• Rose Mentink

  Ik ontmoette Rose Mentink in mijn favoriete koffiebar van het moment (haha). Ze had net hardlooptraining gegeven aan een groep dames en kwam daarna bij ons even uitpuffen. We raakten aan de praat en ik zag wel een leuke blog in het verschiet. Een telefoongesprek later heb ik min of meer op papier kunnen krijgen wie deze spring in het veld precies is.

  Rose Mentink werd 39 jaar geleden geboren in Harderwijk. Een vrolijke, goedgebekte dame die op haar 18e startte met een opleiding vormgeving en die nooit afmaakte. Ze rolde van daaruit in het modellenwerk en hield dat tot haar dertigste vol. Tot ze in een kantoorbaan terecht kwam en via fietsplan een racefiets aanschafte. De hele zomer deed ze de mooiste plekjes van Noord-Holland aan. Haar passie was geboren. Van daaruit startte ze de blog: ”Ride with Rose”, eigenlijk alleen om haar vrienden op de hoogte te houden waar ze toch allemaal uithing. Sinds ze de fiets had ontdekt, vergat ze namelijk de rest van de wereld.

  Ride with Rose werd één van de eerste wielrenblogs voor vrouwen. Een sport die in die tijd nog een ondergeschoven kindje was. Wielrennen voor vrouwen? Is dat in een roze pakje met een glitterfiets? Rose ging erover bloggen en rolde van het ene avontuur in het volgende. Ze mocht gaan schrijven voor het blad ”Fiets”, interviewde de leukste sporters en haalde onderwerpen aan waar vrouwen wat aan hadden. Van daaruit kwam ze bij Run2day en Runnersworld terecht. Toch vond ze dat ze niet écht haar ei kwijt kon in de artikelen die ze schreef. Ze moest zich vaak aan bepaalde onderwerpen houden, en da’s eigenlijk niks voor haar. Wat zij wilde? Rose: ”Ik wilde vrouwen die op de bank zaten te jojo’en met hun gewicht stimuleren om te gaan sporten, en ik wilde vrouwen die al sportte dat meer op een vrije manier bijbrengen. Dat je MAG sporten, dat je dat doet omdat het je een goed en sterk gevoel geeft, niet uit zelf-haat, omdat je je lichaam verafschuwt of het als een marteling ziet, die paar uurtjes per week.”

  Rose: ”3 jaar geleden startte ik met het plannen maken voor een eigen blog. Groter dan Ride with Rose, en ook algemener. Iets van mijzelf waarmee ik vrouwen kon helpen en kon stimuleren. Waar ik alle onderwerpen aan kon halen die ik maar wilde, en waar ik mocht schrijven op mijn eigen manier. Stoere vrouwen sporten ontstond.” Een platform voor vrouwen van eigenlijk alle leeftijden(maar voornamelijk 30-50 jaar)die sporten omdat ze dat fijn vinden. Die gewoon genieten van het sporten. Een blog waar je reviews vindt van de nieuwste hardloopschoenen, het beste vrouwelijke zadel voor op de racefiets, maar ook verhalen van stoere vrouwen. Vrouwen die een marathon gaan rennen of de uitdaging van de mud masters aangaan. Een blog waar je gemotiveerd wordt, niet waar er alleen maar naar imperfecties wordt gekeken. Die formule werkt want inmiddels is Stoere vrouwen sporten één van de grootste platforms in Nederland waar je terecht kunt voor alles wat met vrouwensporten te maken heeft.

  Rose: ”Sporten doe ik al van kinds af aan. Ik zat op paardrijden, hockey, deed aan surfen en tennis. Later werd dat meer krachttraining toen ik voor mijn modellenwerk wat gestroomlijnder moest worden, zal ik maar zeggen. En natuurlijk heb ik ook weleens gedacht: ik wil topsporter worden. Zeker toen ik het racefietsen ontdekte. Maar ik kwam er ook meteen achter dat ik gewoon middelmatig ben in alle sporten die ik beoefen. En dat dat eigenlijk helemaal niet erg is omdat ik er daarom des te meer van kan genieten. Ik moet niks, ik doe het omdat ik me er goed bij voel. Omdat de drang naar sporten soms te groot wordt. Dan denk ik: ik moet NU het zwembad in. Vooral op een drukke gestreste dag geeft mijn lichaam dat signaal. 40 baantjes en 1 kilometer verder voelt mijn lichaam loom, heb ik de stress laten gaan en barst ik weer van de energie. Ik geloof er ook in dat het mentale en fysieke aspect echt in balans moeten zijn. Bij veel vrouwen is er nog teveel drang om iets aan henzelf te veranderen. Niet tevreden met het lichaam. Sporten doe je uit liefde voor jezelf. Wanneer je sport op een lage intensiteit, daalt je cortisol gehalte en stijgen andere gelukshormonen. Door te sporten ben ik een beter mens. Een betere vriendin, tante en een betere ondernemer. Dát is waarom ik sport. ”

  Naast fietsen en zwemmen houdt Rose ook van rennen. Voordat Stoere vrouwen sporten om de hoek kwam startte zij in haar hometown Deventer een ren clubje op. Dat werd zo’n succes dat ze inmiddels elke zaterdag met een grote groep in Deventer hardloopt.  Ook geeft Rose 1 keer per maand een run clinic in een bepaalde stad door het hele land. Een groepje vrouwen, een paar kilometer rennen, wat basistechnieken, sprinten en 1,5 uur later nog even gezellig wat drinken met elkaar. Rose: ”Het woord van Stoere vrouwen sporten wordt verspreidt, ik heb een leuke middag en kom weer eens op een nieuwe plek. Dat ik gewoon elke dag kan doen waar mijn passie ligt en daarmee ook weer anderen kan helpen, daar ben ik heel dankbaar voor. ”

  Willemijn

  Sinds 6 jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, mensen coachen en in beweging zetten het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst een tijdje in het buitenland te wonen en houdt van stille zondagochtenden, in de natuur zijn, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, Zeeland, boeken verslinden, angsten aangaan, haar dagelijkse rituelen waardoor ze het beste uit zichzelf kan halen, de lente en de herfst, kwetsbaarheid, echte gesprekken, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  4 gedachten over “Rose Mentink

  1. Lisa schreef:

   Mooi interview met rake woorden: ik sport soms teveel vanwege het effect (slanker worden) en geniet dan eigenlijk niet meer van het sporten zelf. Zonde! Knoppie om dus 🙂

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *