van de dag, vroeg opstaan, leren, productief zijn. Ik daag mezelf graag uit en leg de lat telkens wat hoger. Half 6 was voor mij een comfortabel tijdstip geworden, dus was het tijd voor verandering. Een nieuwe impuls, andere routines.

Mijn ochtendroutine in het kort

Veel mensen zijn benieuwd wat ik dan precies doe in die vroege ochtenduren. Mijn ochtendroutine is inmiddels behoorlijk uitgebreid, dus de uren vliegen zo voorbij. Op dit moment ziet mijn ochtendroutine er zo uit: na het opstaan drink ik een glas warm water met citroen. Ik ga op mijn matje in mijn slaapkamer zitten om een half uur te mediteren, mijn mantra’s (helpende overtuigingen) op te zeggen en me te richten op dankbaarheid (je kunt het bidden noemen als je wilt). Na de meditatie schrijf ik ongeveer 10 minuten in mijn journal. Ik heb elke ochtend een andere journal vraag/oefening die ik beantwoord of uitwerk. Na dit ritueel hijs ik mezelf in mijn sportkleding en is het tijd om te sporten. Na het sporten neem ik een douche en tussen 7 en 8 ga ik aan het werk.

Wat dit experiment me bracht en de voordelen van vroeg opstaan:

 • Ik moest de eerste weken flink uit mijn comfortzone, en dat vind ik altijd iets positiefs. Mijn lichaam stribbelde de eerste weken enorm tegen, achteraf gezien logisch want ik begon dit experiment toen de zomertijd inging. Uiteindelijk ging ik dus anderhalf uur eerder uit bed dan normaal. (Niet aan te raden.) Mentaal was het daardoor behoorlijk uitdagend, maar uiteindelijk maken dit soort uitdagingen je weerbaar. Moeilijke of niet comfortabele dingen doen helpen je in je dagelijkse leven makkelijker omgaan met alles wat niet makkelijk is of gaat.
 • Het doorbreken van mijn gewoonte om iedere dag om half 6 op te staan zorgde ervoor dat ik ook objectief naar mijn andere gewoontes ging kijken. Ben ik wel productief in de uren dat ik werk? Werken deze gewoontes nog wel voor mij? Welke dingen kunnen beter? Wat zou ik anders kunnen doen? Ook ben ik gaan experimenteren met het vinden van een ochtendroutine die goed bij mij past. Niet wat anderen mij adviseren te doen, maar waar ík echt baat bij heb. Een nieuwe uitdaging aangaan zorgt ervoor dat je opeens overal verbeterpunten ziet en dingen gaat ondervragen.
 • Doordat ik een half uur eerder opsta heb ik ook een half uur langer de tijd voor mijn ochtendroutine. Daardoor voelde ik de rust om mijn meditaties uit te gaan breiden naar een half uur (voorheen deed ik dit 10 minuten, en niet altijd dagelijks). Op dagelijkse basis mediteren heeft echt mijn leven veranderd, en omdat ik het meteen doe bij het opstaan heeft het uitwerking op mijn hele dag. Ik ben rustiger in mijn hoofd, helder, minder reactief, ik sta meer in mijn kracht.
 • Het allergrootste voordeel voor mij persoonlijk van bewust een ochtendroutine creëren en vroeg opstaan vind ik de intentie. Je geeft daarmee echt een signaal af: dit vind ik belangrijk in mijn leven, dit doet me goed en hier ga ik mijn bed voor uit. Ik neem de touwtjes zelf in handen. Veel mensen blijven op bed liggen tot het moment dat ze eruit móeten, voor werk bijvoorbeeld. Zij laten zich leiden door hun schema’s. Waarom leid je je leven niet zelf? Waarom niet eerst een uurtje investeren in jezelf? Dat vraagt even een andere manier van kijken en denken, maar geef het eens een kans.
 • Mijn ochtendroutine en het vroege opstaan zorgen ervoor dat ik gedurende de dag echt de beste versie van mezelf kan zijn. Zij bereiden mij daarop voor. Doordat ik niet kies voor lang uitslapen en snoozen maar voor werken aan mijn mindset, me verbinden met mezelf, mijn lichaam in beweging zetten, maak ik allerlei geluksstofjes aan, zet ik mezelf in mijn kracht, denk ik andere, positievere gedachten. Daardoor ben ik gedurende de dag ook echt een ander mens.
 • Productiever. Dat ben ik ook echt. Er zijn dagen waarop ik in de ochtend mijn hele to do list afwerk en ‘s middags gewoon tijd heb om andere dingen te gaan doen. Ik ben ‘s ochtends (vroeg) veel scherper, creatiever, beter gefocust en ik denk meer oplossingsgericht.

Hoe ziet de rest van mijn dag er dan uit?

Ik kan helemaal zelf mijn dagen indelen. Omdat ik best vroeg begin met werken, neem ik rond de middag meestal een lange pauze. Ik ga dan wandelen in de natuur, ik maak wat te eten klaar en neem even de tijd om te relaxen. Ik probeer vaak na vier uur in de middag niet meer te werken (alhoewel dat niet altijd lukt). Ik zie die namiddag dan als mijn avond. Door het vroege opstaan lig ik uiterlijk rond 9 uur in bed (maar vaak wel eerder).

Tips om vroeg(er) opstaan makkelijker te maken:

 • Begin met kleine stapjes, super belangrijk! Ga niet meteen een uur eerder uit bed. Probeer 10 minuten, een week lang. Voelt het na die week nog als vervelend, maak er dan een maand van. Na die periode zet je nog een stapje, en zo bouw je dat uit.
 • Als je vroeger op wilt staan moet je in de avond ook vroeger naar bed gaan. Je nachtrust moet niet ten koste gaan van je nieuwe routine, anders hou je het op de lange termijn niet vol. Zorg ervoor dat je de slaapuren haalt die je nodig hebt (dat is voor iedereen verschillend) zodat je de volgende ochtend uitgerust aan je dag kunt beginnen.
 • Om door te gaan op het hebben van een goede nachtrust: wanneer je een uur voordat je naar bed gaat felle lichten en schermen uitlaat slaap je zoveel sneller in, en slaap je gedurende de nacht veel vaster. Dat uurtje kun je dan gebruiken om de dag te overdenken, te journalen, wat te lezen, de dag door te nemen met je partner, te mediteren. Je zult het effect hiervan echt gaan merken wanneer je ‘s ochtends opstaat!
 • Zet (of leg) je wekker in een andere kamer, waardoor je uit bed moet springen om ‘m uit te zetten. Blijf er dan meteen ook uit. Is even een minuutje niet zo fijn, maar daarna ben je wakker, echt! Na een paar weken gaat dit wennen en voelt het elke keer wat makkelijker.
 • Zorg ervoor dat je precies weet wat je gaat doen wanneer je opstaat. Zorg voor een vaste routine, een plan, een to do list, of ga juist vroeger uit bed voor wat extra me-time en zelfzorg. Dat laatste is sowieso iets om voor uit bed te springen, toch?
 • Beloon jezelf met iets leuks wanneer je bijvoorbeeld een week vroeg op bent gestaan en je je aan de afspraak met jezelf hebt gehouden. Het zal je motiveren om na die week door te zetten en van vroeg opstaan een gewoonte te maken.

Meer over de kracht van een ochtendroutine lees je hier.


Foto: Nynke Laagland

Toen de zomertijd inging in maart van dit jaar besloot ik mezelf ook weer eens uit te dagen. Vroeg opstaan is altijd al mijn ding geweest. Dit doe ik al vanaf de pubertijd. Het kost me geen enkele moeite, en ik ben dan ook overduidelijk een ochtendmens. Maar om 5 uur opstaan, zo vroeg ging de wekker bij mij nog niet eerder. Ik werd aangestoken door de Amerikaanse mentaliteit van alles uit het leven halen, jezelf blijven verbeteren en uitdagen, en de dag bewust beginnen met een bepaalde intentie en routine. Ik vertel je in deze blog alles over mijn experiment!

Waarom 5 uur?

Ik denk dat het tijdstip waarop je uit bed gaat, of dat nou 5 of 6 uur is, niet eens echt heel erg van belang is. Wat wel van belang is, is dat je jezelf blijft uitdagen in het leven. Wij mensen enorme gewoontedieren. Je brein wil het liefste dat alles bekend is, dat je iedere dag op dezelfde tijden je vaste routines afwerkt, zodat je na een tijdje eigenlijk met je ogen dicht door het leven kunt gaan. En daarom houden de meeste mensen vaak veel te lang vast aan hun routines. Het voelt comfortabel, bekend, veilig. Maar na verloop van tijd zul je ervaren dat je vastzit. Je bent letterlijk vastgeroest in je gewoonten. Je mist uitdaging en nieuwe impulsen. Dit is precies de reden waarom ik van tijd tot tijd zulke experimenten aanga. Op het gebied van werk, sport, voeding, indeling van de dag, vroeg opstaan, leren, productief zijn. Ik daag mezelf graag uit en leg de lat telkens wat hoger. Half 6 was voor mij een comfortabel tijdstip geworden, dus was het tijd voor verandering. Een nieuwe impuls, andere routines.

Mijn ochtendroutine in het kort

Veel mensen zijn benieuwd wat ik dan precies doe in die vroege ochtenduren. Mijn ochtendroutine is inmiddels behoorlijk uitgebreid, dus de uren vliegen zo voorbij. Op dit moment ziet mijn ochtendroutine er zo uit: na het opstaan drink ik een glas warm water met citroen. Ik ga op mijn matje in mijn slaapkamer zitten om een half uur te mediteren, mijn mantra’s (helpende overtuigingen) op te zeggen en me te richten op dankbaarheid (je kunt het bidden noemen als je wilt). Na de meditatie schrijf ik ongeveer 10 minuten in mijn journal. Ik heb elke ochtend een andere journal vraag/oefening die ik beantwoord of uitwerk. Na dit ritueel hijs ik mezelf in mijn sportkleding en is het tijd om te sporten. Na het sporten neem ik een douche en tussen 7 en 8 ga ik aan het werk.

Wat dit experiment me bracht en de voordelen van vroeg opstaan:

 • Ik moest de eerste weken flink uit mijn comfortzone, en dat vind ik altijd iets positiefs. Mijn lichaam stribbelde de eerste weken enorm tegen, achteraf gezien logisch want ik begon dit experiment toen de zomertijd inging. Uiteindelijk ging ik dus anderhalf uur eerder uit bed dan normaal. (Niet aan te raden.) Mentaal was het daardoor behoorlijk uitdagend, maar uiteindelijk maken dit soort uitdagingen je weerbaar. Moeilijke of niet comfortabele dingen doen helpen je in je dagelijkse leven makkelijker omgaan met alles wat niet makkelijk is of gaat.
 • Het doorbreken van mijn gewoonte om iedere dag om half 6 op te staan zorgde ervoor dat ik ook objectief naar mijn andere gewoontes ging kijken. Ben ik wel productief in de uren dat ik werk? Werken deze gewoontes nog wel voor mij? Welke dingen kunnen beter? Wat zou ik anders kunnen doen? Ook ben ik gaan experimenteren met het vinden van een ochtendroutine die goed bij mij past. Niet wat anderen mij adviseren te doen, maar waar ík echt baat bij heb. Een nieuwe uitdaging aangaan zorgt ervoor dat je opeens overal verbeterpunten ziet en dingen gaat ondervragen.
 • Doordat ik een half uur eerder opsta heb ik ook een half uur langer de tijd voor mijn ochtendroutine. Daardoor voelde ik de rust om mijn meditaties uit te gaan breiden naar een half uur (voorheen deed ik dit 10 minuten, en niet altijd dagelijks). Op dagelijkse basis mediteren heeft echt mijn leven veranderd, en omdat ik het meteen doe bij het opstaan heeft het uitwerking op mijn hele dag. Ik ben rustiger in mijn hoofd, helder, minder reactief, ik sta meer in mijn kracht.
 • Het allergrootste voordeel voor mij persoonlijk van bewust een ochtendroutine creëren en vroeg opstaan vind ik de intentie. Je geeft daarmee echt een signaal af: dit vind ik belangrijk in mijn leven, dit doet me goed en hier ga ik mijn bed voor uit. Ik neem de touwtjes zelf in handen. Veel mensen blijven op bed liggen tot het moment dat ze eruit móeten, voor werk bijvoorbeeld. Zij laten zich leiden door hun schema’s. Waarom leid je je leven niet zelf? Waarom niet eerst een uurtje investeren in jezelf? Dat vraagt even een andere manier van kijken en denken, maar geef het eens een kans.
 • Mijn ochtendroutine en het vroege opstaan zorgen ervoor dat ik gedurende de dag echt de beste versie van mezelf kan zijn. Zij bereiden mij daarop voor. Doordat ik niet kies voor lang uitslapen en snoozen maar voor werken aan mijn mindset, me verbinden met mezelf, mijn lichaam in beweging zetten, maak ik allerlei geluksstofjes aan, zet ik mezelf in mijn kracht, denk ik andere, positievere gedachten. Daardoor ben ik gedurende de dag ook echt een ander mens.
 • Productiever. Dat ben ik ook echt. Er zijn dagen waarop ik in de ochtend mijn hele to do list afwerk en ‘s middags gewoon tijd heb om andere dingen te gaan doen. Ik ben ‘s ochtends (vroeg) veel scherper, creatiever, beter gefocust en ik denk meer oplossingsgericht.

Hoe ziet de rest van mijn dag er dan uit?

Ik kan helemaal zelf mijn dagen indelen. Omdat ik best vroeg begin met werken, neem ik rond de middag meestal een lange pauze. Ik ga dan wandelen in de natuur, ik maak wat te eten klaar en neem even de tijd om te relaxen. Ik probeer vaak na vier uur in de middag niet meer te werken (alhoewel dat niet altijd lukt). Ik zie die namiddag dan als mijn avond. Door het vroege opstaan lig ik uiterlijk rond 9 uur in bed (maar vaak wel eerder).

Tips om vroeg(er) opstaan makkelijker te maken:

 • Begin met kleine stapjes, super belangrijk! Ga niet meteen een uur eerder uit bed. Probeer 10 minuten, een week lang. Voelt het na die week nog als vervelend, maak er dan een maand van. Na die periode zet je nog een stapje, en zo bouw je dat uit.
 • Als je vroeger op wilt staan moet je in de avond ook vroeger naar bed gaan. Je nachtrust moet niet ten koste gaan van je nieuwe routine, anders hou je het op de lange termijn niet vol. Zorg ervoor dat je de slaapuren haalt die je nodig hebt (dat is voor iedereen verschillend) zodat je de volgende ochtend uitgerust aan je dag kunt beginnen.
 • Om door te gaan op het hebben van een goede nachtrust: wanneer je een uur voordat je naar bed gaat felle lichten en schermen uitlaat slaap je zoveel sneller in, en slaap je gedurende de nacht veel vaster. Dat uurtje kun je dan gebruiken om de dag te overdenken, te journalen, wat te lezen, de dag door te nemen met je partner, te mediteren. Je zult het effect hiervan echt gaan merken wanneer je ‘s ochtends opstaat!
 • Zet (of leg) je wekker in een andere kamer, waardoor je uit bed moet springen om ‘m uit te zetten. Blijf er dan meteen ook uit. Is even een minuutje niet zo fijn, maar daarna ben je wakker, echt! Na een paar weken gaat dit wennen en voelt het elke keer wat makkelijker.
 • Zorg ervoor dat je precies weet wat je gaat doen wanneer je opstaat. Zorg voor een vaste routine, een plan, een to do list, of ga juist vroeger uit bed voor wat extra me-time en zelfzorg. Dat laatste is sowieso iets om voor uit bed te springen, toch?
 • Beloon jezelf met iets leuks wanneer je bijvoorbeeld een week vroeg op bent gestaan en je je aan de afspraak met jezelf hebt gehouden. Het zal je motiveren om na die week door te zetten en van vroeg opstaan een gewoonte te maken.

Meer over de kracht van een ochtendroutine lees je hier.


Foto: Nynke Laagland

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen waardoor je je leven een positieve boost geeft en jij je anders (beter!) gaat voelen!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!