fbpx

Mijn leefstijl

Mijn social media regels

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Als je me wat langer volgt dan weet je dat ik op social niet heel veel te vinden ben. Ik ben iemand die snel overprikkeld raakt van alle teksten, inzichten, foto’s. Na een rondje social ben ik vaak moe, hoe leuk de berichten ook zijn, en betrap ik mezelf er uren later op dat ik aan het nadenken ben over iemand zijn post. Ik verwerk langzaam en heb veel tijd voor mezelf en alleen nodig. Teveel social media in mijn leven maakt dat ik dat belangrijke contact met mezelf verlies en veel meer extern gericht raak.  Ik raak gefocust op groei, houd me opeens bezig met meningen van anderen, ik ga mezelf met anderen vergelijken…

Sinds de de start van Lief voor je Leif is social media dan ook voor mij een uitdaging. Ik heb echt een aantal jaren geworsteld tussen wat goed voelt voor míj, en wat goed is voor mijn bedrijf. En dat bleken twee totaal verschillende dingen te zijn. Want als ik eerlijk ben: ik zou niet op social media zitten als ik geen bedrijf zou hebben. Dat is de realiteit. Maar, het laatste half jaar kan ik zeggen dat ik een betere balans heb kunnen vinden. Deze blog is vooral geschreven met als doel jou anders naar social media te laten kijken en je wat tips mee te geven hoe jij zelf ook meer kunt toewerken naar een (soort van) balans.

Digitaal contact versus echt contact

Ik denk dat we het contact wat we via social media hebben (zakelijk of privé) een beetje zijn gaan verwarren met het echt in verbinding staan met mensen. Social media of WhatsApp kan het echte contact niet vervangen. Elkaar digitaal op de hoogte houden van elkaars leven is geen vriendschap. Alle foto’s in je feed een like’je geven vervult niet het verlangen naar verbinding dat ieder mens heeft. Mensen die je alleen digitaal kent zijn geen echte vriendschappen (naar mijn idee, sorry). Wij mensen moeten elkaar in de ogen kijken. We willen gezien en gehoord worden. Echt luisteren, echt vertellen. En ik denk dat die balans een beetje scheef is geraakt. Veel mensen voelen zich regelmatig eenzaam (en dat spijt me) en gebruiken social media om dat lege gevoel in zichzelf op te vullen of om zich beter te voelen. Maar op de lange termijn werkt dit niet. Het is niet duurzaam. Wanneer je social media gebruikt om maar niet na te hoeven denken: zoek de verbinding op met jezelf. Wanneer je social media gebruikt omdat je je graag verbonden voelt met mensen: bel iemand op. Spreek af. Investeer in de mensen die in je leven zijn. Dat voelt zoveel beter dan een like’je op je post. Echt. 

Social media is geen weergave van de werkelijkheid

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: ‘social media weerspiegelt niet het echte leven, het is zo nep.’ ‘Het maakt me ongelukkig als ik al die mensen hun beste leven zie leiden.’ En ja, ik ben het ergens wel met je eens. Maar als je er over nadenkt dan ligt de verantwoording niet bij het platform, maar bij ons. Want wij gebruikers creëren een zogenaamd landschap. Wij vullen tijdlijnen met berichten. Wij zetten een bepaalde toon. Wij kiezen wat we delen (hoogtepunten). En we verwarren de realiteit (het dagelijkse leven) met de digitale wereld. Ik wéét inmiddels dat wanneer iemand een gave (jaloersmakende) foto post, dat die foto geen weerspiegeling is van die persoon zijn leven. Het zijn gewoon hoogtepunten. En als je dat in je achterhoofd houdt kun je gelukkig zijn voor iemand zijn geluksmoment zonder in te vullen dat die persoon altijd gelukkig is en zijn droomleven leidt. Voor mij helpt het heel erg om te weten: de mensen die ik volg maken hele leuke en mooie dingen mee, hebben een inspirerend leven, maar ze hebben ook echt wel gewoon offdays. Net als ik die heb. (En die offdays hoeven we niet perse allemaal te delen. Dat mag, het geeft een wat realistischer beeld, maar het hoeft niet.) Als je dat in je achterhoofd houdt dan valt er een enorme last van je schouders. Juich met mensen mee als ze mooie dingen ervaren, geef iemand een lieve en positieve reactie, maar verwar niet de digitale wereld met de werkelijkheid. We zijn allemaal mensen, we maken allemaal dingen mee, voelen ons rot, twijfelen over onszelf en het leven. 

Gebruik social waarvoor het is

Afgezien van de puntjes die we besproken hebben is social media ook gewoon heel leuk. Het is een enorm makkelijke manier om contact te leggen, je bedrijf groot te maken, leuke en inspirerende gelijkgestemden te ‘ontmoeten’. Inspiratie op te doen. Op de hoogte te blijven van de levens van mensen die je niet dagelijks ziet/spreekt (of die aan de andere kant van de wereld wonen). Social media heeft ook echt genoeg mooie dingen wanneer je het op de ‘juiste’ manier gebruikt.

Mijn regels voor social media gebruik

Ik denk dat een goede balans vinden tussen online en offline tijd alles te maken heeft met jezelf begrenzen. De manier waarop ons brein werkt zorgt ervoor dat gewoonten die we hebben al heel snel op een verslaving uit kunnen lopen. Wanneer je je daar niet bewust van bent controleert social media je leven. En dat is zonde van al die kostbare uren. In de loop van de jaren heb ik voor mezelf wat social ’regels’ in het leven geroepen die mij hebben geholpen een balans te vinden. Ik hoop dat je er iets mee kunt!

 • Met Lief voor je Leif heb ik een bedrijfspagina op Facebook, maar ik heb geen privé profiel. Dat scheelt me zoveel afleiding. Nu plan ik gewoon een keer per maand mijn posts in en check elke dag de pagina even, en that’s it. Dit is puur zelfbescherming. Het feit dat ik geen tijdlijn kan bekijken zorgt ervoor dat ik hooguit 10 minuten per dag kwijt ben aan social media.
 • Sinds Instagram opeens enorm veel functies heeft gekregen besloot ik: ik kijk geen stories meer. Ook zelfbescherming, maar dan voor mijn innerlijke rust. Voor mij werkt het heel goed om daarin een soort regel voor mezelf te stellen. Niet omdat het niet mag, maar omdat ik weet dat het beter is voor mij.
 • Op Instagram ben ik altijd standaard uitgelogd en de app staat op de laatste pagina van mijn scherm in een apart mapje. Dit zorgt ervoor dat wanneer ik doelloos naar mijn telefoon grijp en iets wil openen ik me bewust ben van mijn gedrag.
 • ‘Create before you consume’ Op werkdagen check ik social media niet voor de middag (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Ik ga gewoon eerst lekker aan de slag met de dingen die ik die dag echt gedaan wil hebben, die echt belangrijk zijn. Social media hoort daar niet perse bij.
 • Deze is misschien meer voor ondernemers: de drang om elke dag iets te plaatsen, zoveel mogelijk delen om zo te kunnen groeien, het is menselijk. Ik heb het ook geprobeerd en voor mij werkte het niet. Ik plaats op Instagram alleen iets wanneer ik me geïnspireerd voel. En dan komt het voor dat dat soms weken niet is, of dat ik dagen afwezig ben. En die keuze maken, en ook de consequenties daarvan accepteren, heeft me super veel rust gegeven. Ik sta op nummer één, niet mijn bedrijf. Daarbij denk ik dat het super belangrijk is om te doen wat voor jóu werkt. Als jij ook worstelt met social media en er geen plezier in hebt, bedenk dan eens andere manieren om te groeien en contact te houden met je publiek, met je klant. Die zijn er genoeg!
 • Maandelijks (niet precies maar zo ongeveer) ga ik door mijn ‘volgend’ lijst. Zitten daar mensen bij waar ik een naar gevoel van krijg? Geven ze me het gevoel dat ik niet genoeg doe, niet hoog genoeg reik? Dat ik niet mag zijn wie ik ben? Helaas, dan ontvolg ik ze. En dat heeft vaak niks te maken met die persoon, maar gewoon met mijn gevoel.
 • Wees kieskeurig in wie of wat je volgt en denk wat meer na over welke informatie je tot je neemt. Ik hou enorm van alles op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, toch volg ik daar maar weinig mensen in op social media. Omdat al die informatie voor mij al snel teveel is, ik er niet altijd iets mee kan of hoef, en omdat ik liever zelf op zoek ga naar content (meestal op youtube of via een podcast). Bedenk zelf goed wat jij graag wilt zien in je tijdlijn. Wat voor gevoel wil je krijgen? Wat vind je leuk? Wat geeft je een goed gevoel? Wie/wat is interessant. Selecteer daar dan ook wat meer op.

Foto: Unsplash

Als je me wat langer volgt dan weet je dat ik op social niet heel veel te vinden ben. Ik ben iemand die snel overprikkeld raakt van alle teksten, inzichten, foto’s. Na een rondje social ben ik vaak moe, hoe leuk de berichten ook zijn, en betrap ik mezelf er uren later op dat ik aan het nadenken ben over iemand zijn post. Ik verwerk langzaam en heb veel tijd voor mezelf en alleen nodig. Teveel social media in mijn leven maakt dat ik dat belangrijke contact met mezelf verlies en veel meer extern gericht raak.  Ik raak gefocust op groei, houd me opeens bezig met meningen van anderen, ik ga mezelf met anderen vergelijken…

Sinds de de start van Lief voor je Leif is social media dan ook voor mij een uitdaging. Ik heb echt een aantal jaren geworsteld tussen wat goed voelt voor míj, en wat goed is voor mijn bedrijf. En dat bleken twee totaal verschillende dingen te zijn. Want als ik eerlijk ben: ik zou niet op social media zitten als ik geen bedrijf zou hebben. Dat is de realiteit. Maar, het laatste half jaar kan ik zeggen dat ik een betere balans heb kunnen vinden. Deze blog is vooral geschreven met als doel jou anders naar social media te laten kijken en je wat tips mee te geven hoe jij zelf ook meer kunt toewerken naar een (soort van) balans.

Digitaal contact versus echt contact

Ik denk dat we het contact wat we via social media hebben (zakelijk of privé) een beetje zijn gaan verwarren met het echt in verbinding staan met mensen. Social media of WhatsApp kan het echte contact niet vervangen. Elkaar digitaal op de hoogte houden van elkaars leven is geen vriendschap. Alle foto’s in je feed een like’je geven vervult niet het verlangen naar verbinding dat ieder mens heeft. Mensen die je alleen digitaal kent zijn geen echte vriendschappen (naar mijn idee, sorry). Wij mensen moeten elkaar in de ogen kijken. We willen gezien en gehoord worden. Echt luisteren, echt vertellen. En ik denk dat die balans een beetje scheef is geraakt. Veel mensen voelen zich regelmatig eenzaam (en dat spijt me) en gebruiken social media om dat lege gevoel in zichzelf op te vullen of om zich beter te voelen. Maar op de lange termijn werkt dit niet. Het is niet duurzaam. Wanneer je social media gebruikt om maar niet na te hoeven denken: zoek de verbinding op met jezelf. Wanneer je social media gebruikt omdat je je graag verbonden voelt met mensen: bel iemand op. Spreek af. Investeer in de mensen die in je leven zijn. Dat voelt zoveel beter dan een like’je op je post. Echt. 

Social media is geen weergave van de werkelijkheid

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: ‘social media weerspiegelt niet het echte leven, het is zo nep.’ ‘Het maakt me ongelukkig als ik al die mensen hun beste leven zie leiden.’ En ja, ik ben het ergens wel met je eens. Maar als je er over nadenkt dan ligt de verantwoording niet bij het platform, maar bij ons. Want wij gebruikers creëren een zogenaamd landschap. Wij vullen tijdlijnen met berichten. Wij zetten een bepaalde toon. Wij kiezen wat we delen (hoogtepunten). En we verwarren de realiteit (het dagelijkse leven) met de digitale wereld. Ik wéét inmiddels dat wanneer iemand een gave (jaloersmakende) foto post, dat die foto geen weerspiegeling is van die persoon zijn leven. Het zijn gewoon hoogtepunten. En als je dat in je achterhoofd houdt kun je gelukkig zijn voor iemand zijn geluksmoment zonder in te vullen dat die persoon altijd gelukkig is en zijn droomleven leidt. Voor mij helpt het heel erg om te weten: de mensen die ik volg maken hele leuke en mooie dingen mee, hebben een inspirerend leven, maar ze hebben ook echt wel gewoon offdays. Net als ik die heb. (En die offdays hoeven we niet perse allemaal te delen. Dat mag, het geeft een wat realistischer beeld, maar het hoeft niet.) Als je dat in je achterhoofd houdt dan valt er een enorme last van je schouders. Juich met mensen mee als ze mooie dingen ervaren, geef iemand een lieve en positieve reactie, maar verwar niet de digitale wereld met de werkelijkheid. We zijn allemaal mensen, we maken allemaal dingen mee, voelen ons rot, twijfelen over onszelf en het leven. 

Gebruik social waarvoor het is

Afgezien van de puntjes die we besproken hebben is social media ook gewoon heel leuk. Het is een enorm makkelijke manier om contact te leggen, je bedrijf groot te maken, leuke en inspirerende gelijkgestemden te ‘ontmoeten’. Inspiratie op te doen. Op de hoogte te blijven van de levens van mensen die je niet dagelijks ziet/spreekt (of die aan de andere kant van de wereld wonen). Social media heeft ook echt genoeg mooie dingen wanneer je het op de ‘juiste’ manier gebruikt.

Mijn regels voor social media gebruik

Ik denk dat een goede balans vinden tussen online en offline tijd alles te maken heeft met jezelf begrenzen. De manier waarop ons brein werkt zorgt ervoor dat gewoonten die we hebben al heel snel op een verslaving uit kunnen lopen. Wanneer je je daar niet bewust van bent controleert social media je leven. En dat is zonde van al die kostbare uren. In de loop van de jaren heb ik voor mezelf wat social ’regels’ in het leven geroepen die mij hebben geholpen een balans te vinden. Ik hoop dat je er iets mee kunt!

