fbpx

Blogs

Momentjes van bewuste aandacht

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Mindful in het leven staan is naar mijn idee niet iets wat je beheerst, maar wat je altijd weer moet blijven oefenen. Net zoiets als zelfliefde, dat heb je ook niet. Ik heb bijvoorbeeld tijden dat ik heel relaxed ben, eindeloos veel me-time neem, geniet van elke meditatie, elke wandeling of elk mini momentje tussen de drukte door. Dan leef ik met aandacht, ben ik ontspannen en veel in het nu. Maar het kan de weken erna zo zijn dat ik een soort van op de vlucht ben voor de momentjes met mezelf. Ik plan dan onbewust mijn agenda bomvol, en al die belangrijke dingen waar ik zoveel waarde aan hecht verdwijnen veel te snel naar de achtergrond. Dan mediteer ik niet meer trouw elke dag, ben ik eerder op zoek naar afleiding als ik even met mezelf ben, zijn mijn gedachten altijd ergens anders etc. Onrust dus. Bewustzijn is ook hier weer super belangrijk. Een tijdje je mee laten voeren door een volle agenda is niet zo erg, als je daarna maar wel weer oppakt waar je eigenlijk zoveel baat bij hebt. In deze blog deel ik wat van die bewuste momentjes die je in je leven in kunt passen. Even inchecken bij jezelf, ademhalen, in het nu aanwezig zijn.

Mini ochtendritueel
Hoe bewust is jouw ochtendritueel? Heb je altijd tijd tekort en ben je met honderdduizend dingen bezig of start je de dag ontspannen en doe je met aandacht een paar kleine dingen die belangrijk voor je zijn? Een korte meditatie van een paar minuutjes bijvoorbeeld, of met rust en aandacht een lekker ontbijt klaarmaken. Mindful douchen is ook zo’n ding en kan zo ontspannend werken. Gewoon voelen hoe het water langs je lichaam loopt en alles van je afspoelt. Het kan heel simpel zijn! Je ochtendritueel is leidend voor de rest van je dag en daarom ontzettend belangrijk. Ben je haastig, druk en zit je in je hoofd omdat je achter de feiten aanloopt, dan start je op die manier je dag en dat is allesbehalve fijn. Probeer voor jezelf daarom een ochtendritueel in te bouwen waarin je tijd hebt om met aandacht dingen te doen. Is meteen een heel andere start van de dag. 

Met aandacht eten
Nicoline Smalbraak organiseerde mindful mei, en daar deed ik aan mee via Instagram. Ze postte op een dag een stukje tekst over mindful eten, wat mij weer inspireerde. Proeven, rustig kauwen, smaken waarnemen. Best een uitdaging denk ik voor veel van ons. Eten is iets wat we de hele dag doen, maar is het niet een soort van moetje geworden? Even snel tussendoor omdat je ‘honger’ hebt? Echt rustig eten en genieten van smaken is enorm mindful heb ik inmiddels ondervonden (ik ben lerende). Daarom een fijne tip: creëer eens wat vaker zo’n moment waarop je echt je eten proeft en de tijd daarvoor neemt. Niet gedachteloos alles naar binnen proppen en alweer bezig zijn met wat je hierna gaat doen, maar in het nu aanwezig zijn en genieten. 

Mindful wandelen
Motion creates emotion. Je hoeft hier echt niet uren voor te wandelen. Al loop je in de pauze, voor of na je werk, maar een blokje om, zo’n klein momentje kan hemels zijn! Want beweging vervoert je, maakt je ontspannen, zorgt voor endorfine, maakt je hoofd vrij, nieuwe ideeën komen boven, en soms ook weleens bepaalde emoties. Toch kun je ook al snel ‘onbewust’ wandelen. Dan is je tempo hoog, zit je helemaal vast in je gedachten, ben je al op weg naar een volgend iets, en geniet je daardoor niet eens van de omgeving. Als ik zoiets merk bij mezelf ga ik vertragen en letten op het neerzetten van mijn voeten. Elke stap zet ik dan even extra bewust, om weer in mijn lijf te komen en te voelen, zonder te denken. Extra leuke oefening daarbij is dat je bij elke stap iets opnoemt waar je dankbaar voor bent!

Hoe gaat het met je?
Check jij weleens bij jezelf in gedurende de dag om te vragen hoe het gaat? Hoe voel ik me? Hoe voelt mijn lichaam zich? Wat heb ik nodig? Een mooie manier om in contact te staan met jezelf en bewust aanwezig te zijn. 

