Een vraag die veel voorbij komt in mijn mailbox: wat moet ik kiezen? Werken aan zelfliefde of starten met het innerlijk kind werk en mijn gewonde kind gaan helen? En wat nou als beide processen je aandacht nodig hebben? In deze blog vind je de antwoorden!
Aan je innerlijke kind werken
Het innerlijk kind werk is behoorlijk breed en omvat veel verschillende processen. Onderdeel van het werk is onder andere het verwerken van trauma op lichamelijk en geestelijk niveau, het doorvoelen van (opgeslagen) emoties. Je gaat erkennen waar je als kind doorheen bent gegaan en vervolgens toewerken naar een punt van acceptatie. Je leert je weer verbinden met je innerlijke kind. Je lichaam helen en terug in balans brengen is ook een onderwerp waar je mee aan de slag gaat. En ook ga je gedragspatronen doorbreken die niet helpend voor je zijn of je in de weg staan, je overtuigingen ombuigen en nieuwe overtuigingen vormen, jezelf heropvoeden: op een gezonde manier om leren gaan met emoties, grenzen stellen, discipline ontwikkelen, aan zelfzorg gaan doen. Alles wat je thuis niet hebt geleerd of wat je graag anders zou willen doen of aanpakken.
Je gaat aan je innerlijke kind werken wanneer je verleden je in de weg staat om je leven in het nu ten volle te leven, jezelf te ontplooien en te ontwikkelen, maar ook gewoon in het nu te zijn en te genieten. Het kan zijn dat je last hebt van bepaalde patronen die je als gevolg van je kindertijd hebt ontwikkeld, misschien begint het people pleasen je op te breken en heeft het negatieve invloed op jou en je welzijn. Het kan zijn dat je bepaalde pijnlijke ervaringen of periodes van vroeger niet verwerkt hebt en dat je daardoor wrok, verdriet of boosheid in jezelf voelt. Je hebt je emoties misschien wel jarenlang onderdrukt en ervaart daardoor emotionele buien, moodswings en woedeaanvallen. Misschien merk je dat de pijn en leegte in jezelf alleen maar groter worden en dat je manier van copen om je verleden te ontvluchten, heel hard werken, jezelf druk houden, vluchten in afleiding en verslavingen, alleen maar voor meer problemen zorgt. Je (negatieve) gedachten kunnen je in de weg zitten, de manier waarop je naar de wereld kijkt bijvoorbeeld en de overtuigingen die je hebt over bepaalde onderwerpen die vervolgens weer voor patronen zorgen die jou en je leven niet ondersteunen. Of je hebt vaak negatieve gedachten over jezelf, door je gebrek aan eigenwaarde heb je last van zelftwijfel en onzekerheid en dat staat je behoorlijk in de weg in je dagelijkse leven. Het kan zijn dat je bepaald gedrag van je ouders hebt overgenomen: de manier waarop je voor jezelf zorgt, hoe je communiceert, met emoties omgaat of problemen aangaat in je leven, en dat je jezelf daarin graag zou willen heropvoeden. Het voelen van veel onrust en het moeilijk kunnen ontspannen is ook een reden voor veel mensen om met het werk te starten. Het kan zijn dat de band met je opvoeders als gevolg van wat er in het verleden is gebeurd (maar niet is verwerkt en nooit over is gepraat) niet goed is en dat veel impact heeft op je welzijn en je plek in de wereld. Wanneer je dit soort uitwerkingen, klachten of worstelingen ervaart is het innerlijk kind werk waar jouw groei op dit moment zit.
Groeien in zelfliefde
De kern van je gebrek aan zelfliefde is een gebrek aan eigenwaarde en een negatief zelfbeeld. Je bent hier niet mee ter wereld gekomen. Dit is ook veelal weer een gevolg van je kindertijd, de omstandigheden waarin je bent opgegroeid, de traumatische ervaringen of periodes waardoor je bepaalde conclusies over jezelf bent gaan trekken. Zelfliefde en het innerlijk kind werk zijn dus geen aparte, losstaande processen. Deze twee zijn echt verweven in elkaar. Ga je werken aan zelfliefde dan stuit je onderweg op het innerlijk kind werk en andersom.
De negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt zijn de kern van het zelfliefde proces. Deze overtuigingen zorgen vervolgens voor patronen (de manier waarop je voor jezelf zorgt, hoeveel je jezelf gunt, hoe je tegen jezelf praat) en hebben invloed op je hele leven. In het zelfliefde proces ga je aan deze diepgewortelde overtuigingen werken en deze denkpatronen langzaam veranderen en doorbreken zodat je jezelf vervolgens anders over jezelf gaat voelen. Spiritueel groeien is ook een onderdeel van zelfliefde. Je eigenwaarde heeft niks te maken met wat je doet of hoeveel talent je hebt of hoe je eruit ziet, maar met wie je in de kern bent. Je gaat jezelf beter leren kennen. Je kwaliteiten ontdekken en je bijzondere eigenschappen, maar ook je waarden, je visie voor het leven. Wie ben ik? Wat wil ik nou eigenlijk? Je gaat in het zelfliefde proces naar binnen keren, daar de antwoorden, liefde en bevestiging vinden die je normaal buiten jezelf zoekt. Grenzen is een belangrijk onderdeel van het proces. Je gaat je behoeften ontdekken, leren om jezelf te geven wat je nodig hebt, je (fysieke, emotionele en mentale) grenzen communiceren naar anderen. In het zelfliefde proces ga je je verdiepen in zelfzorg, aan de slag met de manier waarop je tegen jezelf praat en in je hoofd over jezelf denkt, leren om meer te zijn en minder te doen. Al deze onderwerpen hebben een ding gemeen: ze wijzen je telkens weer op je waardevolle en unieke zelf. Ze wijzen je erop dat jij belangrijk bent en ertoe doet. Dat je goed genoeg bent en het beste verdient. Dat jij je ruimte in mag nemen.
Je gaat aan zelfliefde werken wanneer je merkt dat je veel negatieve gedachten hebt over jezelf, dat je jezelf regelmatig kleineert en op een niet zo liefdevolle manier tegen jezelf praat. Zelfliefde is jouw onderwerp wanneer je eigenlijk niet zo goed weet wie je bent. Wanneer je veelal doet wat anderen van je verwachten, wat de maatschappij van je wil of bent wie anderen willen dat je bent. Het zelfliefde proces is jouw stap wanneer je niet goed voor jezelf zorgt of helemaal niet weet hoe je precies goed voor jezelf zorgt. Als je je behoeften wilt leren kennen (wat heb ik nodig om me goed te voelen en het beste uit mezelf en het leven te halen?) en wilt leren hoe je jezelf gaat geven wat je nodig hebt. Je gaat aan zelfliefde werken als je merkt dat het altijd klaar staan voor anderen, je grenzen niet aan durven geven en niet durven kiezen voor jezelf teveel gaat kosten. Als je merkt dat je een hoop belemmerende overtuigingen hebt die je ervan weerhouden om jezelf te accepteren, te omarmen, te vieren, goed voor jezelf te zorgen, voor jezelf te kiezen. Als je niet goed met jezelf kunt en durft te zijn, je alleen zijn veelal uit de weg gaat en je daardoor veel onrust in jezelf ervaart. Maar ook als je jezelf al te lang klein hebt gemaakt, je door weinig zelfvertrouwen bepaalde stappen niet zet en je niet volledig tot bloei komt in je leven.
Wat te doen als beide processen je aandacht nodig hebben?
Je hebt nu helder wat het innerlijk kind werk en het zelfliefde proces precies inhouden. Het kan nu zo zijn dat je denkt: ik moet/wil met beide aan de slag. Wat kies ik dan? Ik geef je wat overdenkingen mee!
- Het is gelukkig niet zo zwart-wit dat je perse een keuze zou moeten maken tussen deze twee processen. Beide processen zijn veelal processen voor het leven, het is geen vinkje op je to do list. Je hoeft dus ook niet te denken in termen van, eerst het een, dan het ander. Dat je een cursus innerlijk kind werk gaat volgen wil niet zeggen dat je ondertussen niet ook kleine stapjes kunt zetten in zelfliefde, of dat je je niet een periode op het zelfliefde proces kunt richten. Het kan zijn dat je onderweg ontdekt dat een ander thema toch meer je aandacht nodig heeft op dat moment, dan moet je jezelf ook die ruimte geven om daar op in te gaan! Het is wel belangrijk om focus te hebben, want focus bepaalt uiteindelijk hoe succesvol je zult zijn in het werken aan jezelf. Je kunt dus prima en en doen, maar blijf er dan wel alert op dat je niet alle kanten opgaat en zo eigenlijk nergens écht aan werkt.
- Je kunt niks fout doen. (Echt niet!) Ook bestaat er geen perfecte volgorde. Ik ben zelf begonnen met het werken aan zelfliefde toen ik begin twintig was. Jaren later is toen het innerlijk kind werk op mijn pad gekomen. Hoewel je dus zou zeggen dat je beter eerst met ‘de kern’ kunt beginnen is er echt geen perfecte volgorde.
- Bedenk je eens wat er nú je aandacht nodig heeft. Waar heb je het meeste ‘last’ van? Wat staat je in de weg in je welzijn? Wat zou je heel graag anders zien? Ga daar dan vervolgens mee aan de slag. Je hoeft de weg niet uitgestippeld te hebben, je moet een keuze maken en de eerste stap zetten.
- Het fijne aan het zelfliefde proces is dat het vaak een iets lichter proces is (ook afhankelijk van je verleden natuurlijk), en ook dat je wat sneller resultaten boekt. In het zelfliefde proces ga je je bijvoorbeeld richten op zelfzorg en het creëren van liefdevolle routines en gewoonten. Je gaat aan de slag met je behoeften. In dit soort processen kun je redelijk snel, als je toegewijd bent, mooie overwinningen behalen. Dit zorgt voor motivatie! In het innerlijk kind werk nemen de processen echt (veel) meer tijd in beslag.
- Ben je nog niet veel met zelfontwikkeling bezig bent geweest? Focus je eerst een tijdje op het werken aan zelfliefde. Dit proces voelt wat laagdrempeliger, de stof is minder intensief en confronterend. Je hebt sneller kleine doorbraken. Zo gun je jezelf ook de tijd om langzaam toe te groeien naar het innerlijk kind werk.
Foto: Unsplash
Een vraag die veel voorbij komt in mijn mailbox: wat moet ik kiezen? Werken aan zelfliefde of starten met het innerlijk kind werk en mijn gewonde kind gaan helen? En wat nou als beide processen je aandacht nodig hebben? In deze blog vind je de antwoorden!
Aan je innerlijke kind werken
Het innerlijk kind werk is behoorlijk breed en omvat veel verschillende processen. Onderdeel van het werk is onder andere het verwerken van trauma op lichamelijk en geestelijk niveau, het doorvoelen van (opgeslagen) emoties. Je gaat erkennen waar je als kind doorheen bent gegaan en vervolgens toewerken naar een punt van acceptatie. Je leert je weer verbinden met je innerlijke kind. Je lichaam helen en terug in balans brengen is ook een onderwerp waar je mee aan de slag gaat. En ook ga je gedragspatronen doorbreken die niet helpend voor je zijn of je in de weg staan, je overtuigingen ombuigen en nieuwe overtuigingen vormen, jezelf heropvoeden: op een gezonde manier om leren gaan met emoties, grenzen stellen, discipline ontwikkelen, aan zelfzorg gaan doen. Alles wat je thuis niet hebt geleerd of wat je graag anders zou willen doen of aanpakken.
Je gaat aan je innerlijke kind werken wanneer je verleden je in de weg staat om je leven in het nu ten volle te leven, jezelf te ontplooien en te ontwikkelen, maar ook gewoon in het nu te zijn en te genieten. Het kan zijn dat je last hebt van bepaalde patronen die je als gevolg van je kindertijd hebt ontwikkeld, misschien begint het people pleasen je op te breken en heeft het negatieve invloed op jou en je welzijn. Het kan zijn dat je bepaalde pijnlijke ervaringen of periodes van vroeger niet verwerkt hebt en dat je daardoor wrok, verdriet of boosheid in jezelf voelt. Je hebt je emoties misschien wel jarenlang onderdrukt en ervaart daardoor emotionele buien, moodswings en woedeaanvallen. Misschien merk je dat de pijn en leegte in jezelf alleen maar groter worden en dat je manier van copen om je verleden te ontvluchten, heel hard werken, jezelf druk houden, vluchten in afleiding en verslavingen, alleen maar voor meer problemen zorgt. Je (negatieve) gedachten kunnen je in de weg zitten, de manier waarop je naar de wereld kijkt bijvoorbeeld en de overtuigingen die je hebt over bepaalde onderwerpen die vervolgens weer voor patronen zorgen die jou en je leven niet ondersteunen. Of je hebt vaak negatieve gedachten over jezelf, door je gebrek aan eigenwaarde heb je last van zelftwijfel en onzekerheid en dat staat je behoorlijk in de weg in je dagelijkse leven. Het kan zijn dat je bepaald gedrag van je ouders hebt overgenomen: de manier waarop je voor jezelf zorgt, hoe je communiceert, met emoties omgaat of problemen aangaat in je leven, en dat je jezelf daarin graag zou willen heropvoeden. Het voelen van veel onrust en het moeilijk kunnen ontspannen is ook een reden voor veel mensen om met het werk te starten. Het kan zijn dat de band met je opvoeders als gevolg van wat er in het verleden is gebeurd (maar niet is verwerkt en nooit over is gepraat) niet goed is en dat veel impact heeft op je welzijn en je plek in de wereld. Wanneer je dit soort uitwerkingen, klachten of worstelingen ervaart is het innerlijk kind werk waar jouw groei op dit moment zit.
Groeien in zelfliefde
De kern van je gebrek aan zelfliefde is een gebrek aan eigenwaarde en een negatief zelfbeeld. Je bent hier niet mee ter wereld gekomen. Dit is ook veelal weer een gevolg van je kindertijd, de omstandigheden waarin je bent opgegroeid, de traumatische ervaringen of periodes waardoor je bepaalde conclusies over jezelf bent gaan trekken. Zelfliefde en het innerlijk kind werk zijn dus geen aparte, losstaande processen. Deze twee zijn echt verweven in elkaar. Ga je werken aan zelfliefde dan stuit je onderweg op het innerlijk kind werk en andersom.
De negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt zijn de kern van het zelfliefde proces. Deze overtuigingen zorgen vervolgens voor patronen (de manier waarop je voor jezelf zorgt, hoeveel je jezelf gunt, hoe je tegen jezelf praat) en hebben invloed op je hele leven. In het zelfliefde proces ga je aan deze diepgewortelde overtuigingen werken en deze denkpatronen langzaam veranderen en doorbreken zodat je jezelf vervolgens anders over jezelf gaat voelen. Spiritueel groeien is ook een onderdeel van zelfliefde. Je eigenwaarde heeft niks te maken met wat je doet of hoeveel talent je hebt of hoe je eruit ziet, maar met wie je in de kern bent. Je gaat jezelf beter leren kennen. Je kwaliteiten ontdekken en je bijzondere eigenschappen, maar ook je waarden, je visie voor het leven. Wie ben ik? Wat wil ik nou eigenlijk? Je gaat in het zelfliefde proces naar binnen keren, daar de antwoorden, liefde en bevestiging vinden die je normaal buiten jezelf zoekt. Grenzen is een belangrijk onderdeel van het proces. Je gaat je behoeften ontdekken, leren om jezelf te geven wat je nodig hebt, je (fysieke, emotionele en mentale) grenzen communiceren naar anderen. In het zelfliefde proces ga je je verdiepen in zelfzorg, aan de slag met de manier waarop je tegen jezelf praat en in je hoofd over jezelf denkt, leren om meer te zijn en minder te doen. Al deze onderwerpen hebben een ding gemeen: ze wijzen je telkens weer op je waardevolle en unieke zelf. Ze wijzen je erop dat jij belangrijk bent en ertoe doet. Dat je goed genoeg bent en het beste verdient. Dat jij je ruimte in mag nemen.