 • Met Lief voor je Leif heb ik een bedrijfspagina op Facebook, maar ik heb geen privé profiel. Dat scheelt me zoveel afleiding. Nu plan ik gewoon een keer per maand mijn posts in en check elke dag de pagina even, en that’s it. Dit is puur zelfbescherming. Het feit dat ik geen tijdlijn kan bekijken zorgt ervoor dat ik hooguit 10 minuten per dag kwijt ben aan social media.
 • Sinds Instagram opeens enorm veel functies heeft gekregen besloot ik: ik kijk geen stories meer. Ook zelfbescherming, maar dan voor mijn innerlijke rust. Voor mij werkt het heel goed om daarin een soort regel voor mezelf te stellen. Niet omdat het niet mag, maar omdat ik weet dat het beter is voor mij.
 • Op Instagram ben ik altijd standaard uitgelogd en de app staat op de laatste pagina van mijn scherm in een apart mapje. Dit zorgt ervoor dat wanneer ik doelloos naar mijn telefoon grijp en iets wil openen ik me bewust ben van mijn gedrag.
 • ‘Create before you consume’ Op werkdagen check ik social media niet voor de middag (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Ik ga gewoon eerst lekker aan de slag met de dingen die ik die dag echt gedaan wil hebben, die echt belangrijk zijn. Social media hoort daar niet perse bij.
 • Deze is misschien meer voor ondernemers: de drang om elke dag iets te plaatsen, zoveel mogelijk delen om zo te kunnen groeien, het is menselijk. Ik heb het ook geprobeerd en voor mij werkte het niet. Ik plaats op Instagram alleen iets wanneer ik me geïnspireerd voel. En dan komt het voor dat dat soms weken niet is, of dat ik dagen afwezig ben. En die keuze maken, en ook de consequenties daarvan accepteren, heeft me super veel rust gegeven. Ik sta op nummer één, niet mijn bedrijf. Daarbij denk ik dat het super belangrijk is om te doen wat voor jóu werkt. Als jij ook worstelt met social media en er geen plezier in hebt, bedenk dan eens andere manieren om te groeien en contact te houden met je publiek, met je klant. Die zijn er genoeg!
 • Maandelijks (niet precies maar zo ongeveer) ga ik door mijn ‘volgend’ lijst. Zitten daar mensen bij waar ik een naar gevoel van krijg? Geven ze me het gevoel dat ik niet genoeg doe, niet hoog genoeg reik? Dat ik niet mag zijn wie ik ben? Helaas, dan ontvolg ik ze. En dat heeft vaak niks te maken met die persoon, maar gewoon met mijn gevoel.
 • Wees kieskeurig in wie of wat je volgt en denk wat meer na over welke informatie je tot je neemt. Ik hou enorm van alles op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, toch volg ik daar maar weinig mensen in op social media. Omdat al die informatie voor mij al snel teveel is, ik er niet altijd iets mee kan of hoef, en omdat ik liever zelf op zoek ga naar content (meestal op youtube of via een podcast). Bedenk zelf goed wat jij graag wilt zien in je tijdlijn. Wat voor gevoel wil je krijgen? Wat vind je leuk? Wat geeft je een goed gevoel? Wie/wat is interessant. Selecteer daar dan ook wat meer op.

Foto: Unsplash

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

De blog van Lief voor je Leif is een plek waar je uren kunt lezen over zelfliefde en het innerlijk kind werk, maar ook over groei in het algemeen. Waar je geïnspireerd en aangemoedigd wordt, herkenning kunt lezen, tips en tools kunt opdoen, en waar ik je enthousiast hoop te maken voor zelfontwikkeling! Veel leesplezier!

hi!welkom!

Categorieën

zoeken

EEN NIEUWE LEEFSTIJL ONTWIKKELEN

Ik wil bloeien!

Met deze heerlijk inspirerende cursus die helemaal in het teken staat van een gezonde, bewuste én gelukkige leefstijl heb je alle tools in handen om nieuwe routines en gewoonten te gaan ontwikkelen zodat je die gezonde, fitte, energieke, zelfverzekerde, ontspannen en succesvolle versie van jezelf kunt zijn!

nieuw!

Ochtendmens, sportgek, lacht graag, houdt van mensen, zichzelf uitdagen, koffie en echte gesprekken.

Willemijn.
Coach. Schrijfster. Levensgenieter.

8 jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor Lief voor je Leif. Toen nog als hobby, ik wilde graag iets van mezelf delen met de wereld. Inmiddels staan er +400 blogs online en draait deze plek allang niet meer om mij maar veelal om jou. Het is een platform geworden waar je uren kunt lezen en altijd weer met een goed (of beter) gevoel vandaan gaat. Waar je inspiratie maar ook tips en tools kunt opdoen, herkenning kunt lezen, waar je je gezien en gehoord voelt en aangemoedigd wordt in welk proces je dan ook zit. Nog steeds kan ik intens blij worden van het schrijven van een blog vanuit pure inspiratie. Dit zal ik dan ook zeker blijven doen!

Meer over mij!