Mini meditatie
Mediteren hoef je niet perse op een mat te doen, in een yoga studio, of een hele lange tijd. Dat kan ook als je op de bus of trein zit te wachten, bijvoorbeeld. Of als ik bij een stoplicht sta doe ik het ook weleens. Haal een paar keer diep adem, laat je lijf ontspannen en denk een mooie gedachte als ‘alles is helemaal goed in mijn leven’. Bij Sanny zoekt geluk zag ik pas een mooie tip voorbij komen. Als het mediteren je niet lukt en je zit helemaal vast in je hoofd, vraag dan aan jezelf midden in die meditatie wat je volgende gedachte gaat zijn. En dan wordt het stil…

De natuur in!
Is misschien niet even een 10 minuten ding wat je in je dag propt, maar ik wilde ‘m er toch bijzetten. Wie weet woon je wel om de hoek bij een natuurgebied en kun je zo even de stilte en rust opzoeken. Tot jezelf komen, frisse lucht opsnuiven, alles wat groeit en bloeit bewonderen en naar de vogels luisteren. In de natuur zijn is ook een vorm van mediteren. Al wandelend of gewoon zittend op een bankje in het nu zijn en je onderdompelen. Heel mindful. 

Kijk eens echt om je heen
Op straat zie je tegenwoordig bijna niemand meer echt aanwezig zijn. De meeste mensen zijn met hun telefoon bezig of zo druk in gedachten dat de omgeving totaal aan ze voorbij gaat. ‘Kijk eens om je heen!’ zou ik soms willen zeggen. Een reminder voor jou de volgende keer dat je buiten bent: kijk eens om je heen. Bewonder, verwonder, zie wat er allemaal gebeurt. Wees aanwezig. 

Er zijn nog eindeloos veel meer dingen te bedenken; schrijven bijvoorbeeld en dan echt stilstaan bij de woorden die je op papier hebt gezet, met aandacht je tanden poetsen, eten klaarmaken, dansen, luisteren naar iemand, mindfulness zit eigenlijk in elk moment, als jij beslist om in het hier en nu te zijn en met aandacht te doen wat je doet.  X

Foto: Unsplash 

Mindful in het leven staan is naar mijn idee niet iets wat je beheerst, maar wat je altijd weer moet blijven oefenen. Net zoiets als zelfliefde, dat heb je ook niet. Ik heb bijvoorbeeld tijden dat ik heel relaxed ben, eindeloos veel me-time neem, geniet van elke meditatie, elke wandeling of elk mini momentje tussen de drukte door. Dan leef ik met aandacht, ben ik ontspannen en veel in het nu. Maar het kan de weken erna zo zijn dat ik een soort van op de vlucht ben voor de momentjes met mezelf. Ik plan dan onbewust mijn agenda bomvol, en al die belangrijke dingen waar ik zoveel waarde aan hecht verdwijnen veel te snel naar de achtergrond. Dan mediteer ik niet meer trouw elke dag, ben ik eerder op zoek naar afleiding als ik even met mezelf ben, zijn mijn gedachten altijd ergens anders etc. Onrust dus. Bewustzijn is ook hier weer super belangrijk. Een tijdje je mee laten voeren door een volle agenda is niet zo erg, als je daarna maar wel weer oppakt waar je eigenlijk zoveel baat bij hebt. In deze blog deel ik wat van die bewuste momentjes die je in je leven in kunt passen. Even inchecken bij jezelf, ademhalen, in het nu aanwezig zijn.

Mini ochtendritueel
Hoe bewust is jouw ochtendritueel? Heb je altijd tijd tekort en ben je met honderdduizend dingen bezig of start je de dag ontspannen en doe je met aandacht een paar kleine dingen die belangrijk voor je zijn? Een korte meditatie van een paar minuutjes bijvoorbeeld, of met rust en aandacht een lekker ontbijt klaarmaken. Mindful douchen is ook zo’n ding en kan zo ontspannend werken. Gewoon voelen hoe het water langs je lichaam loopt en alles van je afspoelt. Het kan heel simpel zijn! Je ochtendritueel is leidend voor de rest van je dag en daarom ontzettend belangrijk. Ben je haastig, druk en zit je in je hoofd omdat je achter de feiten aanloopt, dan start je op die manier je dag en dat is allesbehalve fijn. Probeer voor jezelf daarom een ochtendritueel in te bouwen waarin je tijd hebt om met aandacht dingen te doen. Is meteen een heel andere start van de dag. 

Met aandacht eten
Nicoline Smalbraak organiseerde mindful mei, en daar deed ik aan mee via Instagram. Ze postte op een dag een stukje tekst over mindful eten, wat mij weer inspireerde. Proeven, rustig kauwen, smaken waarnemen. Best een uitdaging denk ik voor veel van ons. Eten is iets wat we de hele dag doen, maar is het niet een soort van moetje geworden? Even snel tussendoor omdat je ‘honger’ hebt? Echt rustig eten en genieten van smaken is enorm mindful heb ik inmiddels ondervonden (ik ben lerende). Daarom een fijne tip: creëer eens wat vaker zo’n moment waarop je echt je eten proeft en de tijd daarvoor neemt. Niet gedachteloos alles naar binnen proppen en alweer bezig zijn met wat je hierna gaat doen, maar in het nu aanwezig zijn en genieten. 

Mindful wandelen
Motion creates emotion. Je hoeft hier echt niet uren voor te wandelen. Al loop je in de pauze, voor of na je werk, maar een blokje om, zo’n klein momentje kan hemels zijn! Want beweging vervoert je, maakt je ontspannen, zorgt voor endorfine, maakt je hoofd vrij, nieuwe ideeën komen boven, en soms ook weleens bepaalde emoties. Toch kun je ook al snel ‘onbewust’ wandelen. Dan is je tempo hoog, zit je helemaal vast in je gedachten, ben je al op weg naar een volgend iets, en geniet je daardoor niet eens van de omgeving. Als ik zoiets merk bij mezelf ga ik vertragen en letten op het neerzetten van mijn voeten. Elke stap zet ik dan even extra bewust, om weer in mijn lijf te komen en te voelen, zonder te denken. Extra leuke oefening daarbij is dat je bij elke stap iets opnoemt waar je dankbaar voor bent!

Hoe gaat het met je?
Check jij weleens bij jezelf in gedurende de dag om te vragen hoe het gaat? Hoe voel ik me? Hoe voelt mijn lichaam zich? Wat heb ik nodig? Een mooie manier om in contact te staan met jezelf en bewust aanwezig te zijn. 

Mini meditatie
Mediteren hoef je niet perse op een mat te doen, in een yoga studio, of een hele lange tijd. Dat kan ook als je op de bus of trein zit te wachten, bijvoorbeeld. Of als ik bij een stoplicht sta doe ik het ook weleens. Haal een paar keer diep adem, laat je lijf ontspannen en denk een mooie gedachte als ‘alles is helemaal goed in mijn leven’. Bij Sanny zoekt geluk zag ik pas een mooie tip voorbij komen. Als het mediteren je niet lukt en je zit helemaal vast in je hoofd, vraag dan aan jezelf midden in die meditatie wat je volgende gedachte gaat zijn. En dan wordt het stil…

De natuur in!
Is misschien niet even een 10 minuten ding wat je in je dag propt, maar ik wilde ‘m er toch bijzetten. Wie weet woon je wel om de hoek bij een natuurgebied en kun je zo even de stilte en rust opzoeken. Tot jezelf komen, frisse lucht opsnuiven, alles wat groeit en bloeit bewonderen en naar de vogels luisteren. In de natuur zijn is ook een vorm van mediteren. Al wandelend of gewoon zittend op een bankje in het nu zijn en je onderdompelen. Heel mindful. 

Kijk eens echt om je heen
Op straat zie je tegenwoordig bijna niemand meer echt aanwezig zijn. De meeste mensen zijn met hun telefoon bezig of zo druk in gedachten dat de omgeving totaal aan ze voorbij gaat. ‘Kijk eens om je heen!’ zou ik soms willen zeggen. Een reminder voor jou de volgende keer dat je buiten bent: kijk eens om je heen. Bewonder, verwonder, zie wat er allemaal gebeurt. Wees aanwezig. 

Er zijn nog eindeloos veel meer dingen te bedenken; schrijven bijvoorbeeld en dan echt stilstaan bij de woorden die je op papier hebt gezet, met aandacht je tanden poetsen, eten klaarmaken, dansen, luisteren naar iemand, mindfulness zit eigenlijk in elk moment, als jij beslist om in het hier en nu te zijn en met aandacht te doen wat je doet.  X

Foto: Unsplash 

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

7 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!