fbpx

Blogs

Leven met de Maan – deel 2

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Het is heel leuk om te zien hoe er gereageerd wordt op mijn ‘Maan posts’ op Facebook. Zoveel herkenning, zoveel reacties en berichtjes. Ook nog genoeg mensen die niks van de Maan wisten, maar toch gefascineerd zijn geraakt. Het leeft, blijkbaar. En daarom is er nu een deel twee van leven met de Maan. Een net iets uitgebreidere blog!

De Maan
De Maan is een hemellichaam en beweegt zich in een baan rond de aarde. De maan is verbonden met vruchtbaarheid en vrouwelijkheid, en dat is meteen de reden dat mannen niet heel veel voelen van de kracht van de Maan. Op het gebied van Astrologie is de Maan verbonden met onze emoties. Het teken waarin de Maan staat bij je geboorte (zoek het maar eens op) zegt iets over de manier waarop je omgaat met gevoelens. De Maan heeft het meeste invloed op onder andere: emoties, voeding, moeders, behoeften, verzorging, vrouwelijkheid, het verleden, je wortels, stemmingen, fijngevoeligheid, veiligheid en het onderbewuste. 

De acht maanfases
Elke twee weken is er een nieuwe of volle maan. De volle maan is rond, en zichtbaar. Daarna neemt de maan steeds meer af en ontstaat er een nieuwe maan, deze is niet zichtbaar. Elke avond kun je ‘m dus aan een donkere hemel zien staan (behalve als het erg bewolkt is, je middenin de stad woont of het nieuwe maan betreft). Alleen al het opmerken van de fase waarin de maan zich bevindt die avond is een magisch iets. Je verbindt je daardoor veel meer met de natuur en zijn fases, en gaat je realiseren dat we allemaal onderdeel zijn van een veel groter iets. 

Dit zijn de acht fases:

De nieuwe maanfase: brainstormen en plannen maken!
De wassende maan: focussen op de details, naar doelen toewerken
De eerste-kwartierfase: de tijd om ervoor te gaan
De wassende-maanfase: actie ondernemen, naar je toetrekken, vernieuwen
De volle maansfase: jezelf laten zien in de wereld
De afnemende-maanfase: a-d-e-m, reflectie en evaluatie
De laatste-kwartierfase: vertragen, tot jezelf komen

Een wassende maan beweegt van nieuw naar vol en wordt daarbij steeds groter aan de hemel. Een afnemende maan beweegt van vol naar nieuw en wordt elke nacht kleiner. De hoogtepunten van de verschillende fases zijn natuurlijk nieuwe maan en volle maan. 

Nieuwe maan
Staat letterlijk voor nieuw. In de week naar nieuwe maan toe is het tijd om nieuwe plannen te maken, dromen te visualiseren en te manifesteren en daarmee je wensen letterlijk naar buiten te brengen. Op deze manier is jouw levensenergie voelbaar en bereik je een bepaalde energetische (positieve) trilling. Je geeft daarmee je wensen aan het hogere, zodat ze kunnen gaan ontstaan. De dag of nacht waarop het nieuwe maan is, is het tijd voor een ritueel waarin je je dromen en verlangens kenbaar maakt en bewust stilstaat bij waar je naartoe wilt in het leven. In de periode van nieuwe maan kun je je wat onbestemd voelen. Dit omdat je bezig bent met verandering, en wij mensen verandering nou eenmaal lastig vinden en daar tijd voor nodig hebben.

Volle maan
Is een periode van naar binnen keren en aan de slag gaan met alles wat je groei blokkeert en de ballast 
die je los mag laten. Zorgen, mensen, gedachten. Volle maan heeft een erg sterke energie. Veel mensen slapen slecht in de week naar volle maan toe. Vaak komen er in die periode dingen aan de oppervlakte uit je verleden, of die je los zou mogen laten (maar waar je je misschien nog niet bewust van bent of wilt zijn). Volle maan uit zich in versterkte emoties, onbestemde gevoelens, stemmingswisselingen en lichamelijke pijntjes (vooral in je rug/onderrug). Net als nieuwe maan heeft volle maan ook een ritueel dat je het allerbeste kunt doen op de avond van of na volle maan (stel dat de Maan ‘s middags op het hoogtepunt van vol is, dan doe je het ritueel dus op die avond). Het ritueel tijdens volle maan is er één om je los te maken van alles wat je niet meer dient, en wat je met je meedraagt, maar ook om mensen te vergeven die nog boosheid of negatieve gevoelens bij je oproepen (slechte energie). Ook sta je bewust stil bij waar je dankbaar voor hebt, wat zich gemanifesteerd heeft in je leven. In principe maak je jezelf schoon, om je vervolgens helemaal te wijden aan je plannen en verlangens die met nieuwe maan aan de orde komen. 

De Maan in het teken van een sterrenbeeld 
Nieuwe maan en volle maan staan in elke fase in de maand in het teken van een bepaald sterrenbeeld en die fase heeft ook een bepaald onderwerp. Door je hierin te verdiepen (ik gebruik zelf altijd de websites van Petra Stam en Inspirerend Leven, of Moonology in het Engels), kun je ook veel beter gebeurtenissen en gevoelens verklaren, en begrijp je waarom er bepaalde dingen spelen in je leven. Bij die laatste kun je je ook inschrijven voor een dagelijkse nieuwsbrief. Dan weet je precies waar de Maan die dag staat en wat voor betekenis hij heeft. 

Leven met de Maan
Als je besluit te gaan leven met de Maan, ga je dus zoveel mogelijk in de verschillende maanfases mee. Door dagelijks of wekelijks te checken in welke fase de Maan is weet je (en voel je vaak ook) precies wat je te doen staat. Wanneer het ergens de tijd voor is, en wanneer niet. Wanneer je actief aan de slag kunt gaan met je plannen, en wanneer je achterover mag leunen en rustig aan kunt doen. De rituelen tijdens nieuwe en volle maan zorgen ervoor dat je veel meer in verbinding staat met jezelf. Je onderzoekt waar je heen wilt in het leven, en als je al onderweg bent of je nog op het juiste pad zit, maar je geeft ook aandacht aan wat er losgelaten mag worden. Wat je onbewust in het donker houdt, en in het licht mag brengen. Waar je dankbaar voor bent, maar wat je soms gewoon voor lief neemt. Je kunt zelf besluiten hoe ver je wilt gaan in het leven met de Maan. Misschien is het voor jou voldoende om regelmatig even naar buiten te kijken, en met volle maan wat zachter naar jezelf te zijn. Of je gaat er helemaal vol voor en checkt dagelijks de stand van de Maan, je verdiept je in het dierenriemteken en het sterrenbeeld waar de Maan die maand in staat. Doe wat goed voelt!

De Maan versterkt wat al in jou leeft
Ik hoor vaak mensen alleen over de Maan praten als ‘ie vol is, en dan over het feit dat ze er last van hebben en slecht slapen. Op die manier maakte ik zelf ook kennis met de Maan. Maar wanneer je je echt gaat verdiepen in het hele verschijnsel kom je erachter dat de Maan wel meer is dan iets waar je last van ondervindt. Naar mijn idee reflecteert de Maan wat er al bestaat in jezelf. Het versterkt je huidige gevoelens en emoties, de gevoelens en emoties die je misschien al een tijdje negeert of wegstopt. Ook schijnt het licht op de dingen in jezelf die je al een tijdje in het donker houdt. Dit is jouw seintje dat je daar mee aan de slag mag gaan. 

Zo leef ik met de Maan
Ik zie de Maan als een mooie en waardevolle bewustwording om regelmatig tijd te maken om met mezelf te gaan zitten, te reflecteren, en ook herinnert de Maan me er telkens opnieuw aan dat ik niet áltijd kan pieken. Dat ik rust nodig heb, op adem mag komen. Ik vind het waardevol om in een bepaalde periode in de maand wat meer aandacht te geven aan dingen die ik los mag laten, zodat ik niet allerlei bozige en negatieve emoties met me meedraag, en in andere weken mijn focus te leggen op nieuw en positief. Ik ben van nature iemand die hard rent, veelal uit enthousiasme, en dan kan het een valkuil zijn om maar in patronen te blijven vervallen en totaal niet met jezelf in contact te staan. De Maan zorgt ervoor dat ik mezelf niet vergeet, en tijd en ruimte maak om stil te zijn. Ikzelf doe eigenlijk zelden nieuwe maans wensen, maar er zijn mensen die juist daarom met de Maan leven. Om te kunnen voorspellen en creëren. Ook heb ik geen idee wanneer de Maan in welk dierenriemteken staat. Ik geloof zelf dat het dan misschien meer een obsessie gaat worden, en er weinig ruimte overblijft voor spontaniteit. Wel doe ik regelmatig een ritueel met volle maan. Voor mij werkt het heel goed om elke maand even te gaan zitten en op te schrijven wat me bezighoudt, of ik nog ballast heb, en waar ik dankbaar voor ben. Ook ga ik (onbewust) mee in de verschillende fases, omdat ik voel dat ik daar op dat moment dan behoefte aan heb. In de week na volle maan bijvoorbeeld (de a-d-e-m fase) vind ik het fijn om in mijn eigen coconnetje te zitten en niet zoveel te moeten. Normaal zou ik dan door blijven pushen, maar sinds ik weet dat ik daar helemaal niet bij gebaat ben, en mezelf daar geen plezier mee doe, doe ik het standaard wat rustiger aan. En ik kijk elke avond/nacht even uit het raam. Dat blijft toch wel bijzonder!

Ik hoop dat ik je nu weer ietsje wijzer heb gemaakt en misschien ook wel nieuwsgierig, naar dit mooie fenomeen.  X

Het is heel leuk om te zien hoe er gereageerd wordt op mijn ‘Maan posts’ op Facebook. Zoveel herkenning, zoveel reacties en berichtjes. Ook nog genoeg mensen die niks van de Maan wisten, maar toch gefascineerd zijn geraakt. Het leeft, blijkbaar. En daarom is er nu een deel twee van leven met de Maan. Een net iets uitgebreidere blog!

De Maan
De Maan is een hemellichaam en beweegt zich in een baan rond de aarde. De maan is verbonden met vruchtbaarheid en vrouwelijkheid, en dat is meteen de reden dat mannen niet heel veel voelen van de kracht van de Maan. Op het gebied van Astrologie is de Maan verbonden met onze emoties. Het teken waarin de Maan staat bij je geboorte (zoek het maar eens op) zegt iets over de manier waarop je omgaat met gevoelens. De Maan heeft het meeste invloed op onder andere: emoties, voeding, moeders, behoeften, verzorging, vrouwelijkheid, het verleden, je wortels, stemmingen, fijngevoeligheid, veiligheid en het onderbewuste. 

De acht maanfases
Elke twee weken is er een nieuwe of volle maan. De volle maan is rond, en zichtbaar. Daarna neemt de maan steeds meer af en ontstaat er een nieuwe maan, deze is niet zichtbaar. Elke avond kun je ‘m dus aan een donkere hemel zien staan (behalve als het erg bewolkt is, je middenin de stad woont of het nieuwe maan betreft). Alleen al het opmerken van de fase waarin de maan zich bevindt die avond is een magisch iets. Je verbindt je daardoor veel meer met de natuur en zijn fases, en gaat je realiseren dat we allemaal onderdeel zijn van een veel groter iets. 

Dit zijn de acht fases:

De nieuwe maanfase: brainstormen en plannen maken!
De wassende maan: focussen op de details, naar doelen toewerken
De eerste-kwartierfase: de tijd om ervoor te gaan
De wassende-maanfase: actie ondernemen, naar je toetrekken, vernieuwen
De volle maansfase: jezelf laten zien in de wereld
De afnemende-maanfase: a-d-e-m, reflectie en evaluatie
De laatste-kwartierfase: vertragen, tot jezelf komen

Een wassende maan beweegt van nieuw naar vol en wordt daarbij steeds groter aan de hemel. Een afnemende maan beweegt van vol naar nieuw en wordt elke nacht kleiner. De hoogtepunten van de verschillende fases zijn natuurlijk nieuwe maan en volle maan. 

Nieuwe maan
Staat letterlijk voor nieuw. In de week naar nieuwe maan toe is het tijd om nieuwe plannen te maken, dromen te visualiseren en te manifesteren en daarmee je wensen letterlijk naar buiten te brengen. Op deze manier is jouw levensenergie voelbaar en bereik je een bepaalde energetische (positieve) trilling. Je geeft daarmee je wensen aan het hogere, zodat ze kunnen gaan ontstaan. De dag of nacht waarop het nieuwe maan is, is het tijd voor een ritueel waarin je je dromen en verlangens kenbaar maakt en bewust stilstaat bij waar je naartoe wilt in het leven. In de periode van nieuwe maan kun je je wat onbestemd voelen. Dit omdat je bezig bent met verandering, en wij mensen verandering nou eenmaal lastig vinden en daar tijd voor nodig hebben.

Volle maan
Is een periode van naar binnen keren en aan de slag gaan met alles wat je groei blokkeert en de ballast 
die je los mag laten. Zorgen, mensen, gedachten. Volle maan heeft een erg sterke energie. Veel mensen slapen slecht in de week naar volle maan toe. Vaak komen er in die periode dingen aan de oppervlakte uit je verleden, of die je los zou mogen laten (maar waar je je misschien nog niet bewust van bent of wilt zijn). Volle maan uit zich in versterkte emoties, onbestemde gevoelens, stemmingswisselingen en lichamelijke pijntjes (vooral in je rug/onderrug). Net als nieuwe maan heeft volle maan ook een ritueel dat je het allerbeste kunt doen op de avond van of na volle maan (stel dat de Maan ‘s middags op het hoogtepunt van vol is, dan doe je het ritueel dus op die avond). Het ritueel tijdens volle maan is er één om je los te maken van alles wat je niet meer dient, en wat je met je meedraagt, maar ook om mensen te vergeven die nog boosheid of negatieve gevoelens bij je oproepen (slechte energie). Ook sta je bewust stil bij waar je dankbaar voor hebt, wat zich gemanifesteerd heeft in je leven. In principe maak je jezelf schoon, om je vervolgens helemaal te wijden aan je plannen en verlangens die met nieuwe maan aan de orde komen. 

De Maan in het teken van een sterrenbeeld 
Nieuwe maan en volle maan staan in elke fase in de maand in het teken van een bepaald sterrenbeeld en die fase heeft ook een bepaald onderwerp. Door je hierin te verdiepen (ik gebruik zelf altijd de websites van Petra Stam en Inspirerend Leven, of Moonology in het Engels), kun je ook veel beter gebeurtenissen en gevoelens verklaren, en begrijp je waarom er bepaalde dingen spelen in je leven. Bij die laatste kun je je ook inschrijven voor een dagelijkse nieuwsbrief. Dan weet je precies waar de Maan die dag staat en wat voor betekenis hij heeft. 

Leven met de Maan
Als je besluit te gaan leven met de Maan, ga je dus zoveel mogelijk in de verschillende maanfases mee. Door dagelijks of wekelijks te checken in welke fase de Maan is weet je (en voel je vaak ook) precies wat je te doen staat. Wanneer het ergens de tijd voor is, en wanneer niet. Wanneer je actief aan de slag kunt gaan met je plannen, en wanneer je achterover mag leunen en rustig aan kunt doen. De rituelen tijdens nieuwe en volle maan zorgen ervoor dat je veel meer in verbinding staat met jezelf. Je onderzoekt waar je heen wilt in het leven, en als je al onderweg bent of je nog op het juiste pad zit, maar je geeft ook aandacht aan wat er losgelaten mag worden. Wat je onbewust in het donker houdt, en in het licht mag brengen. Waar je dankbaar voor bent, maar wat je soms gewoon voor lief neemt. Je kunt zelf besluiten hoe ver je wilt gaan in het leven met de Maan. Misschien is het voor jou voldoende om regelmatig even naar buiten te kijken, en met volle maan wat zachter naar jezelf te zijn. Of je gaat er helemaal vol voor en checkt dagelijks de stand van de Maan, je verdiept je in het dierenriemteken en het sterrenbeeld waar de Maan die maand in staat. Doe wat goed voelt!

De Maan versterkt wat al in jou leeft
Ik hoor vaak mensen alleen over de Maan praten als ‘ie vol is, en dan over het feit dat ze er last van hebben en slecht slapen. Op die manier maakte ik zelf ook kennis met de Maan. Maar wanneer je je echt gaat verdiepen in het hele verschijnsel kom je erachter dat de Maan wel meer is dan iets waar je last van ondervindt. Naar mijn idee reflecteert de Maan wat er al bestaat in jezelf. Het versterkt je huidige gevoelens en emoties, de gevoelens en emoties die je misschien al een tijdje negeert of wegstopt. Ook schijnt het licht op de dingen in jezelf die je al een tijdje in het donker houdt. Dit is jouw seintje dat je daar mee aan de slag mag gaan. 

Zo leef ik met de Maan
Ik zie de Maan als een mooie en waardevolle bewustwording om regelmatig tijd te maken om met mezelf te gaan zitten, te reflecteren, en ook herinnert de Maan me er telkens opnieuw aan dat ik niet áltijd kan pieken. Dat ik rust nodig heb, op adem mag komen. Ik vind het waardevol om in een bepaalde periode in de maand wat meer aandacht te geven aan dingen die ik los mag laten, zodat ik niet allerlei bozige en negatieve emoties met me meedraag, en in andere weken mijn focus te leggen op nieuw en positief. Ik ben van nature iemand die hard rent, veelal uit enthousiasme, en dan kan het een valkuil zijn om maar in patronen te blijven vervallen en totaal niet met jezelf in contact te staan. De Maan zorgt ervoor dat ik mezelf niet vergeet, en tijd en ruimte maak om stil te zijn. Ikzelf doe eigenlijk zelden nieuwe maans wensen, maar er zijn mensen die juist daarom met de Maan leven. Om te kunnen voorspellen en creëren. Ook heb ik geen idee wanneer de Maan in welk dierenriemteken staat. Ik geloof zelf dat het dan misschien meer een obsessie gaat worden, en er weinig ruimte overblijft voor spontaniteit. Wel doe ik regelmatig een ritueel met volle maan. Voor mij werkt het heel goed om elke maand even te gaan zitten en op te schrijven wat me bezighoudt, of ik nog ballast heb, en waar ik dankbaar voor ben. Ook ga ik (onbewust) mee in de verschillende fases, omdat ik voel dat ik daar op dat moment dan behoefte aan heb. In de week na volle maan bijvoorbeeld (de a-d-e-m fase) vind ik het fijn om in mijn eigen coconnetje te zitten en niet zoveel te moeten. Normaal zou ik dan door blijven pushen, maar sinds ik weet dat ik daar helemaal niet bij gebaat ben, en mezelf daar geen plezier mee doe, doe ik het standaard wat rustiger aan. En ik kijk elke avond/nacht even uit het raam. Dat blijft toch wel bijzonder!

Ik hoop dat ik je nu weer ietsje wijzer heb gemaakt en misschien ook wel nieuwsgierig, naar dit mooie fenomeen.  X

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!