Je gaat aan zelfliefde werken wanneer je merkt dat je veel negatieve gedachten hebt over jezelf, dat je jezelf regelmatig kleineert en op een niet zo liefdevolle manier tegen jezelf praat. Zelfliefde is jouw onderwerp wanneer je eigenlijk niet zo goed weet wie je bent. Wanneer je veelal doet wat anderen van je verwachten, wat de maatschappij van je wil of bent wie anderen willen dat je bent. Het zelfliefde proces is jouw stap wanneer je niet goed voor jezelf zorgt of helemaal niet weet hoe je precies goed voor jezelf zorgt. Als je je behoeften wilt leren kennen (wat heb ik nodig om me goed te voelen en het beste uit mezelf en het leven te halen?) en wilt leren hoe je jezelf gaat geven wat je nodig hebt. Je gaat aan zelfliefde werken als je merkt dat het altijd klaar staan voor anderen, je grenzen niet aan durven geven en niet durven kiezen voor jezelf teveel gaat kosten. Als je merkt dat je een hoop belemmerende overtuigingen hebt die je ervan weerhouden om jezelf te accepteren, te omarmen, te vieren, goed voor jezelf te zorgen, voor jezelf te kiezen. Als je niet goed met jezelf kunt en durft te zijn, je alleen zijn veelal uit de weg gaat en je daardoor veel onrust in jezelf ervaart. Maar ook als je jezelf al te lang klein hebt gemaakt, je door weinig zelfvertrouwen bepaalde stappen niet zet en je niet volledig tot bloei komt in je leven.
Wat te doen als beide processen je aandacht nodig hebben?
Je hebt nu helder wat het innerlijk kind werk en het zelfliefde proces precies inhouden. Het kan nu zo zijn dat je denkt: ik moet/wil met beide aan de slag. Wat kies ik dan? Ik geef je wat overdenkingen mee!
- Het is gelukkig niet zo zwart-wit dat je perse een keuze zou moeten maken tussen deze twee processen. Beide processen zijn veelal processen voor het leven, het is geen vinkje op je to do list. Je hoeft dus ook niet te denken in termen van, eerst het een, dan het ander. Dat je een cursus innerlijk kind werk gaat volgen wil niet zeggen dat je ondertussen niet ook kleine stapjes kunt zetten in zelfliefde, of dat je je niet een periode op het zelfliefde proces kunt richten. Het kan zijn dat je onderweg ontdekt dat een ander thema toch meer je aandacht nodig heeft op dat moment, dan moet je jezelf ook die ruimte geven om daar op in te gaan! Het is wel belangrijk om focus te hebben, want focus bepaalt uiteindelijk hoe succesvol je zult zijn in het werken aan jezelf. Je kunt dus prima en en doen, maar blijf er dan wel alert op dat je niet alle kanten opgaat en zo eigenlijk nergens écht aan werkt.
- Je kunt niks fout doen. (Echt niet!) Ook bestaat er geen perfecte volgorde. Ik ben zelf begonnen met het werken aan zelfliefde toen ik begin twintig was. Jaren later is toen het innerlijk kind werk op mijn pad gekomen. Hoewel je dus zou zeggen dat je beter eerst met ‘de kern’ kunt beginnen is er echt geen perfecte volgorde.
- Bedenk je eens wat er nú je aandacht nodig heeft. Waar heb je het meeste ‘last’ van? Wat staat je in de weg in je welzijn? Wat zou je heel graag anders zien? Ga daar dan vervolgens mee aan de slag. Je hoeft de weg niet uitgestippeld te hebben, je moet een keuze maken en de eerste stap zetten.
- Het fijne aan het zelfliefde proces is dat het vaak een iets lichter proces is (ook afhankelijk van je verleden natuurlijk), en ook dat je wat sneller resultaten boekt. In het zelfliefde proces ga je je bijvoorbeeld richten op zelfzorg en het creëren van liefdevolle routines en gewoonten. Je gaat aan de slag met je behoeften. In dit soort processen kun je redelijk snel, als je toegewijd bent, mooie overwinningen behalen. Dit zorgt voor motivatie! In het innerlijk kind werk nemen de processen echt (veel) meer tijd in beslag.
- Ben je nog niet veel met zelfontwikkeling bezig bent geweest? Focus je eerst een tijdje op het werken aan zelfliefde. Dit proces voelt wat laagdrempeliger, de stof is minder intensief en confronterend. Je hebt sneller kleine doorbraken. Zo gun je jezelf ook de tijd om langzaam toe te groeien naar het innerlijk kind werk.
Foto: Unsplash
+ show Comments
- Hide Comments
add a comment