• Journalen: groeien in zelfbewustzijn

  Ik heb sinds een tijdje een nieuw dagelijks ritueel in mijn leven: journalen. Ik vind het zelf fijn om mijn routines regelmatig om te gooien en wat af te wisselen in de rituelen en gewoonten die ik heb. Dit zorgt ervoor dat ik mezelf uit blijf dagen en niet teveel op de automatische piloot ga leven. Ook vind ik het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en te kijken of zo’n gewoonte me iets brengt. Wat bij een ander goed werkt wil niet zeggen dat het bij mij (of jou) werkt tenslotte. In deze blog vertel ik je wat journalen is, wat het voor je kan betekenen, en geef ik je nog wat tips en voorbeelden uit mijn eigen practice.

  Wat is journalen?

  Mocht je nu denken: is journalen niet gewoon hetzelfde als een dagboek bijhouden? Niet helemaal. Het verschil tussen een journal en een dagboek dit: in een journal schrijf je geen enorm lange verhalen maar gebruik je meer korte opsommingen en bulletpoints. En er bestaan veel verschillende manieren om te journalen:

  • Je journal kan een plek zijn waar je je creativiteit uit in de vorm van tekeningen en illustraties
  • Je kunt in je journal je progressie bijhouden op het gebied van een bepaald onderwerp in je leven (een challenge, een nieuwe gewoonte, een doel)
  • Je kunt je journal gebruiken om aan je productiviteit te werken
  • Je kunt er dagelijks een aantal vaste thema’s in behandelen zoals dankbaarheid, je toekomstvisie, je focus
  • Je kunt je journal gebruiken om je hoofd leeg te schrijven
  • Je kunt je journal gebruiken om te brainstormen over ideeën
  • Je kunt er inzichten in opschrijven, of mooie quotes die je kracht en een goed gevoel geven
  • Je kunt je journal ritueel gebruiken om je mindset positiever te maken, je zelfliefde te vergroten, jezelf beter te leren kennen, maar ook om patronen te doorbreken

  Wat brengt het je?

  Zoals elke vorm van schrijven (en zelfreflectie) brengt het je enorm veel helderheid. Je doet dagelijks zoveel dingen op onbewust niveau (95% van de dag). Je hebt duizenden gedachten, je gedraagt je op een bepaalde manier, je ervaart emoties, en vaak ben je je er helemaal niet écht bewust van. Tot je gaat schrijven. Journalen zorgt voor meer (zelf)bewustzijn. Wanneer je je een tijdje richt op een bepaald gebied in je leven en daarover gaat schrijven krijg je zoveel inzicht in jezelf. In je gedachten, emoties, in je gedrag, in je valkuilen. Journalen zorgt ook voor focus. Wanneer je jouw journal practice in de ochtend doet en bepaalde thema’s centraal stelt die je belangrijk vindt sta je gedurende de dag ook echt anders in het leven. Journalen is een manier om (gedachten, emoties, gebeurtenissen) te verwerken, zodat je je emotioneel rustiger en stabieler voelt, en ook meer rust ervaart in je hoofd. Je draagt niet meer al die ervaringen en bagage met je mee maar verwerkt deze. Journalen is ook zeker helpend wanneer je bepaalde doelen wilt bereiken. Het dagelijks schrijven houd je accountable. Het werkt motiverend om te merken dat je ergens progressie in maakt, hoe klein ook, en is een goede stok achter de deur. Daarnaast is journalen enorm goed voor je gezondheid en welzijn. Het vermindert stress, heeft een positieve uitwerking op je mentale en emotionele gezondheid, verbetert je mood, zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt en dat je je meer in control voelt over je leven.

  Mijn practice

  Avond
  Sinds een tijd journal ik ‘s avonds over een bepaald onderwerp in mijn leven waarmee ik nogal worstel. Door mijn journal ritueel elke avond hoopte ik helderheid te krijgen in bepaalde patronen bij mezelf. Dat heeft het ritueel me zeker gegeven. Een volgende stap was voor mij het patroon doorbreken. Patronen doorbreken is een redelijk zwaar en intensief proces waar je enorm veel zelfbewustzijn voor nodig hebt. Door dagelijks te beschrijven hoe mijn dag is gegaan wat betreft dat thema, wat mijn gedachten waren en mijn gedrag als reactie daarop, kan ik steeds vaker gedurende de dag ook ingrijpen op het moment zelf omdat ik weet wat mijn valkuilen zijn. Daarnaast werkt het voor mij echt motiverend om er dagelijks over te schrijven. Ik vier mijn overwinningen in mijn journal, ik schrijf kort wat puntjes op die beter kunnen. Ik herhaal gedachten die me een goed gevoel geven. Ik schrijf er mooie quotes in op en kleine to do’s die me houvast geven.

  Ochtend
  In de ochtend richt ik me in mijn journal bewust op waar ik naartoe wil. De onderwerpen die dan centraal staan zijn dankbaarheid, focus en visie. Het ritueel kost me hooguit tien minuutjes, vaak minder, maar de impact gedurende de dag is enorm!  Voel je je geïnspireerd om het journalen ook een kans te geven na het lezen van deze blog of wil je al langer starten met journalen maar heb je geen idee waar te beginnen? Het journal werkboek helpt je op weg om zelf een eigen practice te creëren, staat vol handige tools, vragen en voorbeelden, je krijgt tips om je nieuwe ritueel in te passen in je leven en je vindt in het werkboek ruim drie pagina’s vol met mooie, (diepgaande) vragen om zelfbewuster te worden. Bestel het werkboek hier!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *