• Mediteren: een moment om tot jezelf te komen

  Ik had weer zo’n momentje vanochtend. Het was zeven uur, ik zat op mijn matje. En daar was het opeens: een paar seconden alleen maar stilte. Om me heen, maar vooral in mijn hoofd. Iets magisch wat steeds vaker voorkomt naarmate ik vaker mediteer. En nu zal je misschien denken ‘goh wat bijzonder, stilte in je hoofd.’ En dat is het best wel eigenlijk ja. Als je goed bij jezelf nagaat dan zijn er buiten de uren dat je slaapt maar weinig momenten op een dag dat het stil is in je hoofd. Je denkt, werkt, piekert, peinst, praat, kijkt naar schermen, en dat wel zestien uur per dag.

  Ontfocussen
  Momentjes om tot jezelf te komen, ze zijn nodig in je leven. Je brein heeft het nodig om te ontfocussen, en nog belangrijker: om te verwerken. En dat hoeft niet uren per dag en al helemaal niet perse op een mat met zweverige muziek en wierook. Nee. Mediteren is een moment voor jezelf creëren in een omstandigheid waar jij je prettig voelt. Mediteren kun je wandelend doen, gewoon in de natuur, in de frisse lucht, even terug naar de kern. Of middenin je woonkamer op je vloerkleed tussen alle werkzaamheden van de dag door. Gewoon even bewust zijn, en aandacht geven aan jezelf, aan je (niet altijd op de waarheid gebaseerde) gedachten. Jezelf de ruimte geven om je gedachten allemaal te laten zijn. En daardoor komen ze eerst heel hevig op, en vaak met honderden tegelijk, en denk je aan de meest onbenullige (of juist pijnlijke) dingen waar je misschien wel niet aan wil denken. Maar als je dat toelaat, want meditatie is niet bedoeld om GEEN gedachten hebben, dan drijven ze vanzelf langzaam van je weg. En dat is wat je wilt. Balans in je hoofd, rust.

  Confrontatie en accepteren 
  In het begin zal het voorkomen dat na vijf of tien minuten je hoofd nog propvol zit en je je afvraagt waar dit nou allemaal goed voor was. Je voelt je onrustig en wilt snel weer terug ‘naar het leven’, want naast het bewustzijn is het natuurlijk ook een stukje confrontatie met jezelf. Wat houd je bezig, wat komt er het eerst naar boven als je de wereld om je heen op pauze zet? En dat is niet altijd makkelijk, en vaak een van de de eerste dingen waar je liever geen tijd voor vrijmaakt omdat je het misschien als ‘eng’ en confronterend ervaart. Wat er gebeurt als je wel doorzet en elke dag die paar minuten vrijmaakt voor jezelf?

  Wat meditatie met mij doet
  Ik mediteer nu sinds anderhalf jaar zo ongeveer. Vaak ’s ochtends vroeg en aan het einde van de dag. Mediteren is voor mij bewust stilstaan bij wie ik ben, bij mijn handelen in het dagelijks leven (praten, doen, denken), het aandacht geven aan de dingen waar ik de hele dag aan voorbij ren. Meditatie is voor mij ook accepteren, het op me af durven laten komen van emoties en merken dat deze ook weer gaan liggen. Dat ze elke dag een klein beetje minder worden en langzaam een rustig plekje krijgen als ik ze toelaat en accepteer. Onderdeel van mezelf, maar ze nemen niet meer het grootste stuk van mezelf in. Door meditatie merk ik dat ik veel minder schommel in mijn emoties, ik voel me meer in balans, sterker ook, vanuit mijn kern. Externe gebeurtenissen of factoren kan ik daardoor ook veel makkelijker van me af laten glijden. Ik laat me niet meer snel beïnvloeden, en kan het leven an sich veel beter accepteren door die rustpuntjes. En dat gevoel wat ik ’s ochtends ervaar, neem ik de hele dag met me mee.

  Vind je het moeilijk om met jezelf te gaan zitten?

  Mijn tips

  1. Leg een yogamat in je slaap of woonkamer. Elke keer als je langs die mat loopt word je je weer bewust van het feit dat je zo’n momentje nodig hebt. Het nodigt letterlijk uit.
  2. Vind een routine waarin meditatie past in je dag die ook echt fijn voelt voor jou. Het maakt het makkelijker om meditatie onderdeel van je leven te laten zijn en vol te houden.
  3. Leer jezelf te doorgronden. Als je jezelf wijsmaakt dat meditatie die dag niet nodig is omdat je je prima voelt, ga dan juist zitten. Je houdt jezelf voor de gek;-).
  4. Concentreer je op je ademhaling. Met het bewust inademen en ook weer (diep) uitademen valt er letterlijk rust over je heen. Ervaar dat als je je ademhaling stokt (inhoudt) dat in die momentjes de meeste stilte verborgen zit.
  5. Probeer niet als doel geen gedachten te hebben. Probeer je gedachten waar te nemen, maar laat ze ook weer voorbij gaan. Je hoeft er niks mee te doen. Zodra je in je ademhaling zit maar je merkt dat je een paar seconde later je aandacht weer bij een gedachte hebt, kom je weer terug in het nu en leg je weer al je focus op je ademhaling. Die onrustige gedachten zullen zo steeds minder worden.
  6. Wat je niet zo goed hoe te starten, of lijkt een geleide meditatie je juist fijn zodat je een beetje kunt wennen? De app Meditation Moments (Nederlands) heeft talloze meditaties voor elk moment van de dag, en ook speciaal voor ‘beginners’. Aanrader!

  Liefs!

  Willemijn

  Sinds +6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, alles wat met sport te maken heeft, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld. Heeft haar droom om een tijdje in het buitenland te wonen waargemaakt en haar nieuwe thuis gevonden in Málaga.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Mediteren: een moment om tot jezelf te komen

  1. Sanne schreef:

   Mooi om te lezen dat mediteren zo’n effect op je heeft! Herkenbaar, mij helpt het ook erg om meer stil te staan en dichterbij mezelf te blijven. Vrienden zeggen soms tegen me dat ze het zo knap vinden dat ik mediteer en ik probeer ze altijd duidelijk te maken dat het in mijn hoofd ook niet altijd zen en stil is, en dat je er niet goed of slecht in kan zijn, maar dat je het gewoon moet gaan doen. Ik ga deze blog even aan een paar vriendinnen laten lezen, dankjewel:)

   • Willemijn schreef:

    Hoi Sanne, fijn hè! Nee precies, wat dat betreft heeft het nogal een ’taboe’. Ik zie het gewoon als een dagelijks momentje om mijn gedachten uit te laten razen en weer even terug te gaan naar wat ik voel. Haha dat is leuk, dankjewel! x

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *